АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Принцип цілісного підходу до виховання

Читайте также:
  1. B. Основные принципы исследования истории этических учений
  2. ERP-стандарты и Стандарты Качества как инструменты реализации принципа «Непрерывного улучшения»
  3. I. Структурные принципы
  4. II. Принципы процесса
  5. II. Принципы средневековой философии.
  6. II. СВЕТСКИЙ УРОВЕНЬ МЕЖКУЛЬТУРНОЙ КОММУНИКАЦИИ ОТНОСИТЕЛЬНО ПРИНЦИПОВ ПОЛИТИЧЕСКОЙ СПРАВЕДЛИВОСТИ
  7. II. ЦЕЛИ, ЗАДАЧИ И ПРИНЦИПЫ ДЕЯТЕЛЬНОСТИ ВОИ
  8. II.4. Принципы монархического строя
  9. III. Принцип удовольствия
  10. III. Принципы конечного результата
  11. III. Принципы конечного результата.
  12. IV. Принцип реальности

Цей принцип розглядається як теоретична основа організації виховної діяльності. Він передбачає:

1. Необхідність обліку всієї сукупності економічних, соціаль­них, моральних та інших умов, які мають вплив на формування людини як особистості. З урахуванням цих факторів конкретизу­ється мета організації виховної діяльності з колективом школярів або з окремою дитиною.

2. Формування різноманіття якостей особистості школяра, ос­нов інтелектуальної, моральної, естетичної, економічної, політич­ної, правової, екологічної, фізичної, комунікативної культури, культури праці, сімейних відносин як цілісного процесу. Все це потребує відбору змісту виховної діяльності.

3. Оптимальний вибір методів і засобів досягнення мети, їх ди­ференціація в залежності від соціально-економічних, вікових осо-

Радянська школа. — 1991. — № 1 — С. 39.


 

Розділ 1. Предмет педагогіки та питання теорії виховання


 


бливостей, рівня культури вихованців. А.С. Макаренко писав: «Ніякого засобу взагалі, хоч би який ми взяли, не можна визначи­ти ні добрим, ні поганим, якщо ми розглядаємо його окремо від інших засобів, від цілої системи, від цілого комплексу впливів»1.

4. Визначення умов, які забезпечують успіх реалізації мети. Одні­єю з важливих загальних умов є систематичність і послідовність в ор­ганізації виховання, тобто процес виховання потребує обґрунтова­ної системи, що враховує попередній досвід вихованців і розробляє перспективи взаємодії вихователів і вихованців, передбачає усклад­нення завдань виховання і безперервність виховного процесу.

Цілісність виховного процесу вимагає:

— диференціації форм і засобів масового та індивідуального впливу в залежності від психологічних, вікових особливостей, ос­вітнього і культурного рівня вихованців;

— координації зусиль учасників процесу;

— творчого підходу до організації процесу виховання;

— врахування конкретної виховної ситуації та закономірнос­тей, принципів, особливостей виховання;

— варіативність методів, форм, засобів виховання та ін.

5. Облік результатів виховної діяльності і корегування за необ­хідності мети, завдань, змісту, методів, умов досягнення мети.

Це одна з найскладніших проблем, яку досліджували А.С. Мака­ренко, В.О. Сухомлинський, Б.М. Бітінас, О.С. Богданова, Т.М. Куриленко, І.С. Мар'єнко, Н.І. Монахов та ін.

Вивчення результативності виховної діяльності пов'язане із визна­ченням сформованості у школяра в залежності від його вікових мож­ливостей важливих рис особистості, які є показниками вихованості.

На основі праць М.В. Єфременко2, М.І. Монахова3 можна назвати такі головні якості особистості школяра: громадянськість, допитливість, ретельність, сумлінність, працелюбність, повага до старших, гуманність, доброта, чуйність, чесність, ввічливість, ощад­ливість, дисциплінованість, гідність, самостійність, активність, відповідальність, єдність слова і діла, правдивість, скромність, са­мокритичність, ініціативність, сила волі, любов до прекрасного, прагнення до фізичної досконалості та ін.

Для виявлення рівня сформованості цих якостей необхідні певні критерії, тобто ознаки, на основі яких проводиться оцінка.

Критерій є мовби ідеальним зразком, еталоном, порівнюючи з яким реальні явища, можна встановлювати ступінь їх відповід­ності, наближення до норми, ідеалу.

1 Макаренко А.С. Твори в 7-ми т. — Т. V. — К.: 1954. — С. 104.

2 Єфременко М.В. «Советская педагогика». — 1975. — № 12. — С. 38—45.

3 Монахов М.І. «Изучение зффективности воспитания: теория й методика». — М., 1981. - 144 с.


 

1.2. Сутність і принципи процесу виховання


 


Ознаки повинні враховувати вікові особливості виявлення тих чи інших якостей особистості, охоплювати основні види її діяль­ності (навчання, праця, громадська робота, естетична та спортив­на діяльність, вільне спілкування тощо), характеризувати поведінку учня в різних ситуаціях (у школі, вдома, на вулиці), а також від­бивати стійкість виявлення якості.

Ознаками вихованості є ставлення особистості (інтерес, праг­нення, готовність, любов до чогось), добровільне виконання пев­них дій (допомагати, робити фізичні вправи, виявляти самостій­ність), мотиви дій, вчинків.

М.І. Монахов дає конкретні критерії оцінки вихованості уч­нів різного віку, які узагальнено і з доповненнями представлено

в табл. 4.

Таблиця 4 Критерії оцінки вихованості учнів

Назва якості осо­бистості школяра   Критерії вихованості  
Любов до Батьків­щини   Знання історії, повага до історичного минулого, тра­дицій народу; турбота про інтереси, історичну долю країни; почуття гордості за великих людей країни, її культуру, досягнення; прив'язаність до місця мешкання (місто, село, область, країна в цілому); дбайливе став­лення до природи, народних надбань; знання сучасних важливих подій.  
Інтернаціоналізм   Інтерес до культури, мистецтва інших народів; дружба з людьми різних національностей; добровільна участь у заходах інтернаціонального характеру.  
Ставлення до од­нокласників, ро­весників   Участь у справах свого класу, звичка надавати безко­рисну допомогу; дружні стосунки з хлопцями і дівчата­ми; вимогливість і повага до ровесників.  
Гуманність   Доброзичливе ставлення до людей, турбота про них; допомога, чуйність, повага, довіра; уважне ставлення до інтересів, бажань людей, питань, які їх турбують, до думок, почуттів оточуючих; розуміння мотивів, якими керуються люди у своїй поведінці; тактовне ставлення до їх самолюбства, гордості, гідності; виключає грубість, чванство, пихатість, нетерпіння, недовіру.  
Чесність   Правдивість, щирість; виконання обіцянок; звичка не брати без дозволу чужі речі; нетерпимість до брехні, крадіжки, обману, добровільне визнання своїх помилок, вчинків; говорити істину, не приховувати дійсний стан справ.  
Ставлення до пра­ці (працелюбність)   Любов, потреба і звичка до праці; сумлінність, ста­ранність у праці; постійна зайнятість корисними спра­вами; звичка якісно і своєчасно виконувати роботу; на­солода від самого трудового процесу; зацікавленість у досягненні позитивних результатів; допомога членам сім'ї у господарстві.  

 

Розділ /. Предмет педагогіки та питання теорії виховання


 


Продовження табл. 4

Назва якості особи­стості школяра   Критерії вихованості  
Дисциплінованість   Дотримання встановлених у суспільстві правових, мо­ральних, політичних, естетичних норм поведінки, пра­вил для учнів, певних звичаїв, традицій; швидке і точ­не виконання вимог батьків, вчителів.  
Відповідальність   Сумлінне виконання своїх обов'язків, зроблених про­позицій, зобов'язань; звичка доводити почату справу до кінця; готовність відповідати за свої вчинки.  
Активність   Прагнення відповідати на уроках, доповнювати відповіді інших; знайомство з допоміжною літерату­рою; добровільна участь у різних видах діяльності; ініціативність, самостійність.  
Допитливість   Систематичне читання літератури з різних галузей науки і техніки, постійна потреба розширення і по­глиблення своїх знань; звичка користуватися словни­ками, довідниками; участь у роботі факультативів, гуртків, секцій; добра успішність.  
Сміливість   Здатність до подолання почуття остраху; готовність допомогти з ризиком для себе; готовність відстоюва­ти свою думку.  
Сила волі   Здатність примусити себе виконувати те, що потрібно, а не лише те, що подобається. Звичка доводити роз­почате до кінця; настирливість у досягненні поставле­ної мети; прагнення і здатність до подолання труд­нощів; успіхи у самовихованні.  
Скромність   Не визнає за собою виняткових достоїнств (зовнішність, поведінка, одяг) або особливих прав; добровільно підко­ряє себе вимогам суспільства; обмежує свої потреби у відповідності до певних умов; відсутні хвастощі; ста­виться до всіх людей з повагою, проявляє терпимість до незначних недоліків людей, якщо вони стосуються лише їх особистих інтересів; критично ставиться до своїх особистих заслуг і недоліків; визнає свої обо­в'язки перед суспільством, оточуючими людьми.  
Гідність, достойність   Ставлення до себе і до інших як до певної цінності; усвідомлення позитивних рис, що не дозволяє посту­патися ними, самоповага, яка викликана усвідомлен­ням досягнутих успіхів; вимога від інших поваги до себе, своїх прав.  
Любов до прекрас­ного (естетична ви­хованість)   Інтерес до уроків літератури, співів, малювання; знан­ня і розуміння творів літератури, музики, живопису, кіномистецтва; відвідування театрів, музеїв; охайний зовнішній вигляд; участь у художній самодіяльності; бажання творити прекрасне.  
Прагнення до фізич­ної досконалості   Прагнення бути сильним, спритним, здоровим; правиль­на осанка; звичка щоденно робити фіззарядку; участь у спортивних іграх, змаганнях, походах, секціях.  

1.2. Сутність і принципи процесу виховання 51

Визначення вихованості передбачає використання різних ме­тодів вивчення школярів: аналіз матеріалів документації (особових справ, щоденників, читальних формулярів), діяльності та творчо­сті (зошити, малюнки, вірші, твори); спостереження (поведінка, дії на уроках, перервах, на класних годинах, під час зустрічей, екскурсій, походу, праці); бесіди (з вихованцями, однокласника­ми, друзями, батьками), анкетування, яке може дати уявлення про думки школярів з того чи іншого питання, ставлення до чогось, інтереси тощо; створення педагогічних ситуацій, в яких учні роб­лять вибір поведінки, ставлення. Використовуються також соціо-метричний метод та метод ранжування.

Ці методи дозволяють виявити:

а) знання змісту норм, правил поведінки, особисту оцінку будь-яких фактів, явищ, вчинків, суджень, сформованість на цій основі принципів поведінки, установок на конкретні дії.

Аналіз суджень і поведінки допомагає передбачати спрямова­ність дій людини;

б) відповідність засвоєних школярами норм, правил, принци­пів їх реальній поведінці, діям, бо не завжди у людини система знань збігається з вчинками;

в) мотиви вчинків, умови, за яких вони здійснюються: поведін­ка, коли є контроль з боку дорослих, однолітків або поза контро­лем; керування своїми бажаннями, вчинками, вміння підкорятися почуттю обов'язку тощо. На основі цих показників можна судити про якості дітей.

Схематично сутність принципу цілісності представлено в табл. 5.

Таким чином, знання сутності, закономірностей, принципів процесу виховання дає можливість виділити його етапи, які реалі­зуються в діалектичній єдності:

1. Формування позитивних мотивів школярів у процесі усвідо­млення ними мети діяльності, необхідності залучення до оволо­діння загальнолюдськими цінностями.

2. Засвоєння соціального досвіду, знань, необхідних для оволо­діння головними сферами життєдіяльності людини, усвідомлення цінностей загальнолюдської і національної культури.

3. Формування поглядів, переконань, ставлення учнів до норм, правил поведінки, знань, тобто становлення у людини позиції, оці­нок (корисно, справедливо, даремно), бо засвоєння знань проходить стадію усвідомлення, осмислення, визначення свого ставлення до них. Становлення позиції здійснюється як у результаті пізнання, так і шляхом відбиття емоційно-оцінюючого ставлення до нього.

4. Організація діяльності та спілкування дитини, які є основою набуття нею гуманного досвіду поведінки, спілкування, участі в су­спільно-корисних справах, у здійсненні актів милосердя, турботи про близьких, що дозволяє особистості проявляти терпимість,


 

Розділ 1. Предмет педагогіки та питання теорії виховання


    Таблиця 5  
Принцип цілісного підходу до виховання  
Поста- Визна- Відбір Вибір форм, Урахування Вивчення  
новка _ ^ чення _ ^ змісту _ _ методів, за- _ _ умов, які   за- _ ^ результа-  
мети зав- собів, видів безпечують тів і корек-  
дань діяльності, успіх досяг- ЦІя вихов-  
. форм спіл- нення мети ної діяль-  
t   1 кування   ності  
V   v t І   І  
Зв'язок конкрет-   Єдність морально-   — координація зусиль  
ної мети із су-   го, естетичного, фі-   всіх учасників процесу;  
спільно обумов-   зичного, трудового,   — врахування різних  
леними і осо-   екологічного, еко-   факторів, які вплива-  
бистісними по-   номічного, статево-   ють на особистість;  
требами   го, розумового ви-   — врахування вікових та  
    ховання   індивідуальних особ-  
1         ливостей дитини;  
            — творчий підхід до  
            організації виховного  
            процесу;  
            — врахування конкретної  
            виховної ситуації;  
            — врахування законо-  
        мірностей, принципів і особливостей вихов-  
        ного процесу;  
        — безперервність, систе-  
        матичність виховання;  
        — варіативність форм,  
    методів, засобів вихо-  
    вання.  
         

і, повагу до прав і гідності інших людей, відповідальність, самостій­ність у прийнятті рішення, виборі засобів саморегуляції поведін-, ки в різних сферах життєдіяльності.

5. Оцінка вихователем і самооцінка вихованцем вчинків, харак-«теру спілкування, подальше проектування бажаної поведінки, ово- о лодіння вихованцем способами самовдосконалення, корекція діяль-/І ності і спілкування.

о Короткі висновки:

Виховання — складний педагогічний процес, який передбачає
визначення мети, завдань, змісту, форм, методів виховної діяль­
ності, організації та вивчення результативності процесу:;!• >


1.2. Сутність і принципи процесу виховання 53

Саме в цьому корінна різниця виховання як педагогічного процесу і виховної ситуації. Процес виховання здійснюється на основі певних закономірностей, принципів. Педагогічний процес завжди планомірний, цілеспрямовано організований. Конкретна мета виховної діяльності враховує загальну мету виховання, яку ставить суспільство. Об'єктивні фактори диктують необхідність реалізації мети всебічного гармонійного розвитку особистості з ура­хуванням національних, регіональних, статевих, вікових, індиві­дуальних, особистісних та інших особливостей дитини, інтересів і потреб. Так, «національне виховання — це виховання дітей на культурно-історичному досвіді рідного народу, його традиціях, звичаях і обрядах, багатовіковій виховній традиції, духовності...»1.

Вихователь створює такі умови, які сприяють позитивним ре­зультатам у реалізації мети.

Підвищенню якості виховного процесу сприяє також реаліза­ція принципів виховання, тобто основних нормативних положень, які базуються на певних закономірностях і особливостях процесу виховання і на тих вимогах, які ставить конкретне суспільство до мети, змісту, методів виховної діяльності: гуманізм виховного про­цесу, глибокі знання вікових і індивідуальних особливостей дити­ни, стимулювання дитини до самовиховання, організація діяльно­сті і спілкування, адекватних поставленій меті; цілісний підхід до виховного процесу.

Виховання проходить ряд етапів: прийняття дитиною мети; засвоєння нею знань, вироблення певного ставлення до них; участь дитини в діяльності, спілкування, які формують досвід ЇЇ поведін­ки; оцінки і самооцінки результатів конкретних вчинків. Показ­ником результативного виховного процесу є рівень вихованості індивідуума, що знаходить вияв у єднанні його свідомості і дій при позитивній мотивації вчинків, поведінки..


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)