АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

РЕФЕРАТ. Вступ. Реферат є однією з форм навчальної роботи студентів

Читайте также:
  1. V. Реферат
  2. V. Реферат
  3. V. Реферат
  4. V. Реферат
  5. V. Реферат
  6. V. Реферат
  7. Автореферат
  8. Авторефераты диссертаций
  9. Авторефераты диссертаций
  10. Библиографическое описание рецензий и рефератов
  11. В) Методические рекомендациипо выполнению рефератов, контрольных, самостоятельных работ, тестовых заданий и задач.
  12. Вибір теми реферату.

Вступ. Реферат є однією з форм навчальної роботи студентів. Ціль написання реферату полягає в тому, щоб навчити студентів пов'язувати теорію з практикою, користуватись літературою, статистичними даними, здобувати вміння популярно викладати складні питання. Кращі реферати можуть бути основою для написання студентських наукових робіт і представлені на конкурс.

Слово «реферат» (з англ. – посилання) має два значення: з одного боку, воно передбачає стислий виклад наукової роботи, книги, статті; з іншого - доповідь на задану тему з критичним оглядом літератури та інших джерел. Реферати студентів в більшості відповідають другому значенню слова.

Методичні поради. Робота студентів над рефератом складається з наступних етапів:

- вибір теми, яка запропонована кафедрою до тої чи іншої теми;

- ознайомлення з літературою та накопичення інформаційного матеріалу;

- складання плану;

- підготовка і написання реферату;

- захист реферату на семінарському занятті.

Розробка теми, яка обрана, починається із ознайомлення з відповідною літературою. Суттєву допомогу в ознайомленні з бібліографією студенту дають бібліотечні каталоги (абетковий, систематичний, предметний), бібліографічні вказівки (рахунково-реєстраційні, рекомендаційні, критичні), довідкова література (енциклопедії, словники, предметні вказівки в працях окремих вчених-економістів).

Працюючи над рефератом, необхідно уважно вивчити відповідну до теми літературу. Її можна знайти у переліку наведеної вище літератури – як серед основної, так і додаткової, а також шляхом самостійного пошуку, використовуючи для цього монографії, статті, статистичні збірники, а також матеріали газетних публікацій. Для написання реферату достатньо трьох-чотирьох літературних джерел.

Коли студент в достатній мірі зібрав і вивчив матеріал, він йогосистематизує і одночасно відпрацьовує план.

План - це логічна побудова реферату. Від правильного його складання залежить структура, зміст, логічний зв'язок частин. Як правило, план реферату складається в основному з вступу, трьох - чотирьох питань, які охоплюють основні проблеми обраної теми та висновків. У ході роботи він уточнюється та конкретизується з викладачем, який веде семінарські заняття або читає лекційний курс. План не слід дуже деталізувати, у ньому перераховуються основні, центральні питання теми в логічній послідовності. Розділи можна не розбивати на параграфи.

Перед основним текстом реферату необхідно зробити вступ, який має певні вимоги: розкрити значення та актуальність проблеми, яка розглядається; обґрунтувати причини вибору теми, дати аналіз літератури відомих вчених-економістів, які займаються даною проблематикою, сформулювати основне завдання, яке автор ставить в рефераті.

В основній частині роботи найбільша увага приділяється теоретичному висвітленню як теми в цілому; так і окремих її питань, звертається увага на зв'язок теоретичних положень з практикою, що закріплюється фактичним і цифровим матеріалом.

Перелік основних питань завершується стислими висновками, які представляють узагальнення важливих положень, які визначені і розглядаються у рефераті.

Оформлення реферату. Реферат повинен бути написаний від руки або надрукований за допомогою комп'ютера на одній стороні аркуша білого паперу формату А-4 (210ммх297мм) українською мовою, грамотно, чітко, без помилок та виправлень. Обсяг реферату, у залежності від обраної теми, може коливатись від 8 до 16 сторінок тексту (більше чи менше писати небажано). На одній друкованій сторінці розміщується 28 — 30 рядків. Кожен розділ реферату повинен мати обсяг від 3 до 6 сторінок. Назви розділів виділяються в тексті. Друкуючи на комп'ютері, використовують шрифт текстового редактора MICROSOFT WORD у форматі Times New Roman кегель 14, інтервал 1,5, для формул і графіків використовують стандартні, вмонтовані у текстовий редактор режими. При вписуванні формул, умовних знаків, слів іншомовного походження, необхідно користуватись чорнилом чи пастою чорного кольору. Текст повинен мати поля: зліва - 30 мм, справа - 10 мм, зверху і знизу по 20 мм.

Робота починається з титульного аркуша (сторінка 1). На сторінці 2 розміщується план (зміст) роботи. Титульна сторінка, зміст роботи рахуються як сторінки 1, 2, але номер сторінки не ставиться. Нумерація сторінок починається з розділу "Вступ" номером 3. На останній сторінці реферату оформлюється список використаних джерел. Список використаних джерел також включають в загальну нумерацію сторінок.

Текст реферата ілюструють таблицями, рисунками, кресленнями, фотографіями, діаграмами, графіками, які нумеруються у логічній послідовності з обов'язковим посиланням на них у тексті.

Посилання у тексті на бібліографічні джерела слід подавати, вказуючи порядковий номер за списком літератури, взятий у квадратні дужки, наприклад [З]. У випадках запозичення чужого тексту, цифрових даних та ін., а також використання цитат із творів інших авторів, посилання дається не лише на порядковий номер, а й на конкретні сторінки, наприклад [7, с. 45-47].

Захист реферату. Підготовлений реферат захищається на семінарських заняттях. Рекомендується підготувати тези виступу, визначити розділи реферату, скорочений виклад матеріалу (визначити поняття, наголосити на фактах, цифрах, дати формулювання висновків), розмножити і роздати студентам-колегам як матеріал для конкретного обговорення.

Після викладу та обговорення реферату в групі на семінарському занятті студент оцінюється викладачем і приймається рішення про подальшу розробку цієї теми автором для написання студентської наукової роботи (статті, тез).

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)