АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Що собою являє структура персоналу організації?

Читайте также:
  1. A) вступ – Ісус з’являється Петрові біля Генезаретського озера
  2. A) вступ – Ісус з’являється Петрові біля гробу
  3. II. СТРУКТУРА КВАЛИФИКАЦИОННОЙ РАБОТЫ
  4. III. СТРУКТУРА И ПОРЯДОК ФОРМИРОВАНИЯ СТУДЕНЧЕСКОГО СОВЕТА
  5. III. Структура Клуба
  6. III. СТРУКТУРА, РУКОВОДЯЩИЕ И КОНТРОЛЬНЫЕ ОРГАНЫ КПРФ
  7. IV. ОРГАНИЗАЦИОННАЯ СТРУКТУРА ПРОФСОЮЗА
  8. IY. ОРГАНИЗАЦИОННАЯ СТРУКТУРА И ОРГАНЫ УПРАВЛЕНИЯ КЛУБА
  9. VI. ОРГАНИЗАЦИОННАЯ СТРУКТУРА ПАРТИИ.
  10. VІ. ЗАХОДИ ДЛЯ ЗАХИСТУ ПЕРСОНАЛУ ОГД
  11. А) структура текстів драм
  12. Активные операции коммерческих банков, их структура.

Персонал або кадровий склад (кадри) – це загальна сукупність людей, що перебувають у трудо­вих відносинах з конкретною ор­ганізацією, тобто утворюють дану організацію незалежно від виду трудового договору і строку, на який договір укладено. У великих організаціях структура персоналу може бути дуже складною за кі­лькістю різних професій, посад, рівнів кваліфікації тощо. А це дуже ускладнює систему і про­цеси управління такими колекти­вами. В організаціях промисло­вого виробництва виділяють пер­сонал основної діяльності (про­мислово-виробничий) і неоснов­ної (непромисловий). В Україні назви категорій персоналу стан­дартизовані, отже всі організації повинні дотримуватись стандар­тизованих назв.Структурою пер­соналу називають співвідношення чисельності різних категорій пра­цівників, наприклад, керівників і рядових виконавців, робітників, зайнятих ручною і механізованою працею тощо.

Структуру персоналу немож­ливо стандартизувати, адже вона складається під впливом багатьох чинників. Адміністрація кожної організації повинна постійно ана­лізувати структуру персоналу та оптимізувати її з урахуванням динамічних зовнішніх і внутріш­ніх змін.

Структура персоналу фірми може бути: 1) статистична (відо­бражаї розподіл персоналу в роз­різі категорій і груп посади); 2) аналітична структура (на основі спец. досліджень і розрахунків і поділяється на загальну (за ста­жем), часткову (робота ручна за доп. машини).

Безумовно, структура служби управління персоналом багато в чому визначається характером і розмірами організації, особливос­тями продукції та послуг. У ма­лих та середніх організаціях ба­гато функцій управління персона­лом реалізується переважно лі­нійними керівниками, а у великих - формуються самостійні структу­рні підрозділи для реалізації ок­ремих функцій. У ряді організацій формуються структури управ­ління персоналом, які об'єднують під єдиним керівництвом заступ­ника директора з персоналу всі підрозділи, що причетні до ро­боти з кадрами.

 

6. Назвати і пояснити основні якісні характеристики персо­налу організації.

Оснонвні якісні характеристики персоналу орг-ції вкл. в себе: 1) ПІП працівника; 2) посада (про­фесія); 3) стать (чол.-жін); 4) вік, років; 5) загальний трудовий стаж, років; 6) стаж роботи в орг-ції, років; 7) категорія (для спеці­алістів); 8) тарифний розряд, клас (для робітників); 9) освіта; 10) спеціальність (за дипломом).

Пояснення самостійно J.

7. Назвати і пояснити основні типи організацій у сфері еко­номіки. Які вам відомі орга­нізації в інших сферах життє­діяльності людини?

Організації у сфері економіки створюються для спільної еконо­мічної діяльності. Спільна праця групи людей звичайно продукти­вніша у порівнянні з працею такої ж кількості виконавців – одина­ків.

Суспільство складається з сі­мей, а державу утворюють різно­манітні організації. Кожна сім’я через своїх працездатних членів пов’язана з державою не прямо, а посередництвом організацій, у яких люди народжуються, вихо­вуються, навчаються, працюють, з допомогою яких лікуються, від­почивають, розвиваються духо­вно.

Таким чином, можна стверджу­вати, що сучасна цивілізація три­мається “на трьох китах”: сім’ї, організації та державі. До речі, сім’ю теж можна розглядати як маленьку організацію, а державу як сапер організацію.

У сфері економіки можна наве­сти такі форми орг-ції – приватні, колективні, державні.

Пояснення самостійно J.

 

8. Що таке «спільна праця», у чому полягають її переваги та недоліки у порівнянні з ін­дивідуальною працею?

Організації у сфері економіки створюються для спільної еконо­мічної діяльності. Спільна праця групи людей звичайно продукти­вніша у порівнянні з працею такої ж кількості виконавців – одина­ків.

Переваги: наявність спільної мети та координація спільних зу­силь щодо її досягнення; спільна праця є більш продуктивнішою та реультативнішою; сприяє взаємо­дії людей,

Недоліки: наявність різних ін­тересів при спільній роботі може привести до конфліктів, резуль­тати спільнї праці необхідно роз­поділяти між її учасниками, в той час коли при індивідуальній праці її результати привласнює одна людина.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)