АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Сутність та фіскальна роль податку на додану вартість як форми універсального акцизу

Читайте также:
  1. Cтиль керівництва: сутність, вимоги у його сучасних умовах
  2. I. Сутність і види соціальних змін.
  3. I. Формирование глобального инновационного общества
  4. I. Формирование системы военной психологии в России.
  5. III. Соціальна політика, її сутність і функції.
  6. IV этап – формирование галактик
  7. VIII. Формирование и структура характера
  8. X. Реформирование Петром I хозяйственной жизни страны и характерные черты социально-экономического развития России в первой четверти XVIII в.
  9. Аграрная политика царизма в Казахстане в конце XIX-начале ХХ вв. Переселение русских, украинских крестьян. Начало формирования многонационального состава населения Казахстана.
  10. Аграрне виробництво в національній економіці. Форми господарювання і земельні відносини
  11. Активні форми навчання під час занять із гуманітарної підготовки
  12. Алгоритм формирования стека

ТЕМА IV. ПОДАТОК НА ДОДАНУ ВАРТІСТЬ

Оподаткування процесів споживання в Україні здійснюється через використання акцизів і мита. Акциз – це непрямий податок, який представляє собою надбавку до ціни. Акцизи представлені двома формами: специфічні та універсальні.

Суть специфічних акцизів в тому, що не всі товари підпа­дають під акцизне оподаткування, а лише окремі їх види, при­чому є різні підходи до оподаткування різних груп товарів. Спе­цифічним акцизом є акцизний збір, який встановлюється за диференційованими ставками на окремі види товарів, які як правило, не належать до речей першої необхідності, і рівень рентабельності яких досить високий.

Функціонування універсальних акцизів пов'язане із загальним підходом до оподаткування процесів споживання. Універсальний акциз має свої особливості в порівнянні зспецифічними акцизами:

а) широка база оподаткування;

б) можливість використання універсальної ставки неза­лежно від виду товару;

в) податковою базою виступає валовий оборот в грошовому виразі;

г) простота контролю за надходженням до державного бюджету.

В Україні формою універсального акцизу виступає податок на додану вартість.

Специфіка нарахування та сплати ПДВ полягає в тому, що дана форма універсального акцизу нараховується та сплачу­ється на кожному етапі руху товару від виробника до споживача.

Характерною рисою сплати ПДВ до бюджету в Україні є те, що не вся нарахована сума, виходячи з оборотів по реалізації, сплачується до бюджету, а лише різниця між нарахованою сумою і сумою ПДВ, яка оплачена або підлягає оплаті конкрет­ним платником при купівлі сировини, матеріалів, товарів. Це забезпечує оподаткування не всіх оборотів, а лише величини вартості, що додається до матеріальних затрат та закупі­вельних цін.

Податок на додану вартість є непрямим податком, а тому він сплачується за рахунок покупця, а не за рахунок доходів підприємства, яке реалізує відповідні товари чи послуги. Отож, платником податку виступає підприємство, яке реалізує продукцію, а податковий тягар фактично перекладається на покупця, який виступає фактичним носієм податку.

Переваги податку на додану вартість:

ü відсутність подвійного оподаткування і кумулятивного ефекту;

ü рівність умов щодо сплати як виробниками так і продавцями;

ü ритмічне надходження коштів до бюджету держави;

ü регулює розмір заробітної плати і ціни;

ü стримує кризу перевиробництва і прискорює витіснення з ринку слабких підприємств;

ü включає механізми взаємної перевірки платниками податкових зобов'язань;

ü дає можливість стримувати невиправданий ріст цін;

 

Недоліки ПДВ:

ü складний механізм нарахування і сплати;

ü стримує розвиток виробництва;

ü стимулює інфляцію при застосуванні високих ставок;

ü негативно впливає на високотехнічні і наукоємні виробництва;

ü можливість ухилення в умовах недосконалого бухгалтерського обліку;

ü регресивний вплив на малозабезпечені верстви населення;

ü потребує підготовки персоналу податкової служби.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)