АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Концепція активізації пізнавальної діяльності школярів

Читайте также:
  1. IV. Результати інвестиційної, операційної та фінансової діяльності
  2. Аналіз фінансових результатів операційної діяльності
  3. Англійська педагогіка XVII ст. Педагогічна концепція Дж.Локка
  4. Безпека життєдіяльності
  5. Біологічні ритми та їх роль в життєдіяльності людини
  6. Біосфера і концепція ноосфери В.І. Вернадського
  7. Види господарської діяльності
  8. ВИДИ ЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ТА ПОСЛУГ ТВАРИННИЦТВА
  9. Види економічної діяльності та послуги рослинництва
  10. Види підприємницької діяльності.
  11. Види підприємницької діяльності.
  12. Види та джерела фінансової підтримки інноваційної діяльності

До ключових проблем педагогіки відноситься й питання фор­мування активності особистості в навчанні, тому що саме в розв'я­занні цього питання «як у фокусі, тісно переплітаються ті соці­альні, психологічні і педагогічні вимоги, котрі пред'являються до формування особистості»1.

Харламов И.П. Как активизировать учение школьников. — Минск, 1975. — С. 3.


2.4. Види, концепції навчання, авторські педагогічні ідеї 295

Суспільство не може повноцінно функціонувати в умовах нау­ково-технічного прогресу без активності людини, яка є джерелом наукового і соціального прогресу.

Актуальність проблеми пов'язана із розвитком демократії в дер­жаві, яка вимагає компетентності людей, що залучаються до керів­ництва державою.

Пізнавальна активність особистості виступає також як засіб задоволення її духовних потреб, інтересів, самовираження та са-мореалізації.

У той же час вона є важливою умовою удосконалення навча­льно-виховного процесу в школі, тому що:

а) стимулює розвиток самостійності, ініціативності, відповідаль­ності, сили волі школяра, його творчий підхід до оволодіння змі­стом освіти;

б) забезпечує сприятливий мікроклімат у родині;

в) спонукає вчителів до самоосвіти, пошуків шляхів досягнен­ня високих результатів навчання та ін.

Активізація пізнавальної діяльності передбачає застосування різних методів, засобів, форм, напрямів навчання, що спонукають особистість до виявлення активності. Основні з них:

Формування позитивної мотивації навчально-пізнавальної ді­яльності, пізнавальних інтересів (O.K. Дусавицький, А.К. Марко­ва, Т.І. Щукіна).

Безпосереднє залучення кожного школяра до навчально-пізна­вальної діяльності, чому сприяє проблемне навчання, самостійна, творча робота учнів, що дозволяє їм самореалізовуватися і само-стверджуватися.

Організація навчального спілкування як на уроках, так і в поза-навчальній роботі.

Створення сприятливого мікроклімату в стосунках з учителя­ми, членами контактного колективу, певного комфорту, тому що дискомфорт, почуття тривоги, незахищеності відчувають у школі 53 % учнів-старшокласників так званої масової школи. Значно менший цей показник (близько 17 %) — у ліцеях (гімназіях), хоч навантаження велике, і лише 1 % — у приватній школі1.

Дидактично цілеспрямована активізація пізнавальної діяльно­сті вимагає визначення видів та показників пізнавальної активно­сті (Див табл. 23)

Звичайно, всі ці напрями діалектичне пов'язані між собою і ко­жен з них виконує в певній мірі функції іншого.

Наведемо приклади.

Болгаріна В. // Педагогічна газета. — 1997. — № 5. — С. 3.


 

Розділ 2. Дидактика

 


 


Таблиця 23

Види та показники пізнавальної активності у залежності від вольових зусиль особистості:


— допитливість;

— короткочасний інтерес, який не реалізується в конкретній діяльності.

У залежності від характеру діяльності:


Виконавська

Реконструктивна

Творча

 


— Ініціативність; — інтерес; — самостійність; — оригінальність; — оптимальність діяльності; — відповідальність; — сумлінність; — енергійність; — інтенсивність.

— відповідальність; — сумлінність; — енергійність; — інтенсивність.

— відповідальність;

— сумлінність;

— енергійність;

— інтенсивність;

— уміння обирати засоби діяльності;

У залежності від стійкості:

— уміння здійснювати прості перенесення.

Ситуативна

t

— виявляється постійно, охоплює всі боки особистості.

— проявляється в певних умовах.


У залежності від ступеня проявлення:

високий

рівні

середній низький


Учитель-дослідник О.В. Кузьменко розробив дидактичний цикл* організації навчальної взаємодії школярів на уроці-семінарі, який позитивно одночасно впливає на якість знань, сформованість загаль-нонавчальних та комунікативних умінь, пізнавального інтересу, самостійності, активності, на характер стосунків школярів. ч"


 

2.4. Види, концепції навчання, авторські педагогічні ідеї


 


Таблиця 24 Структура дидактичного циклу організації спілкування на уроці-семінарі

Дії вчителя   Дії школярів  
   
Підготовчо-організаційна ланка  
Уточнення мети, змісту спілкування в дидактичному циклі, визначення мікромети спілкування та структури ланки.   Усвідомлення, прийняття мети та мікромети спілкування, сприйняття, осмислення та запам'ятовування нформації вчителя.  
Відбір навчального матеріалу.      
Формування тимчасових навчальних груп школярів.   Участь в обговоренні складу тимча­сових навчальних груп.  
Діагностика основних параметрів на­вчально-пізнавальної діяльності шко­лярів, їх стосунків.   Участь у діагностичній контрольній роботі, експериментальних ситуаціях вибору, соціометричному тесті.  
Визначення рольових статусів учнів.   Обговорення кандидатур координа­тора, лідерів груп, консультантів, ек­спертів.  
Проведення комунікативного тренін­гу, уточнення регламенту колектив­ного спілкування.   Вивчення теорії та практики ділово­го спілкування, обговорення регла­менту.  
Створення та інструктаж експертної комісії.   Обговорення функцій і компетенції експертної комісії.  
Підготовка і розподіл письмових інструкцій щодо змісту та форми спілкування.   Вивчення інструкцій, уточнення їх змісту.  
Самопідготовка, вивчення бібліотеч­них фондів з проблематики семінару.      
Інструктаж із питань користування бібліотечними фондами.   Участь у бібліографічному практикумі.  
Визначення ступеня реалізованості мікромети спілкування, внесення ко­рективів.   Внесення зауважень про зміст і ха­рактер спілкування в ланці.  
Підготовчо-пізнавальна ланка  
Створення вихідної проблемної ситу­ації, постановка провідної проблеми уроку-семінару, формування пози­тивної мотивації навчання.   Усвідомлення вихідної проблемної ситуації, актуалізація знань, внесення пропозицій щодо формулювання про­відної проблеми, мотивація навчання.  
Сприяння школярам у формулюванні основної гіпотези та визначенні логі­ки її доведення, стимулювання учнів до вивчення теорії аргументації та етичних норм дискусії.   Обговорення основної гіпотези та способів її доведення, вивчення теорії аргументації, етичних норм дискусійного спілкування.  
Розробка планів навчально-пізна­вальної діяльності школярів у групах, спрямованої на доведення гіпотези, проведення консультацій, контроль.   Обговорення й уточнення планів робо­ти, підготовка групових концепцій роз­в'язання провідної проблеми, відвіду­вання консультацій, самоконтроль.  

 

Розділ 2. Дидактика

 


 


Продовження табл. 24

   
Надання індивідуальної допомоги уч­ням. Ознайомлення школярів із основни­ми джерелами знань, вимогами до наукового дослідження, організація групових консультацій. Проведення читацького тренінгу. Створення проміжних проблемних ситуацій, формулювання проблемних питань.   Участь в індивідуальних бесідах з учи­телем. Вивчення джерел знань, участь у гру­пових консультаціях, обговорення проміжних результатів пізнавальної діяльності. Вивчення структури читацької діяль­ності, оволодіння технікою поглибле­ного читання. Усвідомлення проміжних проблемних ситуацій, пошук відповідей на питан­ня вчителя.  
Колективно-пізнавальна ланка  
Створення в класі обстановки доброзич­ливості та довіри, стимулювання пізна­вальної та комунікативної творчості, уточнення завдань уроку-семінару. Проведення «конкурсу концепцій», сприяння експертам у виявленні гру-пи-лідера. Проведення «вільної дискусії», експ-рес-нарад тимчасових навчальних груп, стимулювання пізнавальної та комунікативної активності учнів. Формулювання висновків і узагаль­нень, контроль регламенту, вимог теорії аргументації, етики дискусій­ного спілкування.   Участь у діалозі-установці, внесення пропозицій щодо змісту завдань, підготовка до «конкурсу концепцій». Уточнення сутності провідної концепції («питання»), обговорення її («аналіз»), сприйняття інформації експертів. Участь у «вільній дискусії», експрес-нарадах груп, формування висновків і узагальнень. Сприйняття, критичне осмислення, запам'ятовування та систематизація інформації, внутрішньогруповий конт­роль логічних і етичних правил дискусії.  
Контрольно-оцінювальна ланка  
Оцінка ступеня розв'язання провідної проблеми семінару, керівництво оці­нювальною діяльністю школярів. Визначення недостатньо опрацьова­них аспектів провідної проблеми, виз­начення домашнього завдання. Оцінка основних підсумків роботи класу, тимчасових навчальних груп, окремих учнів. Підготовка до поглибленого педаго­гічного аналізу.   Сприйняття та осмислення інформації вчителя, колективна оцінка якості спілкування на уроці-семінарі, участь у оцінювальних експрес-нарадах на­вчальних груп. Сприйняття, осмислення та фіксація домашнього завдання. Сприйняття, осмислення та фіксація оцінювальних суджень учителя. Участь у діагностичній контрольній роботі, соціометричному тесті, анке­туванні.  

(Кузьменко О.В. Організація навчального спілкування школярів на уроці-семі­
нарі. — Харків, 1997. - С. 12—15).,.-.,.;• •••-


2.4. Види, концепції навчання, авторські педагогічні ідеї 299

Урок-семінар створює передумови для інтенсивного навчаль­ного спілкування школярів. До взаємодії їх спонукають перш за все високі вимоги, які пред'являє до них ця форма навчання. Мало знайомі школярам види самостійної навчально-пізнавальної діяль­ності на семінарі тісно пов'язані і передбачають комплексне ви­конання. Так, вивчення рекомендованої літератури є умовою підготовки конспекту, який, у свою чергу, береться за основу до­повіді, реферату, рецензії, анотації. Підготовка письмової, в знач­ній мірі, творчої продукції виступає передумовою успішної участі в дискусії. Якщо для участі в перших семінарах, як правило, до­статньо вміти працювати з підручником, переказувати, наводити приклади, то надалі необхідно володіти складним комплексом різноманітних загальнонавчальних і предметних умінь. До інтен­сивного навчального спілкування на уроці-семінарі школярів сти­мулює пролонгований характер цієї форми навчання, її структур­ні, функціональні й методичні особливості. Дидактична мета тут досягається протягом відносно тривалого часу. Працюючи декіль­ка тижнів над розв'язанням провідної проблеми семінару, школя­рі накопичують багато питань, які хочуть з'ясувати.

Значна частина навчально-пізнавальної діяльності школярів, яка здійснюється на уроці-семінарі, реалізується поза традиційною шкі­льною обстановкою, що стимулює комунікативну активність учнів. Самостійна діяльність школярів із набуття інформації в умовах семі­нару завжди націлена на їхнє колективне спілкування, яке є кульмі­нацією цієї діяльності. Педагогічне керівництво на уроці-семінарі носить опосередкований характер, що оцінюється учнями як знак довіри з боку вчителя. У результаті школярі під час колективної дис­кусії нерідко говорять про те, про що не сказали б у процесі звичай­ної відповіді. Як правило, їхня мовна діяльність стає при цьому емо­ційно забарвленою. Таким чином, стимулюючи школярів до інтен­сивного навчального спілкування, урок-семінар відкриває широкі можливості для педагогічно доцільної організації їх взаємодії.

Отже, активізація пізнавальної діяльності, спрямованої на фор­мування активності як інтегральної стійкої якості особистості, її по­треб, інтересів, забезпечує ефективність будь-якого виду діяльності.

Література

Абульханова-Славская К.А. —Типология активности личности // Пси-хологический журнал. — 1985. —Том II. — № 5. — С. 3—18; Аристова Л.П. Активность учения школьников. — М., 1968. — 139 с.; Лозова В.І. Ціліс­ний підхід до формування пізнавальної активності школярів. — Харьків, 1990. — 164 с.; Шамова Т.М. Активизация учения школьников. — М., 1982. — 208 с.; Щукина Г.И. Активизация познавательной деятельности учащихся в учебном процессе. — М., 1979. — 160 с.


Розділ 2. Дидактика

 

 


 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)