АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ЗМ 2.: Суспільство та релігія: аспекти взаємодії

Читайте также:
  1. I. Суспільство як соціальна система.
  2. Алкоголізм і суспільство.
  3. Аналіз міжринкової взаємодії товарів і грошей
  4. Взаємодії в екологічних системах. Принципи формування екосистем
  5. Види взаємодії
  6. Гендерні аспекти спілкування
  7. ГЕНДЕРНІ АСПЕКТИ СПІЛКУВАННЯ.
  8. Громадянське суспільство
  9. Громадянське суспільство і держава
  10. Громадянське суспільство – це сфера недержавних суспільних інститутів і відносин.
  11. Еталонна модель взаємодії відкритих систем

Взаємодія суспільних та релігійних відносин. Релігія як важливий чинник творення культури. Роль релігії у формуванні моральних та правових принципів суспільства. Специфіка взаємозв’язку релігії та політики. Релігійний екстремізм. Релігія та право. Вплив релігії на формування правових відносин. Дія релігійних принципів в економічній сфері. Проблема взаємозв’язку релігії та науки. Теорії злиття, конфлікту та діалогу розуму та віри. Релігія та мистецтво, їх різножанровий взаємозв’язок.

Моделі державно-церковних відносин: національний та зарубіжний досвід. Вплив на формування відносин між державою та церквою релігійних, історичних, економічних чинників. Державні та церковні відносини в Україні: історичний аспект та сучасність.

Свобода совісті як загальнолюдська цінність. Історичне формування категорії «свобода совісті» у морально-етичному, релігійному та правовому аспектах. Вияви принципу свободи совісті в Україні у різні історичні періоди, особливо в роки її державної незалежності. Врегулювання правових відносин, які пов’язані з реалізацією принципу свободи совісті, міжнародним законодавством та законодавством України. Проблема прав людини в релігії

Основні поняття: релігійна громада, право на свободу совісті, віросповідання, віротерпимість, толерантність, релігійне управління /центр/, духовні навчальні заклади, статути /положення/ релігійних організацій, релігійна організація - юридична особа, реорганізація і ліквідація релігій­них організацій, релігійне майно, власність релігійних організа­цій, предмети релігійного призначення, секуляризація правових відносин, релігійна дискримінація, релігійно-конфесійні меншини, громадянські та політичні права, конвенція, пакт, резолю­ція, конфесійно-етнічні групи, релігійні права і звичаї.

 

План лекції:

1. Основні сфери суспільного вияву релігії.

2. Сучасні моделі державно-церковних відносин.

3. Cвобода совісті і релігійна толерантність.

 

Семінар: Релігія як культурно-історичний феномен. Суспільство та релігія

1. Предмет, об’єкт та функції релігієзнавства.

2. Сутність, структура та функції релігії.

3. Релігія як чинник суспільних відносин.

 

Питання для самостійної роботи:

1. Проблема співвідношення релігії та науки, релігії та культури.

2. Відмінності релігії від інших форм суспільної свідомості (міф, філософія, мораль, право, політика).

3. Свобода совісті: її сутність та правовий зміст.

4. Проблема державно-церковних відносин.

Питання індивідуальної роботи:

1. Охарактеризуйте місце і роль Церкви в суспільстві.

2. Яку роль відіграє релігія у формуванні моральних та правових принципів людини та суспільства?

3. Поясніть дію релігійних принципів в економічній сфері.

Проблемні ситуації:

1. Ф. Енгельс в свій час зауважив, що “…без античного рабства не було б сучасної цивілізації”. Чи можна те ж саме сказати про релігію?

2. Як релігія взаємодіяла з наукою в історичному аспекті? Як взаємодіє тепер? Чи можна говорити про їх взаємне зближення?

3. Яку роль відіграє релігія в житті сучасного суспільства? Чи можна говорити про зникнення релігії в недалекому майбутньому?

4. Як відомо, релігія виконує в суспільстві інтегративну функцію. Чи може вона виступати дезінтегратором суспільних процесів?

 

Теми творчих робіт:

1. Релігія як геополітичний чинник розвитку суспільства.

2. Релігія і проблеми національно-етнічного становлення.

3. Релігія та наука: проблема коадаптації.

4. Церква і бізнес: актуальні аспекти взаємодії.

5. Роль релігії у формуванні мистецтва.

 

Теми рефератів:

1. Культуротворча функція релігії.

2. Становлення ідеї свободи совісті в історії вітчизняної культури.

3. Державно-правові гарантії свободи віровизнань в сучасній Україні.

Першоджерела:

1. Закон України "Про свободу совісті та релігійні організації". /Відомості ВР України. № 25 /Доповнення і зміни: Відомості ВР України 1992. № 20 ст.22. № ЗО. ст.418, 1993. № 26. ст.277, 1994. № ІЗ ст.66, 67/. Кн.: Нове законодавство України. Вип.4. К., 1992.

2. Постанова Верховної Ради України "Про порядок введення в дію Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації", (зміни та доповнення від 23.12.1994 р.) - Відомості ВР України. 1994. № ІЗ ст.67.

3. Конституція Україні. К., 2010.

4. Закон України "Про свободу совісті те релігійні організації". - Відомості ВР України. 1991. № 25 /доповнення і зміни: Відомості ВР України. 1992. №10 ст.277, №ЗО ст.4І8,''499. № 25. ст.22.. 1994. № ІЗ. ст.66-67/. Кн.: Нове законодавство України. Вип.4 К., 1992.

5. Сборник документов и материалов о религии и церкви. К., 1983.

6. Декларація про ліквідація всіх форм нетерпимості і дискримінації на основі релігії або переконань. Резолюція 36/55 ГА 00Н. 25 листопада 1981 року. Кн.: СССР и международное сотрудничество в области прав человека: документи и материалы. М., 1989.

7. Декларація про права осіб, які належать до національних або етнічних, релігійних, мовних меншин. ГА 00Н. 1992. Кн.: Рабінович П.М, Основи загальної теорії права і держави. К., 1994.

Додаткова література:

1. Морозова Л.А. Государство и церковь: особенности взаимоотношений // Госуд. и право. 1995. № 3.

2. Довинюков А.С. Свобода совести (анализ. практика, выводы) // Гос. и право. − 1995. − № 1.

3. На пути к свободе совести. М,, 1990.

4. Савельев В.Н. Свобода совести: история и теория. М., 1991.

5. Клочков В,В. Религия, государство, право.М., 1979.

6. Права человека в истории человечества и в современнои мире. М., 1989.

7. Мюллерсон Р.А, Права человека: идея, норми, реальность,М., 1991.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)