АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Відразу після аварії

Читайте также:
  1. Аварії з викидом радіоактивних речовин у навколишнє середовище
  2. Аварії при обертальному бурінні та їх ліквідація
  3. Вкажіть номер правильної відповіді. На скільки відсотків був викид ядерного палива на Чорнобильській АЕС при аварії?
  4. Вкажіть номер правильної відповіді. Яка тривалість ранньої фази радіаційної аварії?
  5. Елементи літературно-критичних суджень у творчості членів «Руської трійці» після навчання в семінарії
  6. Етапи і програми дій при радіаційній аварії
  7. Контрольна перев’язка асептичної післяопераційної рани
  8. Культурні процеси в Україні після здобуття незалежності
  9. Медичні аспекти аварії
  10. Операційне поле таким чином обробили двічі. Потім йде операція, після чого операційне поле обробляється ще двічі.
  11. Організація сповіщення про хімічно небезпечні аварії.

Після аварії виникли наступні найважливіші завдання:

- боротьба з пожежами;

- оцінка стану енергоблоків ЧАЕС і радіаційної обстановки на станції і прилеглій території;

- захист персоналу станції.

Першими до станції прибув пожежний караул на чолі з лейтенантом Володимиром Правиком, через 5 хвилин прибув караул під командуванням лейтенанта Володимира Кибенок. Через лічені хвилини вже керував і особисто брав участь в гасінні пожежі начальник пожежної охорони ЧАЕС майор Леонід Телятников. Гасіння пожежі було ускладнене високими рівнями радіації - десятки, сотні і навіть тисячі радий в годину в різних точках. Декілька годин жменька людей боролася з полум'ям, не даючи йому перекинутися на сусідні енергоблоки. Люди працювали на висоті вище 70 метрів під постійною загрозою нових вибухів, в умовах жорсткого радіаційного випромінювання. Величезна кількість води вийшла з пошкодженої системи охолодження і затопила приміщення, що знаходилися під четвертим блоком. Вогонь нестримно розжарював бетонну основу реактора, згори на нього давив вантаж, скинутий вертольотами для ліквідації радіаційного випромінювання, і не виключалася можливість, що розплавлене до температури 3000 0С горнило реактора торкнеться води, бо десятки тонн палива і сотні тонн графіту, що ще знаходився в реакторній шахті, утворили як би кратер вулкану, і при попаданні в нього води могла виникнути реакція, яка у свою чергу, привела б до ядерного вибуху. Їх було - 28 пожежників чорнобильських розрахунків, які першими вступили у боротьбу з атомною стихією, вони врятували і затулили собою усіх нас; шестеро з них ціною свого життя - це лейтенанти Володимир Правик і Віктор Кибенок, старші сержанти Василь Игнатенко, Микола Тетенюк, Микола Ващук, Володимир Тищура. На різних етапах боротьби з атомною стихією притягувалися звідні загони з усіх областей України, частково з Росії і Білорусії. Всього в ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС і гасінні виникаючих пожеж на промислових об'єктах, в житловому секторі, а також лісу і торфу в 30 - кілометровій зоні брали участь 6217 пожежників з усіх областей України.

Відразу після вибуху на станцію прибуло усе начальство. Зміна під керівництвом начальника 5-ої зміни Акімової А.Ф. стала робити все, щоб з генератора прибрати вибухонебезпечний водень і замінити його азотом, відключити електричні складки, що горять, і механізми в машинному залі, перекачати олію, щоб вогонь не поширився по усьому залу; вона допомагала пожежникам по гасінню вогнищ пожежі в машинному залі.

Усім потерпілим була надана перша медична допомога. До 6 годин ранку 26 квітня було госпіталізовано 108 чоловік, впродовж дня ще 24-х з числа обстежених. На основі діагностики променевої хвороби, 237 чоловік, у кого розвиток гострої променевої хвороби прогнозувався з найбільшою вірогідністю, було терміново госпіталізовано до клінічних установ Києва і Москви. Загальне число людей загиблих внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС від опіків і гострої променевої хвороби на 1 січня 1988 року склало 30 чоловік (6 - пожежників і 24 персоналу станції).

Із станційного персоналу, кому довелося працювати в приміщеннях енергоблоків, загинули 24 людини:

Ходемчук Валерій Ілліч (1951 - 26.04.86).

Шашенюк Володимир Миколайович (1951 - 26.04.86).

Лелеченко Олексій Григорович (1938 - 5.05.86).

Акімов Олександр Федорович (1953 - 11.05.86).

Кургуз Антон Харлампьевич (1957 - 12.05.86).

Орлов Іван Лукич (1945 - 13.05.86).

Топтунов Леонід Федорович (1960 - 14.05.86).

Бражник В'ячеслав Стефанович (1957 - 14.05.86).

Кудрявцев Олексій Геннадьевич (1957 - 14.05.86).

Лопатнюк Віктор Іванович (1960 - 17.05.86).

Шаповалів Анатолій Іванович (1941 - 19.05.86).

Дегтяренко Віктор Михайлович (1954 - 19.05.86).

Проскуряков Віктор Васильович (1955 - 17.05.86).

Баранов Анатолій Іванович (1953 - 20.05.86).

Перчук Кнстантин Григорович (1952 - 20.05.86).

Савенков Володимир Іванович (1958 - 21.05.86).

Иваненко Катерина Олександрівна (1932 - 26.05.86).

Коновал Юрій Іванович (1942 - 28.05.86).

Сытников Анатолій Андрійович (1940 - 30.05 86).

Попов Георгій Илларионович (1940 - 13.06.86).

Перевозченко Валарий Іванович (1947 - 13.06.86).

Вершинин Юрій Анатолійович (1959 - 21.07.86).

Новак Олексій Васильович (1961 - 26.07.86).

Лузганова Клавдія Іванівна (1927 - 31.07.86).

Необхідність оперативного рішення другої основної задачі - відвертання розвитку аварії в реакторі обумовлювалася небезпекою розплавлення паливних елементів, їх опускання в нижню частину реактора і утворення критичної маси і, отже, ланцюгової реакції і вибуху. Першочерговим завданням по ліквідації наслідків аварії було здійснення комплексу робіт, спрямованих на припинення викиду радіоактивних речовин, за допомогою військових вертольотів. Для вирішення цього завдання були скинуті з вертольотів у вогнище аварії тепловідвідні і фільтруючі матеріали, це дозволило значно скоротити, а потім і ліквідовувати викид радіоактивності в довкілля. Такими матеріалами були: різні сполуки бору, доломіт, свинець, пісок, глина. З 27 квітня по 10 травня, на об'єкт було скинуто близько 5 тисяч тонн цих матеріалів (над реакторами інших АЕС є куполи, для захисту його від падіння літака, він служить бар'єром для розгерметизації, на ЧАЕС замість куполу - кришка). Робота по скиданню матеріалів на висоті 200 метрів в умовах сильної радіації. Спочатку скидали мішки, а потім використали гальмівні парашути з літаків. В результаті цього, шахта реактора була покрита сипкою масою, що припинило викид радіоактивних речовин. У реакторі знаходилася розплавлена маса, а під днищем десятки тонн води і була небезпека вибуху. Необхідно було швидко відкачати воду, поки не провалилося днище реактора. Це завдання виконували пожежні формування ЦЗ. Дві доби в обстановці смертельної небезпеки добровольці відкачали декілька тисяч кубічних метрів радіоактивної води в спеціально приготовані ємності, працюючи по декілька хвилин.

Після цього під реактор був проритий тунель (це складні підземні роботи - шахтне прокладення), фахівці підвели під реактор подушку з бетону і змонтували систему охолодження.

У простір, що утворився, було закачано рідкий азот для утворення щільного захисного шару, тим самим була створена потужна подушка.

Після цього були розпочаті роботи по очищенню найбільш забруднених радіоактивними викидами ділянок території ЧАЕС. Найбільш забрудненими виявилися покрівельні покриття 3-го енергоблоку. На них потрапили осколки реакторного палива, шматки графітової кладки, уламки конструкцій. Саме тут створювався радіаційний фон, що не дозволяє приступити до робіт усередині станції, здійснювати заходи по похованню 4-го енергоблоку. Велика частина цієї роботи була виконана вручну. Очищали дах в основному військовослужбовці. Попри те, що їх робоча зміна тривала від 20 секунд до 1 хвилини, багато хто з них, поза сумнівом, піддався дії радіаційного випромінювання. Після очищення даху 3-го енергоблоку, почалися роботи по очищенню території станції і прилеглих районів. Частина робіт виконувалася спеціальною технікою з дистанційним управлінням, але на частини робіт використовувалися люди, знову в основному військовослужбовці.

Ділянки ЧАЕС забруднені дрібними викидами і радіоактивним пилом, очищалися спеціальною адсорбуючою плівкою. Після того, що розпиляло на поверхні, вона, схоплюючи пил і інше сміття, а потім згорталася і вивозилася для поховання. Широко застосовувалася пожежна і військова техніка, за допомогою якої обмивалися стіни і дахи будівель. Не відмовлялися від звичайних зборів з території радіоактивного бруду. Її зчищали бульдозерами, скреперами вивозили і заховували. Потім ці ділянки покривалися бетоном, асфальтом і іншими видами покриттів. Ділянка соснового лісу, по якому пройшов радіоактивний слід (так званий «рудий ліс»), була повністю прибрана, а також вивезений для поховання. Для відвертання радіоактивного зараження ґрунтових вод, були зведені відповідні гідротехнічні споруди під корпусом 4-го енергоблоку. Одночасно з цим велися роботи по радіаційному контролю і дезактивації радіаційних плям в межах 30-ти кілометрової зони від місця аварії. Роботи по дезактивації тривали аж до жовтня-листопада 1986 року, після чого радіаційний фон був понижений настільки, що в експлуатацію знову ввели першу чергу атомної станції. До 7 травня була очищена територія 3-го і 4-го блоку, проведена заливка рідким склом даху будівлі і споруд.

До 13 травня закінчено устаткування системи каналізаційних стоків.

Для повної безпеки роботи ЧАЕС, було прийнято рішення закрити пошкоджений реактор спеціальним укриттям. У район 4-го енергоблоку, при ліквідації аварії згрібався увесь радіоактивний бруд, радіоактивні осколки і конструкції, заздалегідь розраховуючи на цьому місці влаштувати могильник радіоактивних відходів. Проект дістав назву «Укриття», але широкій публіці він відоміший під назвою «Саркофаг». Суть проекту полягала в тому, щоб залити пошкоджений реактор шаром покритих певним свинцем металевих конструкцій заповнених бетоном. Особлива складність в цьому проекті представляла стіна 3-го енергоблоку суміжна з 4-м енергоблоком. Раніше обидва реактори цеху були сполучені між собою різними комунікаціями і устаткуванням. Нині між енергоблоками зведена стіна зі свинцю, сталі і бетону - що називається «стіною біологічного захисту» Після її установки були розпочаті роботи по дезактивації третього енергоблоку. При будівництві «Саркофага» було укладено 300 тис. м3 бетону, змонтовані понад 6 тис. тонн різних металоконструкцій. Таким чином, в жовтні 1986 року «Укриття» щільно запечатало те, що було раніше 4-тим енергоблоком ЧАЕС. В той же час «Укриття» не повністю герметично. Воно має спеціальні вентиляційні канали для охолодження реактора, забезпеченими спеціальними фільтрами, великий комплекс діагностичного і радіометричного устаткування, систему активного ядерного захисту, для відвертання виникнення ланцюгової реакції в колишньому реакторі. Таким чином, була забезпечена надійна консервація зруйнованого реактора, відвернений вихід аерозолів в довкілля, забезпечена ядерна безпека об'єкту.

 

Нині радіоактивний стан об'єкту ЧАЕС наступний:

- доза випромінювання складає 15-30 мр/годину, а на окремих ділянках 1-5 р/годину;

- проектний термін служби саркофага, який захищає четвертий реактор, - 30 років.

Зараз планується будівництво саркофага - 2, який повинен вмістити саркофаг - 1 і зробити його безпечним.

Заходи безпеки вжиті в місті Прип'яті, що опинилося в 30-ти кілометровій зоні, ґрунтувалися на «Критеріях для ухвалення рішення по захисту населення у разі аварії атомного реактора», розроблених і опублікованих ученими. Цих критеріїв два.

Перший критерій для вжиття заходів безпеки (критерій А) визначається рівнем зовнішнього опромінення в 25 бер і загальним опроміненням щитовидної залози в 30-250 бер. У випадку, прогнозована доза опромінення не досягне цих рівнів або близька до них, ніяких особливих заходів, окрім йодистої профілактики і дотримання рекомендацій загальногігієнічного характеру, не потрібно.

При рівні зовнішнього опромінення від 25 до 75 бер (критерій Б) проводяться заходи, пов'язані з профілактикою, укриттям населення залежно від місцевих умов. Крайнім рішенням може бути евакуація. Але її проведення стає обов'язковим, лише, коли прогнозована доза зовнішнього опромінення більше 75 бер.

Ситуація в Прип'яті була така, що рівні радіації досягли критерію А, але не досягли критерію Б. Прогноз понад 50 бер взагалі був відсутній. Отже, з юридичної точки зору місто в той момент можна було не евакуювати. Чому все-таки було прийнято таке рішення? Тому, що в результаті аварії на ЧАЕС стався не великий разовий викид активності (можливі наслідки якого були розраховані наукою раніше), а викид активності, розтягнутий в часі.

У інших місцях, над якими навіть і пройшла радіоактивна хмара, підстав для евакуації і великих тривог не було, рекомендувалися лише заходи захисту по категорії А.

Оцінивши радіаційну обстановку на 26 квітня 1986 року Урядова комісія дійшла висновку про евакуацію жителів міста Прип'яті і прилеглих районів. Був розроблений план евакуації, з метою швидкого вивезення населення передбачалося ділення міста на мікрорайони (по кількості ЖЕКів).

Для евакуації було задіяні 1100 автобусів, 3 електропоїзди і більше 1000 легкових машин особистого користування. З метою швидкого вивезення населення евакуація здійснювалася без розгортання збірних евакуаційних пунктів (ЗЕП). Сповіщення жителів міста проводилося по радіо, телефонам, а також через гучномовні установки на автомобілях служби охорони громадського порядку. Посадка жителів проводилася у міру підходу автобусів до під'їздів будинків.

Картки обліку заповнювалися в автобусах в ході руху.

Іменні списки з вказівкою прізвищ, імені і по батькові, найменування вулиці, номерів будинків і квартири складалися старшими машин і передавалися евакуаційним комісіям. Евакуація міста була проведена 27 квітня за 3 години, організовано, без паніки.

Всього евакуйовані 49614 чоловік в т.ч. 5100 чоловік на особистому транспорті.

Надалі у зв'язку з погіршенням радіаційної обстановки на території Поліського і Чорнобильського районів Київської області була проведена з 3 по 7 травня 1986 року евакуація населення з 30 кілометрової зони. Всього з меж вказаної зони були евакуйовані 38,3 тисяч чоловік з 58 населених пунктів. На цьому евакуація не закінчилася. За даними радіаційної розвідки «цезієві» плями були встановлені у ряді населених пункту за межами 30 кілометрової зони. Тому в період з 15 травня по 16 серпня 1086 року проведено відселення в Київській області 1907 чоловік з 7 населених пункту і Житомирської області 935 чоловік з 5 населених пункту.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)