АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Промисловий комплекс

Читайте также:
  1. Агропромисловий комплекс
  2. Исследовательский комплекс.
  3. КОМПЛЕКС.
  4. УЧЕБНО – МЕТОДИЧЕСКИЙ КОМПЛЕКС.

Херсонщина володіє достатньо могутнім промисловим потенціалом. Його основу становлять суднобудування та судноремонт, машинобудування, у тому числі наукомісткі електротехнічна і приладобудівна галузі, паливно-енергетичні виробництва, також скляна, деревообробна, целюлозно-паперова, легка і харчова промисловість. Вони охоплюють більш як 200 підприємств.Провідне місце в області займає харчова та переробна промисловість, питома вага якої складає близько 44,5% в структурі промисловості. Вона представлена такими провідними підприємствами: ЗАТ "Херсонська кондитерська фабрика", яке випускає до 300 найменувань різноманітної продукції, ЗАТ "Чумак", асортимент якого представлений кетчупами, майонезами, соусами, соняшниковою олією і сезонною консервацією, та одне із найкрупніших виноробних підприємств України - агропромислова фірма "Таврія". Вина і напої, вироблені спеціалістами заводу з використанням вітчизняного і зарубіжного досвіду виноробства, неповторні за смаком і ароматом. Вони заслужили добру славу далеко за межами України. Машинобудівна галузь області представлена підприємствами суднобудування, підйомно-транспортного, електротехнічного, сільськогосподарського машинобудування.

Суднобудування - пріоритетна для регіону підгалузь машинобудування. Найбільш потужними суднобудівними підприємствами є ДП "Херсонський суднобудівний завод", який забезпечує виконання замовлень не тільки судновласників на будівництво суден та монтажу суднового обладнання, а йбагатьох галузей промисловості по виготовленню найрізноманітнішої технічно складної продукції. Також, Херсонський державний завод "Паллада", який пропонує побудову залізобетонних понтонів-причалів річкового призначення, причальних ліній, залізобетонних понтонів - основ для плавучих готелів, гаражів, зерносховищ, електростанцій, а також композитних плавдоків підйомною силою від 2 000 до 32 000 тонн. Плавучі доки, побудовані на заводі, успішно експлуатуються у Росії, Болгарії, Японії, Південній Кореї, Нігерії, Югославії, В`єтнамі та інших країнах

Сільськогосподарське машинобудування представлено ВАТ "Херсонські комбайни" - найбільш потужним підприємством як в Україні, так і в Європі, яке спеціалізується на випуску зернозбиральної, кукурудзозбиральної, дощувальної та іншої складної сільськогосподарської техніки (приставки для збирання кукурудзи та соняшника, кормозбиральні косилки, насосні станції). Вперше в країнах СНД освоєно виробництво ведучих мостів для тролейбусів. Потужність підприємства після його реконструкції складає 250 млн.ум.од.

Електротехнічне машинобудування області представлено ВАТ "Каховський завод електрозварювального устаткування" - світовим лідером з виробництва високоефективного електрозварювального устаткування, автоматичних ліній та комплексів для електродугового зварювання. Також на підприємстві впроваджено у виробництво нове покоління конкурентоспроможних рейко- та трубозварювальних машин, які базуються на найкращих світових досягненнях та випереджають закордонні аналоги. Нова продукція оснащена мікропроцесорними системами управління, що дозволяють контролювати та реєструвати якість зварних швів. ВАТ "Електромаш" виробляє електричне устаткування та запасні частини для автомобілів та тракторів. Підприємство співпрацює з російськими та вітчизняними підприємствами-споживачами (АвтоВАЗ, АвтоЗАЗ DAEWOO). ВАТ "Завод карданних валів" спеціалізується на виробництві карданних валів і запасних частин до них для вантажних автомобілів країн СНД, автобусів, усіх видів тролейбусів, тракторів. Окрім карданних валів завод виготовляє повітряні фільтроелементи до зазначених вантажних автомобілів, різноманітні види сільськогосподарських карданних шарнірів, тяги та наконечники рульової трапеції ВАЗ.

Легка промисловість представлена підприємствами текстильної, швейної, шкіряної та взуттєвої підгалузей. Найбільшими представниками цієї галузі є ВАТ "Херсонський бавовняний комбінат" - унікальне підприємство у своїй галузі, яке виробляє бавовняні, бавовнянолляні тканини, а також в суміші з іншими волокнами (більш 100 найменувань). Тільки на цьому підприємстві на Україні діє закінчений цикл виробництва гребінної тканини. Потенційна потужність комбінату - 147 млн. метрів тканин на рік.ЗАТ "Фірма "Красень" спеціалізується по пошиву костюмів, піджаків, брюк із вовняних тканин, постійно збільшуючи обсяги виробництва високоякісних товарів народного споживання за рахунок вдосконалення та впровадження у виробництво нових технологій по розкрою та пошиву одягу, а саме системи САПР. Єдиним представником паливної промисловості в області та одним з найбільших в Україні в цій галузі є ВАТ "Херсоннафтопереробка". Структура заводу являє собою розгалужений технологічний комплекс до складу якого входять дві установки первинної переробки нафти різної потужності, установки вторинної переробки нафти (риформінг, коксовка), бітумні установки. Це забезпечує стабільну роботу підприємства у широкому діапазоні потужностей: від 1,5 до 7,2 млн.тонн нафти на рік. Скляна промисловість представлена ЗАТ "Укрсклопром" - виробником сортової посуди, декоративних виробів із скла, скляних пляшок, а також скляних банок з горловиною "Твіст-Офф". Завод, який був збудований у 1938 році, за час свого існування шляхом переобладнання та реконструкції перетворився у сучасне підприємство по виробництву широкогорлої тари (400-450 тис.шт/добу).

 

 

№ 8 ГАЛУЗІ ПРОМИСЛОВОСТІ ЩО РОЗВИНУТІ НА ХЕРСОНЩИНІ

 

Галузева структура промислового виробництва залишається недостатньо ефективною.Більш ніж дві третини загального обсягу промислової продукції припадає на галузі, які виробляють сирови­ну, матеріали й енергетичні ресурси.

Особливості функціонування та розміщення промисловості Херсонської області.

Херсонська область визначається потужною багатогалузевою промисловістю: харчовою та переробною, машинобудуванням, електроенергетикою, хімічною та нафтохімічною, паливною, легкою та іншими.

Херсонщина володіє достатньо могутнім промисловим потенціалом. Його основу становлять суднобудування та судноремонт, машинобудування, у тому числі наукомісткі електротехнічна і приладобудівна галузі, паливно-енергетичні виробництва, також скляна, деревообробна, целюлозно-паперова, легка і харчова промисловість. Вони охоплюють більш як 200 підприємств.

Суднобудування для Херсонщини традиційне. Воно найстаріше в Україні. Виникло воно в Херсоні 225 років тому одночасно із його заснуванням. Зійшло тоді зі стапелів кілька десятків суден військового призначення для Чорноморського флоту Росії. Пізніше сходили судна і торговельного призначення.

Найбільшим заводом є Херсонський суднобудівний, введений у дію ще в 1951 році. Він прославився випуском найсучасніших морських лайнерів, зокрема суховантажів, танкерів, контейнеровозів, ліхтеровозів, науково-промислових і криголамно-транспортних суден. Вони користувалися великим попитом у зарубіжних фірм. Сьогодні завод забезпечує виконання замовлень не тільки судновласників на будівництво суден та монтажу суднового обладнання, а й представників багатьох галузей промисловості по виготовленню найрізноманітнішої технічно складної продукції.

Херсонський державний завод «Паллада», який пропонує побудову залізобетонних понтонів-причалів річкового призначення, причальних ліній, залізобетонних понтонів — основ для плавучих готелів, гаражів, зерносховищ, електростанцій, а також композитних плавдоків підйомною силою від 2000 до 32000 тонн. Плавучі доки, побудовані на заводі, успішно експлуатуються у Росії, Болгарії, Японії, Південній Кореї, Нігерії, Югославії, В`єтнамі та інших країнах.

В області сформувався і функціонує великий комплекс машинобудування і металообробки. ВАТ «Каховський завод електрозварювального устаткування» тримає світове лідерство з виробництва високоефективного електрозварювального устаткування, автоматичних ліній і комплексів для електродугового зварювання, нового покоління рейко- і трубозварювальних машин. Процеси організації і здійснення виробництва на заводі ґрунтуються на кращих світових досягненнях, тому вся продукція з успіхом витримує світову конкуренцію і випереджає імпортні аналоги.

Відома в світі і зернозбиральна техніка, яку випускає ТОВ «Херсонський машинобудівний завод». Вона нині успішно працює на чотирьох континентах світу, крім Австралії. За своєю якістю і надійністю не поступає зарубіжним аналогам. На заводі успішно освоєно серійне виробництво першого в Україні зернозбирального комбайна «Славутич», який здобуває все більшої популярності.

Oдне з провідних місць за потужністю займає новокаховський завод «Південелектромаш». Він випускає потужні електродвигуни для хімічної і нафтогазової промисловості. Вони відзначаються високою якістю і надійністю у роботі. Електротехнічне машинобудування області гідно представляють ряд підприємств. Тільки в Херсоні функціонує єдиний в Україні виробник стартерів, приводів стартерів, генераторів для легкових і вантажних автомобілів, автобусів, тракторів і комбайнів — концерн «Електромаш». Його доповнює своїми виробами нових модифікацій Херсонський завод карданних валів. Його продукція, що відповідає європейським стандартам якості, користується попитом не тільки на внутрішньому ринку, а й за кордоном, зокрема в Росії, Польщі, Болгарії. Добре відомі не тільки в Україні, а й у близькому зарубіжжі заглибні електронасоси Херсонського електромеханічного заводу. Він поставляє нестандартне гідротехнічне обладнання для будівництва атомних, теплових і гідроелектростанцій.

Херсон успішно заявив про себе, і як постачальник популярних автомобілів російської марки «Жигулі» ВАЗ-2104, ВАЗ-2107, ВАЗ-2109, складання яких налагоджено на приватному підприємстві «Анто-Рус». В обласному центрі на спільному українсько-німецькому підприємстві виготовляють корпуси легких спортивних літаків, які поставляються до країн Західної Європи. Широка гама акумуляторних батарей для легкових, вантажних автомобілів і сільгосптехніки виробляється на херсонському акумуляторному заводі «Сада».

На спільному приватному українсько-американському підприємстві «Механічний завод», створеному на базі колишнього ремонтно-механічного заводу, випускають алюмінієві сплави високої проби. Виплавляються вони з вторинної сировини алюмінієвого брухту. Вироби сертифіковані за міжнародною системою якості ІСО-900. Херсонські металурги здобули честь бути зареєстрованими на Лондонській товарній біржі кольорових металів. Продукція заводу поставляється широко відомим на весь світ корпораціям «Хонда», «Ніссан», «Тойота», «Дженерал-моторс», «Шкода» та іншим.

Паливну галузь регіону представляє одне з найбільших в Україні підприємств — ВАТ «Херсоннафтопереробка». Структура заводу являє собою розгалужений технологічний комплекс, до складу якого входять дві установки первинної переробки нафти різної потужності, установки вторинної переробки нафти (риформінг, коксування), бітумні установки.

Легка промисловість представлена підприємствами текстильної, швейної і взуттєвої підгалузями. ВАТ «Херсонський бавовняний комбінат» — одне з найбільших у Європі підприємств, що випускає бавовняні тканини і тканини, у яких з'єднані бавовняні і лляні волокна, бавовна з іншими волокнами (більш 100 найменувань). Продукція ЗАТ "Фірма «Kрасень» — чоловічі костюми, піджаки — відрізняється прекрасною якістю і відмінним кроєм, що дозволяє їй користуватися заслуженим попитом і за межами України. Відроджується і швидко завойовує ринок ВАТ Цюрупинська швейна фабрика «Юність».

В останні роки значний розвиток одержала целюлозно-паперова галузь. ТОВ «Целюлозно-паперовий комбінат» широко розвиває виробництво паперів технічного призначення, якість яких не уступає відомим світовим торговим маркам. ТОВ «Промбізнес» на основі такого технічного паперу випускає різні фільтри і фільтроелементи очищення олії, повітря і палива для автомобілів, с/г техніки і спецтехніки.

У сфері хімічної промисловості стабільно працює біологічна фабрика — виробляє вакцини, сироватку, ін'єкційні розчини, необхідні для діагностики, лікування і профілактики захворювань тварин і птахів у сільському господарстві.

Скляна промисловість представлена ВАТ «Укрсклопром» — виробником сортової продукції, декоративних виробів зі скла, скляних пляшок і банок з горловиною «Twist-Off».

Загалом за січень-березень 2010 року промисловими підприємствами області вироблено продукції на 13,6% більше ніж за відповідний період 2009 року. Нарощування виробництва досягнуто у 5 районах та містах Нова Каховка і Каховка, найбільше — у Генічеському (у 3,3 рази), Каховському (+79,9%), Білозерському (+43,7%), Скадовському (+12,2%), Цюрупинському (+8,1%) районах, у містах Каховка (+11,3%) та Нова Каховка (+11,6%), а також на таких провідних підприємствах, як ВАТ «Херсонський комбінат хлібопродуктів» — у 2,7 рази, ТОВ ФПК «Корабел» — у 2 рази, ВАТ «Завод карданих валів» — на 89%, ТОВ «Механічний завод» — на 60,9%, ВАТ «Суднобудівний завод» — на 50,1% та інших. Нарощування обсягів виробництва досягнуто у таких галузях промисловості: хімічній та нафтохімічній промисловості — на 48,2%, металургійному виробництві та виробництві металевих виробів — на 40,8%, целюлозно-паперовій і поліграфічній та видавничій справі — на 20,2%, виробництво інших неметалевих мінеральних виробів (будматеріалів, скловиробів) — на 12,8%, машинобудування, ремонт та монтаж машин та устаткування — 11,2%, харчовій та переробленні сільськогосподарських продуктів — на 11%.

Наявний потенціал області дозволяє їй зайняти гідне місце не тільки у вітчизняному, а й у світовому розподілі виробництва.

 

 

№ 9 СІЛЬСЬКЕ ГОСПОДАРСТВО ХЕРСОНЩИНИ ТА ЙОГО ГАЛУЗЕВА СТРУКТУРА.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)