АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Примітка. Варто відмітити, що зовнішній вигляд панелі інструментів визначається не тільки вибором і не тільки видом діаграми

Читайте также:
  1. Примітка
  2. Примітка
  3. Примітка
  4. Примітка
  5. Примітка
  6. Примітка
  7. Примітка
  8. Примітка
  9. Примітка
  10. Примітка
  11. Примітка

Варто відмітити, що зовнішній вигляд панелі інструментів визначається не тільки вибором і не тільки видом діаграми, що розробляється, але й вибором графічної нотації для зображення самих елементів цих діаграм. В Rational Rose реалізовані три таких нотації: UML, ОМТ й Booch. Мова йде про те, що та сама діаграма може бути подана різним чином, для цього досить вибрати бажане подання через пункт меню View (Вид). При цьому ніяких додаткових дій виконувати не потрібно – діаграма перетвориться в обрану нотацію автоматично. Однак, розглядаючи Rational Rose в контексті тільки мови UML, ми залишимо без уваги особливості двох інших нотацій, які відбивають еволюційний аспект цього засобу.

26.1.3. Вікно браузера

Вікно браузера за замовчуванням розташовується в лівій частині робочого інтерфейсу під стандартною панеллю інструментів (рис. 26.4).

Браузер організовує подання моделі у вигляді ієрархічної структури, що спрощує навігацію й дозволяє відшукати будь-який елемент моделі в проекті. При цьому будь-який елемент, який розробник додає в модель, відразу відображається у вікні браузера. Відповідно, вибравши елемент у вікні браузера, ми можемо його візуалізувати у вікні діаграми або змінити його специфікацію. Браузер дозволяє також організовувати елементи моделі в пакети й переміщати елементи між різними поданнями моделі. При бажанні вікно браузера можна розташувати в іншому місці робочого інтерфейсу або сховати зовсім, використовуючи для цього пункт меню View (Вид). Можна також змінити розміри браузера, перемістивши мишкою межі його зовнішньої рамки.

Рис. 26.4. Зовнішній вигляд браузера

26.1.4. Спеціальна панель інструментів

Спеціальна панель інструментів розташовується між вікном браузера й вікном діаграми в середній частині робочого інтерфейсу. За замовчуванням пропонується панель інструментів для побудови діаграми класів моделі (рис. 26.5).

Рис. 26.5. Зовнішній вигляд спеціальної панелі інструментів для діаграми класів

Розташування спеціальної панелі інструментів можна змінювати, перемістивши рамку панелі в потрібне місце. Можна побудовувати й склад панелі, додаючи або видаляючи окремі кнопки, що відповідають тим або іншим інструментам. Призначення кнопок можна довідатися із спливаючих підказок, що з'являються після затримки показника мишки над відповідною кнопкою.

26.1.5. Вікно діаграми

Вікно діаграми є основною робочою областю її інтерфейсу, в якій візуалізуються різні подання моделі проекту. За замовчуванням вікно діаграми розташовується в правій частині робочого інтерфейсу, однак його розташування й розміри також можна змінити. Під час розроблення нового проекту, якщо не був використаний майстер проектів, вікно діаграми являє собою чисту область, що не містить ніяких елементів моделі (рис. 26.6).

Назва діаграми, що розташовується в цьому вікні, вказується в рядку заголовку програми (самий верхній рядок програми) або, якщо вікно не розгорнуте на весь екран, у рядку заголовка вікна діаграми. Одночасно у вікні діаграми можуть бути присутніми кілька діаграм, однак активною може бути тільки одна з них. Наприклад, на рис. 26.6 активною є діаграма розгортання, хоча є й інші діаграми. Перемикання між діаграмами можна здійснити вибором потрібного подання на стандартній панелі інструментів або через пункт меню Window (Вікно). При активізації окремого виду діаграми змінюється зовнішній вигляд спеціальної панелі інструментів, що налаштовується під конкретний вид діаграми.

Рис. 26.6. Зовнішній вигляд вікна діаграм з різними видами подань моделі

26.1.6. Вікно документації

Вікно документації за замовчуванням може не бути присутнім на екрані. У цьому випадку воно може бути активізоване через пункт меню View®Documentation (Вид®Документація), після чого воно з'явиться нижче браузера (рис. 26.7).

Вікно документації, як можна здогадатись з його назви, призначене для документування елементів подання моделі. У нього можна записувати різну інформацію, і що важливо – українською мовою. Ця інформація надалі перетвориться в коментарі й ніяк не впливає на логіку виконання програмного коду.

У вікні документації активізується та інформація, що ставиться до окремого виділеного елемента діаграми. При цьому виділити елемент можна або у вікні браузера, або у вікні діаграми. При додаванні нового елемента на діаграму (наприклад, класу) автоматично генерується документація до нього, що є порожньою (No documentation). Надалі розробник самостійно вносить необхідну пояснювальну інформацію, що запам'ятовується й може бути змінена під час роботи над проектом.

Так само, як і для інших вікон робочого інтерфейсу, можна змінювати розміри й положення вікна документації.

Рис. 26.7. Зовнішній вигляд вікна документації

26.1.7. Вікно журналу

Вікно журналу (Log) призначене для автоматичного запису різної службової інформації, що створюється під час роботи із програмою. У журналі фіксується час і характер виконуваних розробником дій, таких як відновлення моделі, налаштування меню й панелей інструментів, а також повідомлень про помилки, що виникають під час генерації програмного коду.

Вікно журналу завжди присутнє на робочому інтерфейсі в області вікна діаграми (рис. 26.8). Однак воно може бути закрите іншими вікнами з діаграмами або бути згорнутим. Активізувати вікно журналу можна через меню Window®Log (Вікно®Журнал). У цьому випадку воно зображується поверх інших вікон у правій області робочого інтерфейсу. Повністю видалити це вікно не можна, його можна тільки мінімізувати.

Рис. 26.8. Зовнішній вигляд вікна журналу

26.3. Початок роботи над проектом у середовищі Rational Rose

Із всіх розглянутих видів канонічних діаграм у середовищі Rational Rose не підтримується тільки діаграма діяльності. Загальна послідовність роботи над проектом аналогічна послідовності розгляду канонічних діаграм. Вихідним кроком розроблення нового проекту є створення окремих моделей або подань у контексті побудови канонічних діаграм.

Для нового проекту можна скористатися майстром типових проектів (якщо він встановлений у даній конфігурації). Майстер типових проектів доступний з меню File®New (Файл®Створити). Якщо майстер недоступний, то з'являється робочий інтерфейс програми із чистим вікном діаграми.

Якщо є готовий проект (файл із розширенням mdl – модель), то його можна відкрити для наступної модифікації через меню FiIe®Open (Файл®Відкрити). У цьому випадку програма завантажить існуючий проект із усіма наявними в ньому діаграмами, специфікаціями й документацією.

Після закінченні сеансу роботи над проектом виконану роботу необхідно зберегти у файлі проекту з розширенням mdl. Це можна зробити через меню File®Save (Файл®Зберегти) або File®Save As (Файл®Зберегти як). При цьому вся інформація про проект, включаючи діаграми й специфікації елементів, буде збережена в одному файлі.

Як й інші програми, Rational Rose дозволяє надбудовувати глобальні параметри середовища, такі як вибір шрифтів і кольори для подання різних елементів моделі. Налаштування шрифтів здійснюється через меню Tools®Options (Інструменти®Параметри). Характерною рисою середовища є можливість роботи із символами кирилиці. Однак варто відмітити, що під час специфікації елементів моделі з наступною генерацією тексту програмного коду потрібно відразу записувати імена й властивості елементів символами тієї мови, що підтримується відповідною мовою програмування.

Для зміни кольорів ліній необхідно скористатися пунктом меню Edit®Diagram Object Properties®Line Color (Виправлення®Властивості об'єкта діаграми®Кольори лінії). У цьому випадку пропонується спеціальна палітра кольорів, на якій можна вибрати потрібні кольори для ліній на діаграмах.

Загальний процес роботи над проектом полягає в додаванні на діаграми відповідних графічних елементів, встановлення відношень між цими елементами, їх специфікації й документуванні. Після перевірки правильності моделі й погодженості специфікацій її елементів можна згенерувати текст програмного коду на одній з вибраних мов програмування. Звичайно, цей текст можна допрацювати у відповідному середовищі програмування й одержати необхідні модулі програм, орієнтовані на роботу в певному операційному середовищі й обчислювальній платформі.

Процес додавання графічних елементів на діаграми аналогічний реалізованому в популярних середовищах візуального програмування. При цьому варто застерегти від необережного додавання елементів на діаграми, оскільки кожний доданий елемент заноситься в браузер. Наступне видалення елемента з діаграми автоматично не видаляє його із браузера, і необхідно здійснити додаткові роботи для видалення непотрібного елемента з моделі проекту.

26.4. Розроблення діаграми варіантів використання в середовищі Rational Rose

Робота над проектом у середовищі Rational Rose починається із загального аналізу проблеми й побудови діаграми варіантів використання, що відбиває функціональне призначення проектованої програмної системи. Загальні рекомендації з побудови діаграми варіантів використання були розглянуті в розділі 18.

Для розроблення діаграми варіантів використання в середовищі Rational Rose необхідно активізувати відповідну діаграму у вікні діаграми. Це можна зробити різними способами:

· Розкрити подання варіантів використання в браузері (Use Case View) і двічі клацнути на піктограмі Main (Головна).

· Через пункт меню Browse®Use Case Diagram (Браузер®Діаграма варіантів використання).

При цьому з'являється спеціальна панель інструментів, що містить графічні примітиви, характерні для розроблення діаграми варіантів використання (рис. 26.9).

Рис. 26.9. Зовнішній вигляд спеціальної панелі інструментів для діаграми варіантів використання

На цій панелі інструментів присутні всі необхідні для побудови діаграми варіантів використання елементи. Призначення окремих кнопок панелі можна довідатися зі спливаючих підказок. Для додавання елемента потрібно нажати кнопку із зображенням відповідного примітива, після чого клацнути мишкою на вільному місці діаграми. На діаграмі з'явиться зображення обраного елемента з маркерами зміни його геометричних розмірів і запропонованим середовищем іменем за замовчуванням.

Ім'я елемента може бути змінено розробником або відразу після розміщення елемента на діаграмі, або в ході наступної роботи над проектом. Через натискання правою кнопкою миші на вибраному елементі викликається контекстне меню елемента, серед опцій якого є пункт Open Specification (Відкрити специфікацію). У цьому випадку активізується діалогове вікно зі спеціальними вкладками, у поля яких можна занести всю інформацію з даного елемента.

Приклад побудованої таким способом діаграми варіантів використання може мати такий вигляд (рис. 26.10).

Рис. 26.10. Приклад розроблення діаграми варіантів використання в середовищі Rational Rose

Діаграма варіантів використання є високорівневим поданням моделі, тому вона не повинна містити занадто багато варіантів використання й акторів. Надалі побудована діаграма може бути змінена додаванням нових елементів, таких як варіанти використання й акторів, або їхнім видаленням. Для видалення елемента не тільки з діаграми, але й з моделі в цілому необхідно виділити елемент на діаграмі й скористатися пунктом меню Edit®DeIete from Model.

При роботі зі зв'язками на діаграмі варіантів використання варто пам'ятати про призначення відповідних зв'язків. Мова йде про те, що якщо для двох елементів обраний вид зв'язку не є припустимим, то середовище повідомить про це розробникові, і такий зв'язок не буде доданий на діаграму.

За докладнішою інформацією з побудови діаграм варіантів використання в середовищі Rational Rose можна звернутися до спеціальної літератури [3].

26.5. Розроблення діаграми класів у середовищі Rational Rose

Діаграма класів є основним логічним поданням моделі й містить найдетальнішу інформацію про внутрішню структуру обєктно-орієнтованої програмної системи. Активізувати діаграму класів у вікні діаграми можна також декількома способами:

¨ Ця діаграма з'являється за замовчуванням у вікні діаграми після створення нового проекту.

¨ Клацнути на кнопці із зображенням діаграми класів на стандартній панелі інструментів.

¨ Розкрити логічне подання в браузері (Logical View) і двічі клацнути на піктограмі Main (Головна).

¨ Через пункт меню Browse®CIass Diagram (Браузер®Діаграма класів).

Після активізації діаграми класів спеціальна панель інструментів набуває вигляд, показаний на рис. 26.5. Додавання й видалення елементів відбувається аналогічно, однак у кожного класу є своя специфікація, що містить інформацію про його атрибути й операції. При цьому видимість атрибутів й операцій зображується у формі спеціальних піктограм (рис. 26.11). Ці піктограми для видимості зображуються перед іменем відповідного атрибуту або операції й мають наступний сенс:

¨ Загальний, відкритий (Public) – встановлюється за замовчуванням. Приклад – атрибут 1 у класі 1. У цьому випадку атрибут видний всім іншим класам моделі. Кожний клас може переглянути й змінити значення цього атрибута. У нотації мови UML такому атрибуту відповідає знак "+".

¨ Захищений (Protected). Приклад – атрибут 2 у класі 1. У цьому випадку атрибут можна переглянути й змінити із самого класу 1 або з його нащадків. У нотації мови UML такому атрибуту відповідає знак "#".

¨ Закритий (Private). Приклад – атрибут 3 у класі 1. У цьому випадку атрибут не видний ніякому іншому класу, крім того, в якому він визначений. У нотації мови UML такому атрибуту відповідає знак "-".

¨ Пакетний (Implemented). Приклад – атрибут 4 у класі 1. Такий атрибут є загальним тільки в межах свого пакета. У нотації мови UML для такого атрибута піктограма відсутня.

Рис. 26.11. Приклад графічного зображення діаграми класів у середовищі Rational Rose

Аналогічні піктограми застосовуються для позначення видимості операцій класу. Так, операція_1() класу 1 є захищеною й тому доступ до неї дозволений тільки із самого класу 1 або з його нащадків. Операція_2() цього ж класу є закритою й тому, крім класу 1, вона ніякому іншому класу не доступна.

Для окремих атрибутів виділеного класу можна задати тип даних і початкові значення атрибута, а також призначити стереотип через пункт контекстного меню Open Specification (Відкрити специфікацію). При цьому пропонується вибір відповідних значень зі списку, що розкривається. Для окремих операцій вибраного класу можна задати тип результату, що повертається, додати аргументи до операції, призначити для неї стереотип, а також визначити протокол і розмір, задати виняткові ситуації й цілий ряд додаткових властивостей. Ці властивості операції доступні через пункт контекстного меню Open Specification (Відкрити специфікацію) і вкладку Operations (Операції). При подвійному клацанні на обраній операції відкривається додаткове вікно із вкладками, що відповідають окремим із зазначених раніше властивостей.

Додавання на діаграму класів відношень (зв'язків) між класами типу асоціацій, залежностей, агрегацій й узагальнень виконується в такий спосіб. На спеціальній панелі інструментів вибирається необхідний тип зв'язку після клацання на кнопці з відповідним зображенням. Якщо зв'язок направлений, то на діаграмі класів треба виділити перший елемент зв'язку (джерело, від якого виходить зв'язок) і, не відпускаючи натиснуту ліву кнопку миші, перемістити її покажчик до іншого елементу зв'язку (приймач, до якого направлений зв'язок). Після переміщення до іншого елемента кнопку мишки варто відпустити, а на діаграму класів буде доданий новий зв'язок.

Якщо ж зв'язок ненаправлений (двонаправлений), то порядок вибору класів для цього зв'язку довільний. Для зв'язків можна визначити кратність кожного з кінців зв'язку, задати ім'я й стереотип, використати обмеження й ролі, а також деякі інші властивості. Доступ до специфікації зв'язку можна одержати після виділення зв'язку на діаграмі й виклику контекстного меню клацанням правої кнопки миші.

26.6. Розроблення діаграми станів у середовищі Rational Rose

Переходячи до розгляду діаграми станів, слід зазначити, що в середовищі Rational Rose цей тип діаграм відноситься тільки до окремого класу. Для того щоб побудувати діаграму станів для класу, його спочатку необхідно створити й специфікувати. Після цього виділити на діаграмі класів або в браузері. Почати побудову діаграми станів для обраного класу можна одним з наступних способів:

¨ Розкрити логічне подання в браузері (Logical View), виділити розглянутий клас і вибрати пункт контекстного меню Open State Diagram (Відкрити діаграму станів), що відкривається клацанням правої кнопки мишки.

¨ Через пункт меню Browse®State Diagram (Браузер®Діаграма станів).

Після виконання зазначених дій у вікні діаграми з'явиться чисте зображення для розміщення елементів цієї діаграми, обраних за допомогою спеціальної панелі інструментів (рис. 26.12).

Рис. 26.12. Зовнішній вигляд спеціальної панелі інструментів для діаграми станів

Як видно із цього рисунка, у середовищі відсутні деякі з розглянутих раніше елементів діаграми станів. Процес додавання й видалення станів і переходів на діаграму станів аналогічний до цих же дій з елементами інших діаграм. Нижче наводиться приклад побудованої діаграми станів (рис. 26.13).

Після додавання стану або переходу на діаграму станів можна відкрити специфікацію обраних елементів і визначити їхні спеціальні властивості, доступні на відповідних вкладках. За необхідністю можна візуалізувати вкладеність станів і підключити історію окремих станів.

Рис. 26.13. Приклад графічного зображення діаграми станів у середовищі Rational Rose

26.7. Розроблення діаграми послідовності в середовищі Rational Rose

Діаграма послідовності може бути активізована одним з таких способів:

· Клацнути на кнопці із зображенням діаграми послідовності на стандартній панелі інструментів.

· Через пункт меню Browse®Interaction Diagram (Браузер®Діаграма взаємодії).

Після виконання зазначених дій у вікні діаграми з'явиться чисте зображення для розміщення елементів діаграми послідовності, обраних за допомогою спеціальної панелі інструментів (рис. 26.14).

Рис. 26.14. Зовнішній вигляд спеціальної панелі інструментів для діаграми послідовності

Побудова діаграми послідовності зводиться до додавання або видалення окремих об'єктів і повідомлень, а також до їхньої специфікації. Доступ до специфікації цих елементів організований або через контекстне меню, або через пункт меню Browse®Specification (Браузер®Специфікація). При додаванні повідомлень на діаграму послідовності вони одержують за замовчуванням свій номер у послідовності. Нижче наводиться приклад побудованої діаграми станів (рис. 26.15).

Рис. 26.15. Приклад графічного зображення діаграми послідовності у вікні діаграми середовища Rational Rose

При необхідності можна змінити порядок повідомлень й їх специфікацію, а також співставити повідомлення з операціями. Додатково можна встановлювати синхронізацію повідомлень, зв'язати з повідомленням примітки (коментар) за допомогою скриптів.

26.8. Розроблення діаграми кооперації в середовищі Rational Rose

Діаграма кооперації є іншим способом візуалізації взаємодії в моделі. Аналогічно до діаграми послідовності, вона оперує об'єктами й повідомленнями. Особливість роботи в середовищі Rational Rose полягає в тому, що цей вид канонічної діаграми створюється автоматично після побудови діаграми послідовності й натискання клавіші <F5>. За допомогою цієї ж клавіші здійснюється перемикання між діаграмами послідовності й кооперації.

Після того як діаграма кооперації активізована, спеціальна панель інструментів набуває такий вигляд (рис. 26.16).

Рис. 26.16. Зовнішній вигляд спеціальної панелі інструментів для діаграми кооперації

На цій панелі є кнопки з піктограмами об'єктів і різних типів повідомлень. Робота з діаграмою кооперації полягає в додаванні або видаленні об'єктів і повідомлень, а також їх специфікації. При цьому зміни, внесені в діаграму кооперації, автоматично вносяться й у діаграму послідовності, що можна побачити, активізувавши останню натисканням клавіші <F5>.

Нижче поданий приклад діаграми кооперації (рис. 26.17), що була автоматично згенерована середовищем після побудови діаграми послідовності (див. рис. 26.15).

Рис. 26.17. Приклад графічного зображення діаграми кооперації, що відповідає побудованій раніше діаграмі послідовності

Як і для діаграми послідовності, для діаграми кооперації можна змінювати порядок повідомлень, додавати потоки даних, визначати стійкість об'єктів на основі активізації відповідних специфікацій.

26.9. Розроблення діаграми компонентів у середовищі Rational Rose

Діаграма компонентів є частиною фізичного подання моделі й відіграє важливу роль у процесі ООАП. Активізація діаграми компонентів може бути виконана одним з наступних способів:

¨ Клацнути на кнопці із зображенням діаграми компонентів на стандартній панелі інструментів.

¨ Розкрити компонентне подання в браузері (Component View) і двічі клацнути на піктограмі Main (Головна).

¨ Через пункт меню Browse®Component Diagram (Браузер®Діаграма компонентів).

Після активізації діаграми компонентів спеціальна панель інструментів придбає такий вигляд (рис. 26.18).

Рис. 26.18. Зовнішній вигляд спеціальної панелі інструментів для діаграми компонентів

Додавання й видалення елементів відбувається аналогічно, однак для кожного компонента можна визначити різні деталі, такі як стереотип, мова програмування, декларації, класи. Робота із цими деталями компонентів здійснюється через специфікацію компонента, яка доступна після виклику контекстного меню.

Нижче наводиться приклад графічного зображення елементів діаграми компонентів (рис. 26.19).

При роботі з діаграмою компонентів можна створювати пакети й компоненти, змінювати їх специфікацію й залежності між різними елементами діаграми. При встановленні реалізації класів на компоненті можна виділити клас у браузері й перетягнути його на потрібний компонент діаграми.

Рис. 26.19. Приклад графічного зображення діаграми компонентів у середовищі Rational Rose

26.10. Розроблення діаграми розгортання в середовищі Rational Rose

Діаграма розгортання є другою складовою частиною фізичного подання моделі. Активізація діаграми розгортання може бути виконана одним з наступних способів:

· Клацнути на кнопці із зображенням діаграми розгортання на стандартній панелі інструментів.

· Двічі клацнути на піктограмі подання розгортання в браузері (Deployment View).

· Через пункт меню Browse®Deployment Diagram (Браузер®Діаграма розгортання).

Після активізації діаграми розгортання спеціальна панель інструментів придбає такий вигляд (рис. 26.20).

Рис. 26.20. Зовнішній вигляд спеціальної панелі інструментів для діаграми розгортання

Робота з діаграмою розгортання полягає в створенні процесорів і пристроїв, визначення їх специфікації, встановленні зв'язків між ними, а також додаванні й специфікації процесів. Відносно окремих процесорів можна використати стереотипи.

Нижче наводиться приклад графічного зображення діаграми розгортання (рис. 26.21).

Рис. 26.26. Приклад графічного подання діаграми розгортання в середовищі Rational Rose

Однією з найпотужніших властивостей середовища Rational Rose є можливість генерації програмного коду після побудови моделі. Як ми вже відзначали раніше, можливість генерації тексту програми на тій або іншій мові програмування залежить від встановленої версії Rational Rose.

Загальна послідовність дій, які необхідно виконати для цього, складається із шести етапів:

1. Перевірка моделі незалежно від вибору мови генерації коду.

2. Створення компонентів для реалізації класів.

3. Відображення класів на компоненти.

4. Встановлення властивостей генерації програмного коду.

5. Вибір класу, компонент або пакету.

6. Генерація програмного коду.

Особливості виконання кожного з етапів можуть змінюватися залежно від вибору мови. У середовищі Rational Rose передбачене задання достатньо великої кількості властивостей, що характеризують як окремі класи, так і проект у цілому. Однак опис цих властивостей виходить за межі цього навчальника посібника.

Контрольні питання

1. Призначення Rational Rose.

2. Загальна характеристика CASE-засобу Rational Rose.

3. Особливості Rational Rose.

4. Розроблення діаграм в середовищі Rational Rose.

 

 


Висновок

У цей час повністю специфікована й документована версія 1.3 мови UML і триває подальша робота з її розвитку. Хоча вже анонсована наступна версія мови UML – 1.4, на момент написання книги остаточна документація за цією версією ще не специфікована. Можливо, із цієї причини наступною версією стане UML 2.0, роботу над якою планується розгорнути в 2001 році. Хід цієї роботи і її стан відбиваються на офіційному сайті OMG: http://www.omg.org. Там же втримуються повні специфікації стандарту OMG-UML, надані для вільного доступу.

Іншим джерелом інформації про мову UML в Інтернеті є сайт компанії Rational Software Corp.: http://www.rational.com/, на якому зосереджено основні розробки та здійснюється загальна координація роботи над черговими версіями мови. Ця компанія також є розробником CASE-засобу Rational Rose 98/2000, в якій реалізуються поточні доповнення мови UML.

З вітчизняних ресурсів не можна не згадати сайт компанії "Інтерфейс" – http://www.interface.ru, де міститься інформація про сучасні CASE-засоби, розглядаються їх характеристики й можливості, а також особливості окремих технологій ООАП.

Перспективи подальшого розвитку UML зв'язані зі становленням й інтенсивним розвитком нової парадигми об’єктно-орієнтованого аналізу – компонентного розроблення програмних комплексів (Component-Based Development – CBD). У цьому зв'язку розгорнута робота над додатковою специфікацією мови UML стосовно до технологій CORBA і СОМ+. Мова йде про розроблення так званих профілів, що містять нотацію всіх необхідних елементів для подання в мові UML компонентів відповідних технологій. При цьому інтенсивно використовується механізм розширення мови UML за рахунок додавання нових стереотипів, позначених значень й обмежень.

Мова UML вже зараз знаходить широке застосування як неофіційний стандарт у процесі розроблення програмних систем, пов'язаних з такими областями, як моделювання бізнесу, керування вимогами, аналіз і проектування, програмування й тестування. Стосовно до цих процесів у мові UML уніфіковані стандартні позначення основних елементів відповідних предметних областей.

Зокрема, для моделювання бізнесів-процесів можуть бути використані: стосовно до підсистем – стереотипи "organization unit" й "work unit", для класів – стереотипи "worker", "case worker", "internal worker". При цьому, наприклад, стереотип "worker" служить для позначення класу, що представляє абстракцію людини, що виконує певну діяльність або роботу в бізнес-системі. Працівник або співробітник взаємодіє з іншими співробітниками підсистеми в процесі виконання окремих операцій, що утворять бізнес-логіку процесу.

Слід також зазначити, що розвиток мови UML на основі включення в неї нотацію додаткових елементів і стереотипів стимулює розроблення відповідних інструментальних CASE-засобів. Можна із впевненістю припустити, що ця область розвитку інформаційних технологій має найширші перспективи й стратегічне значення не тільки як мова спілкування між замовниками й розробниками програмних систем, але й для документування проектів у цілому. При цьому досягається необхідний рівень стандартизації й уніфікації всіх використовуваних для цієї мети позначень.

Розробивши модель і специфікувавши її мовою UML, розробник має всі підстави бути зрозумілим і фахово оціненим своїми колегами. При цьому можуть бути виключені ситуації, коли той або інший розробник застосовує свою власну графічну нотацію для подання тих або інших аспектів моделі, що практично виключає її розуміння іншими фахівцями у випадку нетривіальності вихідної моделі.

Не менш важливий аспект застосування мови UML пов'язаний із професійною підготовкою відповідних фахівців. Мова йде про те, що знання різних наукових дисциплін характеризують різні аспекти реального світу. При цьому принципи системного аналізу дозволяють розглядати ті або інші об'єкти як системи.

Таке розроблення моделі системи, спрямоване на рішення певних проблем, може зажадати залучення знань із різних дисциплін. Із цього погляду мова UML може бути використана не тільки для уніфікації подань цих знань, але що не менш важливо – для їхньої інтеграції, спрямованої на підвищення адекватності багато-модельних подань складних систем.

Можливо згодом мова UML стане тим "есперанто", на якому зможуть спілкуватися математики, системні аналітики, фізики, програмісти, менеджери, економісти й фахівці інших професій, представляючи свої професійні знання в уніфікованому вигляді. Адже, власне кажучи, кожний з фахівців оперує модельними поданнями у своїй області знань. І саме цей модельний аспект може бути специфікований засобами мови UML.

У зв'язку із цим значення мови UML істотно зростає, оскільки вона все більше набуває риси мови подання знань. При цьому наявність у мові UML образотворчих засобів для подання структури й поведінки моделі дозволяє досягти адекватного подання декларативних і процедурних знань й, що не менш важливо, встановити між цими формами знань семантичну відповідність. Всі ці особливості мови UML дозволяють зробити висновок про те, що вона має самі серйозні перспективи вже в найближчому майбутньому.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.026 сек.)