АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Psychotropic influence

Читайте также:
  1. French borrowings, their influence on the English vocabulary.
  2. Influence of Borrowings
  3. THE INFLUENCE OF BORROWINGS
  4. Влияние (Influence)

Рис. 4.2. Види психологічних впливів 120


Розділ 4. Психологічна вк,.ц^іаційно-психологічна безпека держави


Інформаційно-пси^. ,^ий вплив [Informational-psycho­
logic influence] — це впік v>m, інформацією. Мета впливу —
формування певних ідеік. ,%х (соціальних) ідей, поглядів, уяв­
лень, переконань, одночісrf % викликає у людей позитивні або
негативні емоції, почуті,...^гь бурхливі масові реакції.

Психогенний впливі.,.#genic influence! є наслідком фізич-

• 'wchosw °

ного впливу на мозок щ ' ~\ результатом якого можуть пору­
шувати нормальної нерк ' ^^ихічної діяльності, або шокового
впливу навколишніх ynOj ^будь-яких подій (наприклад, кар­
тин масових зруйнував ^нних жертв і т.ін.) на свідомість
людини, внаслідок чопи $ може раціонально діяти, втрачає
орієнтацію у просторі, вк ^ афект або депресію, впадає в пані­
ку, ступор і т.ін. Окремий^ ^ком психогенного впливу є вплив
кольору на психофізич^,.ПаД_^ оційний стан людини.

Психоаналітичний^ орекційний)вплив [psychoanalytic

influence] — це вплив ц4.. йдомктъ людини терапевтичними засобами, особливо в cj 1ДС.^^нозу або глибокого сну. Існують

також методи, що вик% *• - свідомий опір як окремого інди-

^ають,, / віда, такі груп людей, к^ ^плять (комп ютернии психоаналіз і комп'ютерна психокоС Нейролінгвістичні,* /в[neurolinguistic influence] змінює мотивацію людей шляк дення в їхню свідомість спеціаль- \ уве/
\ уве/ „.. ч них лінгвістичних прок 7 ^иролшгвістичне програмування). Основним об єктом вщ,, нейрофізіологічна активність мозку - 4Bvєн. та емоцшно-вольовии,. ; ><ии виникає внаслідок активності Ч'ан, я^ мозку. Головний засіб вплі^ ^іеціально підібрані вербальні (сло­ весні) і невербальні пк.д, засвоєння змісту яких дозволяє ^грам^ ґ ея

^ають ' /

грам^ змінювати в заданому їі, ґ sy переконання, погляди и уявлення

людини (як окремого ЯЫл-, так і цілих груп людей).

Суб'єктом нейролцк^в ^ міного впливу є спеціаліст (інструк­
тор), який спочатку вшк 1СТ v-ісихіці суперечливі (конфліктуючі)
погляди і переконанню ^ж негативні емоційні стани (пере-

живання, настрій, почух, Л турбують людей, а на наступному

етапі за допомогою сп^. ' Л^ ПРИИОМ1В допомагає усвідомити

дискомфортність їхньг> пьного стану (соціально-економіч-

ї'о ре^


Частина І. СУЧАСНІ ОСНОВИ ІНФОРМАЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ ДЕРЖАВИ

ного, культурного, фізичного і як наслідок — психологічного) і вносить у свідомість зміни, які змушують людей по-іншому спри­ймати життєві ситуації і будувати відносини з іншими людьми.

Психотронний вплив [psychotronic influence] справляється шляхом передавання інформації через позачуттєве (позаусвідом-люване) сприйняття.

Психотронні впливи вивчає наука про механізми інформа­ційних зв'язків, регуляції і управління психікою, енергетикою і фізіологією людини — психотроніка (від психо... і (елек)троніка). Засоби психотронного впливу, створені на основі можливостей і знань пси-хотроніки при вирішенні ПСІ-проблеми, називають психотронною зброєю.

Вважається, що ПСІ-проблема — психофізична проблема ідентифікації і управління станом свідомості і психіки людини. Відомі факти робіт із створення генераторів високочастотного і низькочастотного кодування мозку, біологічних установок, із ви­користання хімічних і біологічних засобів для стимулювання пев­них психологічних реакцій.

Психотропний вплив [psychotropic influence] — вплив на психіку людей за допомогою психотропних засобів (медичних препаратів, хімічних або біологічних речовин). До психотропних засобів звичайно відносять лікувальні речовини, що справляють вибірковий вплив на психічні функції людини: антидепресанти, нейролептичні, психостимулюючі засоби, транквілізатори.

Механізм реалізації психологічного впливу

Для справляння психологічного впливу необхідно спочатку спровокувати збої і перекоси у функціонуванні окремих компо­нентів психіки об'єкта впливу. Динамічна рівновага між ними по­рушиться і він почне переживати стан когнітивного дисонансу.

Когнітивний дисонанс [cognitive dissonance] (франц. disso­nance, від лат. dissonans — різноголосий, різнозвучний) — неуз­годженість, суперечливість між інтелектуально-пізнавальними і всіма іншими (споживчо-мотиваційними, емоційно-вольовими, комунікаційно-поведінковими) компонентами психіки людини.


Розділ 4. Психологічна війна та інформаційно-психологічна безпека держави

Наявність когнітивного дисонансу викликає у людини праг­нення зменшити його або хоча б перешкодити його подальшому збільшенню. Прояв цього прагнення — недовірливе ставлення до нової інформації, або зміна поведінки відповідно з новою інфор­мацією, або переосмислення попередньої інформації у новому ра­курсі.

Після цього можна знову спонукати до відновлення душевної рівноваги за рахунок зміни своїх попередніх, звичних для суб'єкта поглядів, переконань і відносин, а потім і стереотипів поведінки.

Виділяють три етапи психологічного впливу:

• операціональний, коли здійснюється діяльність його суб'єкта;

• процесуальний, коли має місце прийняття (схвалення) або не­
прийняття (несхвалення) впливу його об'єктом;

• заключний.колипроявляютьсяреакціїякнаслідокперебудови
психіки об'єкта впливу.

Перебудова психіки може бути різноманітною як за широтою, так і за стійкістю у часі. У першому випадку розрізняють парціаль­ні зміни.тобто зміни будь-якої однієїпсихологічноїякості (напри­клад, думки людини про конкретне явище), і більш загальні зміни психіки, тобто зміни низки психологічних якостей індивіда (або групи). В іншому випадку зміни можуть бути короткочасними або довготривалими.

Психологічний вплив справляється на конкретні сфери психі­ки окремої людини, груп людей та суспільної свідомості у цілому:

• споживацько-мотиваційну (знання, переконання, ціннісні
орієнтації, потяги, бажання);

• інтелектуально-пізнавальну (відчуття, сприйняття, представ­
лення, уявлення, пам'ять та мислення);

• емоційно-вольову (емоції, почуття, настрої, вольові процеси);

• комунікативно-поведінкову (характер і особливості спілку­
вання, взаємодії взаємовідносин, міжособистнісного сприй­
няття).

Це означає, що психологічний вплив тільки тоді дає найбіль­ший реальний ефект,коли враховуються властиві цим конкретним сферам особливості функціонування індивідуальної, групової та суспільної свідомості.


Частина І. СУЧАСНІ ОСНОВИ ІНФОРМАЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ ДЕРЖАВИ

Закономірності психологічного впливу

Психологічний вплив має свої закономірності:

• якщо психологічний вплив спрямований на споживчо-моти­
ваційну сферу психіки людини.то його результати ви являють­
ся в першу чергу на спрямованості й силі спонукання (потягу й
бажань) людей;

• коли під прицілом емоційна сфера людей, то це відображається
на внутрішніх переживаннях, а також на відносинах між осо­
бистостями; сполучення впливів на споживчо-мотиваційну й
емоційну сфери дозволяє впливати на вольову активність лю­
дей і таким чином управляти їхньою поведінкою;

• вплив на комунікативно-поведінкову сферу (специфіку взає­
мовідносин і спілкування) дозволяє створювати соціально-
психологічний комфорт і дискомфорт, примушуючи людей
співробітничати або конфліктувати з оточуючими;

• в результаті впливу на інтелектуально-пізнавальну сферу пси­
хіки людини в потрібний бік змінюються її уявлення, характер
сприйняття нової інформації і в результаті «картина світу» лю­
дини.

Результативність психологічного впливу залежить від особли­востей механізмів трансформації переконань, стереотипів і уста­новок людей.

Поняття «трансформація» [transformation] (латЛгашгогтаио) відображає зміну, перетворення виду, форми, істотних властиво­стей чого-небудь.

Механізм трансформації переконань полягає у такому.

Переконання [views] — це свідомі, стійкі мотиви діяльності людей, що мають зазвичай ідеологічну основу і виявляються в їх­ніх діях, вчинках і поведінці.

Проте небезпека або реальна загроза життю людини приму­шує її турбуватися про своє виживання. При цьому відповідно до закономірностей когнітивного дисонансу її сталі переконання похитуються. Тому цілеспрямований психологічний вплив ззовні сприяє їхньому послабленню, нейтралізації або заміні на проти­лежні.


Розділ 4. Психологічна війна та інформаційно-психологічна безпека держави

Стереотипи [stereotype] (від грец. атєрєос, — твердий, просто­ровий і тлшОс. — слід, відбиток) являють собою поширені в певних соціальних і етнічних групах схематизовані уявлення про факти дійсності, що зумовлюють надто спрощені (як правило, неадек­ватні реальності) оцінки й судження представниками цих груп. Вони формуються в результаті неодноразового смислового й емо­ційного акцентування свідомості людей на цих або інших явищах і подіях, багаторазового їхнього сприйняття і закарбовування у пам'яті.

Стереотипи найчастіше відображають не суттєві, а зовнішні, найбільш помітні, найбільш яскраві риси явищ або подій. Будь-яка оцінка останніх відповідно до стереотипу приймається без доказів і вважається правильною, тоді як усяка інша піддається сумніву. Важливо відзначити, що стереотипи виникають в індиві­дуальній, груповій і суспільній свідомості в результаті впливу не тільки навколишнього середовища, а й внаслідок сприйняття до­свіду, поглядів, суджень інших людей.

Саметому стереотипи можуть стати об'єктами психологічного впливу. їхня трансформація є одночасно і передумовою дії такого впливу, і умовою, дотримання якої дозволяє змінювати поведінку людей.

Механізм трансформації установок полягає у наступному. Установка — це стан внутрішньої готовності (налаштованості) людей на специфічний для них прояв почуттів, інтелектуально-пізнавальної і вольової активності, динаміки й характеру спілку­вання, предметно-практичної діяльності і т.ін., який відповідає наявним у них потребам.

Виникнення установки передує усвідомленню людьми певної потреби і тих умов, у яких ця потреба може бути задоволеною. Цілеспрямований психологічний вплив створює таку ситуацію, в якій наявна потреба задовольняється наданням людям конкрет­ної інформації, що подається певним чином. Завдяки їй установка формується, закріплюється, замінюється або змінюється у свідо­мості людей.


Частина І. СУЧАСНІ ОСНОВИ ІНФОРМАЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ ДЕРЖАВИ

Серед найбільш важливих закономірностей формування та прояву установок у психологічній війні можна відзначити такі:

• якщо психологічний вплив має за мету формування нових пе­
реконань, поглядів, ціннісних орієнтацій, а людина на даний
час голодує, не влаштована, не має даху над головою, хвора і
т.ін.,то такий вплив не призводить до бажаних змін у заданому
напрямку;

• незалежно від майстерності подавання та особливостей змісту
психологічного впливу, він не буде ефективним, якщо не від­
повідає внутрішнім потребам людини.

Довготривалої стійкої зміни поведінки людей у результаті пси­хологічної війни можна досягти тільки в тій мірі, в якій удасться похитнути вже наявні в ній установки. Потім на цій основі можна сформувати нові установки.

Процес зміни установок також підпорядковується певним за­кономірностям:

• людині необхідно пояснити загальну спрямованість процесу
зміни її установок;

• трансформаціяустановокпроходитьуспішнотількитоді,коли
психологічний вплив, що справляється в тих цілях, відповідає
потребам і мотивам людини;

• зміна установок більш імовірна, якщо зміст сприйнятої у ході
психологічного впливу інформації відповідає нормам групо­
вої та індивідуальної поведінки людей, а джерело інформації
викликає довіру та є достатньо компетентним.

Зміна установок стає більш стійкою, якщо реальність, що ото­чує людину, підтверджує зміст інформації, сприйнятої у ході пси­хологічного впливу; трансформація установок тим ефективніша, чим активніше використовуються різноманітні способи психоло­гічного впливу.

Психологічний вплив дозволяє частково або повністю зміню­вати (послаблювати, підсилювати) установки, що засвоєні вже раніше, та формувати нові.

Можливі малі зміни установок, під якими розуміють часткову трансформацію будь-якого її компоненту: інтелектуально-пізна-


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)