АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Етап 5. Побудова гіпотези

Читайте также:
  1. Графічна побудова соціограми
  2. І.2. Побудова тексту
  3. Лабораторна робота №1. Побудова функціональної моделі застосування у вигляді діаграм потоків даних
  4. ПОБУДОВА ДІАГРАМИ «ЕНТАЛЬПІЯ – ТЕМПЕРАТУРА» ПРОДУКТІВ ЗГОРЯННЯ
  5. Побудова документа
  6. Побудова звітів і друк діаграм.
  7. ПОБУДОВА КАРТИ ПРОЦЕСУ
  8. Побудова матриці Бостонської консалтингової групи
  9. Побудова матриці «МакКінсі –Дженерал Електрик»
  10. Побудова моделі «Дерево рішень»
  11. Побудова на I – d -діаграмі процесу сушіння димовими газами

Робочі гіпотези, що висуваються на цьому етапі, звичайно пов'язані з якими-небудь конкретними питаннями, відповідаючи на які можна перевірити самі гіпотези. Багато хто вважає побудову гіпотези найважливішим моментом будь-якого дослідження як у області природних або суспільних наук, так і у області інформаційно-аналітичної роботи.

 

Гіпотезу можна розглядати як припущення.

 

При формулюванні гіпотези аналітику часто доводиться проробляти складний шлях для того, щоб добитися адекватного, ясного і повного віддзеркалення об'єкту (ситуації).

Для пояснення подій завжди необхідно мати хоча б дві гіпотези. Причиною багатьох катастроф є не зневага інформацією, а помилкове її розуміння. У історії є безліч прикладів такого роду, особливо у військовій сфері, де наслідки серйозні і наочні.

 

Яка ж логіка у формулюванні гіпотез, в доданні значення фактам, на перший погляд уявних розрізненими або змішаними?

 

Перш за все, для керівника важливе уміння нехтувати власними упередженнями. Якщо, наприклад, супротивник недооцінюється, то природним слідством цього з'явиться спроба апріорно виключити певні гіпотези про нього. У цю пастку потрапляв багато хто. Американці недооцінили силу прагнення в'єтнамців до незалежності, ізраїльтяни недооцінили здібність палестинців до повстання на окупованих територіях. Західні підприємці недооцінили японське економічне настання в 70-і роки.

У таких випадках, щоб уникнути помилки при ухваленні складного управлінського рішення, можна запропонувати принцип незалежної експертної оцінки. Його суть полягає у тому, що для оцінювання ситуації або пропонованого рішення слід запитати думку сторонніх експертів в цій області (в ролі експерта може виступати як колектив, так і окремий індивід), не зв'язаного службовою, фінансовою або іншою залежністю з суб'єктом управління, замовником. Це дозволить виявити абсолютно різні гіпотези, оцінки і прогнози, звірити думки, одержати відомості по певних припущеннях. У ідеальному випадку кількість експертів повинна забезпечувати дієвість принципу мажоритарної оцінки (як основу процедури голосування), якщо інший спосіб обґрунтування вибору відсутній. Тут включається вже елемент відповідальності керівника за вибір рішення і проведення його в життя. Але, повторюваний, завжди повинна використовуватися можливість отримання і опозиційних думок і гіпотез.

Побудова гіпотези, узята в широкому значенні, завжди властива будь-якій дослідницькій роботі. На самому початку дослідження, коли виробляється загальний план, ми виходимо з певних припущень (або гіпотез) про те, які чинники, можливо, виконують важливу роль і які майже безумовно не мають відношення до справи. Аналогічними гіпотезами ми керуємося при зборі і тлумаченні фактів, формулюванні висновків і викладів.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)