АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Основні моделі інформаційного суспільства

Читайте также:
  1. III. Мета, стратегічні напрями та основні завдання Національної стратегії
  2. IV. Основні напрями реалізації Національної стратегії
  3. Аналіз владних відносин у постіндустріальних суспільствах
  4. АРХІТЕКТУРА ІНФОРМАЦІОГЕННОЇ МОДЕЛІ ЕКОНОМІКИ
  5. Бази даних. Основні відомості
  6. Біотехнічні заходи.Основні її задачи
  7. Вакуумні деаератори, будова, схеми розміщення. Основні показники роботи.
  8. Варистори та їх основні характеристики.
  9. Визначники та їх основні властивості.
  10. Визначте місце козацької держави у міжнародних відносинах та основні положення її дипломатичної діяльності.
  11. Визначте основні методи дослідження психогенетики і можливості їх застосування
  12. Виникнення економічної теорії та основні етапи розвитку. Сучасні напрямки і школи економічної теорії

Передові країни світу спільною метою розвитку вважають ство­рення глобального інформаційного простору. Проте можливості, культурні традиції та різні ступені економічного розвитку визнача­ють певні пріоритети в реалізації цієї мети і різний погляд на місце та роль держави на цьому шляху.

Провідні країни світу визнають розвиток інформаційного сус­пільства основним пріоритетом державної політики. Для успішної реалізації цього напряму виникає нагальна потреба зрозуміти про­цеси, які відбуваються, створити сучасні методи аналізу соціально- економічних відносин, проаналізувати різноманітні теоретичні мо­делі та методи їх практичного застосування.

Головні критерії впливу інформаційних технологій на розвиток економіки та суспільства, основні тенденції змін і напрями розвитку в інформаційних процесах зручно аналізувати саме на моделях, які враховують як головні властивості розвитку сучасного соціуму, так і певні його особливості.

Визначають декілька підходів до створення моделей інформа­ційного суспільства. За одним підходом розглядаються моделі на основі цивілізаційного принципу розвитку. Це так звані західні та східні моделі інформаційного суспільства та їх різновиди. В основу іншого підходу покладено критерії з надання послуг. Це моделі сер­вісних шарів, коли певні функціональні складові економіки та сус­пільства взаємодіють між собою і забезпечують необхідні послуги.

До західного типу моделей можна віднести американську модель інформаційного суспільства та європейську.

Американська модель визначається загальною концепцією соці- ально-економічного розвитку, яка передбачає перевагу приватного сектору над функціями держави. Це модель із слабким державним впливом. Основний розвиток забезпечують приватні ініціативи. Роль і місце Сполучених Штатів у світовому інформаційному про­цесі розглядається як постачальника або експортера інформаційно­го суспільства. Вони реалізують доктрину "інформаційної мережі" у міжнародних відносинах, суть якої — надання масивів інформації іншим країнам світу з метою забезпечення їх національних інтере­сів при збереженні лідерства США.

Європейська модель інформаційного суспільства дуже схожа на модель США, проте вона забезпечує реалізацію певної специфіки концепції "єдиної Європи", характеризується динамічною рівнова­гою між контролем держави та певною свободою суб'єктів ринку. Співвідношення їх впливу може змінюватися в часі. Особливістю та­кої моделі є її варіативність і політична спрямованість у програмах побудови інформаційного суспільства для різних країн. Саме з цих позицій можна розрізняти специфіку трансформації соціально-еко­номічних відносин у напрямі інформаційного суспільства як скан­динавську, західно-, східно-, чи центральноєвропейську.

Для азійської моделі інформаційного суспільства властиві сильні зв'язки та більший вплив держави на суб'єктів інформаційних від­носин. Уряди приймають рішення щодо вагомих інвестицій приват­ного сектору в інформаційні інфраструктури. Тобто держава реалі­зує принцип значного регулювання ринкових відносин. Тут також можна розглядати специфіку японської, південнокорейської, індій­ської чи малайзійської моделей.

За теорією сервісних шарів, моделі будуються за схемою Х2Х. Вони можуть мати різні конфігурації відносин бізнесу (business), громадян (citizen) та уряду (government). Наприклад:

— В2В (business to business) — взаємодія підприємств між со­бою;

— В2С (business to citizen) — співробітництво підприємств з гро­мадянами;

— G2B (government to business) — співробітництво державних органів з підприємствами;

— G2C (government to citizen) — взаємодія державних органів з громадянами та неурядовими організаціями;

— G2G (government to government) — взаємодія державних орга­нів між собою.

Сучасні моделі відносин між суб'єктами намагаються врахувати спільні тенденції розвитку інформаційного суспільства, ствердити власні ціннісні критерії, визначити особливості наданих послуг.

Національні та регіональні особливості країн, які розбудовують інформаційне суспільство, впливають на специфіку його становлен­ня й розвитку, що є важливим для пізнання цього процесу.


 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)