АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Способи і засоби ліквідації наслідків хімічно небезпечних аварій

Читайте также:
  1. Аварійний (ловильний) інструмент для обертальних методів буріння.
  2. Аварійний (ловильний) інструмент для ударно-канатного буріння.
  3. АВАРІЙНИЙ НЕЙТРОННИЙ ДОЗИМЕТР СИГНАЛІЗАТОР АНДС
  4. Автомобільні транспортні засоби за своїм призначенням
  5. Адаптація людини до наслідків надзвичайних ситуацій (катастроф)
  6. Б. Аварійний режим роботи трьохфазної мережі з ізольованою нейтраллю.
  7. Види електромагнітних випромінювань, їх джерела, нормування та засоби захисту від їх негативного впливу
  8. Види публічного мовлення. Мистецтво аргументації. Техніка і тактика аргументування. Мовні засоби переконування
  9. Види радіаційних аварій
  10. Види, способи і типи правового регулювання
  11. Визначення ступеню хімічної небезпеки об'єктів господарської діяльності та адміністративно-територіальних одиниць.
  12. Визначте загальний смисл тексту, виділіть його смислові частини, ключові слова, терміни, морфологічні і синтаксичні засоби.

При ліквідації наслідків ХНА приймаються заходи, передусім, по обмеженню і призупиненню викиду (витоку) НХР, локалізації хімічного зараження, попередженню зараження ґрунту і ґрунтових вод.

Обмеження і призупинення викиду (витоку) НХР здійснюється перекриттям кранів і засувок на магістралях подання НХР до місця аварії, закладенням отворів в місткостях за допомогою бандажів, заглушок, хомутів, перекачуванням рідини з аварійної в резервну ємність. Ці роботи здійснюються під керівництвом і безпосередньому участь фахівців промисловості, обслуговуючих аварійне устаткування або супроводжуючих НХР при перевезенні.

Обмеження розтікання НХР на місцевості здійснюється обваловкой рідини, що розлилася, створенням перешкод на шляху її розтікання, облаштуванням спеціальних пасток (виїмок, ям і так далі), збором НХР в природні поглиблення (канави, кювети, ями). Роботи ці ведуться з використанням бульдозерів, екскаваторів та ін. техніки.

Для зниження швидкості випару НХР і обмеження поширення його парогазової фази можна використати наступні способи:

- поглинання парогазової фази НХР за допомогою водяних завіс;

- поглинання рідкої фази НХР шаром сипких адсорбційних матеріалів (грунт, пісок, шлак, керамзити і так далі);

- ізоляція рідкої фази НХР пінами;

- розбавлення рідкої фази НХР водою або розчинами нейтральних речовин;

- дегазація (нейтралізація) НХР розчинами хімічно активних реагентів.

Поглинання парогазової фази НХР для обмеження її поширення робиться шляхом створення мілкодисперсних водяних завіс на напрямі поширення хмари НХР. Для нейтралізації НХР у воду можуть додаватися нейтралізуючі речовини.

Мілкодисперсні водяні завіси створюються за допомогою поливальних і пожежних машин (мотопомп), що забезпечують тиск струменя води не менше 0,6 МПа (мал. 7.4). При менших тисках, як правило, необхідна дисперсність крапель води, здатних поглинати(зв'язувати) парогазову фазу НХР, не досягається. Для створення мілкодисперсних водяних завіс в комплекті пожежних машин (мотопомп) необхідно мати спеціальні установки з відбивачами водяного струменя для кріплення брандспойтів (мал. 7.4).

 

Мал. 7.4. Установка водяних завіс поливальними і пожежними машинами

 

Поглинання рідкої фази НХР шаром сипких адсорбентів може здійснюватися розсипом (насуванням) матеріалу на рідку фазу. При цьому шар адсорбенту має бути не менше 10-15 см. Забруднений сипкий матеріал і верхній шар ґрунту (на глибину вбирання НХР) при необхідності збирається в спеціальні ємності. Їх дегазація (нейтралізація) проводиться на місці обробкою рідкими рецептурами або твердими дегазуючими (нейтралізуючими) речовинами, або вивозяться на спеціальні майданчики для дегазації (нейтралізації).

При аваріях з горючими речовинами (гідразин та ін.) невеликі забруднені ділянки можуть піддаватися випалюванню. Для цього грунт заливають пальним (гасом) і підпалюють. У міру зниження інтенсивності горіння випалювану масу перемішують, а при неможливості перемішати - випалювання повторюють.

Для ізоляції рідкої фази НХР пінами і зменшення швидкості їх випару, використовують парогенератори пожежних машин. У піну можуть вводитися дегазуючи (нейтралізуючі) добавки, які вступають в реакцію з НХР, утворюють нетоксичні або мало-леткі речовини. Спосіб ізоляції НХР пінами досить ефективний і може застосовуватися, при достатній кількості технічних засобів, на великих площах.

Найбільш же доступним способом зниження швидкості випару НХР є розбавлення рідкої фази НХР струменем води або розчинами нейтралізуючих речовин. Вода або розчини нейтралізуючих речовин можуть подаватися у вогнище аварії мілкодисперсної або компактної струменями.

Мілкодисперсна струмінь, що подається у вигляді «парасольки», забезпечує дегазацію (нейтралізацію) як рідкої фази, так і абсорбцію з одночасною нейтралізацією пари НХР. Компактний струмінь використовується для нейтралізації концентрованих кислот, окисників і інших речовин, що бурхливо реагують з водою.

Мілкодисперсна струмінь може створюватися з використанням прямих брандспойтів пожежних машин, мотопомп та ін. засобів. При цьому вода повинна подаватися високо вгору, що забезпечує отримання спадаючого, роздробленого струменя.

Мілкодисперсні струмені можуть генеруватися військовими тепловими машинами ТМС-65 (мал. 7.5)

Мал. 7.5. Теплова машина для спеціальної обробки техніки ТМС- 65

 

Що має місце нагрів води в ТМС - 65 зменшує розчинність в ній пари НХР, але не робить істотний вплив на процес нейтралізації, оскільки у міру видалення водяного струменя від сопла реактивного двигуна температура різко знижується.

Газовий потік машини ТМС- 65 можна використати для відриву хмари НХР (наприклад, аміаку) від землі для захисту об'єктів від дії пари (аерозолі).

Питання 8. Характеристика основних небезпечних хімічних речовин

Хлор

Найменування НХР, його хімічна формула Загальна характеристика НХР (за нормальних умов) Температура, Вибухо та пожежо небезпека Загальний характер дії
кипіння плавлення
Хлор Cl2 Зеленувато-жовтий газ з різким задушливим запахом, важче за повітря, малорастворим у воді -34,1 -101,0 Негорючий, але пожароопасен; підтримує горіння органічних речовин Дратує дихальні шляхи, може викликати набряк легенів. У крові порушується вміст вільних амінокислот
Знаходить широке застосування в промисловості, у тому числі для вибілювання тканин і паперової маси, у виробництві пластмас, каучуків, інсектицидів, розчинників, в кольоровій металургії, а також в комунально-побутовому господарстві для знезараження питної води. Захист органів дихання: ПФП марок А, БКФ, МКФ, В, Е, Г і цивільні - типу ГП- 5, ГП- 7, при високих концентраціях - ізолюючі протигази. При ліквідації проток - ізолюючі протигази і засоби захисту шкіри з матеріалів, стійких до дії хлору.

Перша медична допомога

Хлор Сильне паління, різь в очах, сльозотеча, прискорене дихання, тяжкий кашель, загальне збудження, страх, у важких випадках рефлекторна зупинка дихання У зараженій зоні: щедре промивання очей водою, надягання протигаза Після евакуації: промивання очей водою, обробка уражених ділянок шкіри водою, мильним розчином; спокій; негайна евакуація до лікувальної установи. Інгаляції кисню не проводити

Молекулярна маса - 7,91

Щільність - 1,56 г/см3

Концентрація (що вражає) - 0,01 мг/л

Концентрація (смертельна) - 0,15 мг/л

Токсична доза (що вражає) - 0,6 мг/хв/л

Токсична доза (смертельна) - 6,0 мг/хв/л

Дегазатори - гіпосульфіт натрію, сечовина, луги, сода

Хлор(Сl2) - отруйний, негорючий, жовто-зелений газ, з різким дратівливим запахом хлорки, ця речовина переважно задушливої дії.

Хлор використовується: в текстильній і целюлозно-паперовій промисловості - для вибілювання тканин, паперової маси, фармацевтичної промисловості, антилінофарбових виробництвах, знезараження питних і стічних вод, знищення шкідників сільськогосподарських культур, при отриманні брому, хлорного вапна, виділення рідкісних металів з руд, як сировину на багатьох хімічних підприємствах, використовується у виробництві полівінілхлориду, хлоропренового каучуку, розчинників, різних хлоридів, пестицидів. У першу світову війну застосовувався в якості ОР задушливої дії.

З'єднання хлору поступають в атмосферу від хімічних підприємств, що виробляють соляну кислоту, хлоровмісні пестициди, органічні барвники, гідролізний спирт, хлорне вапно, соду. У атмосфері зустрічаються як приміси молекули хлору, так і пари соляної кислоти.

Фізико-хімічні властивості хлору: молекулярна маса 70,91 г; щільність 1557 кг/м3(1,56 г/см3); щільність пари при температурі +200С 3,16 кг/м3; температура кипіння - 34,60С; питома теплота випару: при температурі +200С 253,6 кілоджоулів/кг, при температурі кипіння 288,5 кілоджоулів/кг; питома теплоємність: при температурі +2000С 0,876 кілоджоулів/кг*град, при температурі кипіння 0,945 кілоджоулів/кг*град; тиск насиченої пари при температурі +2000С 6906 гПа.

Хлор майже в 2,5 разу важче за повітря, тому слатися по землі, скупчується в низовинних ділянках місцевості, підвалах, колодязях. Часто застосовується в чистому вигляді або в з'єднанні з іншими компонентами. При температурі біля +200С і атмосферному тиску хлор знаходиться в газоподібному стані у вигляді зеленувато-жовтого газу з неприємним різким запахом хлорки. Він енергійно вступає в реакцію з усіма живими організмами, руйнуючи їх. Під тиском в 5 - 7 атмосфер легко перетворюється на рідину. Рідкий хлор - рухлива масляниста рідина, яка при нормальній температурі і тиску має темне зеленувато-жовте забарвлення з помаранчевим відтінком, його питому вагу 1.427 г/см3. У разі викиду в атмосферу рідкий хлор утворює з парами повітря білий туман, який стелеться по землі, так 1 кг рідкого хлору утворює 316 літрів газу. При температурі -1020С і нижче хлор твердне і набуває форми кристалів темно-помаранчевого кольору з питомою вагою 2,147 г/см3.. Рідкий хлор погано розчиняється у воді, розчинимо в чотирьох хлористому вуглеці, гептані, чотирьох хлористому титані і чотирьох хлористому кремнії, він сильний окисник. Хлорування води на знезаражувальних спорудженнях водоканалу робиться тільки за допомогою газоподібного хлору. Виробництво газоподібного хлору (водню і лугу) ґрунтоване на електролізі кухарської солі. Це складний комплекс: приготування розсолу, його очищення, випарювання, електроліз, охолодження, перекачування газу.

Вологий хлор викликає корозію (це соляна кислота), що призводить до руйнувань місткостей, трубопроводів, арматури і устаткування. Сухий хлор майже не діє на метали, окрім олова і алюмінію.

Хлор негорючий, але пожароопасен. Суха суміш хлору з повітрям вибухає при вмісті хлору 3,5 - 97%, тобто суміші, що містять менше 3,5% хлору, невибухонебезпечні. Особливо небезпечні по силі вибуху суміші, в яких хлор і водень знаходяться в стехіометричному відношенні (1:1).

Такі суміші вибухають з найбільшою силою, а вибух супроводжується потужним звуковим ударом і полум'ям. Ініціатором вибуху хлороводневої суміші (окрім відкритого полум'я), може бути електрична іскра, нагріте тіло, пряме сонячне світло у присутності контактуючих речовин (деревного вугілля, заліза, оксидів заліза).

Хлор зберігатися, і перевозиться в скрапленому стані під тиском 5-7 атмосфер в кульових резервуарах (місткістю від 1 до 1000 тонн), в залізничних цистернах (місткістю 48 тонн), у бочках, балонах (місткістю 24 і 40 літрів). При нагріванні вони здатні вибухати. Залізничні цистерни, місткості, бочки, балони повинні заповнюватися тільки до допустимої маси - з ретельним контролем маси порожньої і заповненої місткості, оскільки рідкий хлор при нагріванні на 10С збільшується в об'ємі майже на 0,2%, а зі збільшенням тиску на кожні 100 кПа його на 0,012%, тобто в заповненій рідким хлором посудині підвищення температури на 10С призводить до підвищення тиску на 1500 - 2000 кПа. Норма заповнення посудин рідким хлором встановлена з розрахунку 1,25 кг хлору на літр місткості.

В умовах міської забудови (закрита місцевість) глибина поширення хлору з місткості, цистерни в 48 тонн за максимально сприятливих умов (інверсія, швидкість вітру 1 м/сек), у вражаючих концентраціях до 18 км, при цьому смертельні концентрації можуть бути на відстані 3.8 км.

Дегазуючими речовинами є - гашене вапно, луги, вода. При дегазації 1 тонни хлору необхідно - води 150 тонни, гашеного вапна, різних лугів - 10 тонни, 10%.

Аварійна ситуація в цеху може виникнути при раптовому відключенні подання води, електричного струму, утворенні вибухонебезпечної суміші, проникненні хлору (газу) у виробниче приміщення, створення надмірного тиску у водневому колекторі при електролізі, на випадок пожежі. У подібних ситуаціях повинна спрацьовувати відповідна світлова або звукова сигналізація, а водневі компресори повинні автоматично зупинятися.

Поріг сприйняття хлору 0,003 мг/л. Подразлива дія виникає при концентрації близько 10 мг/м3, тобто Квраження = 0,001 мг/л при експозиції 1 годину. Дія в течії 30-60 хвилин при концентрації 100-200 мг/м3, Квраження = 0,1 мг/л хлору небезпечні для життя. Смертельна концентрація Ксмертельно = 0,1-0,2 мг/л. Миттєва смерть - 5 - 10 мг/л.

Токсична доза поразки складає 0,6 мг*хв/л, смертельну токсичну дозу - 6 мг*хв/л

Гранично допустима концентрація (ГДК) в робочій зоні складає 0,001 мг/л або 1 мг/м3, в повітрі населеного пункту (середньодобова) - 0,00003 мг/л або 0,03 мг/м3, максимально разова, - 0,1 мг/м3.

Клінічна картина поразки людей

Загальний характер дії - хлор дратує дихальні шляхи, може викликати набряк легенів. При дії хлору в крові порушується вміст вільних амінокислот і знижується активність деякої оксидази. Проникаючи в організм інгаляційним шляхом, хлор з'єднується з водою, виділяючи хлористий водень і активний кисень, який чинить місцеву припікаючу дію, викликає запальні процеси, до яких може приєднатися вторинна інфекція. При гострому отруєнні виникають: токсичний ларингіт, бронхіт, у важчих випадках - набряк легенів, пневмонія. У тривало працюючих з хлором розвиваються хронічні отруєння у формі трахеобронхіту, пневмосклерозу; спостерігаються так звані хлорні вугри на обличчі і інших ділянках тіла, можливий розвиток дерматитів, екземи.

Токсичні дії, ознаки отруєння людей

Проникнення в організм людини може відбуватися при вдиханні пари, проникненні на відкриті ділянці шкіри і при попаданні всередину.

У незначних концентраціях (легка міра отруєння ) спостерігається: почервоніння кон'юнктиви, м'якого неба і глотки, бронхіт (чхання, болі в горлі, сухий кашель), легка задишка, охриплість, почуття давлення в грудях.

При середній мірі отруєння спостерігається: утруднення дихання, збільшується задишка, різь в очах і сльозотеча.

При важкій мірі отруєння: уражений починає задихатися, шкіра і слизові оболонки (особливо особи) стають синіми, втрачається координація руху, спостерігаються грудині болі, тяжкий сухий кашель, пульс частішає, починається відділення мокроти із слизом і відкашлювання пінистої жовтої або червонястої рідини, настає смерть від зупинки дихання. Іноді отруєння, яке переноситься на ногах, через декілька днів закінчується смертю. При попаданні в хмару з високими концентраціями може настати миттєва смерть із-за рефлекторного гальмування дихального центру. Потерпілий задихається, особа синіє, він кидається, робить спробу бігти, але падає і втрачає свідомість. При попаданні хлору всередину організму - спостерігається слинотеча, біль в животі, слабкість, блювота пронос. При попаданні хлору на шкіру можуть виникнути опіки.

Захист від хлору

Успіх протиотрути шкідливому впливу отрут усіх НХР можливий тільки при послідовному і повному проведенні наступних заходів:

1. Припинення подальшого вступу НХР в організм потерпілих (надягання протигаза, ватно-марлевої пов'язки, засобів захисту шкіри, вхід за межі зараженого району). Використовуються: промислові протигази марки В, В8 (протигазова коробка забарвлена в жовтий колір - без протиаерозольного фільтру (ПАФ) з білою вертикальною смугою - з протиаерозольним фільтром), час захисної дії не повинен перевищувати 2 години); протигази цивільні, що фільтрують - ГП- 4, ГП- 5, ГП-5М, ГП- 7, ГП-7В і дитячі - ПД-2, ПДФ-2Ш, ПДФ-7 (при концентрації 5 мг/л захищають упродовж 40 хвилин, а дитячі - до 80 хвилин), зроблені в комплекті з додатковими патронами ДПГ- 1, ДПГ- 3 (при концентрації 5 мг/л захищають упродовж 30-60 хвилин відповідно); ізолюючі протигази (хімічно пов'язані) - ИП-4, ИП-5, ИП-46, ИП-46М і дихальні апарати (стислий кисень) - КИП-5, КИП-7, КИП-8; респіратори фільтрують протигазові РПГ-67А (при концентрації 10 мг/л час захисту - 1 година), РПГ-67В (пари хлору, при концентрації 50 г - 2 мг/л - час захисту 50 хвилин).

При організації захисту органів дихання необхідно враховувати, що максимально допустима концентрація при застосуванні протигазів, що фільтрують, 25% мг/м3 або 8,6 мг/л. Якщо він вищий, то повинні використати тільки ізолюючі протигази. Усім цивільним протигаза мають істотний недолік - вони не захищають від пари аміаку, оксидів азоту, окислу етилену, мітила хлористого, мітила бромистого, окисли вуглецю.

Для захисту органів дихання від вище перелічених НХР доводиться використати додаткові патрони ДПГ- 1 і ДПГ- 3, які захищають від усіх НХР. Нині завершена науково-дослідна робота по забезпеченню створення протигаза нового покоління, який повинен забезпечити захист від усіх 34 НХР по номенклатурі, створені і нові досконаліші промислові протигази. За відсутності протигазів треба закрити ніс і рот рушником, хусткою або марлею змоченої розчином соди або водою.

При ліквідації аварії на хімічних об'єктах, коли концентрація хлору невідома, використовують тільки ізолюючі протигази.

При роботі в осередках ураження використовують прогумовані костюми, шоломи з нагрудником, окуляри, гумові рукавички і чоботи. Обов'язкова надійна герметизація одягу. Пари хлору, проникаючи під одяг, зволожуються і утворюють соляну кислоту. Людина не витримує паління, хоча знаходиться в ізольованому протигазі і нормально дихає. Не можна тривало знаходитися під дією хлору навіть в захисному одязі: рідкий хлор руйнує захисну тканину і гумові деталі протигаза.

Перша медична допомога

1. Усім потерпілим негайно надівають протигази, що фільтрують або ізолюючі. Виносять із зараженої атмосфери на чисте повітря, де його звільняють від одягу що стискує, знімають протигаз, потерпілий приймає сидяче (полу сидяче) положення, забороняють самостійно пересуватися, транспортувати тільки лежачи, оскільки отрути задушливої дії викликають токсичний набряк легені, а фізичне навантаження його провокуватиме.

2. Максимально швидке видалення НХР з організму, а також з шкірних покривів і слизових оболонок. Промити слизові оболонки і шкіру 2% розчином питної соди. Отрута, що не всмокталася, знаходиться на поверхні шкіри, потрібно видалити - не втираючи - шматочком марлі або іншої тканини щипковими рухами, по можливості змити розчинником (гасом, бензином) або знешкодити вмістом індивідуального протихімічного пакету (ІПП- 8, ІПП- 10) і вимити шкіру теплою (але не гарячою) водою з милом.

Слизова оболонка очей, носа і рота промивають якнайшвидше 2% розчином питної соди або чистою водою (тривалістю - не менше 15 хвилин). При поразці очей їх закопують 1% розчином новокаїну.

При отруєнні середньої міри, проводиться інгаляція парами спирту або 2% розчином питної соди, напоїти лужною мінеральною водою, зігріти тіло (шию) теплим молоком, чаєм.

При отруєнні середньої і важкої міри, послабленні дихання або його зупинки дають зволожуючий кисень, проводять штучне дихання.

Що потрапив всередину і отруту, що не всмокталася, видаляють промиванням шлунку і викликанням блювоти. Шлунок промивають теплою водою по 3-4 склянки на кожне промивання до 10-20 разів (не менше 3-6 літрів) з використанням рото розширювача при несвідомості, навіть вводять 30 г солоного проносного з суспензією активованого вугілля (1 столова ложка). Викликання блювоти здійснюють механічним роздратуванням (натисканням пальцями) кореня мови і задньої стінки глотки, а також масажем в області шлунку при зігнутому положенні ураженого після попередньої дачі 3-4 склянок теплої води. Застосовуються також різні нейтралізуючі або зв’язуючи отруту речовини: лужні розчини гідрокарбонату натрію - при отруєнні кислотами, або слабкі розчини органічних кислот - при отруєнні лугами. В якості речовин зв’язують і нейтралізують, застосовують також молоко, марганцевокислий калій, збитий яєчний білок або білкова вода (1-3 яєчні білки на 1 літр води), рослинний слиз, кисіль, желе, борошно, крохмаль і інші речовини, залежно від виду отрути. Завжди потрібно враховувати, в чому розчиняється це НХР. Так, молоко має обволікаючу дію, здатне частково поглинати деякі отрути (солі міді, цинку, ртуті, свинцю і інших важких металів), утворюючи менш отруйні сполуки - альбумінати. Проте поширена в побуті думка, що молоко потрібно давати при усіх отруєннях («відпаювати» молоком), украй помилкова. Так, при попаданні в шлунок отрут, добре розчинних в жирах (дихлоретан, чотирьох хлористий вуглець, бензол і його похідні, багато фосфорорганічних з'єднань), давати молоко, а також олії і жири рослинного і тваринного походження абсолютно протипоказано, оскільки вони зроблять, небажаний ефект - посилять всмоктування отрут.

3. Усунення або послаблення провідних ознак ураження: профілактика і лікування ускладнень. Ураженого своєчасно відправляють до лікувальної установи, де проводять повну санітарну обробку шкіри і ці заходи в стаціонарних умовах.

Проведення штучного дихання для більшості НХР.

Більшість НХР в малих концентраціях мають сильну подразливу дію, при підвищенні дози отрути часто розвивається токсичний набряк легенів (ТНЛ). По провідних клінічних проявах виділена група отрут, що мають переважно задушливу дію (фосген, дифосген, оксиди азоту, хлор, хлорпікрин, трьох хлористий фосфор, оксихлорид фосфору, хлорид сірки та ін.).

У основі токсичного набряку легенів лежить підвищення проникності капілярною і альвеолярною стінок і внаслідок цього пропотівання рідкої частини крові в порожнину легеневих альвеол (так зване «ущільнення на суші»), що перешкоджає вступу кисню з атмосфери в організм. Саме з цієї причини така дія отрути називається «задушливою».

 

Найбільш виразними ознаками настання набряку легенів є:

- бурхливе наростання задишки (число дихань збільшується до 30-60 раз на хвилину);

- синюшність шкірних покривів, а важких випадках, що переходить в попелястий колір;

- дихання стає таким, що «клекоче», з порожнини рота і носа виділяється піниста рідина не рідко з домішкою крові, над грудною кліткою прослуховуються хрипи, пульс різко прискорений.

Лікування набряку легенів важке і прогноз не завжди благополучний. При непомірній підозрі на набряк легенів проведення штучного дихання протипоказано!!!!

Між моментом дії отрути і розвитком токсичного набряку легенів є так званий прихований період (чи період «уявного благополуччя»). Особливо підступними отрутами є фосген, дифосген, оксиди азоту і деякі інші НХР, прихований період у яких досягає до півдоби і іноді більше. У цих випадках штучне дихання є заходом, що посилює пропотівання плазми крові в порожнину легеневих альвеол.

При поразці цими НХР при різкому пригнобленні дихання, аж до його зупинки, невідкладним заходом за життєвими свідченнями є лікування киснем шляхом інгаляції. Кисень подається в початковому періоді поразки - в дозі 5 л/мін і більше, в суміші з повітрям. Застосовують його до тих пір, поки не станеться стійке знищення синюшності і поліпшення дихальної діяльності. Залежно від стану ураженого кисень можна давати з перервами. При сильній мірі задухи потрібне безперервне тривале вдихання його.

Слід пам'ятати, що кисень, особливо вживаний під тиском, або чистий кисень при нормальному тиску здатний привести до розвитку набряку легенів, тому прийнятніше робити для вдихання при звичайному барометричному тиску киснево-повітряну суміш з вмістом кисню не менше, але, ні в якому разі не більше 50 -60%.

Своєчасно і правильно надана перша медична допомога при поразці НХ Р є головним чинником порятунку потерпілих, сприятливого результату лікування без тяжких ускладнень і залишкових явищ.

Варіанти захисту населення при викиді хлору

1. У разі, коли до початку зараження є достатній час (1,5 - 2 години) чи є протигази, проводять термінову евакуацію жителів з небезпечної зони по найкоротших маршрутах (рішення на евакуацію жителів приймає територіальний штаб цивільного захисту).

2. Найчастіше населенню доцільно залишатися у будинках, по можливості піднятися вище за 3-й поверх (підйом на 4-й поверх і вище зменшує поразку людей приблизно в 7 разів). У усіх випадках, вікна, двері, а також вентиляційні ходи і димарі герметизують, щільно завішують простирадлами (2-3 одночасно) або ковдрами, змоченими 5% розчином питної соди або водою.

3. У приміщеннях необхідно знаходитися до особливого розпорядження територіального штабу ЦЗ міста (району), відповідно до розрахунку часу випару НХР (залежно від метеорологічних умов) від 1 до 15 годин, в середньому цей час складає 3 - 6 годин.

Клінічна картина поразки тварин і що потрібно зробити, щоб їх захистити

У усіх випадках у тварин від усіх НХР в першу чергу вражаються органи дихання і зір. Спочатку - часте мигання повік, сльозотеча, занепокоєння, потім в період від 2 до 12 годин клінічні симптоми отруєння пропадають. Якщо розвивається набряк легенів, загальний стан тварини різко погіршується, з'являються задуха, вологий кашель, задишка. У легенях прослуховуються свистячі хрипи. Слизові оболонки стають синюшними. Тварини стоять з широко розставленими передніми кінцівками і витягнутою шиєю, дихання ускладнене, поверхневе.

Після отримання інформації про аварію, враховуючи напрям вітру, знаючи зразкові райони поширення НХР, потрібно негайно загнати тварин в тваринницькі приміщення. Якщо це зробити неможливо, відігнати їх в одну із сторін, перпендикулярну напряму руху отруйної хмари.

Приміщення слід по можливості швидко загерметизувати: щільно закрити вікна і двері, вентиляційні отвори. Якщо не вдасться терміново завести корми, то перший час доведеться обходитися тими, які виявляться до цього часу усередині приміщень. Для водопою краще користуватися закритими джерелами - артезіанськими свердловинами. Водопійні корита, що знаходяться поза приміщеннями, закрити щільними кришками, поліетиленовою плівкою або перевернути догори дном.

Для обслуговування тварин в закритих приміщеннях залишають мінімальну кількість людей - 2-3 людини. Перше годування і доїння роблять через 4-6 годин після укриття, в подальшому - раз на добу. У цей період корів рекомендується годувати одним сіном і зменшувати добову норму води в 2-3 рази.

Під час перебування тварин в закритих приміщеннях потрібно піклуватися про економне використання кисню: виключити пересування тварин, не запалювати гасового освітлення. Щоб поліпшити мікроклімат, застосовують підстилку з підвищеною вологоємкістю. У такому стані тварини можуть знаходитися від 10-х до 1,5 діб. Далі залежно від обстановки, приміщення потрібно провітрювати. До тривожних сигналів, що вимагають провітрювання, крім того, відносять підвищення температури тіла корів на 1-1,50С (вимірюється у 3-5 тварин) і збільшення змісту вуглекислого газу більше 5% (засвічений сірник повільно гасне).

Слід враховувати, що в закритому приміщенні, де знаходяться тварини, створюється підпір температурної вологості, що перешкоджає проникненню всередину газоподібних отруйних речовин. Більше того, приміщення, що накопичуються усередині, аміак, волога і підвищена температура повітря, сприяють руйнуванню шкідливих речовин.

Після проходження хмари отруйних газів проводиться ветеринарне обстеження тварин. Ураженим надають лікувальну допомогу. Після ветеринарного обстеження приймається рішення про використання м'яса, шкури і внутрішніх органів.

Аміак

Найменування НХР, його хімічна формула Загальна характеристика НХР (за нормальних умов) Температура, Вибухо та пожежо небезпека Загальний характер дії
кипіння плавлення
Аміак NH3 Безбарвний газ з різким специфічним запахом, удвічі легше за повітря, добре розчинимо у воді -33,4 -77 Горючий, вибухонебезпечний в суміші з повітрям. Місткості можуть вибухати при нагріванні Загальнотоксичні ефекти обумовлені дією аміаку на нервову систему. Знижується здатність мозкової тканини засвоювати кисень. Порушується здатність згущуватися крові. Наслідки: зниження інтелектуального рівня з втратою пам'яті, помутніння кришталика, рогівки, втрата зору, охриплість і хронічні захворювання(бронхіт)
Для виробництва азотної кислоти, синильної кислоти і багатьох інших неорганічних з'єднань; добрив в органічному синтезі; при фарбуванні тканин; в якості холодагенту в холодильниках. 10%-й нашатирний спирт, 18-20% - аміачна вода, використовується як добриво. Захист органів дихання: респіратори РПГ-67-КД, РУ-60М-КД(при концентрації аміаку в повітрі не більше 15 ГДК). При концентраціях до 750 ГДК: ПФП марок До, КД, М; цивільні ГП- 5 і ГП- 7 з додатковими патронами ДПГ- 3. Коли концентрація не відома або вона висока, застосовуються ізолюючі протигази. Для захисту шкіри - захисні костюми, чоботи і рукавички.

Перша медична допомога

Аміак Щедра сльозотеча, біль в очах, опік кон'юнктиви і рогівки, втрата зору, нападоподібний кашель; при ураженні шкіри хімічний опік 1, 2 міри У зараженій зоні: щедре промивання очей водою; надягання протигаза; щедре промивання уражених ділянок шкіри водою; терміновий вихід(вивезення) із зони зараження. Після евакуації: спокій, тепло, при фізичних болях в очах закапати по 2 краплі 1% розчину новокаїну або 2% розчин дикаіна з 0,1% розчином адреналіну гидрохлориду; на уражені ділянки шкіри примочки з 3-5% розчину борної, оцтової або лимонної кислот, всередину тепле молоко з питною содою; знеболювальні засоби: 1 мл 1% розчину морфіну, гидрохлорида або промедолу, підшкірно 1 мл 0,1% розчину атропіну сульфату, при зупинці дихання ИВЛ

Аміак(NH3) - безбарвний газ з різким запахом нашатирного спирту, речовина, що має припікаючу, задушливу і нейротропну дію. У вільному стані NH3 в повітрі швидко перетворюється на (NH3) 2CO3, або поглинається водою. У природі утворюється при розкладанні органічних сполук, які містять азот. Нині синтез з елементів (азоту і водню) у присутності каталізатора (металевого заліза, активованого оксидами калію, алюмінію) при температурі 450-5000С і тиску 30 МПа - основний промисловий метод отримання аміаку.

Молекулярна маса - 17,03

Щільність - 0,68 г/см3

Концентрація (що вражає) - 0,25 мг/л

Концентрація (смертельна) - 3,5 мг/л

Токсична доза (що вражає) - 15 мг/хв/л

Токсична доза (смертельна) - 100 мг/хв/л

Дегазатори - щавлева, лимонна, аскорбінова, оцтова, борна кислоти

Використовується в м’ясо-молочній і харчовій промисловості, є напівпродуктом в хімічному виробництві. Застосовується у виробництві азотної кислоти, синтетичної сечовини, синильної кислоти, висококонцентрованих азотних добрив (20% розчин аміаку називають «аміачною водою»), використовується для амонізації кормів, уротропіну, барвників, лаків, фарб, соди, марганцю і інших хімічних речовин, для виробництва сульфату і нітрату амонію, соди, використовується при фарбуванні тканин, нікелювання. Рідкий аміак використовується в холодильних установках в якості «холодоагенту» (робочої речовини). Рідкий аміак хороший розчинник органічних і неорганічних сполук. «Аміачна вода» виділяється при контакті коксового газу з водою, яка конденсується при охолодженні газу і спеціально упорскує в нього для вимивання аміаку. Він знаходить застосування в медицині і домашньому господарстві - 10% розчин аміаку надходить у продаж під назвою «нашатирний спирт». Обсяг світового виробництва близько 100 млн. тонн в рік, в Дніпропетровській області 26 тис. тонн.

Фізико-хімічні властивості аміаку, при температурі - 33 - 350С безбарвна рідина, а при температурі + 780С тверда речовина, температура кипіння - 34,60С, температура твердіння + 780С, займання 6300С, молекулярна маса 17,03 г, щільність 0,68 г/см3(682 кг/м3), щільність пари при температурі +200С 0,71 кг/м3, тиск насиченої пари при температурі +200С 8546 гПа.

Аміак легший за повітря, при виході в атмосферу димить і, насичуючись з парами води в низьких концентраціях, швидко скупчується в низинних ділянках місцевості, льохах, підвалах, колодязях. Суміш пари аміаку з повітрям при об'ємному змісті від 15 до 28 % (107 - 200 мг/л) є вибухонебезпечною. Суха суміш аміаку з повітрям(при співвідношенні 4: 3) здатна вибухати. Тиск вибуху аміачно-повітряної суміші може досягти 0,45 МПа при об'ємному вмісті аміаку в повітрі понад 11% (78, 5 мг/л). За наявності відкритого полум'я (постійного джерела) починається його горіння. Місткості можуть вибухати при нагріванні. При тиску 1013 Гпа (760 мм рт. ст.). Розчинність його у воді більша, ніж у усіх інших газів: 1 об'єм води поглинає при температурі +200С близько 600 об'ємів аміаку (526 г/л). Водний розчин має лужну реакцію. Розчинимо в ефірі і інших органічних розчинниках.

Токсичні властивості

- поріг сприйняття 0,037 - 0,04 мг/л, роздратування вже відчувається при 0,1 мг/л;

- граничний допустимий вміст аміаку в повітрі робочої зони 0,0028%, не викликає наслідків впродовж години 0,035%, гранично допустима концентрація (ГДК) в повітрі населених пунктів - середньодобова і максимально разова 0,0002 - 0,0003 мг/л, токсична доза поразки 15 мг*мін/л, ГДК в робочому приміщенні промислового підприємства 20 мг/м3 (0,02 мг/л);

- вміст аміаку в повітрі, небезпечне для життя 0,7 мг/л, або 0,05 - 0,1%, вражаюча концентрація 0,21 - 0,25 мг/л при експозиції 6 годин, вражаюча токсична доза 15 мг*хв/л;

- вміст аміаку в повітрі при величині 1,5 - 2,7 мг/л або 0,21-0,39%, спостерігається смертельний результат через 30 - 60 хвилин, смертельна концентрація 7 мг/л при експозиції 30 хвилин, смертельна токсична доза 100 мг*хв/л (у 35 разів більше, ніж при поразці хлором);

- при високих концентраціях близько 500 - 100 мг/л смерть настає миттєво.

Зберігатися і перевозиться аміак в скрапленому стані під тиском у великих великотоннажних сховищах, резервуарах (місткістю від 5 до 30 000 тонн), цистернах і балонах. Для перевезень використовуються залізничні і автомобільні засоби, великі морські судна, а так само по аміакопроводах.

При випарі аміак утворює білу хмару з чіткими краями. Полягає воно з пари аміаку, рідких крапельок (діаметром 10 - 30 мк) і повітря. Проте випадання рідини з хмар практично не буває. Час існування хмари декілька хвилин і тривале перебування в засобах захисту не потрібно.

В умовах міської забудови (закритій місцевості) глибина поширення аміаку із зруйнованої цистерни (місткістю 48 тонн), за максимально сприятливих умов (міра вертикальної стійкості повітря в приземному шарі - інверсія, швидкість вітру 1 м/сек), у вражаючих концентраціях можуть бути на відстані 3,6 км, при цьому смертельні концентрації можуть бути на відстані 0,6 км.

Загальний характер дії

Загальнотоксичні ефекти в основному обумовлені дією аміаку на нервову систему. Порушується обмін глутамиминової і бета-кетоглутарової кислот в корі головного мозку. Різко знижується здатність мозкової тканини засвоювати кисень. Має курареподібну дію. Порушує здатність згущуватися крові, в результаті прямої дії на протромбін, вражає паренхіматозні органи.

Наслідками важкої інтоксикації є зниження інтелектуального рівня з випаданням пам'яті, неврологічні симптоми: тремор, порушення рівноваги, тики, пониження больової і тактильної чутливості, запаморочення, ністагм, гіперрефлексія.

Наслідками гострого отруєння можуть бути помутніння кришталика, рогівки, навіть її прорив і втрата зору, охриплість або повна втрата голосу і різні хронічні захворювання (бронхіт, емфізема легких та ін.)

Клінічна картина поразки людей

Аміак небезпечний при вдиханні пари, попаданні на шкіру і слизові оболонки. Пари чинять сильну подразливу дію на слизові оболонки очей, верхні дихальні шляхи і шкірні покриви. При зіткненні рідкого аміаку з шкірою виникає відмороження, паління, можливий опік з пухирями, виявлення.

У разі малих концентрацій спостерігається незначна поразка: роздратування слизової оболонки очей (сльозотеча, роздратування верхніх дихальних шляхів у вигляді болю в горлі при кашлі).

При середніх концентраціях спостерігається сильне роздратування в очах і носі, часте чхання, слинотеча, нудота, головний біль, почервоніння особи, потовиділення. Спостерігається сечовипускання і біль в області грудини.

При попаданні в хмару високих концентрацій настає різке роздратування слизової оболонки рота, верхніх дихальних шляхів і рогової області очей, напади кашлю, почуття задухи, занепокоєння, запаморочення, біль в шлунку, блювота.

При дії дуже високих концентрацій вже через декілька хвилин настає м'язова слабкість з підвищеною рефлекторною збудливістю, титанічні судоми, різко знижується слух. Потерпілі іноді сильно збуджені, знаходяться в стані буйного марення, не здатні стояти. Спостерігається різкий розлад дихання і кровообігу - відзначаються опіки очей, шкіри, запаморочення, нудота, біль в шлунку, порушуються координація рухів, задуха, затримка сечі, втрата свідомості, судоми, параліч, смерть. Смерть настає швидко, у тому числі від сердечної недостатності або зупинки дихання. Частіше смерть настає через декілька годин, або днів від набряку гортані і легенів (запалення легенів).

Надання першої допомоги при поразці:

- надіти той, що фільтрує з коробкою КД, М, або ізолюючий протигаз;

- винести його на чисте повітря;

- забезпечити тепло і спокій, звільнити від одягу що стискає і при нагоді переодягнути (оскільки аміак довго зберігається на одязі). Напоїти теплим чаєм або молоком з розчином питної соди, вдихати теплі пари, розчин кухарської солі або пари оцтової кислоти (столового оцту);

- при задусі потрібний зволожуючий кисень, тепло в область шиї. Теплові водяні інгаляції, атропін, питво лужної мінеральної води типу «Красива поляна»;

- при попаданні на шкіру або слизові оболонки їх обробляють чистою водою або 2% розчином борної кислоти; при болях в очах закапати по 1 -2 краплі 1% розчину новокаїну; при появі опіків накладають стерильні пов'язки або примочки з 2 - 5% розчином оцтової (лимонною) кислоти або змащують маззю пеніциліну; при загальних опіках, якщо з'являються пухирі, дати знеболювальний засіб;

- при утрудненні дихання закапати в ніс 2 - 3% розчин ефедрину (4 -5 крапель), гірчичники на шию, 2% папаверин - 2,0 в/м * см3;

- при попаданні аміаку в очі і рот слід негайно промити їх. Очі промивають не менше 15 хвилин водою за допомогою ватки у напрямі до носа, ефективніше за око промити 2% розчином борної кислоти і закапати 30% розчином альбуциду (2 - 3 краплі). У ніс - вазелінову, персикову, оливкову теплу олію;

- при попаданні в шлунок, необхідно випити декілька склянок теплої води з додаванням чайної ложки столового 6% розчину оцту на кожну склянку і механічним шляхом викликати блювоту;

- при клінічній смерті проводити реанімацію у вигляді штучного дихання;

- ураженого негайно госпіталізують.

Захист - використовують промислові протигази марки КД, КД-8, М (КД, КД8 - протигазова коробка сірого кольору - без протиаерозольного фільтру (ПАФ), з білою вертикальною смугою - з протиаерозольним фільтром (ПАФ), М - протигазова коробка червоного кольору - без (ПАФ), з білою вертикальною смугою з протиаерозольним фільтром), час захисної дії протигаза не повинен перевищувати 2 годин або цивільні протигази ГП- 5, що фільтрують, ГП- 7 в комплекті з додатковими патронами ДПГ- 1, ДПГ- 3 (при концентрації 5.0 мг/л час захисної дії 30 - 60 хвилин відповідно) або респіратори протигазові марки РПГ-67, що фільтрують, - КД, РУ-60М-КД (для суміші в концентрації 50 г - 2 мг/л, час захисної дії 30 хвилин) або ізолюючі протигази ИП-4, ИП-5, ИП-46, ИП-46М (хімічно пов'язані) і дихальні апарати КИП-5, КИП-7, КИП-8 (із стислим киснем).

При високих концентраціях аміаку використовуються ізолюючі протигази і дихальні апарати. Максимально допустима концентрація при застосуванні промислових протигазів, що фільтрують, дорівнює 750 ГДК(15000 мг/м3), вище за яке повинні використовуватися тільки ізолюючі протигази. Для респіраторів ця доза має дорівнювати 15 ГДК. При ліквідації аварій на хімічно небезпечних об'єктах, коли концентрація аміаку невідома, роботи повинні проводитися тільки в ізолюючих протигазах. Щоб попередити попадання аміаку на шкірні покриви, слід використати захисні прогумові костюми, гумові чоботи і рукавички.

Для захисту очей використовуються захисні окуляри марки ПО-3 та ін. Рукавички з вапностійкої гуми. Спеціальний одяг з щільної тканини.

В якості підручних засобів захисту застосовують рушник або марлю, змочені 5% розчином лимонної кислоти, столовим укусом або слабким розчином соляної кислоти.

Індикація

Наявність і концентрацію аміаку в повітрі можна визначити за допомогою ВПХР, ВПХР-МВ. При прокачуванні аміаку через індикаторну трубку з маркуванням (одно жовте кільце) при концентрації 2 мг/л і вище аміак забарвлює наповнювача в ясно-зелений колір.

Дії населення при викиді аміаку з аммиакопровода залежно від обстановки

При появі запаху аміаку або вістей про виниклу небезпеку, внаслідок аварії на аміакопроводі, необхідно якнайшвидше віддалитися від траси убік від напряму переміщення аміачної хмари на 1-2 км.

При появі сильного запаху аміаку слід притиснути до носа або до рота тканина (марлеву пов'язку) рясно змочену водою або 5% розчином лимонної кислоти і вийти з хмари аміаку.

Якщо хмара аміаку застала вас в полі, і ви не встигли піти з цієї зони, слід закрити рот і ніс тканиною, краще всього змоченою водою, лягти на землю притиснутися лицем до неї, намагатися вдихати повітря від самої землі. Після виходу із зараженої зони - теплі водяні пари, звернетеся по медичну допомогу.

Якщо хмара застала вас в приміщенні. Необхідно щільно закрити вікна, двері, димарі, щілини - мокрими ганчірками. Двері і віконні отвори мокрими ковдрами і простирадлами. Захистити органи дихання матер'яними пов'язками, змоченими водою або 5% розчином лимонної кислоти. Не покидати приміщення до тих пір, поки поступить повідомлення про те, що вміст аміаку в атмосфері знизився до безпечних меж.

В першу чергу потрібно звернути увагу на порятунок дітей в дитячих садах і школах. У них завжди мають бути ватно-марлеві або матер'яні пов'язки на кожну дитину і персоналу; 5% розчин лимонної кислоти, схема евакуації дітей, інструкція поведінки персоналу.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.026 сек.)