АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Загальні відомості. Можливість і ефективність використання інформації обумовлена показниками її якості, серед яких репрезента­тивність

Читайте также:
  1. I. Мета, завдання та загальні вимоги до виконання курсової роботи
  2. Апаратура, загальні вказівки по виконанню процедур
  3. Апаратура, загальні вказівки по виконанню процедур
  4. Бази даних. Основні відомості
  5. Відомості в галузі зовнішньої політики і економіки, які можуть становить державну таємницю, —
  6. Відомості досудового розслідування можна розголошувати лише з дозволу слідчого або прокурора і в тому обсязі, в якому вони визнають можливим.
  7. Відомості про авторів
  8. Відомості про виконання робіт
  9. Відомості про виконання робіт
  10. ВІДОМОСТІ ПРО РАЙОН ПОДОРОЖІ
  11. Відомості щодо освіти та стажу роботи кадрового складу інформаційно-аналітичного відділу
  12. Відомості, що вносяться до ЄРДР

Можливість і ефективність використання інформації обумовлена показниками її якості, серед яких репрезента­тивність, змістовність, достатність, доступність, актуаль­ність, своєчасність, точність, достовірність.

Джерелами інформації є передбачені або встановлені Законом носії інформації: документи та інші носії інформа­ції, які являють собою матеріальні об'єкти, що зберіга­ють інформацію, а також повідомлення засобів масової ін­формації, публічні виступи.

За періодичністю видання поділяють на:

-неперіодичне - виходять одноразово, їх повторення заздалегідь не передбачено (книги обсягом більше 48 сто­рінок, брошури від 4 до 48 сторінок, матеріали конференцій);

-періодичне - видання, що виходять через певні про­міжки часу, має заздалегідь визначену щорічну кількість і назву нумерованих чи датованих, однотипово оформлених випусків, які не повторюються за змістом.

Інформаційні ресурси мережі Інтернет використовуються у інформаційному забезпеченні з метою узагальнення наяв­них підходів і складання системного уявлення про предмет дослідження. Мережовим інформаційним ресурсам притаман­ні такі недоліки:

- неповнота, фрагментарність;

- неактуальність (поповнення і оновлення відбуваються епізодично, може бути представлена застаріла і неточна ін­формація);

-необов'язковість (ресурс може з'являтись і зникати, для періодичних - затримуватись з виходом, перестати під­тримуватись тощо).

До джерел інформації пред'являються такі вимоги:

- оперативність - поява і поширення інформації у короткі терміни;

- повнота - наявність всіх найбільш суттєвих даних, які характеризують предмет повідомлення у всіх можливих ас­пектах;

- новизна - наявність максимальної кількості нових ві­домостей, не відомих раніше;

- достовірність - наявність мінімуму викривлень (спот­ворень) порівняно з реально одержаними результатами або фактичним станом справ;

-стислість - властивість інформації бути представле­ною у мінімальному знаковому обсязі з максимальним збе­реженням змісту.

Хід роботи:

1. Визначити відносну цінність різних джерел інформа­
ції з точки зору їх використання у системі інформаційного
забезпечення управління.

Провести експертне опитування стосовно того, якою мі­рою різні види джерел інформації задовольняють вимогам оперативності, повноти, новизни, достовірності, стислості (використовується 5-бальна шкала оцінювання).

2. Таблиця заповнюється кожним студентом як експер­
том (приклад табл. 86).

Таблиця 86

 

Вимоги Види джерел
    Засоби масової інфор­мації Пе-ріо-дич-на літе­ра­тура Непе­ріоди­чна літера­тура Рек­ламна доку­мента­ція Ін-те рн ет Урядові та ві­домчі акти, закони Кон­фере­нції, нара­ди Дже­рела усної ін­фор­мації
Оперативність                
Повнота                
Новизна                
Достовірність                
Стислість                

 

За результатами індивідуальної експертизи заповнити зведену табличну форму за кожним з видів вимог для вис­ловлювань всіх експертів, якими виступають студенти гру­пи, і таким чином, одержати групову експертну оцінку джерел інформації. Приклад для вимоги „Оперативність" наведено у табл. 87.

Таблиця 87

Оперативність

 

 

Види джерел   Експерти
    N
Засоби масової інформації        
Періодична література        
…………          

Від викладача одержати оцінки експертів-професіоналів (Додаток 1).

Виконати три парних порівняння: студент - група, студент - професіонали, група - професіонали.

Побудувати графік, на якому відобразити власні оцін­ки, оцінки експертів-професіоналів, оцінки групи студентів-експертів.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)