АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Апаратна складова комп’ютера

Читайте также:
  1. База даних як складова інформаційної системи
  2. СОЦІАЛЬНЕ ВЧЕННЯ ХРИСТИЯНСЬКИХ ЦЕРКОВ: ЕКОЛОГІЧНА ТА БІОМЕДИЧНА СКЛАДОВА

При певних спрощеннях інформаційною системою можна вважати і окремо взяту ЕОМ з комплексом програм, оскільки вона забезпечує реалізацію основних завдань інформаційної системи - збирання, зберігання, передавання і обробку повідомлень.

На рисунку 2.2 зображена схема сучасної ЕОМ.

Рис. 2.2. Схема ЕОМ

Пристрої введення призначені для введення даних і команд в ЕОМ.

Пристрої виведення призначені для виведення результатів обробки даних.

Пам'ять призначена для зберігання програм, вхідних даних, проміжних та кінцевих результатів.

Арифметично-логічний пристрій призначений для обробки даних.

Пристрій керування забезпечує узгоджену автоматичну роботу всіх пристроїв ЕОМ.

У сучасних комп'ютерах арифметично-логічний пристрій і пристрій керування об'єднують в один пристрій - центральний процесор, скорочено - ЦП (англ. Central Processing Unit - CPU).

Обмін даними між окремими складовими ЕОМ забезпечується за допомогою спільного для них каналу передавання - системної шини (магістралі). Для використання додаткових пристроїв достатньо забезпечити їх узгоджене приєднання до системної шини.

 

Основні пристрої комп'ютера

До апаратної частини входять такі групи пристроїв:

• пристрої обробки (системні пристрої);

• пристрої пам'яті;

• пристрої введення інформації;

• пристрої виведення інформації;

• пристрої для роботи у мережі

Пристрої обробки інформації називається процесором. Крім функцій обробки інформації, він керує пристроями комп'ютера.

Процесор складається з арифметико-логічного пристрою, де виконуються усі арифметичні та логічні операції над інформацією, і пристрою керування, який організовує і координує взаємодію усіх пристроїв комп'ютера під час їх роботи. Пристрої обробки інформації розміщені на материнській платі в системному блоці.

Пристрої зберігання інформації - пристрої пам'яті призначенідля тимчасового або постійного зберігання інформації, резуль­татів її обробки, операційної системи, а також програм, за допомогою яких виконується ця обробка.

Пам’ять поділяють на внутрішню і зовнішню (рис. 2.3). Внутрішня пам'ять у персональних комп'ютерах реалізована спеціальними мікросхемами, які розміщу­ються на системній платі. Всі інші види пам'яті є зовнішніми.

Пам'ять поділяють також на енергозалежну (всі виді внутрішньої пам'яті, крім постійної) і енергонезалежну (всі виді зовнішньої пам'яті та постійна пам'ять). Дані з енергозалежної пам'яті зникають при вимкненні живлення комп'ютера.

Основними властивостями пам'яті є її ємність, що вимірюється у байтах, а також швидкість зчитування і запису даних, яка вимірюється у байтах за секунду.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)