АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Нормотворча діяльність МОП полягає головним чином у прийнятті конвенцій і рекомендацій

Читайте также:
  1. Аналіз мережі охорони здоров’я: стан та розвиток, економічна (господарська) діяльність, ефективність та якість медичного обслуговування.
  2. В чому полягає соціальна сутність браку – 15 б.
  3. В) фірми, які здійснюють свою виробничо-господарську діяльність у
  4. Виробнича діяльність будівельної організації
  5. Вплив освітлення на виробничу діяльність.
  6. Врахування результатів екологічної оцінки при прийнятті рішень
  7. Головними коефіцієнтами
  8. Господарська діяльність населення Європи
  9. Господарська діяльність як об’єкт моделювання, її властивості і особливості
  10. Громадянське виховання – це виховна діяльність школи, сім’ї і громадськості спрямована на формування громадянської культури вихованців.
  11. Діяльність братства та їх роль у розвитку культури
  12. Діяльність Києво-Могилянської колегії

Конвенції та рекомендації МОП розробляються і приймаються Міжнародною конференцією праці з використанням однакової процедури. Їх прийняття передує обговорення на двох послідовних міжнародних конференціях (сесіях МОП). МБТ готує попередні доповіді, в яких узагальнюються законодавство і практика в різних країнах. Кожна конвенція (рекомендація) обговорюється спеціальною комісією, сформованою конференцією, і повинна бути схвалена більшістю у 2 / 3 присутніх делегатів.

Хоча процедура прийняттяконвенції, і рекомендації однакова, їх юридична сила та порядок застосування різні.

Конвенція після її ратифікації зазвичай двома державами - членами МОП стає багатостороннім міжнародною угодою і накладає зобов'язання як на ратифікували, так і на не ратифікували її держави.

У разі ратифікації конвенції держава зобов'язана прийняти законодавчі чи інші акти для проведення її в життя і регулярно представляти в МОП доповіді щодо вжитих заходів з ефективного застосування ратифікованої конвенції (такі доповіді повинні 1 раз на 2-4 роки в залежності від важливості конвенції). Якщо конвенція не ратифікована, держава все ж таки несе зобов'язання інформувати по запитах Адміністративної ради МОП про стан національного законодавства і практики відносно нератіфіцірованной конвенції та про заходи, які передбачається вжити для надання їй сили.

Рекомендація не є міжнародним договором і не вимагає ратифікації. Разом з тим було б невірним недооцінювати її значення і певну юридичну силу. Вона являє собою звернене до держав побажання, пропозицію (рада) ввести відповідні норми в національне законодавство. Рекомендація містить матеріал для орієнтації в світовомудосвіді, необхідний для вдосконалення національного законодавства. Іншими словами, рекомендація - джерело інформації і модель для вдосконалення національного законодавства. Рекомендація деталізує, уточнює, а іноді і доповнює положення конвенції, робить їх зміст більш повним і гнучким, розширює можливості вибору для держав при вирішенні питання про запозичення міжнародних норм. Рекомендація (як і конвенція) повинна бути представлена урядом держави - члена МОП на розгляд компетентних органів для додання рекомендації сили шляхом прийняття закону, або іншим шляхом, при цьому МОП повинна бути інформована про результати такого розгляду. Надалі держави повинні представляти в МОП таку ж інформацію щодо реалізації рекомендацій, як і нератіфіцірованних конвенцій.

Згідно зі Статутом прийняття державою конвенції чи рекомендації МОП не може змінювати на шкоду працівникам діяв в даній країні законодавство.

Статут МОП містить положення про контроль за дотриманням (застосуванням) конвенцій і рекомендацій. Механізм контролю включає діяльність Комітету експертів із застосування конвенцій та рекомендацій, що складається з авторитетних юристів різних країн, що призначаються МБТ «в особистій якості», і Комітету Міжнародної конференції праці щодо застосування конвенційі рекомендацій, що складається з представників урядів, профспілок і організацій підприємців.

Доповіді урядів про застосування конвенцій та рекомендацій спочатку розглядаються Комітетом експертів. Він формулює зауваження, що відносяться до тих чи інших урядам, або надсилає їм запити. Комітет публікує також періодичні огляди про застосування в різних країнах конвенцій МОП.

Щорічні доповіді Комітету експертів передаються в Комітет із застосування конвенцій та рекомендацій, що утворюється на кожній сесії МОП. Цей останній Комітет обговорює доповідь Комітету експертів, у випадках необхідності вимагає пояснень 071 відповідних урядів, посилає представників МОП (за згодою урядів) до держав, де допускаються порушення міжнародних трудових стандартів, для розгляду на місці стану справ.

Статутом МОП створено спеціальний механізм розгляду скарг на порушення державами зобов'язань щодо дотримання міжнародних трудових стандартів.

Вистави (скарги) на держави - члени МОП, які не дотримуються ратифіковані конвенції, можуть бути направлені до СОТ будь-якою державою членом МОП, національною організацією працівників і роботодавців, міжнародними організаціями. Такі подання (скарги) розглядаються в комісіях і комітетах, які формуються Адміністративною радою, у тому числі в Комітеті з питань свободиоб'єднань.

Конвенції та рекомендації МОП характеризуються внутрішньою єдністю і становлять значний масив різноманітних норм, що охоплюють широке коло питань і розповсюджуються на величезну більшість трудящого населення.

Нормативні акти МОП виходять за рамки проблематики трудового права, предмету його регулювання. Вони включають положення, пов'язані з праву соціального забезпечення, вільного часу працівників, будівництва житла для працівників, їх побутового обслуговування, статистики праці, професійно-технічної освіти та професійної орієнтації, організації та способів діяльності державних органів з управління працею. Багато акти МОП відносяться не тільки до залежних (найманим) працівникам, а й до незалежних працівникам, підприємцям, а в ряді випадків - до всього населення.

Декларація основних принципів та прав у сфері праці, ухвалена у червні 1998 р., сформулювала 4 принципу, дотримання яких є обов'язковим для всіх держав - членів МОП незалежно від ратифікації ними конвенцій. Це свобода об'єднання і дієве визнання права на ведення колективних переговорів; скасування всіх форм примусової праці; заборона дитячої праці, недопущення дискримінації у галузі праці та занять.

На регіональному рівні джерелами міжнародно-правового регулювання праці єакти, прийняті європейськими регіональними об'єднаннями держав: Радою Європи (РЄ) [4] та Європейським Союзом (ЄС) [5], СНД [6].

РЄ прийняв більше 130 конвенцій, в тому числі що містять соціальні стандарти. Серед них Європейська соціальна хартія (1961 р., переглянута в 1996 р.), яка з деякими змінами, які враховують регіональну специфіку, відтворює універсальні права людини в соціальній і економічній сферах, закріплені в актах ООН та МОП. Європейська соціальна хартія підписана Росією в 2000 р., але поки ще не ратифікована.

У Європейській конвенції «Про захист прав людини і основних свобод» (1950) заборонено примусову працю і закріплена свобода асоціацію, включаючи право утворювати профспілки та вступати до них.

Найважливіші акти ЄС, в яких проголошені соціальні й економічні права, - Хартія основних прав працівників (1989), Хартія основних прав громадян Євросоюзу (2000).

У рамках СНД прийнято Хартію соціальних гарантій громадян незалежних держав (1994), присвячені регіональної міграції [7], охорони праці.

Р ассмотреніе регіональних джерел міжнародно-правового регулювання праці було б не повним, якби ми не згадали мають дуже загальний характер трудові стандарти Організаціїамериканських держав, Африканського союзу, а також Організації економічного співробітництва та розвитку.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)