АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Методичні особливості навчання дітей і підлітків

Читайте также:
  1. Автоматизовані банки даних (АБД), їх особливості та структура.
  2. Активні форми навчання під час занять із гуманітарної підготовки
  3. Банківська система: сутність, принципи побудови та функції. особливості побудови банківської системи в Україн
  4. В чому полягають особливості концепції особистості Ч.Кулі – 15 б.
  5. Валютні системи та валютна політика. особливості формування валютної системи України
  6. Вибір методів навчання
  7. Види навчання
  8. Види навчання з питань охорони праці. Організація навчання.
  9. Види рядів динаміки та їх особливості
  10. ВИДИ ТЕКСТІВ ТА ОСОБЛИВОСТІ ЇХ РЕДАГУВАННЯ
  11. Види трудових договорів. Особливості окремих видів трудових договорів.
  12. Визначте особливості концепції З. Фрейда – 15 б.

Початковим пунктом правильної організації занять з дітьми має бути глибоке розуміння виключно важливого значення все сторонньої фізичної підготовки. Інакше рання спортивна спеціалізація порушить природний підхід гармонійного розвитку організму і ослабить здоров'я дітей. Тому одне з головних завдань навчання полягає в правильному поєднанні все сторонньої фізичної підготовки із спортивною спеціалізацією.

Результати спортивного тренування значною мірою будуть залежати і від того, наскільки вдало зуміє викладач організувати вивчення техніки і тактики, зробивши його доступним для розуміння дітьми даної вікової групи. Майже не всьому протязі занять з дітьми молодшого і середнього шкільного віку провідне місце відводиться комплексному, ігровому методу (гра - навчання - гра). І лише коли вік дітей досягне 14 років, на зміну ігровому методу поступово прихопить аналітико-синтетичний метод (вправа - гра - вправа).

Особливе значення в робот з дітьми має висока емоційність процесу навчання. Одноманітні нудні заняття не дають позитивних результатів і є головною причиною великого відсіву тих, що займаються. Чим молодше вік дітей, тим більше потреба в емоційності завдань. Вона допомагає зберігати інтерес дітей до всіх вправ, підвищує їх активність, направляє на досягнення конкретної мети.

Висока емоційність може бути результатом: 1) різноманітність засобів, методів і форм роботи; 2) діяльності динамічного характеру; 3) використання форми змагання вправ і великої кількості ігор; 4) постановки конкретних цілей, доступних можливостям тих, що займаються; 5) створення дружніх взаємин між тими, що займаються і викладачем; 6) регулярного проведення змагань.

Фізична підготовка в дитячих групах складається з підготовки загальної і спеціальної. При цьому загальна підготовка займає основне місце і передує роботі над спеціальними якостями. На початку спеціалізованих занять на фізичну підготовку виділяється близько 50-60% навчального часу. Потім частка фізичної підготовки в учбово-тренувальному процесі послідовно зменшується і складає в наступні роки приблизно 25-30%. На початковому етапі підготовки заняття основним видом спорту корисно поєднувати із заняттями іншими видами спорту, наприклад хокей з тенісом, баскетбол з легкою атлетикою.

У все сторонній фізичній підготовці дітей молодшого віку головний упор необхідно робити на розвиток швидкості і спритності, і особливо швидкості реакції і кмітливості. В той же час паралельний, але не обертаючи на це особливої уваги, слід розвивати силу і витривалість.

Організм дітей молодшого віку потрібно поступово привчити до специфічного навантаження учбово-тренувальних занять. Вправи на розвиток швидкості краще проводити з достатніми паузами відпочинку. Підвищувати навантаження потрібно непомітно для тих, що займаються, використовуючи для цієї вправи ігрового характеру.

Розвиток швидкості і спритності залишається головним завданням і в наступній віковій групі. Але тепер воно здійснюється по перевазі за допомогою вправ з м'ячем, що дозволяє потім набути спеціальних якостей, необхідних при об'єднанні рухів з технікою володіння м'ячем. Ціленаправлює розвиток сили і витривалості і проводиться головним чином у формі силових і комбінованих вправ одночасно з розвитком спритності і швидкості.

Тренувальні навантаження в середньому юнацькому віці вже достатньо високі, але все ще далекі від максимальних.

У старшому юнацькому віці (16 років) починається поглиблена робота над розвитком всіх рухових — якостей, і особливо сили і витривалості. Швидкість рухів без м'яча і з м’ячем об'єднується з технічними навичками. У підготовчому періоді велика увага приділяється силовим вправам. Витривалість розвивається з урахуванням фізичної підготовленості тих, хто що займаються. При цьому дотримуються принципу більшої частоти і меншої інтенсивності навантажень. У окремі періоди навантаження може бути наближене до максимальної. З цією метою може бути використаний інтервальний метод тренування. Найбільше збільшення навантаження повинне падати на останню третину заняття. Використання високих навантажень в старшому юнацькому віці потрібно розглядати як необхідну передумову до досягнення згодом високих результатів. Відсутність належної уваги до виховання у хлопців звички завжди діяти на полі з максимальною швидкістю і віддачею сил може привести до закріплення неправильних навичок ігри упівсили, на сповільненій швидкості. Надалі ця звичка може стати перешкодою до досягнення високої майстерності.

Фізична підготовка дітей і підлітків здійснюється в основному за допомогою тих же засобів, що і дорослих. При цьому особливого значенні набуває широке використання рухливих ігор, вправ з предметами і спеціальних вправа з м'ячем.

Загалом, у вигляді методична послідовність фізичної підготовки дітей і підлітків зводиться до плавного переходу від розвитку швидкості, спритності, динамічної сили до розвитку витривалості з подальшим максимальним її вдосконаленням на заняттях рухомими іграми.

Велику користь в заняттях з дітьми приносять літні спортивно - оздоровчі табори, де вдосконалення в ігрових видах проводиться у поєднанні з найширшою фізичною підготовкою, на яку виділяється 65-75% учбового часу. При навчання дітей техніці гри з більшою послідовністю, чим в заняттях з дорослими, потрібно дотримуватися правила від головного до другорядного, а при навчанні тактиці - правила від загального до приватного. При цьому, чим менше вік тих, що займаються, тим більше точно треба слідувати цим принципам. Необхідно уникати і характерних помилок в підготовці дітей на заняттях з дітьми, як вже мовилося вище, провідне місце повинен займати ігровий метод. При вивченні окремих з лементів необхідно максимально використовувати ігри і ігрові вправи. Спочатку проводяться змагання на правильність і точність виконання, потім не точність і швидкість. Потім пе­реходять до вправ, що включають змагання з супротивником, протиборчим заздалегідь обумовленим чином після цього застосовують вправи в змаганні з супротивником, що діє довільно, і, нарешті, найостаннішими використовують ігри (рухомі і вибрану). У молодшому віці використання ігор в одному занятті може досягати 50-60% учбового часу.

У навчанні дітей, особливо молодшого віку, головне місце займають різноманітні рухові ігри. В цих іграх здійснюється послідовний перехід від простих некомандних ігор до ігор з розділенням на команди. Щоб полегшити засвоєння матеріалу, що вивчається, спочатку застосовуються ігри, в яких гравці не вступають в безпосередню боротьбу один з одним.

При розучуванні нового матеріалу основним в завданнях з дітьми має бути метод цілісного навчання, вживаний у поєднанні з вправами, що підводять. Метод розчленованого навчання застосовується зрідка, головним чином коли рух дуже складний. Цілісне навчання корисно починати з імітації руху без м'яча.

Вивчення окремих прийомів повинне проходити з дотриманням наступної послідовності: 1) від рухів без м'яча до рухів з м'ячем; 2) від вправ на місці до вправ під час бігу; 3) від простих, одиночних рухів, до рухів складних, комбінованих 4) від рухів ритмічних, повільних до рухів неритмічних, виконуванім з змагальною швидкістю.

У роботі з дітьми 10-12-річного віку головний упор надається на оволодіння технікою і індивідуальними тактичними діями. Основним засобом підготовки як і раніше залишаються ігри, пристосовані до віковім можливостей дітей. Щоб формування навичок проходило правильно, необхідно, перш за все, зменшувати вагу і розміри інвентарю, наприклад, зменшувати висоту кільця у баскетболі, розміри воріт у футболі. Можна також знижувати навантаження, скорочуючи розміри майданчика, час гри і збільшуючи кількості перерв в грі. Крім того, практикується спрощення правил, збільшення числа замін з обов'язковою участю в грі кожного заявленого в протоколі і тому подібне.

Разом з практичним оволодінням технікою і тактикою в 10-12-річному віці слід починати систематичне вивчення правил і теорії гри.

У заняттях з 10-12 річними дітьми дуже важливо приділяти серйозну увагу розвитку зорового орієнтування. Спеціальні вправи, що розвивають ці навички, необхідно виконувати як в основній так і а підготовчій частині.

Особливо уважно потрібно підходити до планування ігрового навантаження. Кількість і трудність змагань повинні відповідати реальним можливостям дітей і не викликати у них нервового і фізичного перенапруження.

Методика роботи з хлопцями і дівчатами старшого віку (16-18 років) помітно відрізняється від методики роботи з дітьми попередніх вікових груп. Досягнутий рівень підготовки дозволяє наблизити її до методів роботи з дорослими. За основне завдання підготовки треба вважати досягнення досконалості у виконанні всіх технічних прийомів. Технічна майстерність може рости тільки разом з умінням найефективніше застосовувати вивчені прийоми в ігровій обстановці. Тому удосконалювати техніку і тактику в старших юнацьких групах потрібно в ігровій формі (вправи мають бути окремими фрагментами гри). Хороше оволодіння технікою дозволяє в цьому віці значно підвищити вимоги тактично правильному веденню ігри. Центр тяжіння тепер переноситься на групові і командні дії. Використовувані тактичні схеми не обхідно повністю погоджувати з рівнем технічної підготовки, що займаються. Основна увага приділяється розвитку творчої ініціативи, гнучкості тактичної думки, придбанню уміння вільно користуватися основними тактичними системами. У зв'язку з цим особливу роль грає підвищення кількості і трудності змагань, поглибивши знання теорії і методики гри.

Морально вольовій підготовці юних спортсменів повинне приділятися постійна і найсерйозніша увага.

У заняттях з дітьми молодшого віку в центрі уваги викладача знаходяться питання виховання у дітей колективізму ігрових дій і правильна поведінка в грі. Ці питання зберігають своє значення і при заняттях з дітьми середнього віку, де вимога до колективізму дій ще більш підвищується. Особливе значення набуває індивідуального підходу до тих, що займаються.

Участь в змаганнях потрібно використовувати для виховання необхідних моральних якостей: скромності, відповідальності перед командою, коректного відношення до супротивника і т.д. Неврівноваженість підлітків вимушує з особливою увагою стежити за моментами, де можливі зриви в поведінці: грубість, зіставлення себе колективу, недисциплінованість. Підлітки високо цінують свій авторитет серед товаришів. Потрібно, як указав А. С. Макаренко, «викликати у хлопчиків і дівчаток гордість не тільки своїми особистими успіхами, головним же чином успіхами команди або організації; потрібно стримати всяку хвалькувату, виховувати пошану до сили супротивника, звертати увагу на організованість, тренування, дисципліну в команді, потрібно, нарешті, добиватися спокійного відношення до успіхів і невдачам».

Найрішучішим чином треба боротися із спробами підлітків почати палити. До хлопців і дівчат старшого віку пред'являються значно вищі вимоги. Тепер у розпорядженні викладача знаходиться весь арсенал засобів і методів виховної дії. Повсякденна, терпляча виховна робота обов'язково повна підкріплюватися знаннями особливостей вікового розвитку і особи кожного учня.

Увага викладача, перш за все, має бути направленою на виховання у тих, що займаються спортивною працьовитістю, критичного відношення до своєї поведінки і прагнення до усунення своїх недоліків.

Борючись за чистоту спортивної боротьби, тренер не винен пропускати жодного випадку грубості, неспортивної поведінки. Необхідно також боротися проти стихійності в грі, яке веде до засвоєння багатьох помилкових навиків, породжує індивідуалізм, зарозумілість і егоїзм.

У виховному відношенні велику користь приносять вказівки на гру і подальші розбори ігор. Потрібно підкреслювати заслуги всього колективу і аналізувати гру кожної дитини. Здорова товариська критика може стати кращими ліками проти багатьох «хвороб». Корисні також бесіди викладачів і лікаря про тренування і гігієну спортивного режиму. Велике виховне значення мають зустрічі з видатними спортсменами, перегляд спортивних кінофільмів, відвідування змагань дорослих спортсменів, культпоходи в кіно і театр, і подальші обговорення змагань, кінофільмів і спектаклів.

Сумісні відвідини спортивних і культурних засобів не тільки об'єднують колектив, але і розширюють культурний кругозір тих, що займаються.

Методи виховної дії різноманітні. Основним є роз'яснення помилок. Воно має бути конкретним і підкріпленим яскравими прикладами із спортивної практики. У роботі з дітьми особливе значення мають похвала і заохочення. Наскільки можливо, похвалу слід адресувати всьому колективу і лише в окремих випадках окремим гравцям, оскільки постійне вихваляння, може викликати зарозумілість, зневажливе відношення до товаришів по команді.

До вихователя, що працює з дітьми, має бути пред’явлені вимоги: любов до дітей, багатство знань, горіння в роботі, зразкові цивільні якості.


 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)