АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Агропромисловий комплекс

Читайте также:
  1. II. Лесопромышленный комплекс РФ: современное состояние, перспективы развития.
  2. IV. СПИД - ассоциированный симптомокомплекс (пре-СПИД, САК)
  3. PR- специалист: комплексное описание профессии
  4. VII. Анальная эротика и кастрационный комплекс
  5. А) Додавання комплексних чисел.
  6. Агропромышленный комплекс Украины: состав и размещение
  7. Аквакомплексы
  8. Алкоголь снимает комплексы и запреты
  9. Амнезия событий раннего детство и Эдипов комплекс 1 7
  10. Анализ издержек начинается с построения их классификаций, которые помогут получить комплексное представление о свойствах и основных характеристиках.
  11. Анализ комплексности хозяйства региона

Херсонщина — це регіон з добре розвинутим сільськогосподарським виробництвом. Природнокліматичні умови і родючі ґрунти сприяють росту різноманітних сільськогосподарських культур. Регіон виділяється серед інших областей України високим рівнем виробництва зернових культур, овочів, фруктів, а також розвитком м'ясо-молочного комплексу. B області нараховується 431,1 тисяч гектар зрошуваних земель, що складають 22% від усіх ciльськогосподарських угідь України. Уся сільськогосподарська галузь має відповідну науково-технічну підтримку — 4 науково-технічних інститути: Iнститут землеробства південного регіону Української Академії, Херсонський державний технічний університет, Херсонський державний аграрний університет, Інститут тваринництва степових районів ім. М.Ф. Іванова «Асканія-Нова», 4 дослідницькі станції.

Аграрний сектор економіки області — це цілий комплекс, тісно пов'язаний з природними умовами, технічними можливостями і підготовленими висококваліфікованими людськими ресурсами. Для його успішного розвитку в області є всі можливості. Тепер на базі майже 300 колишніх сільськогосподарських підприємств, які були основними виробниками продукції, створено понад 400 нових агроформувань, 2865 фермерських господарств.

Другий етап реформування аграрного сектора — формування інфраструктури аграрного ринку. В цьому напрямку вже зроблено перші кроки. Створено агроторгові дома, оптовоплодоовочеві ринки, заготівельні пункти, магазини і кіоски фірмової торгівлі. Пріоритетними напрямами розвитку рослинницької галузі є нарощування виробництва зерна, насамперед озимої пшениці, соняшника і сої. Херсонщина має унікальні можливості для вирощування екологічно чистої ранньої плодоовочевої продукції. Розроблена і вже впроваджується у виробництво програма використання нижньодніпровських піщаних ґрунтів для вирощування екологічно чистої плодоовочевої продукції надранніх строків дозрівання і розвитку в цих місцях виноградарства.

У галузевій структурі валової продукції сільського господарства провідне місце належить рослинництву. Загальна площа сільськогосподарських угідь складає 2033,2 тис. га, з них орні землі — 1970,5 тис. га, пасовища займають — 155,6 тис га. В області взято курс на інтенсифікацію виробництва рослинницької продукції за рахунок впровадження маловитратних, ресурсозберігаючих технологій, використання більш високопродуктивних сортів і гібридів рослин. За січень-березень 2007 року в аграрному секторі області вироблено валової продукції сільського господарства на суму 289,7 млн. грн., що на 4,7% більше ніж за відповідний період 2006 року. Обсяги виробництва зросли як у сільськогосподарських підприємствах (+15,6%), так і у господарствах населення (+3,2%). Станом на 01 квітня 2007 року забезпеченість насінням ярих зернових культур сільгосптоваровиробників області становить 98,1% (на відповідну дату минулого року — 94%). Кондиційного насіння в області 95,8% (84%). Проведено підживлення озимих на площі 308,9 тис. га, що становить 85,2% до завдання і на 175,2 тис. га більше проти показника минулого року.

Поряд з рослинницькою провідною галуззю в області є тваринницька. У зв'язку з реформуванням аграрного сектора тепер понад 70 відсотків поголів'я худоби і птиці утримується у приватних господарствах. Вченими науково-дослідного інституту тваринництва степових районів України імені М. Іванова виведено асканійську м'ясну породу свиней, яка за м'ясними властивостями є однією з кращих у Європі. Інститут також активно працює над виведенням високопродуктивних порід вівців. Завдяки науковим розробкам вчених iнституту в господарствах усіх форм власності впроваджуються конкурентноспроможні породи великої рогатої худоби — свиней, вівців. Серед нових напрямків розвитку цієї галузі є і незвичайні види, які, тем не менш, вже користуються попитом,— розведення перепелів і страусів. Високо цінуються яйця і дієтичне м'ясо цих птахів. Є позитивна тенденція щодо збільшення обсягів виробництва (у порівнянні з відповідним періодом 2006 року) м'яса у живій вазі на 8,7% та яєць на 4,1% за рахунок впровадження сучасних технологій утримання та вирощування поголів'я, підвищення його продуктивності та вагових кондицій.Станом на 01 квітня 2007 року в господарствах усіх форм власності налічується поголів'я великої рогатої худоби 194,5 тис. голів, у тому числі корів — 93 тис. голів, свиней — 199,6 тис. голів, вівців та кіз — 90,4 тис. голів, птиці — 2511,8 тис. голів. У порівнянні з відповідним періодом 2006 року зменшилася чисельність великої рогатої худоби на 8%, корів — на 7,4%. Зросло поголів'я свиней на 17,5%, овець і кіз на 1,3% та птиці на 13,4%.

У першому кварталі 2007 року сільгосптоваровиробники області отримали 16048,6 тис. грн. державної підтримки, у т.ч. на дотацію за 1 га посіву озимих 13815,6 тис. грн., на часткову компенсацію вартості мінеральних добрив вітчизняного виробництва — 2026 тис. грн., на часткову компенсацію вартості придбаного елітного насіння — 217 тис. грн., що дозволило збільшити обсяги закупівлі мінеральних добрив, засобів захисту рослин, запасних частин тощо.

Все більше уваги звертають на агропромисловий комплекс Херсонщини вітчизняні і зарубіжні інвестори. Прикладом вдалої акліматизації іноземного капіталу в степах Херсонщини є успішна діяльність спільних українсько-шведського підприємства «Чумак», українсько-американського «Фрідом Фарм» та інших. Широкі можливості вкладення капіталу є і в інших галузях сільськогосподарського виробництва.

Здійснювані в області заходи дають підстави cподіватися, що сільськогосподарське виробництво буде піднесено на вищий рівень розвитку і багатий агропромисловий потенціал Херсонщини стане більш відомим у світі.

 

2) Переробна і харчова промисловість

Переробна і харчова галузь є найстарішою галуззю промисловості області. Розпочала вона розвиватися водночас після заселення Таврійського краю. До сьогодні збереглися виноробні заводи, засновані ще в XIX сторіччі князями Л. С. Голіциним та П. М. Трубецьким на схилах Дніпра у Бериславському районі. І сьогодні в акціонерних товариствах «Князя Трубецького» та «Кам'янське», створених на базі цих господарств, примножують славу знаменитих марочних сухих таврійських вин.

Зокрема «Наддніпрянське», «Перлина степу», «Оксамит України», «Ркацителі Бериславське», «Дівоча фортеця» з підвалів бериславських винарень відзначені на міжнародних виставках багатьма золотими, срібними та бронзовими медалями.

На лівому березі Дніпра в селі Основа біля міста Нова Каховка 70 років тому виникло не менш прославлене нині коньячне виробництво — агрофірма «Таврія».

Для виготовлення коньяків тут використовують власні виноматеріали, які вирощують з елітних сортів винограду, використовуючи найновітнішу технологічно-комп'ютеризовану систему крапельного зрошення і фітомоніторинг.

Славну естафету бериславських і новокаховських виноробів гідно підтримали білозерські і цюрупинські майстри. Вина торгiвельної марки «Білозерський» не раз відзначалися золотими та срібними медалями на міжнародних спеціалізованих виставках, увібрали в себе кращі традиції і унікальний досвід ведення виноградарства на власних виноградниках, вирощених із своїх же високопродуктивних саджанців. Широко знана на ринку і торговельна марка «Вина Олешшя» акціонерного товариства «Цюрупинське», яка ввібрала в назви вин «Старі Олешки», «Олешківська Січ» та інші теплоту золотих пісків Таврії.

Широкого розвитку набула в області молочна галузь. У більшості районів є свої маслосирзаводи. Найкращих результатів досягли колективи акціонерних товариств Чаплинського, Новотроїцького, Бериславського, Каланчацького, Херсонського маслосирзаводів та Херсонського молокозаводу. Впродовж останніх років асортимент молочної продукції розширюється. Вона визнається кращою на конкурсах якості, що проводяться Національною асоціацією молочників України, успішно конкурує з продукцією інших виробників на внутрішньому ринку, поставляється у всі регіони України і близьке зарубіжжя.

Стабільно працюють у ринкових умовах Херсонський хлібокомбінат, філія «Веста» агрофірми «Хетеко», Новокаховський та інші хлібозаводи, які пропонують широкий вибір хлібобулочних та кондитерських виробів до 60 найменувань. Особливою гордістю Херсонщини є кондитерська фабрика, колектив якої відзначив своє 75-річчя. Солодощі херсонських кондитерів користуються широким попитом як в Україні, так і в країнах близького та далекого зарубіжжя. Про високе визнання якості херсонських кондитерських виробів засвідчують численні нагороди, в тому числі і міжнародні, такі як «Міжнародний приз за якість» (Париж), «Aрка Європи», «Ертсмейкер».

Благодатний клімат Херсонщини сприяє розвитку консервної галузі. Томати, солодкий перець, огірки та інші овочі, як і персики, абрикоси, яблука, виноград, вирощені в екологічно чистих умовах Таврійського краю, надзвичайно цінуються і у нас в Україні, і за кордоном. У цьому переконалися шведські бізнесмени пан Йохан Боден та пан Карл Стурен, які в 1996 році заснували під Каховкою спільне українсько-шведське консервне підприємство, що тепер широко відоме під торговельною маркою «Чумак». Компанія «Чумак», що об'єднала кілька консервних заводів області, стала в Україні провідним виробником кетчупів, майонезів, соусів, томатної пасти, натурального томатного соку та соняшникової олії, а також консервованих овочів і фруктів. Свою вітамінну продукцію вона поставляє на експорт. Не відстають по якості та асортименту плодоовочевих консервів акціонерні товариства Нововоронцовської, Високопільської харчосмакових фабрик і фабрики «Херсонес» Генічеського району. В акціонерному товаристві «Південний консервний завод дитячого харчування» у м. Херсон налагоджено виробництво консервованої продукції для дітей.

Великі можливості мають для підвищення виробництва продуктів харчування м'ясо — і рибопереробні підприємства. Гідний приклад цьому — Скадовський рибоконсервний комбінат «Маяк» та Новокаховський м'ясокомбінат «Мрія», які за останні роки збільшили випуск продукції.

Високу ефективність роботи в ринкових умовах підтверджують зернопереробні підприємства області. Акціонерне товариство «Херсонський комбінат хлібопродуктів» — найбільше підприємство на Півдні України з переробки зерна і перевалки сільгосппродукції, у тому числі і на експорт. Комбінат обладнаний швейцарським устаткуванням фірми «Бюллер» і спроможний перемолоти за добу понад 400 тонн зерна.

Таким потужним потенціалом представлена сьогодні переробна і харчова промисловість Херсонщини


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)