АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Господарська діяльність населення Європи

Читайте также:
  1. Аналіз бюджетного фінансування соціального захисту населення в регіоні (Калуський район, Івано-Франківська область)
  2. Аналіз диференціації населення за доходами
  3. Аналіз мережі охорони здоров’я: стан та розвиток, економічна (господарська) діяльність, ефективність та якість медичного обслуговування.
  4. Безробіття населення: види, структура, причини
  5. В) фірми, які здійснюють свою виробничо-господарську діяльність у
  6. Вартість робочої сили, рівень життя та структура доходів населення
  7. Види доходів населення
  8. Використання сучасних технологій психологічного впливу для нейтралізації негативних психічних станів серед населення
  9. Виробнича діяльність будівельної організації
  10. Вкажіть номер правильної відповіді. Гранично допустима річна ефективна доза опромінення населення в мирний час складає:
  11. Вплив освітлення на виробничу діяльність.
  12. Вразливі групи населення. Необхідна допомога

У цей час відбулися зміни й у господарській діяльності ­людей.

Успіхи в сільському господарстві були пов’язані із застосуванням нових знарядь праці. Майже всюди почали використовувати важкий колісний плуг. В Європі відбувався поступовий перехід до трипільної системи обробітку землі. Все це дало можливість збільшити виробництво зерна, овочів, м’яса та молока.

Рілля ділилося на три поля. Одне - ярове - засівали навесні, інше, озиме - восени, третє перебувало під паром - відпочивало. Щороку ділянки змінювалися. Це давало можливість одержувати більший врожай. Але після сплати повинностей продовольчого зерна, щоб прожити до весни, врожаю все одно не вистачало.

Це відбувалося тому, що люди Середньовіччя поєднували заняття ремеслом і землеробством. Селянин сам робив необхідні в його господарстві начиння та знаряддя праці. Такий тип господарювання називався натуральним. Іноді селянин звертався до ремісників, що працювали у феодальному маєтку. Грошей на той час було обмаль, тому населення намагалося придбати найбільш якісні товари. З розвитком міст і торгівлі відбувся остаточний розподіл праці між ремеслом і землеробством. Селяни почали займатися лише сільським господарством, а ремісники почали жити тільки за рахунок свого ремесла. Вони перетворювали свій будинок на майстерню. Свої вироби ремісники продавали або міняли на продукти харчування. Проте селяни не мали можливості купувати багато товарів - грошей у них не вистачало. Тому ремісники були змушені шукати покупця на стороні - вони почали переселятися до міст.

1. 2. Розвиток техніки. Винаходи

Вчитель пропонує прочитати відповідний розділ параграфа та скласти таблицю «Розвиток техніки».

 

Технічне пристосування Використання Значення
Хомут   Нова збруя для тяглових тварин   Можливість перевезення більш важких вантажів  
Домна   Плавильна піч   Сприяння збільшенню виробництва та якості металів  
Ковальська справа   Збільшення кількості залізних виробів   Вдосконалення знарядь праці та предметів побуту, розширення торгівлі
Гончарна піч   Збільшення кількості гончарних виробів   Вдосконалення знарядь праці та предметів побуту, розширення торгівлі  
Ткацький верстат   Збільшення продуктивності ткачів   Збільшення виробництва різноманітних тканин, розширення торговельних зв’язків  
Верхньобійне водяне колесо   Мускульну силу людини замінювала енергія води   Збільшення виробництва, зростання обсягів продаж та прибутків

 

Текст 1. «Водяне колесо» (з монастирських записів XIII ст.)

Один з рукавів нашої річки бурхливо спрямовується у млин. Вода приводить у рух колеса, а вони - жорна й решето. Жорна молотять зерно, а решето відділяє муку від висівок.

Річка поперемінно піднімає та опускає важкі молоти й зберігає сукновалам багато сил. Скільки б коней надривалося, скільки б людей стомлювало свої руки у роботах, які робить за них милостива річка! Покинувши сукновальню, вона спрямовується на дубильну майстерню і допомагає виготовити матеріал для взуття.

Якщо треба випікати, просівати, обертати, дробити, зрошувати, піднімати молоти, річка пропонує свою допомогу і ніколи у ній не відмовляє.

Запитання до тексту

1) Які ремесла набули розвитку в середньовічній Європі?

2) Де і для чого використовувалася енергія води?


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)