АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Використання індексного методу при аналізі середнього курсу акцій

Читайте также:
  1. I ПРОГРАМА КУРСУ
  2. III. УЧЕБНО – МЕТОДИЧЕСКИЕ МАТЕРИАЛЫ ПО КУРСУ «ИСТОРИЯ ЗАРУБЕЖНОЙ ЛИТЕРАТУРЫ К. XIX – НАЧ. XX В.»
  3. S-M-N-теорема, приклади її використання
  4. XIV. 7. Вимірювання електрорушійних сил. Застосування методу вимірювання ЕРС для визначення різних фізико – хімічних величин
  5. А) поглиблене вивчення курсу.
  6. Алгоритм вибіркового методу
  7. Алгоритм методу добутків
  8. Аналіз використання виробничої потужності підприємства
  9. Аналіз використання матеріальних ресурсів
  10. Аналіз використання обладнання і виробничої потужності підприємства
  11. Аналіз використання технологічного обладнання
  12. Аналіз ефективності використання основних фондів

У світовій практиці для оцінки біржової актив­ності та аналізу динаміки біржових цін використо­вують різноманітні індекси. Найбільш відомі серед них Доу-Джонса та SP—500. їхній розрахунок ба­зується на середній ціні акції — арифметичній незва-женій (Доу-Джонса) та арифметичній зваженій (SP— 500) — для порівняльного кола емітентів. Розбіжності значень індексів зважених і незважених середніх цін зумовлені впливом структурних зрушень в обсягах продажу окремих акцій. За умови сталого фондового ринку вплив структурних зрушень на динаміку се­редніх цін нестатний. При потребі його можна визна­чити в рамках традиційної системи індексів середніх величин (змінного складу, фіксованого складу та структурних зрушень).

У разі, коли здійснюється первинне розміщення цінних паперів, склад емітентів змінюється. Тоді для характеристики стану ринку, моніторингу і порів­няльного аналізу цін на акції, які котируються на біржі чи знаходяться в обігу на позабіржовому ринку, індекси доцільно розраховувати за даними по всій, а не фіксованій сукупності емітентів. При цьому індек­суватись має не ціна, а курс акції, тобто відношення ринкової ціни до номінальної. Позначимо його сим­волом k. Середній курс акцій на окремих торгах роз­раховується як середня арифметична зважена:

 

де qi - кількість проданих акцій. На середній курс акцій впливає інвестиційна при­вабливість окремих акцій та співвідношення в обсязі їхнього продажу. Динаміка середнього курсу акцій та­кож визначається впливом названих факторів. За умо­ви нестабільного ринку цінних паперів вплив струк­турних зрушень досить вагомий. Оцінити його можна в рамках однієї індексної системи в трьох напрямках:

а) зміни в структурі продажу акцій порівняльним колом емітентів;

б) поява на ринку акцій нових емітентів;

в) вибуття частини емітентів, які брали участь в по­точних торгах.

Відповідно в систему включаються три індекси структурних зрушень:

I ,I , I .

Індекс курсу акцій порівняльного кола емітентів I за своєю статистичною природою є середньозва­женим індексом типу SP-500.

Індексна система набуває вигляду:

, , .

Всі індекси розраховуються співвідношенням се­редніх курсів акцій (фактичних чи умовних) за два періоди (торги) - поточний (1) і базовий (0).

Індекс змінного складу /«характеризує динаміку середнього курсу акцій під впливом всіх факторів:

I

 

Індекс фіксованого складу показує, як в серед­ньому змінився курс акцій порівняльного складу емітентів:

 

Вплив перерозподілу обсягів продажу акцій порівняльного кола емітентів характеризує індекс структурних зрушень

I =

Індекси структурних зрушень I , I . показують, як змінився середній курс акцій, відповідно, за раху­нок нових і вибулих емітентів:

I =

I =

Аналітичні можливості індексної системи ілюст­руються прикладом (табл. 7.5, 7.6).

Таблиця 7.5

Результати торгів акціями  
Емітент Номінальна вартість, тис. грн. Курсова вартість, тис.грн. Кількість акцій, тис.шт. Курс акцій
    N p0 p0 q0 q1 K0 ki
            7=3/2 8=4/2
А           2, 2,5
Б             4,0
В     -   -   -
Г   -   -   - 1,5
Д   -   -   - 2,0
Разом - - -     - -
   
Емітент По незіставленому складу По зіставленому складу  
    koqo k1q1r q q K0 q K1 q K0 q  
А                
Б                
В   - - - - - -  
Г -   - - - -  
д -   - - - - -  
Разом ЗО              
                     

Таблиця 7.6 Таблиця розрахунків індексів середнього курсу

 

I =(140/65) (30/17)=1.305

I =(45/15) (45/15)=1.0

I = (45/15) (20/7)=1.05

I = (140/65) (45/15)=0.718

I .=(20/7) (30/17)=1.619

 

Тобто, середній курс акцій, якими торгували на біржі в поточному періоді на 30,5% вищий порівняно з базовим, весь приріст зумовлений структурними зру­шеннями. Так, заміна емітента В з низьким курсом акцій двома новими (Г, Д) спричинили зростання се­реднього курсу акцій на 16,2% (0,718-1,619). За раху­нок збільшення частки проданих акцій емітента Б, курс яких найвищий, середній курс зріс на 5%. Індекс

фіксованого складу показує, що курс акцій емітентів А і В, нежважаючи на протилежну динаміку, в середнь­ому не змінився.

Очевидно, система індексів більш інформативна, ніж один індекс. За допомогою такої системи можна аналізувати динаміку як біржових торгів, так і опе­рацій на позабіржовому ринку цінних паперів, а також вести порівняльний аналіз динаміки курсів біржового і позабіржового ринків.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)