АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Зміст лекції. Міністерство освіти і науки України

Читайте также:
  1. V. Зміст теми заняття.
  2. Бухгалтерський баланс,його побудова, зміст і оцінка статей.
  3. В) становлять зміст соціального захисту безробітних.
  4. Взаємозв'язок етапів аналізу з метою і змістом робіт
  5. Визначити зміст «соціології молоді» – 15 б.
  6. Визначте зміст соціального конфлікту – 15 б.
  7. Визначте зміст соціології молоді – 15 б.
  8. Вимоги до змісту загальної середньої освіти
  9. Вимоги до змісту та розташування реквізитів
  10. ВИМОГИ ДО СТРУКТУРИ ТА ЗМІСТУ МАГІСТЕРСЬКОЇ РОБОТИ
  11. Вимоги щодо змісту та оформлення документів
  12. Відносні статистичні величини, їх види за аналітичною функцією, економічний зміст, методика обчислення та одиниці вимірювання

Міністерство освіти і науки України

Волинський національний університет імені Лесі Українки

Хімічний факультет

 

 

Кафедра органічної та

біологічної хімії

 

 

ЛЕКЦІЯ З КУРСУ СТЕРЕОХІМІЯ

НА ТЕМУ: «Визначення конфігурації стереоізомерів»

Для студентів ІV курсу, спеціальність хімія

 

 

Підготувала

Cтудентка 5-го курсу

Романенко Алла Олександрівна

 

Луцьк – 2007


Лекція

Тема: Визначення конфігурації стереоізомерів.

Мета: Засвоїти теоретичні знання по темі «Визначення конфігурації стереоізомерів».

Завдання: Провести лекційне заняття по темі «Визначення конфігурації стереоізомерів».

Зміст лекції

Визначення просторової конфігурації – одне зосновних питань стереохімії. Коли ми отримали просторові ізомери, виникає питання: яка їх просторова будова, тобто конфігурація?

Маємо дві речовини (в загальному випадку їх може бути і більше), відносно яких відомо, що вони просторові ізомери; дві формули цих просторових ізомерів і потрібно буде взнати, якій речовині яка формула відповідає.

Підхід до вирішення питання просторової конфігурації відрізняється в залежності від того, про який тип просторових ізомерів іде мова – про π- чи σ-діастереомери, чи про енантіомери.

І. Визначення конфігурації π-діастереомерів

1) Визначення за дипольним моментом (діекломектрія )

Для багатьох π-діастереомерів характерні певні значення дипольних моментів:

а цис- б транс- (µ = 0)

В транс- формі при векторному складанні протилежно орієнтовані диполі однакових зв’язків взаємногасяться і сумарний дипольний момент рівний нулю (µ = 0); в цис- формі диполі зв’язків сумуються і утворюють сумарний дипольний момент молекули. Так, наприклад, у 1,2-дигалогенетиленів (а,б): для транс- ізомерів (б) дипольний момент рівний нулю; у випадку цис- ізомерів (а) дипольний момент залежить від природи атома галогену: 2,42 (F), 1,89 (Cl), 1,35 (Br) і 0,75Д (І). Для цис- ізомера дипольний момент завжди більший. Визначення дипольного моменту дає можливість встановити Z або Е конфігурації для π-діастереомерів.

2) Метод циклізації

Метод циклізації є одним з універсальних методів визначення Z і Е конфігурації для π-діастереомерів.

Ми знаємо, що існує деяка кислота – біла кристалічна речовина з tпл.=130°С, добре розчинна у воді з молекулярною формулою С4Н4О4 і структурною НООС–СН=СН–СООН (етилендикарбонова кислота); цю кислоту називають малеїновою. Але поряд з нею існує речовина з тією ж молекулярною масою і структурною формулою – кислота з tпл.=287°С, мало розчинна у воді – фумарола кислота. Тобто мова йде про π-діастереомери (геометричні цис-транс- ізомери), які можуть мати формули (1) і (2):

(1) (2)

Для того щоб встановити, якій кислоті відповідає та чи інша формула, проводять наступний експеримент. При нагріванні малеїнова кислота відщеплює воду і дає циклічний ангідрид (схема 1), фумарола кислота такого ангідриду не утворює. Оскільки для утворення циклічного ангідриду карбоксильні групи повинні бути наближені, то логічно, таке їх розташування в малеїновій кислоті (1). Фумаровій кислоті відповідно відповідає формула (2). Визначення конфігурації в даному випадку вирішується методом циклізації:

(схема 1)

малеїнова к-та малеїновий ангідрид

При визначенні конфігурації методом циклізації не повинен зачіпатись стеричний центр, тобто зв’язок sp2-гібридизованих атомів.

Метод циклізації був використаний і для визначення конфігурації комарової ікумаринової (о-гідроксикоричних) кислот. Кумаринова кислота існує лише у вигляді солей і ефірів, при виділенні вільної кислоти відбувається її самовільна циклізація з утворенням лактону – кумарину (4). Легкість циклізації вказує, що кумаринова кислота має цис- конфігурацію (3). Комарова кислота не циклізується і, відповідно, їй відповідає формула (5):

(3) кумаринова к-та (4) кумарин (5) комарова к-та

3) Хімічна кореляція

Хімічна кореляція – хімічне перетворення речовини з невідомою конфігурацією в речовину, конфігурація якої відома (або зворотній хімічний перехід від речовини з відомою конфігурацією до речовини з невідомою). Відповідно при цьому не повинен зачіпатись стеричний центр, тобто щоб реакція,що відбувається не зачіпала просторову будову речовини. Наприклад, із о-нітрокоричних кислот (6) і (7) серією хімічних перетворень (відновлення, діазотування, заміна діазо групи на групу ОН) через о-амінокоричні і о-діазокоричні кислоти отримують о-гідроксикоричні кислоти:

Встановивши, який із стереоізомерів о-нітрокоричної кислоти дає кумарову (5), а який кумаринові кислоту (3) [фактично не саму кислоту, а її лактон – кумарин (4)], можна тим самим доказати, яка із о-нітрокоричних кислот має транс-, а яка цис- конфігурацію (схема 2,3):

 

(6) транс- (5) схема 2

(7) цис- (4) схема 3

4)Метод ПМР-спектроскопії

Метод дає можливість характеризувати структуру органічних речовин, зокрема визначати конфігурацію стереоізомерів. Внаслідок одержання сигналів від протонів сполуки, ПМР спектр містить пікі у вигляді синглетів, дублетів,триплетів і ін:

 

 

синглет дублет

Різниця між двома піками у Гц становить константу спін-спінової взаємодії (КССВ). Вона дає можливість сказати який ізомер отримали. КССВ для цис- форми лежить в межах 4÷12 Гц, а для транс- форми – 12÷18 Гц. Ізомери з меншими константами спін-спінової взаємодії мають цис-конфігурацію. Приклад 1,2-диброметилен:

 

цис- j = 4,7 Гц транс- j = 11,8 Гц

ІІ. Визначення конфігурації σ-діастереомерів та енантіомерів

1) Хімічна кореляція

При підході до проблеми конфігурації енантіомерів виникають деякі труднощі. Ми знаєм, що один антипод повертає вправо, інший вліво. Але насправді знак повороту – це чисто зовнішня ознака, не більша чим температура плавлення чи забарвлення речовини. Він не пов’язаний прямо з просторовою конфігурацією; більш того, відомі приклади, коли знак обертання міняється в залежності від умов – розчинника, температури, навіть концентрації.

Отже маємо дві речовини, одну з яких ми взнаєм по (+)-, іншу по (-)-обертанню; відомо, що їм відповідають дві дзеркальні формули. Треба визначити, яка формула якому антиподу відповідає.

На сьогоднішній день існує рентгенографічний метод визначення абсолютної конфігурації. Цим методом доказано, що (+)-винна кислота має конфігурацію:

Абсолютні конфігурації, визначені рентгенографічним методом, і лежать в основі стереохімічних кореляцій.

В якості простого прикладу розглянемо кореляцію конфігурацій гліцеринового альдегіду і винної кислоти. Взявши в якості вихідної речовини лівообертаючий ізомер гліцеринового альдегіду і вважаючи, що абсолютна конфігурація його поки не відома, застосуєм до нього ланцюг реакцій подовження вуглецевого скелету (приєднання НСN, гідроліз, окиснення первинної спиртової групи). Реакція не зачіпає центру хіральності:

гідроксинітрил 2,3,4-триоксибутанової к-ти 2,3,4-триоксибутанова к-та

2,3,4-триоксибутанова к-та мезо-винна к-та (α = 0) (+)-винна к-та (схема 4)

При цьому утворюються дві стереоізомерні винні кислоти, оскільки новий асиметричний центр иоже виникнути в двох конфігураціях (схема 4).

В мезовинній кислоті конфігурації асиметричних центрів протилежні і який з них був у вихідному гліцериновому альдегіді, встановити неможливо. Тому мезо-винна кислота не використовується для встановлення конфігурації. Другий продукт реакції – право обертаюча винна кислота з двома однаковими асиметричними центрами. Враховуючи, що один із них знаходиться у вихідному (-)-гліцериновому альдегіді і знаючи абсолютну конфігурацію (+)-винної кислоти, ясно, що (-)-гліцериновий альдегід має конфігурацію:

Далі, з вихідним (-)-гліцериновим альдегідом провели ряд хімічних перетворень і отримали винну кислоту. Після цього виконали поляриметричне вимірювання, щоб вияснити, яка із антипод них винних кислот утворилася. Взнавши, що отримали (+)-винну кислоту, абсолютна конфігурація якої встановлена по рентгеноструктурним даним, робим висновок, що така ж була і конфігурація вихідного (-)-гліцеринового альдегіду.

Тепер коли відома конфігурація (-)-гліцеринового альдегіду методом перетворень можна отримати речовину про будову якої можна говорити, наприклад (+)-гліцеринову кислоту:

2) Метод оптичного порівняння

В основі методу оптичного порівняння лежать два правила Бугайова:

1) величина молярного обертання в гомологічному ряду є постійна:

 

де [М] – величина молярного обертання;

2) хімічні перетворення, що здійснюються не біля сусідніх атомів з центром хіральності дуже мало впливає на величину молярного обертання. Це правило часто називають «правилом близькості». Наприклад, багато сполук загальної формули (8) мають праве обертання незалежно від природи замісника Х (Н, Наl, NH2, COOH, CONH2).

Метод оптичного порівняння, розвинений Фрейденбергом, базується на використанні наступних закономірностей, безпосередньо витікаючи із правил Чугайова:

1) аналогічні сполуки однакової конфігурації мають подібні зміни оптичного обертання, якщо в них проводяться однакові хімічні зміни (правило оптичного зміщення);

2) оптичне обертання подібно побудованих сполук однакової конфігурації мають однакові зміни під дією розчинника, температури і ін. факторів.

Використовуючи метод оптичного порівняння, Фрейденберг встановив конфігуративний зв’язок гідрокси- і амінокислот. Порівняння було виконано, наприклад, для пари L-(-)-яблучна кислота і аспарагінова кислота. Порівнювались діетилові ефіри різних O-(чи N)-похідних цих кислот (таб. 1)

L яблучна к-та аспаргінова к-та

Таб. 1

Х Діетиловий естер яблучної к-ти (-) Діетиловий естер аспарагінової к-ти
(+) (-)
PhCO -18 +12 -12
HCO -58 -13 +13
CH3CO -68 -18 +18
C2H5-SO2 -101 -31 +31

 

Із даних, наведених в таблиці 1., видно що в ряді похідних L-(-)-яблучної кислоти поступово збільшується ліве обертання, а в ряді похідних (+)-аспаргінової кислоти той же «зсув в ліво» проявляється у зменшенні правого обертання і потім в наростанні лівого обертання. Таким чином, (+)-аспаргінова кислота має подібну конфігурацію з L-(-)-яблучною кислотою.

L-(-)-яблучноа к-та L-(+)-аспаргінова к-та D-(-)-аспаргінова к-та

Для встановлення конфігураціонної схожості, важливо не співпадання обертання по знаку, не збільшення чи зменшення іх, а сам напрям зсуву (вправо чи вліво) в якомусь ряді похідних, що однаковий для порівнюваних сполук.

 

 
 

 

Висновок: Розглянули тему «визначення конфігурації стереоізомерів», а саме π-, σ-діастереомерів та енантіомерів. Методами визначення конфігурації для π-діастереомерів є визначення за дипольним моментом (діеклометрія), метод циклізації, хімічна кореляція, метод ПМР спектроскопії,а для σ-діастереомерів і енантіомерів – хімічна кореляція та метод оптичного порівняння.


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.008 сек.)