АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Зміст і завдання стратегії та політики менеджменту персоналу організації

Читайте также:
  1. Case 3. Розробка товарної стратегії фірми
  2. I. Мета, завдання та загальні вимоги до виконання курсової роботи
  3. II ЗМІСТ ВИРОБНИЧОЇ ПРАКТИКИ
  4. II. Завдання та обов'язки
  5. II. ЗМІСТ І ОФОРМЛЕННЯ РОБОТИ
  6. II. Перевірка виконання домашнього завдання.
  7. II. Перевірка домашнього завдання.
  8. III. Мета, стратегічні напрями та основні завдання Національної стратегії
  9. IV. Домашнє завдання з інструктажем.
  10. IV. Основні напрями реалізації Національної стратегії
  11. V. Домашнє завдання з інструктажем.
  12. VI. Домашнє завдання.

Співвідношення понять: «керівництво персоналом», «управління персоналом», «менеджмент персоналу»

Керівництво персоналомце діяльність по безпосередньому повсякденному управлінню співробітниками.

У буденній мові|язиці| термін «керівництво» нерідко|незрідка| означає не тіль­ки| управління людьми, але і управління організацією як цілим. З погляду науки використання слова «керівництво» в зна­чении| загального|спільного| управління організацією недоцільно, оскільки народжує термінів. До того ж в цьому випадку порушується традиційне розуміння керівництва як управління людьми. Очевид­но, що керувати можна співробітниками, колективом, але|та| ніяк не грошима. технікою і тому подібне.

З категорією «керівництво» близько зв'язане поняття «менеджмент». Проте ці поняття збігаються не повністю. «Менеджмент»категорія економіки, що означає управління підприємством, головною метою якого є отримання прибутку в умовах ринку і конкуренції. Відповідно менеджер — керівник комерційного підприємства. Стосовно ж до державної служби точніше використовувати такі слова, як керівник, адміністратор, чиновник, але не менеджер. З одного боку, «керівництво» ширше «менеджменту», оскільки охоплює і неринкові, державні форми управління, з іншої — вуже, оскільки «менеджмент» — це управління не тільки кадрами, але і іншими ресурсами: грошовими, матеріально-технічними і так далі.

Зміст і завдання стратегії та політики менеджменту персоналу організації

Під стратегією та політикою менеджменту персоналу організації розуміють систему теоретичних поглядів, ідей, принципів, які визначають основні напрями роботи з персоналом, її форми й методи. Вони розробляються власниками організації, радою акціонерів, вищим керівництвом, кадровими службами разом з профспілковими та громадськими організаціями Розроблення стратегії та політики є лише однією з функцій менеджменту персоналу.

У великих компаніях політика менеджменту персоналу, як правило, цілеспрямовано розробляється, офіційно проголошується й детально фіксується в загальнокорпоративних документах: статуті підприємства; колективному договорі; контрактах з працівниками, положеннях про оплату та стимулювання праці. У малих фірмах вона, як правило, спеціально не розробляється, а існує як система неофіційних установок власників. Основу стратегії та політики менеджменту персоналу мають становити працівники, а за її межами — споживачі продукції.

Отже, стратегія та політика менеджменту персоналу поєднують цілі та завдання організації з кадровою роботою, тобто оперативними заходами щодо роботи з персоналом: відбір, складання штатного розпису, атестація, профнавчання, просування, стимулювання праці тощо.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)