АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Методи стимулювання і корекції поведінки

Читайте также:
  1. I. ГИМНАСТИКА, ЕЕ ЗАДАЧИ И МЕТОДИЧЕСКИЕ ОСОБЕННОСТИ
  2. I. Методические основы
  3. II. МЕТОДИЧЕСКИЕ УКАЗАНИЯ ДЛЯ ВЫПОЛНЕНИЯ САМОСТОЯТЕЛЬНОЙ РАБОТЫ
  4. II. УЧЕБНО-МЕТОДИЧЕСКАЯ КАРТА ДИСЦИПЛИНЫ
  5. III. УЧЕБНО – МЕТОДИЧЕСКИЕ МАТЕРИАЛЫ ПО КУРСУ «ИСТОРИЯ ЗАРУБЕЖНОЙ ЛИТЕРАТУРЫ К. XIX – НАЧ. XX В.»
  6. IV ИНФОРМАЦИОННО-МЕТОДИЧЕСКОЕ ОБЕСПЕЧЕНИЕ ДИСЦИПЛИНЫ.
  7. VI. Матеріали методичного забезпечення заняття
  8. VI.УЧЕБНО-МЕТОДИЧЕСКОЕ ОБЕСПЕЧЕНИЕ ДИСЦИПЛИНЫ
  9. VIII. Методика экспресс-диагностики педагогической направленности учителя (Ю.А. Кореляков, 1997)
  10. Адміністративні методи державного управління.
  11. Адміністративні методи менеджменту
  12. Адміністративні методи регулювання зовнішньої торгівлі.

Головні методи цієї групи — заохочення і покарання, які здій­снюють функцію стимулювання і коректування діяльності і вчин-; ків учнів. «Похмурий погляд, похвала, догана, жарт, порада, поці- ї лунок, казка як нагорода, словесне заохочення — ось лікувальні процедури, які треба призначати в малих або великих дозах, час­тіше чи рідше в залежності від конкретного випадку і особливос­тей організму», — писав Я. Корчак'.

Форми заохочення: — подяка; — вдячність; — занесення до книги пошани школи; — усна похвала; — похвала, записана у щоденнику; — преміювання; — нагорода; — доручення почесних обов'язків; — надання почесних прав.

Заохочення — це підтвер­дження правильності вчинків, дій дитини. Значення його в тому, що воно сприяє закріп­ленню позитивних форм по­ведінки людини і може знай­ти прояв у різноманітних фо­рмах.

М.Г. Стельмахович відно­сить заохочення до лагідних методів виховання, формою вираження якого може бути «ласкаве слово, приємна усмішка, теплий погляд, гла­дження по голівці (якщо дитина мала) чи попліскування по плечу (якщо підліток чи юнак), гостинець (у вигляді ласощів), залучен­ня до виконання дій, які дітям подобаються, — їзда верхи, нічне випасання коней з ватрою, літування на полонині, участь у рибо-ловстві (збирання грибів, ягід), в цікавій поїздці тощо»2.

Заохочення буде позитивним за певних умов: 1) його справед-ливість, тобто заохочувати лише за певні позитивні дії, вчинки. Заохочення повинно бути усвідомлене як нагородженим, так і од­нолітками; 2) своєчасність заохочення; 3) дотримання міри в за­охоченні (надмірне часте заохочення одних і тих людей знижує виховний ефект методу, може призвести до формування у школя­ра підвищеної самооцінки, завищеного рівня вимог, недоброзич­ливого ставлення однокласників).

Корчак Я. Избр. пед. произв. — М., 1979. — С. 177. г.ч!
Стельмахович М.Г. Українське родинне виховання. — К., 1996. — С. 173. г«.


1.4. Методи виховання ___________________________________ 143

Покарання — вплив на особистість школяра, який відбиває засудження його дій, вчинків, що суперечать нормам, принципам поведінки у суспільстві, змушуючи учнів дотримуватися цих норм. Призначення покарання — виховувати у школярів уміння гальму­вати виявлення тих якостей, прагнень здійснення вчинків, які в пе­вних умовах суперечать вимогам норм моралі.

В історії педагогічної науки ставлення до покарання різне. Такі видатні педагоги як І. Песталоцці, Л.М. Толстой, В.О. Сухомлин-ський вважали, що справжнє виховання може бути без покарання. Проте А.С. Макаренко писав: «Дивна річ, педагоги бояться навіть самого слова «покарання». У нас у школі не знають навіть догани. Манілови від педагогіки мріють про таке ідеальне становище: от добре було б, коли б дисципліну піднести і ніяких заходів впливу для цього не вживати».

Подібний хибний гуманізм вважається досі у теоретиків за добрий тон. А школі це безпринципне сюсюкання приносить велику шкоду.

Розумна система покарань не тільки законна, а й необхідна. Вона допомагає сформуватися міцному людському характеру, ви­ховує почуття відповідальності, людську гідність, уміння опира­тися спокусі і поборювати її1.

В останні роки різні форми покарання використовуються в практиці роботи школи. В основному це покарання, пов'язані: а) з накладанням додаткових обов'язків; б) втратою або обмеженням певних прав; в) вираженням морального осудження в різних формах. Так, психолог Ю. Красовський визначає декілька видів лише осу­дження: підбадьорююче (наступного разу зробиш краще...), крити-ка-докір (а я на тебе розраховував), критика-надія (сподіваюсь, що більше...), критика-похвала (робота виконана добре, але не для цього випадку), критика-аналогія (... припустився такої ж помилки, як...), безособова критика (... є учні, котрі...), критика-співпереживання (я добре тебе розумію, але...), критика-співчуття (співчуваю, але...), критика-здивування (невже не підготовив?...), критика-іронія, кри-тика-стурбованість, критика-натяк, критика-зауваження, критика-вимога, критика-побоювання2.

До типових видів покарань М.Г. Стельмахович відносить: вияв незадоволення, осудження, присоромлення, обмеження, посилення контролю за поведінкою, відстрочку виконання даної дитині обі­цянки, вияв деякої стриманості в поводженні з дитиною, позбав­лення її звичної ласки, моральне осудження, нотка відчуження в голосі, гнів, обурення тощо.

1 Макаренко А.С. Твори в 7-ми т. — Т. 5. ~ К., 1954. - С. 355—356.

2 Представлено за статтею І. Підласого «Как. побуждать к учению, к самовоспита-нию» // Народнеє образование. — 1993. — № 9—10. — С. 29.


 

Розділ 1. Предмет педагогіки та питання теорії'виховання


 


Вимоги до використання покарання:

1) слід враховувати:

а) ситуацію, за якої здійснено негативний вчинок, умови і при­чини, які його викликали;

б) стан того, хто завинив, його ставлення до сім'ї, колективу, вчителя, школи, свого вчинку;

в) особистість вихователя, його стосунки з дітьми;

2) поєднувати вимогливість і повагу до особистості школяра, покарання з переконанням;

3) дотримуватися педагогічного такту;

4) виявляти справедливість у використанні покарань;

5) уникати колективних покарань;

6) не карати за неуміння (воно знімається навчанням); неро­зуміння (треба пояснити).

Виконання цих вимог сприяє правильному ставленню людини до засудження ЇЇ вчинків.

Психотерапевт В. Леві сформував «правила» покарання:

1. Воно не повинно зашкоджувати здоров'ю — ні фізичному, ні психічному.

2. Якщо є сумнів: карати чи не карати — не карати.

3. За одну провину — одне покарання. Якщо провин багато, покарання може бути суворим, але лише одне. І щоб не відбулося, не слід позбавляти дитину похвали, нагороди, яких вона заслуговує.

4. Недопустиме покарання із запізненням.

5. Дитина не повинна страхатися покарання. Вона повинна більш боятися засмучення батьків, близьких.

6. Не принижувати дитину. - 7. Якщо дитину покарали, отже її простили.

Корекція передбачає використання певних прийомів, спрямо­ваних на подолання чи ослаблення недоліків у діях, вчинках шко­ляра. Цьому може сприяти великодушне пробачення, сутність яко­го в тому, що того, хто здійснить недостойний вчинок, мовби про­бачають за тієї причини, що людина не може усвідомити те, що вчинила, або припинити це («Якщо ти вважаєш, що це так, то хай так і буде, проте мені жаль...»). Цей прийом має силу в роботі із старшими підлітками, юнаками.

До цієї ж групи належить прийом витискування, який застосо­вується з метою викликати у школяра інший, більш сприятливий стан, який замінив би негативні переживання, тобто здійснюється переключення учня.

Прийом ігнорування передбачає фіксацію педагогом несприят­ливого стану суб'єкта, але зовні педагог робить вигляд, що не по­мічає того, що відбувається, що приводить до самоосмислення суб'єктом своїх дій: «Манерність, театральність, бажання будь-як


1.4. Методи виховання 145

звернути на себе увагу завдяки ігноруванню дуже швидко підда­ється зм'якшенню, а в подальшому і зникненню...»1.

Прийом вдаваної байдужості педагога: він мов би не помічає по­рушень соціальних норм або припускає їх частково, проте готує умови, щоб у майбутньому не допускати порушень. Так, Я. Корчак, розумі­ючи, що дурні звички виховання мають над людиною велику владу, дозволяв підлітку протягом тижня битися або лаятися обмежену кіль­кість раз, знижуючи від тижня до тижня це число. К.Д. Ушинський також давав таку пораду: не звертати уваги на дурні звички, форму­вати позитивні, які, на його думку, витискують дурні.

Компроміс як спосіб розв'язання протиріч у стосунках суб'єк­тів: педагога і дитини, педагога і групи дітей, коли кожний з них йде іншому на поступлення. Компроміс добра — соціальна школа для підростаючого покоління, але він вимагає, щоб педагог міг при­йняти в діях, намірах дитини те, безперечно, допустиме, що не є порушенням соціально-ціннісних відносин.

Корекція поведінки може відбуватися на основі самовиховання, коли вихователь за навіть дурними вчинками бачить добрі моти­ви, реалізація яких з поважних причин не відбулася (прийом під­становки мотиву).

Мета використання прийому — підвищення самооцінки учня і розвиток симпатії у нього по відношенню до людей. Як правило, вихованець зміцнює свою поведінку, але робить це сам, за особи­стим вибором того, що йому пропонують. Наприклад:

Латання паркану.

Чотири семикласники розшатали, вирвали із землі кіл паркану.
І Сподобалось. Витягли інший. Стовпчики і планки акуратно склали
коло дверей хати старенької хазяйки. Вранці вона прийшла до дирек­
тора школи. До кінця дня директор уже знав, хто розібрав паркан,
викликав до себе хлопців.
'' — Дуже, хлопці, вчора заморились?

4 У відповідь — бігаючі очі, несмілі усмішки. Після недовгої розмо­
ви директор сказав:

— Ну, що, хлопці, — зробили ви добру справу. Старий паркан

'• дожив свій вік. Коли думаєте закінчити роботу? Після уроків зайдіть

' до завхоза, скажіть, щоб видали вам лопати, сокиру, цвяхи. Захва-

тіть з собою 2—3 дошки. Там, за сараєм лежать. Поставте паркан не

так, як стояв старий.

Діти здивовані. Паркан вони поставили. Потім, за порадою ди-• ректора, перепиляли і перекололи дрова цій жінці.

— Уже ж такі славні хлопці! — не могла нахвалитися жінка, — працьовиті, ввічливі, зовсім не такі, як ті, що паркан розібрали.

1 Краткий справочник по педагогической технологии / Под ред. Н.Е. Щурковой. г - М., I9D7. — С. 9, 14, 22. -^ц.


 

Розділ 1. Предмет педагогіки та питання теорії виховання


 


Стимулюючу функцію має змагання — метод виховного впливу шляхом організації діяльності змагального характеру, в основі яко­го співпраця дітей, зіставлення, порівняння результатів, що спону­кає дітей до пошуку оптимальних шляхів вирішення завдань, роз­витку активності, цікавості, пізнавальних інтересів, творчих мож­ливостей (олімпіади, турніри, огляди талантів). «Змагання, — підкреслює М.Г. Стельмахович, — виражає природне прагнення ди­тини постійно звіряти й порівнювати свої сили та можливості з іншою особою, намагання перевершити, перемогти когось у чому-небудь, домагаючись кращих, ніж у когось, результатів, показни­ків, що сприяє розвитку в особистості творчості, наполегливості, винахідливості й ініціативи, об'єктивної оцінки фактів»1.

Завдання виховання в тому, щоб уміло спрямовувати дитячу ініціативу: як зазначав Я. Корчак, нехай дитина змагається, але в праці і спорті, а не у вуличних бійках; нехай утверджує себе в очах однолітків благородним вчинком, а не хуліганською вихід-кою; нехай демонструє свою дорослість зрілістю прийнятих нею рішень, а не курінням і досвідом спілкування з пляшкою.

Цей метод, з одного боку, відноситься до третьої групи, бо дійс­но стимулює поведінку і діяльність дітей, а з іншого боку, — перед­бачає участь у конкретній діяльності, що дозволяє віднести його до другої групи. Стимулюючу функцію виконує і метод прикладу.

Окрему групу становлять методи самовиховання.

Основні методи виховання зображені в таблиці 7.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)