АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ЗАБРУДНЕННЯ ПІДЗЕМНИХ І ПОВЕРХНЕВИХ ВОД

Читайте также:
  1. Джерела та екологічні наслідки забруднення атмосфери
  2. Забруднення атмосфери.
  3. Забруднення гідросфери. Наслідки забруднення гідросфери.
  4. Збитки від забруднення середовища.
  5. Нормативні показники забруднення (ГДК, ГДВ. ГДС. ГДЕН).
  6. Осередок радіоактивного забруднення
  7. Правила поведінки і дії в зоні радіоактивного забруднення
  8. Розрахунок режимів радіаційного захисту робітників і службовців в умовах дії радіоактивного забруднення
  9. Розрахунок роботи поверхневих сил при утворенні бульбашки
  10. Страхування відповідальності за екологічне забруднення
  11. Тема 15. Забруднення поверхневих вод Херсонщини.

Основними джерелами забруднення природних вод є:

    1. Атмосферні води, які несуть значні кількості полютантів (забрудню­вачів), що вимиваються з повітря і мають переважно промислове поход­ження. При стіканні по схилах, атмосферні та талі води додатково захоплюють з собою значну кількість речовин. Особливо небезпечні стоки з міських вулиць та промислових майданчиків, які несуть значну кількість нафтопродуктів, сміття фенолів, різних кислот.
    2. Міські стічні води, що включають переважно побутові стоки, які містять фекалії, детергенти (поверхневоактивні речовини), мікроорган­ізми, у тому числі патогенні.
    3. Промислові стічні води, що утворюються у самих різноманітних галузях виробництва, серед яких найбільш активно споживає воду чорна металургія, хімічна, лісохімічна, нафтопереробна промисловості. При технологічних процесах утворюються такі основні види стічних вод, а саме:
  1. реакційні води, що утворюються у процесі реакцій з виділенням води, забруднені як вихідними речовинами, так і продуктами реакцій,
  2. води, що містяться у сировині та вихідних продуктах (вільна або зв'язана вода),
  3. промивні води після миття сировини, продуктів, тари, обладнання, маточні водні розчини,
  4. водні екстрагени та адсорбенти,
  5. охолоджені води, що не контактують з технологічними продуктами, а використовуються у системах зворотного водопостачання,
  6. побутові води води їдалень, душових, туалетів, пралень тощо,
  7. атмосферні опади, що стікають з території промислових підприємств.

7. Пропозиції щодо вирішення основних екологічних проблем в області

Для забезпечення умов екологічно безпе­чного проживання населення і призупинення деградації природних ресурсів та створення умов відновлення їх потенціалу необхідно вирішити слідуючі екологічні проблеми.

1. Забезпечити виконання невідкладних приро­доохоронних заходів (Програма "Екологія-2005" в сучасних економічних умовах) по Херсонській області, як перша ступінь по реалізації основних напрямків.

2. Для фінансування природоохоронних заходів використовувати відрахування за забруднення навколишнього природного середовища, плату за використання природних ресурсів на всіх, в тому числі і базовому рівні.

3. Посилити контроль і притягувати до відпові­дальності посадових осіб, керівників всіх рівнів за нецільове використання коштів, призначених для фінансування природоохоронних заходів (у відповідності з Постановою Кабінету Міністрів України від 17.09.96 р. № 1147 та Закону України "Про охорону навколишнього природного сере­довища").

4. Прийняти рішення щодо охорони та відтворен­ня рослин і тварин Червоного списку області.

5. Визначити, поновити та затвердити список екологічно небезпечних підприємств і вироб­ництв, де потрібен постійний контроль, та розро­бити і затвердити заходи по їх ліквідації або приведення в екологічно безпечний стан.

6. Заборонити використання якісної питної води для зрошення та промислових потреб.

7. Терміново провести тампонаж "покинутих" та "зайвих" артезіанських свердловин.

ХВ. Забезпечити населення якісною питною водою.(для пиття і приготування їжі) в першу чергу там, де така вода відсутня.

9. Більш оперативно вносити поправки в законо­давчі документи після виявлення невідповіднос­тей деяких положень при їх практичному засто-) суванні (Водний Кодекс України), внести лоправ-

ки до ст. Кодексу України про надра щодо бурін­ня свердловин глибиною до 20 м. Пропонуємо буріння артсвердловин глибиною до 20 м. без спеціальних дозволів виконувати тільки при по­годженні органів Мінекоресурсів.

10. Для Цюрупинського, Голопристанського рай­онів Херсонської області водоносні горизонти розміщені на невеликих глибинах.

11. Терміново розпочати роботу на всіх рівнях по приведенню в робочий стан існуючих споруд та закінчити будівництво тих, що будуються.

12. Скиди неочищених стічних вод на рельєф або у водні об'єкти розглядати як надзвичайні випадки.

13. Притягувати до відповідальності осіб за нера­ціональне господарювання, яке призводить до негативних екологічних наслідків: засолення, де­градації, підтоплення земель і населених пунктів та ін.

14. Терміново визначитись з територіями в ме­жах кожного господарства, КПС, місцевої ради щодо стану земель, їх продуктивності та визна­чити території під залуження, залісення, а також для організації заповідних об'єктів.

15. Вилучити з сільськогосподарського обороту дуже еродовані, заболочені, вторинно засолені, екологічно вразливі землі. Забезпечити їх захист, відновлення, невиснажливе господарювання або використовувати для організації заповідних об'єктів.

16. Припинити знищення полезахисних лісосмуг, терміново розпочати їх відновлення. Терміново розпочати залуження і залісення водоохоронних зон, прибережних смуг, еродованих земель та земель з уклоном більше 3%.

17. Призупинити знищення і забезпечити віднов­лення лісів Нижньодніпров'я. Теперішня ситуація характеризується як надзвичайна і потребує тер­мінового вирішення.

18. Забезпечити у водоохоронних зонах необхід­ну господарську діяльність. Винести об'єкти, що знаходяться у водоохоронних зонах, а їх діяль­ність не відповідає встановленим режимам гос­подарювання.

19. Ліквідувати несанкціоновані сміттєзвалища і упорядкувати узаконені. Терміново вирішити пи­тання (в цілому по Україні) утилізації одноразової тари, полімерних упаковок. В ціну кожної упаков­ки або тари повинні бути закладені кошти, які пе­рераховуються у відповідні фонди на їх знищен­ня чи утилізацію.

20. Посилити контроль на всіх рівнях по виконан­ню природоохоронного законодавства.

21. Активізувати роботу преси, радіо, телебачен­ня у висвітленні екологічних проблем області.

22.Проводити просвітницьку роботу серед населення

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)