АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ВИСНОВКИ. Отже поняття відповідальність за своїм змістом – це широке поняття

Читайте также:
  1. ВИСНОВКИ
  2. ВИСНОВКИ
  3. ВИСНОВКИ
  4. Висновки
  5. Висновки
  6. Висновки
  7. Висновки
  8. ВИСНОВКИ
  9. ВИСНОВКИ
  10. ВИСНОВКИ
  11. ВИСНОВКИ

Отже поняття відповідальність за своїм змістом – це широке поняття. Воно не вичерпується лише юридичною відповідальністю. Як зазначається у філософський літературі, відповідальність – це категорія етики і права, що відображає особливе соціальне та морально-правове становлення особистості до суспільства, яке характеризується виконанням свого морального обов’язку і правових норм. Відповідальність – один із проявів зв’язку та взаємної залежності особистості та суспільства. Визначаючи поняття “відповідальність” і беручи за лінію розмежування її правовий характер, є підстави передусім виділити два його різновиди, два значення: 1) соціальна неюридична відповідальність та 2) юридична (спеціальна) відповідальність.

Соціальне призначення юридичної відповідальності – охорона суспільних відносин – реалізується в її правоохоронній і виховній функціях. Правоохоронна функція юридичної відповідальності, в свою чергу, поділяється на правовідновлюючу і каральну, а виховна – на функції спеціальної і загальної превенцій.

Таким чином, підводячи підсумки, звернемо увагу на слідуючи моменти. Під юридичною відповідальністю слід розуміти своєрідний правовий зв’язок між державою та правопорушником, виходячи з якого держава має право застосувати щодо правопорушника певні заходи впливу, а правопорушник зобов’язаний перетерпіти встановлені державою втрати особистого і майнового характеру. Держава здійснює своє право щодо застосування заходів юридичної відповідальності у три етапи:

а) заборона суспільно небезпечних вчинків і передбачення відповідних заходів у санкціях правових норм;

б) індивідуалізація санкцій щодо конкретних правопорушників;

в) забезпечення відшкодування правопорушниками відповідних втрат.

Підставами притягнення до юридичної відповідальності є:

а) наявність правової норми, що передбачає склад правопорушення. Норма права – правова підстава, без якого юридична відповідальність намислима, а склад правопорушення – фактична підстава для юридичної відповідальності;

б) юридичний факт — вчинення самого правопорушення:

в) наявність правозастосовного акта, що набрав чинності.

Процеси реалізації юридичної відповідальності суворо регламентуються законом і здійснюються на засадах законності, обґрунтованості, доцільності, невідворотності, справедливості. Притягнення до юридичної відповідальності здійснюється на основі акта застосування норми права, в якому індивідуалізуються заходи юридичної відповідальності до конкретного правопорушника.

Характеристика юридичної відповідальності включає також з’ясування її спеціальних функцій, які обумовлюються її цілями (завданнями). Ще одним параметром, що характеризує відповідальність є її принципи. Загальним, інтегруючим принципом відповідальності є принцип законності.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)