АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Структура і призначення «Класифікатора професій ДК 003-95»

Читайте также:
  1. II. СТРУКТУРА КВАЛИФИКАЦИОННОЙ РАБОТЫ
  2. III. СТРУКТУРА И ПОРЯДОК ФОРМИРОВАНИЯ СТУДЕНЧЕСКОГО СОВЕТА
  3. III. Структура Клуба
  4. III. СТРУКТУРА, РУКОВОДЯЩИЕ И КОНТРОЛЬНЫЕ ОРГАНЫ КПРФ
  5. IV. ОРГАНИЗАЦИОННАЯ СТРУКТУРА ПРОФСОЮЗА
  6. IY. ОРГАНИЗАЦИОННАЯ СТРУКТУРА И ОРГАНЫ УПРАВЛЕНИЯ КЛУБА
  7. VI. ОРГАНИЗАЦИОННАЯ СТРУКТУРА ПАРТИИ.
  8. А) професійний, Моракс-Аксенфельда
  9. А) структура текстів драм
  10. Активные операции коммерческих банков, их структура.
  11. Алгоритм призначення ДМПА
  12. Атомная структура материи

Класифікатор професій ДК003-95 затверджено наказом Держав­ного Комітету України по станда­ртизації, метрології та сертифіка­ції від 27 липня 1995 року №257. Його використовують на підпри­ємствах для характеристики стру­ктури песоналу організації. Він містить такі складові: код розділу класифікатора професій,назва ро­зділу кваліфіквційної групи

В Україні назви категорій пер­соналу стандартизовані, отже всі організації повинні дотримува­тись стандартизованих назв.

Класифікатор професій ДК 003-95 містить такі стандартизовані назви категорій персо­налу:1.законодавці, вищі держа­вні службовці, керів­ники;2.професіонали;3.фахівці;4.технічні службовці;5.робітники сфери торгівлі та побутових пос­луг; 6.кваліфіковані робітники сі­льського та лісового господарств, риборозведення та рибальства; 7.кваліфіковані робітники з інст­рументом; 8.оператори та склада­льники устаткування і машин; 9.найпростіші професії.

Класифікатор професій є скла­довою частиною державної сис­теми класифікації і кодування те­хніко-економічної і соціальної інформації.

Структурно класифікатор скла­дається з кодів і назв класифіка­ційних угрупувань (розділів, під­розділів, класів, підкласів та груп професій).

Абетка кодів складається з цифр від 0 до 9 та крапки.

Ознаки класифікації розташо­вано в такій послідовності: рі­вень освіти (перший рівень кла­сифікації – розділи професій); спеціалізація (другий, третій, чет­вертий рівні класифікації – підро­зділи, класи та підкласи профе­сій); кваліфікаційний рівень ро­біт, що виконуються (п’ятий рі­вень класифікації – групи профе­сій).

 

30. Структура і призначення «Довідника кваліфікацій-них хара­ктеристик профе-сій працівни­ків».

Довідник класифікаційних ха­рактеристик професій праців­ників – систематизований за ви­дами економічного діяльності збірник описів професій, які на­ведені в класифікаторі професій.

Довідник складається з випус­ків і розділів випусків, які згрупо­вані за основними видами еконо­мічної діяльності, виробництва та робіт.

Кожен випуск або розділ випу­ску містить обов’язкові частини, співвідносні з розділами класифі­кації професій за класифікатором професій. Зміст випуску або роз­ділу випуску складається із “Вступу”, “Кваліфікаційних хара­ктеристик”, розташованих в абет­ковій послідовності з порядко­вими номерами, а також допомі­жних покажчиків переліків про­фесій з діапазонами розрядів.

Кваліфікаційна характеристика професії працівника має такі роз­діли: Завдання та обов’язки. По­винен знати. Кваліфікаційні ви­моги.Спеціалізація.Приклади ро­біт.

 

31. Міжгалузеві норми та нор­мативи з праці

Міжгалузеві норми та нор­мативи - призначені для норму­вання однакових трудових проце­сів на підприємствах різних галу­зей виробництва. На багатьох пі­дприємствах існують роботи, які виконують робітники однакових професій. Окремі види верстат­них, слюсарних, ремонтних та інших робіт виконуються майже на всіх підприємствах різних га­лузей промисловості. Міжгалузеві норми та нормативи з праці роз­робляються відповідними нау­ково-дослідними або проектно-технологічними організаціями з врахуванням організаційно-техні­чних умов і прогресивного дос­віду організації виробництва і праці.

Норми прац регулюють опти­мальний внесок кожного члена колективу у спільній кінцевий рез-тат д-ті організації

Норма праці – це якісно-кіль­кісна характеристика витрат жи­вої праці, на виконання конкрет­ної роботи в конкретних умовах в-ва. Різновидами норм витрат прац є норми часу, норми виробі­тку, норми обслуговування, нор­мовані завдання, норми чисельно­сті, норми підлеглих, норми спі­відношень, між кількістю раців­ників певних категорій. Норми праці встановлюються на підставі технологічних карт, креслень, па­спортних даних устаткування і трудових нормативів. Норми праці - норми виробітку, часу, об­слуговування, чисельності - вста­новлюються для працівників від­повідно до досягнутого рівня тех­ніки, технології, організації виро­бництва і праці.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)