АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Пожежна безпека. Основним заходом щодо забезпечення пожежної безпеки є визначення категорії виробничого приміщення з вибухово-пожежної та пожежної небезпеки

Читайте также:
  1. БЕЗПЕКА ВНУТРІШНЬОЗАВОДСЬКОГО ТРАНСПОРТУ
  2. Безпека життєдіяльності
  3. Безпека праці при обслуговуванні автоклава
  4. Безпека праці при обслуговуванні брагоректифікаційних установок
  5. Безпека праці при обслуговуванні дифузійних апаратів
  6. Безпека, вигода, зручність, задоволення.
  7. Виробничий стрес - професійна небезпека
  8. Економічна безпека як система : визначення, критерии
  9. Електробезпека
  10. Електробезпека.
  11. Інтереси та безпека соціальних систем
  12. Інформаційна безпека, основи захисту інформації

 

Основним заходом щодо забезпечення пожежної безпеки є визначення категорії виробничого приміщення з вибухово-пожежної та пожежної небезпеки, а також визначення типу і необхідної кількості первинних засобів пожежогасіння.

Приклад 27. Визначити тип і необхідну кількість первинних засобів пожежогасіння. Обчислювальний зал (площа 1200 м 2) перебуває в адміністративному корпусі підприємства.

Рішення. Розглянемо методику визначення категорії виробничого приміщення з вибухово-пожежної та пожежної небезпеки [15].

Категорія вибухово-пожежної і пожежної небезпеки визначається відповідно до ОНТП 24-86 «Визначення категорій приміщень і будинків по вибуховопожежної та пожежної небезпеки» (додаток К табл. К.1).

Будинок ставиться до категорії А, якщо в ньому сумарна площа приміщень категорії А перевищує 5% площі всіх приміщень або 200 м 2. Будинок ставиться до категорії Б, якщо одночасно виконуються дві умови:

- будинок не належить до категорії А;

- сумарна площа приміщень категорії А и Б перевищує 5% площі всіх приміщень або 200 м 2.

Будинок ставиться до категорії В, якщо одночасно виконуються дві умови:

- будинок не належить до категорій А або Б;

- сумарна площа приміщень категорій А, Б и В перевищує 5% (10%, якщо в будинку відсутні приміщення категорій А и Б) площі всіх приміщень.

Будинок ставиться до категорії Г, якщо одночасно виконуються дві умови:

- будинок не належить до категорій А, Б або В;

- сумарна площа приміщень категорій А, Б, У и Г перевищує 5% площі всіх приміщень.

Якщо будинок не належить до категорій А, Б, В або Г, те, виходить, категорія будинку може бути визначена як Д.

Категорія приміщення визначається за допомогою таблиці, наведеної в додатку А. Визначення категорії необхідно здійснювати шляхом послідовної перевірки приналежності приміщення до категорій, випливаючи від найвищої (категорія А) до найменшої (категорія Д).

У нашому прикладі відповідно до табл. К.1 додатку К приміщення й будинок ставляться до категорії Д.

Необхідна кількість вогнегасників й їх тип визначаються залежно від їх вогнегасної спроможності, граничної захищувальної площі, категорії приміщення за вибухопожежною та пожежною небезпекою, а також від класу пожежі, типу горючих речовин і матеріалів (табл. К.1 – К.4 додатку К).

Категорії пожеж відповідно до міжнародного стандарту (ISO №3941-77) наведені в таблиці К.2 додатку К. У нашому випадку можливе загоряння електроустаткування, тобто клас можливої пожежі Е.

Вибір типу й кількості вогнегасників для оснащення приміщення виробляється на основі рекомендацій, представлених у таблицях К.3 – К.4 додатку К. Виходячи з категорії приміщення за вибухопожежною та пожежною небезпекою (категорія Д) і площі, що захищається (1200 м 2) відповідно до рекомендацій визначаємо, що для захисту приміщення обчислювального залу необхідні 2 порошкових вогнегасники ємністю 5 літрів або 2 вуглекислотних вогнегасники ємністю 5 літрів.

 

Приклад 28. Визначити категорію будівлі за вибухопожежною та пожежною небезпекою, а також тип і необхідну кількість первинних засобів пожежогасіння. Характеристика виробничих приміщень наведено у таблиці 11. Загальна площа 800 м 2.

Рішення. Визначаємо категорію виробничого приміщення з вибухово-пожежної та пожежної небезпеки за методикою, яка наведено у прикладу 27 та даних табл. 11.

Таблиця 11 – Характеристика виробничих примыщень

Характеристика приміщення Категорія приміщення Частка площі приміщення у загальній площі, %
Плавильне відділення В  
Відділення обрубки виробів та їх термічної обробки В  
Відділення обробки магнієвих виробів на металорізальних верстатах Б  
Відділення нанесення покриття на вироби А  
Відділення приготування сумішей Д  
Склад продукції В  
Санітарно-побутові приміщення Д  

 

Будинок не ставиться до категорії А, тому що в ньому сумарна площа приміщень категорії А не перевищує 5% площі всіх приміщень (сума складає тільки 2%). Будинок не ставиться до категорії Б, тому що в ньому сумарна площа приміщень категорії А і Б не перевищує 5% площі всіх приміщень (сума складає тільки 4%). Будинок ставиться до категорії В, тому що в ньому сумарна площа приміщень категорії А, Б та В значно перевищує 5% площі всіх приміщень (сума складає 74%).

Визначаємо категорію пожеж відповідно до міжнародного стандарту (ISO №3941-77). У нашому випадку можливе загоряння металів та їх сплавів, тобто клас можливої пожежі D (згідно таблиці К.2 додатку К).

Вибір типу й кількості вогнегасників для оснащення приміщення виробляється на основі рекомендацій, представлених у таблицях К.3 – К.4 додатку К. Виходячи з категорії приміщення за вибухопожежною та пожежною небезпекою (категорія В) і площі, що захищається (800 м 2) відповідно до рекомендацій визначаємо, що для захисту приміщення ливарного виробництва необхідні 4 порошкових вогнегасники ємністю 5 літрів або 2 ємністю 10 літрів.

 

 

«Часть 2»


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)