АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Г) обчислення й аналіз результатів

Читайте также:
  1. Алгоритм однофакторного дисперсійного аналізу
  2. АНАЛІЗ ABC-XYZ В УПРАВЛІННІ МАТЕРІАЛЬНИМИ ЗАПАСАМИ
  3. Аналіз активів та пасивів підприємства
  4. Аналіз беззбитковості підприємства
  5. Аналіз бюджетного фінансування соціального захисту населення в регіоні (Калуський район, Івано-Франківська область)
  6. Аналіз валового прибутку підприємства
  7. Аналіз виконання договірних зобов’язань і реалізації продукції
  8. Аналіз використання виробничої потужності підприємства
  9. Аналіз використання матеріальних ресурсів
  10. Аналіз використання обладнання і виробничої потужності підприємства
  11. Аналіз використання технологічного обладнання
  12. Аналіз виробничого левериджу

Аналіз даних передбачає побудову таблиць, обчислення статистичних показників, перевірку гіпотез, побудову нових ознак тощо. Первинні дані впорядковуються різними статистич­ними методами, наприклад:

- групуванням;

- обчисленням узагальнених параметрів і коефіцієнтів;

- кореляційним.

Отримані при соціологічному дослідженні дані потребу­ють інтерпретації - перетворення соціологічної інформації з числових показників у логічну форму, тобто в конкретні характеристики об'єкта дослідження. На цьому ж етапі здійснюється формулювання практичних рекомендацій, що визначаються темою та цілями дослідження.

Завершенням соціологічного дослідження є складання звіту.

Виділяється декілька етапів дослідження:

· підготовчо-організаційний,

· масове збирання та обробка даних,

· їх аналіз і підготовка висновків,

· впровадження отриманих результатів у практику.

Кожний етап якісно відрізняється один від одного, але без послідовного вирішення завдань одного етапу неможливо переходити до наступного.

Найбільш складним є підготовчий етап дослідження, тому що він являє собою теоретичну основу усіх інших дослідницьких процедур. Помилки та прорахунки, допущені на цьому етапі, дуже важко або й неможливо виправити у подальшому. І відповідно витрати часу на нього значно більші, ніж на всі інші етапи.

Підготовчий або підготовчо-організаційний етап включає обов’язково передпрограмне вивчення проблеми, складання та затвердження робочого плану дослідження, розробку та затвердження програми дослідження, підготовку інструментарію (розробка анкет, бланків інтерв’ю, інструкцій інтерв’юєрам, опитувачам та розмноження цих документів), випробування, перевірку інструментарію.

Другий етапмасове збирання та обробка даних являє собою збирання інформації, підготовку зібраних даних до обробки (відбраковка, узагальнення відкритих відповідей), обробку одержаної інформації.

Третій етап – це аналіз та інтерпретація даних. До нього входить аналіз результатів математичної обробки одержаної інформації, розробка висновків та пропозицій (рекомендацій) за результатами соціологічного дослідження, складання підсумкового документа про соціологічне дослідження (інформація, інформаційна або аналітична записка, звіт та додатки до нього).

Четвертий етап – це впровадження одержаних результатів у практику. Він має 2 частини: складання доповідної записки і підготовка проекту розпорядчого (директивного) управлінського документа щодо заходів чи пропозицій за результатами дослідження.

І етап дослідження є найскладнішим. Тому розглянемо його більш детально. Розпочинати роботу бажано з вивчення документів, що присвячені цій проблемі, з ознайомлення з матеріалами досліджень з аналогічної тематики, з відповідними статистичними даними.

На цьому етапі також розробляються програма та робочий план дослідження; складається методика, встановлюється система збору первинних даних, готується програма їх обробки, обираються об’єкти дослідження.

Розробляється також робочий план соціологічного дослідження. Він має оперативний характер. У плані визначається послідовність проведення робіт та намічених процедур.

Він містить перелік основних етапів дослідження, методи збирання, обробки та аналізу інформації, види звітності, очікувані результати, матеріальні і трудові затрати, а також терміни виконання цих робіт.

№ п/п Вид роботи Передбачені результати Термін виконання Обсяг Відповід. виконавець
початок кінець
             
             

 

Питання.Програма соціологічного дослідження.

Програма – це основний фундаментальний документ соціологічного дослідження, який містить методологічні (теоретичні) та методичні (організаційні) основи дослідження.

Вимоги щодо програми

1. Чіткість і точність програми. Усі її елементи повинні бути добре продуманими у відповідності з логікою дослідження.

2. Логічна послідовність усіх елементів програми. Відправним моментом при розробці програми є проблема дослідження та його мета.

3. Гнучкість програми. На перший погляд може здатися, що названа вимога суперечить попереднім. Насправді це не так. Гнучкість програми означає, що дослідник (а передусім – керівник дослідження) повинен постійно тримати в полі зору всі її розділи і вносити відповідні поправки, якщо в ході дослідження відбуваються якісь зміни. Останні можуть відбуватися тоді, коли дослідження носить широкомасштабний характер, розраховане на тривалий час і пов'язане з вивченням якоїсь складної, багатоаспектної проблеми.

Програма соціологічного дослідження — це науковий документ методологічних та процедурних основ дослідження соціального об’єкта. По-суті, програма соціологічного дослідження — це і теорія, і методологія, і організація конкретного вивчення, аналізу та висвітлення окремого соціального процесу або явища

Кілька практичних порад

1. Не розпочинайте розробляти програму, поки остаточно не з’ясували, з якою метою будете проводити дослідження, хто його фінансуватиме і хто потім буде використовувати.

2. Не слід змішувати поняття "соціологічне дослідження" і "соціологічне опитування громадян". У першому випадку програма обов'язкова, у другому вона буде зайвою.

3. Не пожалійте часу на "самоосвіту", звертайтесь до найновішої літератури, консультуйтесь з іншими фахівцями, а також замовниками. На основі програми складіть поетапний план дослідження.

4. Оформіть програму як окремий документ, оскільки вона потрібна буде від початку до завершального етапу - розробки рекомендацій.

 

Програма дослідження має виконувати такі функції:

Програма соціологічного дослідження виконує три основні функції: методологічну, методичну та організаційну.

методологічну - передбачає чітке окреслення наукової проблеми, визначення мети та завдань дослідження;

методичну — розробка процедури дослідження, ви­значення методів збору й аналізу інформації;

організаційну - організація роботи колективу соціологів, визначення та розподіл функцій, форм контролю за ходом дослідження.

Методологічний розділ програми включає:

· обгрунтування проблеми дослідження (чому проводиться);

· визначення об’єкта дослідження (де, серед кого проводиться), і предмета дослідження (що виявляється, які соціальні зв’язки, відносини);

· визначення мети дослідження (чим і для кого буде корисним) основних завдань, виконання яких необхідне для її дослідження;

· визначення основних та додаткових робочих гіпотез (припущення, що стосуються окремих зв’язків між елементами об’єкту, а також внутрішні і зовнішні фактори, що впливають на стан і розвиток).

Методична (організаційна) частина включає:

- методику дослідження (методи збирання, обробки та аналізу документів);

- формування вибіркової сукупності (тип вибірки, структура вибіркової сукупності, обсяг вибірки);

- інструментарій для збору інформації (анкети, тести, інструкції інтерв’юєрам, опитувачам);

- послідовність обробки одержаних даних;


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)