АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Внутрішня пам'ять комп'ютера

До внутрішньої пам'яті відноситься оперативна, постійна і регістри та кеш-пам'ять.

Оперативну пам'ять скорочено позначають ОЗП - опе­ративний запам'ятовуючий пристрій, або RAM (англ. - Random Access Memory - пам'ять з довільним доступом), також розміщують на системній платі. Вона розділена на окремі комірки, кожна з яких має унікальне ім'я (адресу).

Під час роботи комп'ютера в оперативну пам'ять із постійної і зовнішньої пам'яті копіюються або вводяться із зовнішніх при­строїв дані і програми. Процесор у будь-який момент часу може звернутися до довільної комірки пам'яті для зчитування або запису даних.

Ємність оперативної пам'яті становить від декількох сотень мега­байт до декількох гігабайт. Сучасні типи оперативної пам'яті забез­печують обмін даними між пам'яттю і процесором зі швидкістю понад 10 гігабіт за секунду.

Постійну пам'ять скорочено позначають ПЗП - постійний запам'ятовуючий пристрій, або ROM (англ. Read Only Memory - пам'ять тільки для читання). Особливістю постійної пам'яті є те, що дані, які в ній містяться, не зникають при вимкненні живлен­ня комп'ютера. Ця пам'ять невелика за ємністю (декілька сотень кілобайт) і містить програму тестування пристроїв комп'ютера при ввімкненні - POST (англ. Power-On Self Test - самоперевірка при ввімкненні енергії) та базову систему введення-виведення - BIOS (англ. Base Input\Output System). Дані в постійну пам'ять заносяться при її виготовленні.

Регістри - це спеціальні комірки пам'яті, що входять до складу мікропроцесора. Регістри беруть безпосередню участь у виконанні арифметично-логічних операцій.

У сучасних комп'ютерах процесор дуже швидко обробляє дані, але довго чекає на надходження нових з оперативної пам'яті. Для підвищення швидкості обміну даними між процесором і оперативною пам'яттю використовують кеш-пам'ять (англ. cache memory - пам'ять про запас). Вона має значно більшу швидкість обміну даними з процесором порівняно з оперативною пам'яттю. Зчитування даних із кеш-пам'яті здійснюється за декілька тактів роботи процесора, а з опе­ративної пам'яті - за декілька сот тактів. Процесор за спеціальними алгоритмами визначає імовірність потреби в певних даних і подає команду на їх зчитування з оперативної пам'яті до кеш-пам'яті. У кеш-пам'яті також зберігаються команди, що частіше використову­ються процесором. Робиться своєрідний запас даних і команд, до яких може звернутися процесор при подальшій роботі.

Розрізняють кеш-пам'ять першого (ємність від 32 до 128 кілобайт) і другого (ємність від 1 до 4 мегабайт) рівнів.

 

Пристрої введення інформації призначаються для введення даних і програм. Дані і програми перетворюються в електричні сигнали, які обробляються комп'ютером.

До пристроїв введення відносяться:

• клавіатура;

• маніпулятори миша, трекбол, джойстик, тачпед та ін.;

• сканер;

• мікрофон;

• графічний планшет;

• цифрові фото- та відеокамери;

• чутливі (інтерактивні) екрани;

• інтерактивні дошки та інші пристрої.

 

 

Найуніверсальнішим є клавіатура, котра дозволяє вводити числову та текстову інформацію. Крім того, за допомогою клавіатури користувач може керувати роботою комп'ютера. До пристроїв введения належать також маніпулятори типу миша, трекболи та джойстики.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)