АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Бухгалтерський баланс,його побудова, зміст і оцінка статей

Читайте также:
  1. V. Зміст теми заняття.
  2. Аналіз і оцінка зібраних у справі доказів
  3. В) становлять зміст соціального захисту безробітних.
  4. Взаємозв'язок етапів аналізу з метою і змістом робіт
  5. Види і оцінка дебіторської заборгованості
  6. Визначити зміст «соціології молоді» – 15 б.
  7. Визначте зміст соціального конфлікту – 15 б.
  8. Визначте зміст соціології молоді – 15 б.
  9. Вимоги до змісту загальної середньої освіти
  10. Вимоги до змісту та розташування реквізитів
  11. ВИМОГИ ДО СТРУКТУРИ ТА ЗМІСТУ МАГІСТЕРСЬКОЇ РОБОТИ

 

Бухгалтерський баланс - це звіт про фінансовий стан підприємства, який відображає його активи, пасиви та власний капітал у грошовому виразі на певну дату.

У загальному вигляді баланс підприємства відображається такою формулою:

Активи = Зобов’язання + Власний капітал

До активів підприємства належать ресурси, які повинні принести доход чи іншу економічну вигоду в майбутньому.

Зобов’язання - це кредиторська заборгованість підприємства, яка виникла в результаті попередніх операцій і яка має бути погашена у встановлений термін.

Власний капітал - це різниця між активами та зобов’язаннями, тобто частина активів, сформована за рахунок власних джерел підприємства. Вона показує частку власника в активах підприємства: для індивідуального власника - це капітал цього власника; для товариства - це капітал партнерів; для корпорації - це акціонерний капітал.

Таким чином у бухгалтерському балансі зіставляються дві величини. З одного боку реальні господарські засоби (активи): основні засоби, матеріали, готова продукція, грошові кошти тощо. З іншого боку - це джерела формування цих господарських засобів, які поділяються на власні і позичені.

Активи і пасиви балансу поділяються на окремі показники, які звуться статтями балансу. Статті балансу групуються в розділи за однорідністю господарських засобів або джерел їх формування. Під ліквідністю засобів при цьому слід розуміти їх спроможність перетворитись, трансформуватись у грошові кошти (готівку) за якийсь певний час.

Групування статей активу балансу за ознаками зростаючої ліквідності.

 

Необоротні Нематеріальні активи

(довгострокові активи) Основні засоби

Довгострокові фінансові інвестиції

(цінні папери)

       
   


Оборотні активи Складські запаси

Дебіторська заборгованість

Короткострокові фінансові інвести-

ції (цінні папери)

Грошові кошти

 

Групування статей пасиву балансу

 

       
   


Власний капітал Власний капітал

Довгострокові зобов’язання

(пасиви)

               
       


Залучений капітал Короткострокові зобов’язання

(поточні пасиви)

       
   

 


В міжнародній практиці є дві найважливіші форми, а саме:

· двостороння (актив ліворуч, а пасив праворуч)

· одностороння або послідовна форма за якою послідовно, згори до низу, розміщуються актив і пасив балансу.

Оборотні активи - це господарські засоби призначені для споживання в процесі господарської діяльності (поточні активи). До них належать: грошові кошти в касі та на рахунках у банку, короткострокові фінансові інвестиції (до одного року), витрати майбутніх періодів, складські запаси.

До необоротних (довгострокових) активів належать засоби, придбані або створені підприємством для довгострокового використання (більше одного року) і не призначені для реалізації та споживання впродовж одного операційного циклу (нематеріальні активи, основні засоби, довгострокові фінансові інвестиції (на строк більше одного року).

Короткострокові зобов’язання - це зобов’язання, борги підприємства, які мають бути погашені впродовж одного року. Їх називають поточні пасиви. До них належать короткострокові кредити, позики, заборгованість по заробітній платі, органам соцстрахування і т.д.

Довгострокові зобов’язання це зобов’язання (борги підприємства, строк погашення яких перевищує один рік. До них відносяться довгострокові позики, кредити, тощо.

До власного капіталу належить статутний капітал, нерозподілений прибуток і інші фонди і резерви.

Для розкриття реального фінансового стану підприємства величезне значення має оцінка статей балансу. Згідно із загальноприйнятим принципом собівартості оцінка активів, що надходять на підприємство, здійснюється за фактичними витратами на їх придбання чи на власне виробництво.

Відповідно до міжнародних стандартів бухгалтерського обліку активи підприємства необхідно оцінювати і подавати в балансі за принципом чистого (нетто) стану. Так основні засоби відображаються в бухгалтерському балансі за їхньою початковою або відновною вартістю, сумою амортизації (зносу) залишковою вартістю. Але у валюту балансу зараховується тільки залишкова вартість основних засобів. Аналогічно відображаються у балансі і нематеріальні активи.

Виробничі запаси оцінюються і подаються в балансі за меншою з двох оцінок: за початковою (фактичною) вартістю або за ринковою ціною на дату складання балансу.

Дебіторська заборгованість оцінюється за фактичною величиною. При складанні балансу підприємства здійснюють перерахунок валютних статей у національну валюту за курсом на дату складання балансу. При цьому визначаються курсові різниці, які обліковуються і відображаються окремо.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)