АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Організаційно-управлінські заходи запобігання й усунення надзвичайної ситуації на об'єкті

ЛЕКЦІЯ 16

Ліквідація наслідків надзвичайної ситуації на об’єкті господарської діяльності.

 

1. Ліквідація наслідків НС на об’єктах енергетики у надзвичайних ситуаціях.

2. Ліквідація наслідків НС харчової промисловості у надзвичайних ситуаціях, захист і знезаражування сировини, води, напівфабрикатів та готової продукції.

3. Ліквідація наслідків НС на господарських об’єктах у надзвичайних ситуаціях.

4. Особливості проведення РіІНР при виникненні надзвичайних ситуацій в області.

 

Організаційно-управлінські заходи запобігання й усунення надзвичайної ситуації на об'єкті.

Головною метою розвитку і удосконалення системи цивільної оборони та з надзвичайних ситуацій суб'єкта господарської діяльності є створення дійсної високоефективної системи попередження виникнення надзвичайних ситуацій на території СГД, яка спрямована на проведення профілактичних робіт, захист працівників і службовців, підготовку органів управління і сил для ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій та зменшення фінансових і матеріальних витрат на ці заходи.

При створенні системи розвитку та удосконалення цивільної оборони суб'єкта господарської діяльності необхідно приділити особливу увагу на вирішення наступних важливих проблем:

1. Удосконалення роботи органів управління ЦО суб'єкта господарської діяльності з попередження виникнення надзвичайних ситуацій техногенного, природного та екологічного характеру:

1.1. Створення автоматизованої системи управління ЦО і банку даних з питань надзвичайних ситуацій.

 

1.2. Розробка науково обґрунтованих прогнозів можливого впливу надзвичайних ситуацій:

- на господарську та іншу діяльність суб'єкта господарської діяльності внаслідок:

- аварій на АЕС;

- аварій на гідровузлах (шлюзах, греблях);

- аварій з викидом хімічно небезпечних речовин на об'єктах і транспорті, що перевозить ХНР;

- виникнення пожеж і вибухів;

- інших надзвичайних ситуацій.

1.3. Розробка і здійснення інженерно-технічних заходів щодо захисту (на випадок виникнення надзвичайних ситуацій) виробництва, зберігання і транспортування продукції, що виробляється суб'єктом господарської діяльності.

1.4. Створення, розвиток та удосконалення локальних систем виявлення та запобігання виникненню надзвичайних ситуацій на території суб'єкта господарської діяльності.

1.5. Створення, розвиток та удосконалення локальних систем оповіщення працівників, службовців та населення, яке мешкає у відомчому житловому фонді, про загрозу або виникнення над­звичайних ситуацій на хімічно, радіаційно, вибухо-, пожежонебезпечних об'єктах.

2. Захист працівників, службовців та населення, яке мешкає у житловому відомчому секторі, що потрапляють у можливі осередки ураження та райони стихійного лиха:

2.1. Інженерний захист:

а) накопичення фонду захисних споруд суб'єктом господарської діяльності:

- нове будівництво сховищ;

- нове будівництво ПРУ;

б) дообладнання (пристосування) під сховища і ПРУ інших споруд та приміщень;

в) поточний ремонт сховищ і ПРУ.

2.2. Радіаційний і хімічний захист:

а) поточний ремонт складів та інших приміщень, які використовуються для зберігання засобів індивідуального захисту та майна сил цивільної оборони;

б) поповнення запасів засобів індивідуального захисту, заміна застарілих ЗІЗ та тих, у яких минув термін зберігання;

в) придбання перспективних приборів радіаційної і хімічної розвідки та дозиметричного контролю.

2.3. Медичний захист:

а) обновлення медичних засобів захисту і спеціального майна:

- аптечок (індивідуальних і колективних);

- йодистих препаратів;

- знеболювальних препаратів;

б) придбання медичного обладнання для сил цивільної оборони. 2.4. Евакуаційні заходи:

а) створення евакоорганів суб'єкта господарської діяльності з визначенням потрібної чисельності і складу;

б) підготовка автотранспорту для проведення евакозаходів;

в) підготовка місць для розміщення евакуйованих людей у випадках виникнення НС.

3. Організація життєзабезпечення працюючого персоналу суб'єкта господарської діяльності і населення, яке мешкає у відомчому житловому фонді, у разі виникнення надзвичайних ситуацій:

3.1. Створення матеріального, продовольчого і фінансового резерву для життєзабезпечення працюючого персоналу суб'єкта господарської діяльності на випадок виникнення надзвичайних ситуацій.

 

3.2. Створення резерву рухомих і стаціонарних дизельних електростанцій для систем життєзабезпечення суб'єкта господарської діяльності.

3.3. Підготовка систем життєзабезпечення суб'єкта господарської діяльності для сталого функціонування в умовах надзвичайних ситуацій.

4. Забезпечення готовності сил ЦО для дій в умовах надзвичайних ситуацій техногенного, природного та екологічного характеру:

4.1. Створення і підтримка в готовності до дій в умовах надзвичайних ситуацій сил ЦО.

4.2. Організація всіх видів забезпечення діяльності сил ЦО.

4.3. Створення резерву витратних ресурсів матеріального забезпечення сил ЦО.

5. Удосконалення системи управління, оповіщення і зв'язку цивільної оборони суб'єкта господарської діяльності:

5.1. Удосконалення і розвиток системи пунктів управління:

а) нове будівництво пунктів управління (у місцях постійної дислокації);

б) нове будівництво заміських запасних пунктів управління;

в) поточний ремонт запасних пунктів управління.

5.2. Оснащення запасних пунктів управління сучасними засобами зв'язку і оповіщення працюючого персоналу суб'єкта господарської діяльності, організація їх експлуатації:

а) придбання засобів зв'язку;

б) придбання засобів оповіщення;

в) створення рухомого пункту управління;

г) організація та проведення поточного ремонту засобів зв'язку та оповіщення працюючого персоналу суб'єкта господарської діяльності.

6. Удосконалення роботи органів управління з підготовки суб'єкта господарської діяльності до сталого функціонування в умовах надзвичайних ситуацій:

6.1. Підвищення захисних характеристик будинків і споруд при проведенні капітального ремонту будинків і споруд.

6.2. Резервування систем енергозабезпечення суб'єкта господарської діяльності.

6.3. Створення резерву матеріально-технічних засобів на випадок виникнення надзвичайних ситуацій.

7. Організація підготовки і перепідготовки керівного складу суб'єкта господарської діяльності до дій в умовах можливих надзвичайних ситуацій:

7.1. Планова підготовка керівного складу органів управління по ЦО:

а) на центральних державних курсах цивільної оборони і промислової безпеки;

б) на обласних (міських) курсах ЦО.

7.2. Планова підготовка і перепідготовка керівного складу ЦО та з MC на факультетах підвищення кваліфікації.

7.3. Підготовка спеціалістів у вищих навчальних закладах.

7.4. Інші планові заходи з підготовки керівників та спеціалістів при проведенні навчань і перевірок з питань цивільної оборони

8. Удосконалення навчальної матеріальної бази ЦО і проведення пропаганди з питань ЦО та з НС:

8.1. Створення навчального класу з ЦО.

8.2. Придбання спеціальної навчально-методичної літератури і відеофільмів та створення куточків з цивільної оборони.

На основі вище викладеного складаються відповідні плани розвитку і удосконалення цивільної оборони суб'єкта господарської діяльності, які розроблені згідно з Законом України "Про цивільну оборону України" і внесенням змін та доповнень до нього, "Положенням про цивільну оборону України", постановами KM У, іншими нормативними актами та вказівками МНС України.

У цих планах подаються:

• зведені кошториси витрат на виконання заходів розвитку і вдосконалення систем цивільної оборони та попередження виникнення надзвичайних ситуацій на об'єкті господарської діяльності;

• перелік основних заходів розвитку і вдосконалення систем цивільної оборони та попередження виникнення надзвичайних ситуацій на об'єкті господарської діяльності;

• довідкові дані про стан і забезпеченість виконання основних заходів цивільної оборони на об'єкті господарської діяльності.

Ці плани підписуються начальником штабу цивільної оборони, головним бухгалтером та заступником начальника цивільної оборони з економічних питань на об'єкті господарської діяльності.

Роботодавець незалежно від форм власності і господарювання надає своїм працівникам сховище, забезпечує засобами індивідуального захисту, сприяє здійсненню евакозаходів, створенню сил для подолання наслідків надзвичайних ситуацій та їх готовності до практичних дій, а також виконанню заходів з цивільної оборони.

Роботодавець, який дійсно піклується за безпеку своїх працівників, а Закон зобов'язує його це робити, знайде кошти, матеріальні ресурси і змогу тримати за рахунок підприємства штатну одиницю, яка б займалась справами захисту, невеличкий позаштатний загін для надання першої необхідної допомоги своїм працівникам у разі виникнення надзвичайних ситуацій.

Для керівників потенційно небезпечних підприємств Законом передбачено додаткові заходи і визначається відповідальність за безпеку населення, яке мешкає поряд з цими об'єктами.

На радіаційно, хімічно і вибухонебезпечних підприємствах додатково створюються локальні системи виявлення загрози виникнення надзвичайної ситуації та оповіщення персоналу і населення, що проживає в зонах можливого ураження, запроваджуються інженерно-технічні заходи, що зменшують ступінь ризику виникнення аварій, пожеж та вибухів і несуть витрати щодо їх здійснення.

 

Контроль за виконанням заходів щодо розвитку і удосконалення системи цивільної оборони та з надзвичайних ситуацій суб'єкта господарської діяльності здійснює один із заступників начальника цивільної оборони СГД через керівників структурних підрозділів, начальників управлінь (відділів) адміністрації та начальника штабу цивільної оборони.

Планування заходів ЦО на об'єктах господарської діяльності (ОГД) у випадку надзвичайних ситуацій (НС).

Найбільш повне та організоване виконання заходів ЦО на об'єкті досягається завчасною розробкою плану заходів, які необхідно проводити при загрозі або виникненні НС.

План дій органів управління і сил ЦО (міністерств, відомств, областей, районів, міст, підприємств, установ і організацій) із запобігання і ліквідації надзвичайних ситуацій розробляється на підставі законодавчих, дерективних і нормативних документів і призначений для координації і діяльності центральних і місцевих органів виконавчої влади, керівництва ОГД, а також оперативності їх реагування на загрозу і виникнення НС, відвернення або зниження можливої загибелі людей, мінімізація матеріальних збитків і втрат та організацію задоволення першочергових потреб населення, яке постраждало.

План визначає порядок дій і відповідальність керівництва відповідних органів управління підприємств, установ і організацій, а також основні заходи щодо організації і проведення робіт із запобігання і ліквідації НС техногенного і природного походження, узгодження термінів їх виконання, фінансові, матеріальні та інші ресурси, які необхідні для цих заходів і робіт. У план дій включаються заходи щодо захисту робітників і службовців, підтримування виробничої діяльності та інші з урахуванням обстановки після виникнення НС, передбачаються необхідна кількість сил і засобів для ліквідації наслідків НС.

При плануванні використовуються необхідні вихідні дані та довідкові матеріали з урахуванням специфіки роботи та особливостей щодо відомчої та регіональної діяльності підприємства, організації чи установи.

Основними вихідними даними при розробці плану дій на об'єкті є рішення та вказівки вищого штабу ЦО (управління, відділу з НС), розпоряджень начальника ЦО об'єкта, документів, що характеризують об'єкт (комунально-енергетичні мережі, стан будівель і споруд, вододжерела, дані прогнозування за можливими НС та ін.).

План дій розробляється на підставі наказу начальника ЦО об'єкта. До розробки документів плану залучається керівний склад і спеціалісти об'єкта. Начальник штабу ЦО складає графік розробки окремих документів (розділів) і контролює його виконання.

План дій розробляється у двох (при необхідності і більше) примірниках. Підписується план дій начальником штабу ЦО об'єкта, погоджується з територіальними управліннями (відділами) з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи і затверджується начальником ЦО об'єкта (підприємства, організації, установи, незалежно від форм власності і підпорядкування). Після затвердження зміст плану дій доводиться до виконавців.

Щорічно, станом на перше січня, план коригується і вносяться відповідні зміни. Реальність плану перевіряється під час командно-штабних, комплексних об'єктових навчань та об'єктових тренувань Цивільної оборони.

План дій органів управління і сил ЦО із запобігання та ліквіднії НС — це програма здійснення запобіжних та захисних заходів. Він дозволяє цілеспрямовано та організовано вирішувати завданий ЦО в. умовах НС мирного та воєнного часу.

Основу плану складаюдь заходи щодо захисту робітників, службовців і членів їх сімей. При визначенні цих заходів враховується важливість та особливості виробничої діяльності об'єкта, основні завдання органів управління та сил ЦО щодо запобігання і ліквідації НС.

План дій органів управління та сил ЦО на мирний час складається із п'яти розділів текстової частини і додатків до них. Текстова частина плану включає:

Розділ 1. Висновки із оцінки обстановки на території об'єкта

У цьому розділі викладається загальна характеристика території, енергетичного та промислового комплексу, комунальних комунікацій, під’їзних шляхів та транспортних доріг на об'єкті, вірогідних надзвичайних ситуацій техногенного та природного походження, їх масштаби і наслідки, які визначаються на підставі експертної оцінки, прогнозу чи результату модельних експериментів, проведених кваліфікованими експертами.

Розділ 2. Приведення в готовність та організація роботи органів управління у НС

У розділі викладається порядок надходження інформації про загрозу та виникнення НС, терміни оповіщення та збору керівного складу ЦО в робочий та неробочий час..

Дії людини, яка отримала інформацію про загрозу та виникнення НС:

- інформування керівництва об'єкта;

- оповіщення керівного складу ЦО та персоналу об'єкта;

- порядок та форма доповіді вищій інстанції.

Дії начальника ЦО з отриманням інформації про загрозу та виникнення НС:

- віддача розпорядження на збір КС ЦО об'єкта;

- доповідь начальника ЦО району (міста) про обстановку, яка склалася, прийняті рішення та вжиті заходи;

- прийняття і доведення рішення до підлеглих на запобігання (ліквідацію) НС;

- практичне керівництво проведенням робіт щодо запобігання або ліквідації наслідків НС і ходом евакуації персоналу (при необхідності);

- щодобове підведення підсумків щодо ліквідації наслідків НС та інформація вищої інстанції.

Дії НШ ІДО об'єкта з отриманням інформації про загрозу та виникнення НС:

- постановка завдання старшому оперативному групи, яка виїжджає в район (місце) НС, порядок зв'язку, взаємного інформування;

- інформування начальника ЦО про НС, організація роботи комісії з НС;

- уточнення обстановки в районі НС, визначення потреби в силах і засобах;

- проведення аналізу та оцінки обстановки, уточнення завдань опергрупі;

- підготовка пропозицій щодо першочергових робіт;

- уточнення питань взаємодії;

- при необхідності виїзд в район НС для організації керівництва. Порядок дій оперативної групи, комісії з питань НС, головних спеціалістів (начальників служб ЦО) об'єкта.

Розділ 3. Сили ЦО об'єкта, що залучаються до виконання аварійно-рятувальних, пошукових та відновлювальних робіт

Сили ЦО об'єкта, які залучаються до ліквідації наслідків НС

Розділ 4. Організація забезпечення заходів та дій ЦО

У розділі визначається порядок організації забезпечення заходів та дій ЦО під час проведення РІНР:

- завдання розвідки, транспортного, матеріально-технічного, хімічного, медичного, протипожежного забезпечення і охорони громадського порядку.

Розділ 5. Організація управління, оповіщення і зв'язку

У розділі визначаються місця розташування основного та запасного пункту управління ЦО об'єкта, порядок задіяння засобів зв'язку, забезпечення управління, зв'язку і оповіщення при загрозі виникнення і в ході ліквідації НС на всіх її етапах.

Додатки до плану дій органів управління та сил ЦО об'єкта з запобігання і ліквідації надзвичайної ситуації:

- календарний план основних заходів ЦО при загрозі та виникненні НС (на кожну можливу НС);

- карта (схема) ОГД з можливою обстановкою при виникненні НС;

- схема організації управління, зв'язку та оповіщення;

- план забезпечення захисту персоналу (населення) в разі аварії на ХНО;

- розрахунки щодо екстреної евакуації, укриття в ЗС;

- варіанти рішень начальника ЦО на ліквідацію наслідків НС;

- завдання оперативній групі та інші додатки.

Окремо розробляється "План дій органів управління та сил ЦО об'єкта при переведенні з мирного на воєнний стан" за ступенями готовності воєнного часу та при раптовому нападі супротивника.

Структура та зміст цього плану практично не змінилися. Крім цього, на об'єкті господарської діяльності розробляються плани служб ЦО щодо забезпечення заходів і дій органів управління і сил ЦО при загрозі і виникненні НС та при переведенні органів управління і сил з мирного на воєнний стан.

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.01 сек.)