АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ВИВЧЕННЯ ПОЛІТИЧНОЇ АКТИВНОСТІ

Читайте также:
  1. I розділ
  2. I. МЕТА І ЗАДАЧІ ВИВЧЕННЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ
  3. II. Підготовка до вивчення нового матеріалу.
  4. III. Вивчення нового матеріалу.
  5. III. Підготовка до вивчення нового матеріалу.
  6. III. Робота над вивченням нового матеріалу.
  7. III. Робота над вивченням нового матеріалу.
  8. III. Робота над вивченням нового матеріалу.
  9. III. Робота над вивченням нового матеріалу.
  10. IV. Вивчення нового матеріалу.
  11. IV. Вивчення нового матеріалу.
  12. IV. Робота над вивченням нового матеріалу.

Височина Наталія Андріївна

Політична активність середнього класу (на прикладі Хмельниччини)

Магістерська робота

На здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня магістра

Галузь знань 0301 Соціально-політичні науки

Спеціальність: 8.03010401 – Політологія

Науковий керівник:

Кандидат історичних наук,

Доцент Шостак І.В.

 

 

Острог – 2012

ЗМІСТ

ВСТУП……………………………………………………………………………3

РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ВИВЧЕННЯ ПОЛІТИЧНОЇ АКТИВНОСТІ………………………………………………..6

1.2 Методологічні особливості визначення поняття

«політична активність»………………………………………………………… 6

1.2 Рівні політичної активності………………………………………………. 18

РОЗДІЛ 2. ТЕОРЕТИЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ДОСЛІДЖЕННЯ СЕРЕДНЬОГО КЛАСУ………………………………………………………............................26

2.1 Історія формування середнього класу та критерії його визначення…… .26

2.2 Середній клас в Україні …………………………………………………….36

РОЗДІЛ 3. ПОЛІТИЧНА АКТИВНІСТЬ СЕРЕДНЬОГО КЛАСУ НА ХМЕЛЬНИЧЧИНІ……………………………………………………………..46

ВИСНОВКИ……………………………………………………………………..63

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ ТА ЛІТЕРАТУРИ…………………………………………………………………...68

ДОДАТКИ……………………………………………………………………….73

 

ВСТУП

Постановка проблеми. Середній клас – потужна сила демократичного і процвітаючого суспільства. Він є ключовим у збереженні стабільності демократичної, політичної, соціальної сфер. Важливою є позиція середнього класу в ключових питаннях політичного, економічного та соціального характеру, при виробленні зовнішньої та внутрішньої політики, під час прийняття рішень органами державної влади різного рівня та органами місцевого самоврядування. У високорозвинених країнах середній клас справді виступає гарантом стабільності суспільства - його інституційних систем. Адже до “середнього класу” належать насамперед люди, які вчать, лікують, управляють процесами виробництва, програмують, виконують інші складні види робіт.

За період незалежності в Україні ще досі не сформувався чисельний середній клас, який повністю відповідав би критеріям середнього класу розвинених країн. Представники середнього класу в Україні поділяють критерії середнього класу (рівень освіти, політичні цінності), наприклад, в Європі, але не мають належного рівня доходів. Оскільки, ця верства –рушій демократичного розвитку країни, у роботі, на прикладі середнього класу Хмельниччини, ми плануємо дослідити, політичну активність його представників, і як вона впливає на розвиток демократії в Україні.

Об’єкт: політична активність

Предмет: політична активність середнього класу Хмельниччини

Мета: визначити рівень політичної активності середнього класу Хмельниччини.

Завдання:

- провести теоретичний аналіз визначення поняття “політична активність”;

- проаналізувати основні ознаки середнього класу та критерії його визначення в Україні;

- дослідити політичну активність середнього класу Хмельниччини.

Методологія. У роботі ми використовували соціологічний метод анкетування. За допомогою цього методу, ми безпосередньо могли опитати представників середнього класу Хмельниччини і за допомогою відповідних критеріїв дослідити їхню політичну активність. Також ми застосували метод аналізу статистичних даних, завдяки якому поаналізували дані всеукраїнських соціологічних досліджень, а також результатів власного дослідження.

Ступінь розробки проблеми. Зважаючи на те, що останнім часом в політичних та наукових колах часто згадується поняття «середній клас», може здаватися, що вже досі обґрунтовано розроблено методологію його визначення. Проте, це не зовсім так. У вітчизняній літературі, особливо останнім часом, досить мало приділяють уваги вивченню цієї проблеми.

В.В Козьма досліджував концепції середнього класу в західній традиції, формування середнього класу в Україні, а також політичні цінності та орієнтації середнього класу в Україні. В. Рябкіна досліджувала формування середнього класу в сучасних умовах. В.П. Култигін описав явище середнього класу в перехідних суспільствах.

Наукова новизна. Новизна роботи полягає у дослідженні політичної активності середнього класу на регіональному рівні, а саме на прикладі представників середнього класу Хмельниччини.

Формулювання гіпотези. Політична активністьсереднього класу Хмельниччини знаходиться на невисокому рівні. Отже, ми виділили незалежну змінну “середній клас” та залежну від нього “політична активність”.

Джерельна база. Для дослідження ми використали статистичні дані досліджень, які проводились Українським центром економічних і політичних досліджень імені О. Разумкова для порівняння результатів. Також застосувала показники офіційного сайту «Територіальна громада м. Шепетівка», а також власні статистичні дані, які отримали внаслідок проведення дослідження.

Структура дослідження. Робота складається із вступу, трьох розділів, 5 підрозділів, висновків, списку використаних джерел та літератури і додатків.

РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ВИВЧЕННЯ ПОЛІТИЧНОЇ АКТИВНОСТІ


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)