АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ ІІ

Читайте также:
  1. I. МОДУЛЬ, СОСТОЯЩИЙ ИЗ ВОПРОСОВ ПО ДИСЦИПЛИНАМ БАЗОВОЙ ЧАСТИ ПРОФЕССИОНАЛЬНОГО ЦИКЛА ООП
  2. Банк тестових завдань з предмету пропедевтика ортопедичної стоматології на підсумковий модульний контроль 2-го курсу
  3. в рамках модульно-рейтинговой системы (МРС)
  4. Варіант модульного завдання № 2
  5. Визначення модуля пружності (модуль Юнга ) при розтязі дроту.
  6. Відповідність підсумкових модульних рейтингових оцінок у балах оцінкам за національною шкалою та шкалою ECTS
  7. Диагностика ошибок при помощи модульных часов
  8. Для підготовки до підсумкового модульного контролю
  9. Для підсумкового модульного контролю
  10. З ПСИХІАТРІЇ (МОДУЛЬ1)
  11. ЗА МОДУЛЬНОЮ СИСТЕМОЮ
  12. ЗАВДАННЯ ДЛЯ БЛОЧНО-МОДУЛЬНОГО КОНТРОЛЮ ЗНАНЬ СТУДЕНТІВ

Майстерність організації педагогічної взаємодії у навчально-виховному процесі.

ТЕМА 1. Майстерність педагогічного спілкування

Поняття педагогічного спілкування, його особливості, функції, види. Комунікативність вчителя. Структура педагогічного спілкування. Професійна етика та культура педагогічних стосунків. Педагогічний такт вчителя. Стиль педагогічного спілкування. Порівняльна характеристика домінуючих стилів спілкування педагогів. Типові моделі спілкування педагогів та їх вплив на продуктивність учнів.

Поняття педагогічної ситуації і педагогічної задачі. Етапи розв’язання педагогічної задачі. Порівняльна характеристика позицій вчителя-майстра і вчителя-початківця у розв’язуванні педагогічних задач.

Контакт у педагогічному діалозі. Конфлікт у педагогічній взаємодії та шляхи його подолання.

Стратегії взаємодії як засіб розв’язання педагогічної ситуації. Ефективність використання різних стратегій взаємодії в педагогічних ситуаціях. Поняття прийому педагогічної взаємодії. Класифікація прийомів педагогічної взаємодії. Характеристика гальмівних і спонукальних прийомів. Прийоми етичного захисту педагога.

Навіювання як засіб педагогічного впливу. Види навіювання. Переконування як головний засіб педагогічного впливу. Вимоги до переконування. Форми педагогічного навіювання та умови їх ефективності. Самонавіювання. Техніка навіючого впливу. Навіюваність та її причини. Взаємозв’язок переконування та навіювання.

Принципи педагогічного впливу за А.С.Макаренком: «закон поступу колективу», «система перспективних ліній», «принцип паралельної дії».

Творче використання ідей А.С.Макаренка та В.О.Сухомлинського у формуванні майстерності педагогічного спілкування.

ТЕМА 2. Організація навчально-виховного процесу в школі як діалогічної взаємодії між вчителем та учнями

Індивідуальна педагогічна бесіда, її завдання, умови ефективності. Контакт під час бесіди. Методика контактної взаємодії. Чинники, що сприяють або протидіють оптимальній взаємодії в бесіді. Шляхи поліпшення спілкування вчителя з учнями.

Завдання і надзавдання сучасного уроку. Урок-діалог та урок-монолог: пошук оптимальної моделі. Елементи технології уроку-діалогу. Критерії ефективності уроку-діалогу.

Творчий задум уроку як діалогу учителя з учнями. Творче самопочуття вчителя на уроці. Техніка самоналаштовування на творчу діяльність і створення творчого самопочуття вчителя.

Гуманістичне та авторитарне навчання: сутність, результативність, перспективи розвитку. Завдання вчителя на початковому етапі уроку. Способи встановлення особистісного контакту. Активізація уваги учнів на початковому етапі уроку. Формування готовності до пізнавальної діяльності. Проблемне навчання. Технологія побудови педагогічного монологу як внутрішнього, прихованого діалогу. Сутність активізації сприймання учнями нового матеріалу. Техніка формулювання запитань на уроці. Закриті та відкриті питання, запитання на обдумування, переломні питання, риторичні питання, питання творчого характеру.

Місце бесіди вчителя на уроці. Рівні пізнавальної активності учнів. Евристична бесіда, технологія її побудови. Майстерність організації педагогічної взаємодії у процесі

проведення бесіди на уроці. Принципи організації групової роботи. Організація взаємодії між учнями під час групової роботи.

Сутність активного слухання вчителя на уроці. Використання прийомів рефлексивного й нерефлексивного слухання на етапі перевірки знань. Прийоми емоційного завершення спілкування на уроці. Форми підведення підсумків наприкінці уроку.

Реалії та перспективи інноваційної діяльності сучасного вчителя. Інноваційні підходи до створення моделей навчального процесу. Інтерактивні технології кооперативного навчання. Технології колективно-групового навчання. Технології ситуативного моделювання. Технології опрацювання дискусійних питань. Доцільне використання інтерактивних технологій в навчально-виховному процесі.

Педагогічна майстерність і педагогічний досвід. Категоріальний аналіз понять педагогічний досвід, передовий педагогічний досвід, новаторський педагогічний досвід, опанування передового педагогічного досвіду. Запровадження передового педагогічного досвіду(практичний аспект). Головні науково-методичні положення процесу вивчення і узагальнення передового педагогічного досвіду. Професійні секрети вчителів-майстрів.

 

Критерії

оцінювання знань студентів за кредитно-модульною системою:

а) робота на лекції до 5 балів

б) відповідь на практичному занятті до 3 балів

в) самостійна робота до 5 балів

- ведення конспекту практичного заняття до 2 балів

- реферат, письмові відповіді до 20 балів

Робота на лекції оцінюється за наступними критеріями: відвідування лекційних занять; повнота, охайність і грамотність ведення конспекту лекцій; відтворення лекційних матеріалів під час виконання модульної контрольної роботи. Наявність усіх компонентів роботи на лекції та присутність студента на лекційних заняттях може бути оцінено до 5 балів; неохайне оформлення конспекту лекцій, неповне відображення лекційного матеріалу у конспекті, часткова відсутність студента на лекційних заняттях – від 1 до 3 балів.

Відповідь на практичному занятті оцінюється за наступними критеріями:

3 бали – студент у повному обсязі опрацював програмний матеріал, основну і додаткову літературу, має глибокі й міцні знання, упевнено оперує набутими знаннями у вирішенні практичних завдань, робить аргументовані висновки, може вільно висловлювати власні судження і переконувати інших, здатний презентувати власне розуміння питання. Практичне завдання виконане повністю відповідно до встановлених вимог.

2 бали – студент вільно володіє навчальним матеріалом, формулює нескладні висновки, може узагальнювати набуті знання і частково застосовувати їх у вирішенні практичних завдань, аргументація на достатньому рівні. Практичне завдання виконане частково і має несуттєві помилки.

1 бал – студент загалом самостійно відтворює програмний матеріал, може дати стислу характеристику питання, але у викладеному матеріалі є істотні прогалини, є певні неточності як у відтворенні матеріалу, так і у висновках, аргументація низька, використання набутих знань у вирішенні практичних завдань на низькому рівні. Практичне завдання виконане поверхово без урахування встановлених вимог.

Ведення конспекту практичного заняття оцінюється за наступними критеріями:

- повнота, охайність і грамотність ведення конспектів;

- наявність матеріалу всіх практичних занять;

- виконання тестів і практичних завдань.

Наявність всіх компонентів конспекту практичного заняття може бути оцінено до 2 балів; неохайне оформлення конспекту, недостатнє відображення матеріалу заняття і практичної роботи – до 1 бала.

Самостійна робота (письмові відповіді на завдання) оцінюється до 20 балів (залежно від модуля).

Реферат оцінюється за наступними критеріями: відповідна форма, грамотність, охайність, науковість, достатня кількість використаної літератури (5-7 джерел). Допускається використання інтернет-ресурсів з обов’язковим включенням їх точної адреси до списку літератури. За наявності всіх компонентів реферат отримує до 20 балів (залежно від модуля); обмежена кількість використаної літератури (менше 5 джерел), поверхове висвітлення питань теми реферату – до 10 балів; за неохайне оформлення, недостатньо повне відображення обраної теми, суттєві помилки – 1-5 бали.

Студент за власним бажанням може обрати письмове відповіді на питання самостійної роботи за встановленими темами або написання реферату з модулю.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)