АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Узгодження договірних цін і особливості розрахунків за об'єми виконаних робіт

У ГСН Д. 1.1.-1-2000 визначені деякі особливості формування договірних цін.

Договірна ціна – це вартість підрядних робіт, за яку підрядна організація, визначена виконавцем робіт, згодна виконати об'єкт замовлення.

Договірна ціна входить до складу вартості будівництва або ремонту і використовується при проведенні взаєморозрахунків.

Договірна ціна на будівництво або ремонт об'єкту формується претендентом на виконання робіт (підрядником) із залученням субпідрядних організацій і узгоджується із замовником.

Узгодження договірних цін може відбуватися як на переговорах між замовником і підрядником, так і в процесі проведення тендерів.

В результаті загального рішення оформляється протокол узгодження договірної ціни, що є невід'ємною частиною контракту.

Договірні ціни можуть встановлюватися твердими, динамічними і періодичними (згідно п.3.3.3 ГСН Д. 1.1-1-2000).

Види договірної ціни:

1) тверда договірна ціна (встановлюється для будівництва тривалістю до 1,5 років).

Тверді договірні ціни встановлюються незмінними на весь об'єм будівництва і не уточнюються, за винятком випадків, якщо:

а) замовник змінює в процесі будівництва проектні рішення, що спричиняє за собою зміну об'ємів робіт і вартісних показників;

б) в процесі будівництва в проектній документації і кошторисах інвесторів виявлені безумовні помилки, які не були виявлені на стадії тендерної пропозиції або складання договірної ціни, а підрядчик не є виконавцем проектний-кошторисної документації;

в) виникають обставини непереборної сили – надзвичайні обставини і події, які не можуть бути передбачені сторонами при укладенні договору (контракту).

2) динамічна договірна ціна (встановлюється для будівництва тривалістю більше 1,5 років, є відкритою і може уточнюватися в перебігу всього терміну будівництва, але не частіше одного разу на рік).

 

Динамічні ціни уточнюються в тих же випадках, що і тверді. Коректуванню підлягають такі статті як:

- вартість матеріально-технічних ресурсів;

- заробітна платня (тільки у разі зміни об'ємів робіт).

Маса прибутку і засоби на покриття ризику, визначені на початок будівництва, не уточнюються.

При узгодженні договірної ціни замовник перевіряє вартість матеріальних ресурсів, яка не повинна перевищувати ту, що склалася в регіоні за цінами виробників, крім випадків, коли:

- пред'являються особливі вимоги до технічних характеристик і якості матеріалів, виробів і конструкцій;

- технологічні умови здійснення будівництва.

Періодичні договірні ціни встановлюються відкритими і містять елементи як динамічних, так і твердих договірних цін.

Особливість такої ціни полягає в тому, що на об'єми робіт, які плануються на певний період (як правило, це річний план), встановлюється тверда договірна ціна (фіксована частина ціни). Формування і застосування фіксованої частини періодичної договірної ціни здійснюється по правилах як для твердої договірної ціни.

Після закінчення періоду, в якому діяла тверда ціна у складі періодичної договірної ціни, вартість залишків робіт може уточнюватися з подальшим встановленням твердої ціни на весь залишок або частина.

Після узгодження договірної ціни складається контракт на виконання робіт, в якому указується вид договірної ціни, порядок і терміни уточнення договірної ціни, умови фінансування і розрахунків за виконані об'єми робіт, гарантії замовника і підрядника. Розбіжності, що виникають між учасниками будівництва розглядаються відповідними службами місцевих органів виконавчої влади і Держбудом України, а остаточне рішення ухвалюється у встановленому законодавством України порядку.

Взаєморозрахунки за об'єми виконаних робіт здійснюються за період, встановлений в контракті (щомісячно, за етап тощо).

За твердою договірною ціною взаєморозрахунки здійснюються на підставі виконаних об'ємів робіт і їх вартості, визначеної в договірній ціні.

За динамічною ціною – вартість прямих витрат при взаєморозрахунках за об'єми виконаних робіт визначаються на підставі нормативних витрат трудових і матеріально-технічних ресурсів, виходячи з фізичних об'ємів виконаних робіт і цін і тарифів, передбачених в договірній ціні, якщо вартісні показники не уточнювалися, а інше не обумовлене контрактом. При цьому аналіз зміни і уточнення вартості матеріально-технічних ресурсів по загальному рішенню замовника і підрядника може здійснюватися тільки по їх окремих видах.

При взаєморозрахунках за об'єми виконаних робіт засобу на покриття витрат підрядника на зведення або пристосування тимчасових будівель і споруд визначаються на підставі виконавчого кошторису, узгодженого із замовником.

При взаєморозрахунках за об'єми робіт, виконаних в зимовий період, можливе уточнення витрат, які розраховуються калькуляційним методом. Або на підставі усереднених показників, що надаються Держбудом.

Уточнення динамічних договірних цін здійснюється виходячи із зіставлення регіональних рівнів цін матеріально-технічних ресурсів на час узгодження договірної ціни, середньої їх зміни на момент уточнення і цін ресурсів, пред'явлених підрядчиком.

При необхідності може проводитися уточнення вартості окремих складових вартості будівельної продукції або конкретних видів робіт і ресурсів, обумовлених в контракті.

Якщо вартість матеріально-технічних ресурсів, пред'явлена підрядчиком, вище середнього збільшення цін по таких ресурсах в регіоні, рішення про рівень уточнених вартісних показників і джерел покриття різниці ухвалюється замовником на основі відповідних обґрунтувань підрядчика.

Уточнення динамічної частини періодичної договірної ціни здійснюється по правилах, передбачених для динамічних договірних цін.

Розбіжності, які виникають між учасниками будівництва в період формування договірних цін і взаєморозрахунків по об'ємах виконаних робіт, розглядаються відповідними службами місцевих органів виконавчій владі і Держбудом України. Остаточне рішення ухвалюється в порядку, встановленому законодавством України.

Взаєморозрахунки по об'ємах виконаних робіт здійснюються за період, встановлений в контракті (щомісячно, за етап і т.п.).

При твердій договірній ціні взаєморозрахунки здійснюються на підставі виконаних об'ємів робіт і їх вартості, визначеної в договірній ціні.

При динамічній договірній ціні вартість прямих витрат при взаєморозрахунках за об'єми виконаних робіт визначається на підставі нормативних витрат трудових і матеріально-технічних ресурсів, виходячи з фізичних об'ємів виконаних робіт і уточнених цін ресурсів, передбачених в договірній ціні.

Засоби на покриття решти статей загальновиробничих витрат і рівень заробітної плати працівників, заробітна плата яких враховується в загальновиробничих витратах, уточнюється в порядку, передбаченому контрактом.

При взаєморозрахунках по об'ємах виконаних робіт засобу на покриття витрат підрядчика на зведення або пристосування тимчасових будівель і споруд визначаються:

- або на підставі виконавчого кошторису, узгодженого із замовником, і фактично побудованих (пристосованих) будівель і споруд з урахуванням рішень проекту організації будівництва;

- або за процентними показниками, які надаються Держбудом, обумовленим в контракті.

Якщо засоби на покриття цих витрат при взаєморозрахунках визначаються за процентними показниками, то зворотні суми визначаються у розмірі 15 % від суми вказаних коштів. Якщо ж в договірній ціні не передбачені засоби на додаткові витрати, пов'язані з виконанням СМР в літній період, то при взаєморозрахунках з урахуванням наявності вказаних умов вони відшкодовуються підрядчикові додатково в порядку, передбаченому контрактом.

При періодичній договірній ціні вартість виконаних підрядних робіт визначається по правилах як для твердої договірної ціни.

При взаєморозрахунках по об'ємах виконаних робіт зворотні суми від розбирання конструкцій, знесло будівель і споруд, внаслідок чого отримані матеріальні ресурси, придатні для подальшого використання на тій же будівлі, визначаються на підставі їх номенклатури, кількості і обґрунтованих цін.

Якщо за домовленістю сторін підрядчик виконує праці по доведенню отриманих від розбирання матеріальних ресурсів до придатного для використання стану і транспортування їх до місця тимчасового зберігання, вартість таких робіт враховується у вартості БМР.

Розрахунок, який є обґрунтуванням потреби і розмірів засобів, складається з урахуванням термінів будівництва (реставрації, ремонту) об'єктів, питомої ваги робіт, які виконуються для конкретного інвестора, в загальному об'ємі робіт і інших чинників. Засоби витрачаються цільовим призначенням і не відносяться на балансову вартість об'єкту (будови). Умови обліку цих засобів і їх витрачання обумовлюються контрактом.

Визначення прибутку для субпідрядних організацій можна здійснювати або виходячи із загальної маси прибули на будівлю (об'єкт) і питомої ваги об'єму СМР, які доручається їм для виконання, в загальному об'ємі СМР будівлі (об'єкту), або виходячи з розрахункових нормативних трудовитрат на ці об'єми і усереднених показників, які надані Держбудом, по видах робіт, або будь-яким іншим способом, встановленим сторонами (генпідрядником і субпідрядником).

Вирішення питань розміру ціни в оферті залежить від детального аналізу інформації та оцінки потенціалу конкурентів. Ціна контракту в загальному вигляді визначається за формулою:

 

Ц = В + С, (14.1)

 

де В – витрати на виробництва (вартість робіт);

С – сума надбавки по капіталу даної організації.

Витрати на виробництва (виконання контракту) розраховуються за формулою:

 

В = М + Вопл + А + ІВ, (14.2)

 

де М – матеріальні витрати, у тому числі оплата послуг сторонніх організацій, які здійснюють поставку палива, енергії, запасних частин;

Вопл – витрати на оплату праці, у тому числі навчальних відпусток та відрахування на соціальні заходи;

А – амортизаційні відрахування;

ІВ – інші витрати.

Рівень надбавки (націнки) по капіталу виконується на рівні підрядної організації з урахуванням її постійних витрат і очікуваного прибутку. Керівництво акціонерного товариства визначає відсоток щорічного прибутку (Ппр) на капітал організації (К); з іноземної практики – 12-20%,

Сума надбавки по капіталу розраховується за формулою:

 

(14.3)

 

де Вп – постійні витрати на утримання управлінського персоналу.

Націнка до вартості робіт визначається як:

 

(14.4)

 

де Ор – обсяг будівельно-монтажних робіт в плановому році.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)