АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Відповідальність платників збору до Пенсійного фонду

Читайте также:
  1. Адміністративна відповідальність
  2. Адміністративна відповідальність за порушення
  3. Адміністративна відповідальність за порушення вимог щодо охорони праці
  4. б) сумму страховых взносов Саида по каждому фонду.
  5. Визначення фонду заробітної плати на підприємстві
  6. Відповідальність
  7. Відповідальність в господарських правовідносинах
  8. Відповідальність за порушення антимонопольно-конкурентного законодавства
  9. Відповідальність за порушення законодавства з охорони праці.
  10. Відповідальність за порушення законодавства про державну таємницю
  11. Відповідальність за порушення законодавства про комерційну таємницю
  12. Відповідальність за порушення законодавчих та інших нормативно-правових актів.

Як передбачено законом, пеня нараховується на суми узгодженого зобов'язання після закінчення встановлених строків його погашення, тобто на суми боргу (без урахування пені). Нарахування пені розпочинається: а)якщо платник самостійно визначив зобов'язання (подав розрахунок зобов'язання, зі сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування), – від першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати зобов'язання, тобто починаючи з одинадцятого дня з моменту узгодження зобов'язання; б)якщо розрахунок суми зобов'язання здійснюється органом Пенсійного фонду, — від першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати зобов'язання, визначеного в повідомленні.

У тому випадку, якщо платник до початку його перевірки органом Пенсійної» фонду самостійно виявляє факт заниження зобов'язання та погашає його, то пеня не нараховується, крім випадків, коли платник не подає розрахунок зобов'язання зі сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування за період, протягом якого відбулося таке заниження, та коли судом доведено скоєння злочину посадовими особами платника або фізичною особою — суб'єктом підприємницької діяльності щодо умисного ухилення від сплати зазначеного зобов'язання.

Нарахування пені закінчується у день прийняття банком, який обслуго­вує платника, платіжного доручення на сплату суми боргу. У разі часткової сплати суми боргу нарахування пені зупиняється на таку сплачену частку.

Нарахування пені зупиняється у разі погашення суми боргу шляхом стягнення коштів або відчуження інших активів боржника в день такого стягнення або відчуження активів з права власності (повного господарського відання) боржника в рахунок погашення незалежно від строків оплати вартості таких активів їх покупцем.

Порядок інформування органів Пенсійного фонду про дати погашення сум боргу встановлюється за погодженням сторін.

Пеня нараховується на суму боргу (включаючи суму штрафних санкцій за їх наявності) із розрахунку 120 відсотків річних облікової ставки Національного банку України, яка діє на день виникнення такого боргу або на день його (його частини) погашення, при цьому для розрахунку використовується більша із зазначених ставок. Розрахунок пені здійснюється на дату погашення суми боргу (частини боргу) за кожний календарний день прострочення платежу, включаючи день такого погашення.

Штрафна санкція (штраф) — плата у фіксованій сумі або у вигляді відсотків від суми зобов'язання (без урахування пені та штрафних санкцій), яка справляється з платника збору у зв'язку з порушенням ним правил обчислення та сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, визначених відповідними законами та інструкціями.

На основі них проводиться застосування штрафних санкцій органами Пенсійного фонду. Якщо платник збору до початку його перевірки органом Пенсійного фонду самостійно виявляє факт заниження зобов'язання, а також самостійно погашає суму недоплати та штраф у розмірі десяти відсотків від суми такої недоплати, то штрафи не застосовуються.

Ця норма не застосовується, якщо: а) платник збору не подає розрахунок зобов'язання зі сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування за період, протягом якого відбулася недоплата зобов'язання; б) судом установлено скоєння злочину посадовими особами платника збору або фізичною особою - платником збору щодо умисного ухилення від сплати зазначеного зобов'язання.

Як правило, службові особи підприємств, винні в порушенні встановленого порядку реєстрації платників збору, сплати платежів до Пенсійного фонду, у неподанні звітності до Фонду, залежно від обставин справи, притягуються до відповідальності згідно з чинним законодавством. Згідно із ст. 165-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення ухилення громадян - підприємців і адвокатів від реєстрації в органах Пенсійно­го фонду України як платників обов'язкових страхових внесків, приховування (заниження) службовою особою підприємства, установи, організації фонду оплати праці та громадянами — підприємцями і адвокатами суми доходу, з якої обчислюються внески на соціальне страхування, порушення встановленого порядку витрачання коштів на це страхування та строків перерахування внесків до відповідних фондів, несвоєчасне подання або неподання за встановленою формою бухгалтерських звітів та інших документів про нарахування і сплату внесків на соціальне страхування – тягнуть за собою накладення штрафу від восьми до п'ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Якщо, ті самі дії, учинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за одне з правопорушень, зазначених у частині першій цієї статті, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)