АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Геологічні умови області

Читайте также:
  1. S0. Умови спадкування
  2. А) Передумови квантової теорії
  3. Апеляційний суд Кіровоградської області
  4. Апеляційний суд Кіровоградської області
  5. Б) за умови нееластичного попиту
  6. Базисні умови зовнішньоекономічних договорів (контрактів) купівлі-продажу (поставки)
  7. В Сумській області створені всі умови для збільшення обсягів його виробництва, оскільки в області створенні всі умови і науково – технічна база для цього.
  8. Водокористування: суб'єкти, види і порядок. Умови скидання зворотних вод у водні об'єкти, юридична допомога адвоката у таких справах.
  9. Вплив зовнішньої торгівлі на умови формування економічної рівноваги: метод “ витрати-випуск”, метод “вилучення-ін’єкції”.
  10. Географічна структура зовнішньої торгівлі товарами Херсонської області
  11. Головне УМВС України в Одеській області

У геосгруктурному відношенні територія області розташована на південному краї Східно-Європейської платформи. Кристалічний фундамент занурюється від 0,1—0-3 на півночі до 2—3,5 тис. м на півдні. На корі вивітрювання і граніто-гнейсових породах фундаменту залягає шарувата теригенно-карбонатна товща відкладів Причорноморської западини. На півночі вона складається з палеогенових карбонатних та глинистих порід, які місцями відслонюються у річкових долинах, далі на півдні під ними залягають карбонатні верхньокрейдові і піщано-глинисті нижньокрейдові відклади. Верхній шар осадочного чохла складається з міоценових пісків та глин і пліоценових вапняків-черепашняків Південноукраїнської монокліналї. Серед антропогенових найпоширенішими е породи лесової формації. Вони перекривають піщані алювіальні відклади різновікових терас. Значну площу займають піски 1-ї надзаплавної тераси на лівобережжі Дніпра нижче Каховського водосховища.

Якщо говорити про сприятливість території Херсонської області для господарської діяльності, то загалом.з точки зору геологічних, умов, область має несприятливі умови. Пов'язано це насамперед з особливостями геологічної будови області:

- потужна товща пухких осадових неоган-четвертинних відкладень, у розрізі яких переважають суглинисто-глинисті відклади, майже горизонтальне залягання гірських порід, що покривають кристалічний фундамент;

- слабка розчленованість рельєфу з дуже похилою поверхнею з півночі на південь, широкий площинний розвиток водотривких верхньопліоценових червоно-бурих глин, на яких, головним чином, формується перший від поверхні водоносний горизонт

Ці особливості зумовлюють неглибоке залягання ґрунтових вод, яке при взаємодії з іншими факторами (кліматичними, гідрологічними, антропогенними) спричинюють підтоплення досить значних територій області.

Зона постійного підтоплення розташована на північному заході. Процесом підтоплення уражена вся південна частина області, право- і лівобережна пригирлова частина р. Дніпро. Площа постійного підтоплення області - 7558 км* - 34 % від площі області: найбільш потерпають від підтоплення Новогрецький, Каланчацький, Цюрупинський, Великоолександрівський, Генічеський, Скадовський, Білозерський і Голопристанський райони- від 32 до 92 % від загальної площі районів. Значні площі еодороздільних просторів в південній та південно-західній частинах є природно підтопленими; в південній частині підтоплення розвивається під впливом господарської діяльності. Масштаби підтоплення населених пунктів за останні роки стали загрозливими. В даний час підтоплені 137 населених пунктів і близько 50% території м. Херсона,

Рельєф

Область розташована в межах Причорноморської низовини, в нижній течії р. Дніпро, Поверхня — слабохвипяста рівнина, полого нахилена в південному напрямі. Абсолютні висоти коливаються від і00 до 10 м. Узбережжя Азовського моря і затоки Сиваш піднімається над рівнем моря лише на 5—10 м. На півдні і особливо на південному сході рівнинність поверхні порушується ладами і балками-розлогамн {глибина їх врізу досягає 10— 15 м). Поди займають близько 20 % території області, їх глибина 6—8 м (подекуди — до 15 м), площа 0,2— 1 км~ (бувають поди до 120 км2: Великий Чапельсьхий, Агайманський та ін.>. З інших форм рельєфу трапляються штучні насипи — могили (висота до 20 м). На лівобережжі Дніпра смугою завдовжки до 140 км простягаються Олєшківські піски з дюнами висотою 8—15 м. Берегова пінія порізана мілководними затоками і лиманами (Дніпровський лиман, Ягорлицька, Тендрівська, Джарилгацька, Каркінітська затоки Чорного моря, Сиваш — Азовського моря), які відокремлюють невеликі півострови (частина півострова Ягорлицький Кут, Чонгарський та ін.) та довгі вузькі піщані коси (Тендрівська, Кінбурнська, частина Арабатської Стрілки, Бирючий Острів) В цілому рівнинний характер рельєфу області сприятливий для будівництва, прокладання транспортних шляхів, для ведення сільського господарства. Але знову ж таки наявність великої кількості зачинених подових знижень, що є природними накопичувачами поверхневих стоків, та рівнинний рельєф є важливими чинниками підтоплення, яке в свою чергу є поштовхом до розвитку інших несприятливих процесів - зсувів, карсту, ерозії На території області зсувні процеси відбуваються вздовж ерозійних схилів Каховського водосховища та Дніпровського лиману. В області зареєстровано 38 зсувів, з яких найбільша кількість (25 зсувів) сформувались в Білозерському, Верхньорогачицькому та Нововоронцовському районах. Загальна ураженість майданною ерозіє» районів Херсонської області складає 549 км2, або 6,3 % території області. Найбільша ураженість відзначена в Берислаєському і Нововоронцовському районах (відповідно 245 і 91 км", або 14,8 і 8,9 % від площі районів), інтенсивність ерозійних процесів змінюється від середнього ступеня ерозійної ураженості на північному заході до дуже слабкої на південному сході. У цьому ж напрямку змінюється й інтенсивність прояву зсувних процесів, тісно пов'язаних з ерозією, що сприяє- їхньому розвитку.

Площі ураженості відкритим карстом в Херсонській області складають 427 км2- Максимальний ступінь ураженості відзначений у Нововорнцовському, Бериславському, Каховському районах.

 

 

Тема 5. МІНЕРАЛЬНО-СИРОВИННІ РЕСУРСИ ХЕРСОНЩИНИ.

Склад та розповсюдження мінерально-сировинних ресурсів

Рудні корисні копалини — частіше метаморфічного та магматич­ного походження —» в щитах платформ; горючі осадового —» в осадовому чохлі (плити, западини); нерудні — осадового і магма­тичного посюдно, в областях складчастостей.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)