АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Сутність підприємництва, його ознаки і функції

Читайте также:
  1. Heraeus. Відсутність філій таких компаній в Україні стримує вільний
  2. V. Змішані ознаки.
  3. БАНКІВСЬКА СИСТЕМА. ВИДИ БАНКІВ ТА ЇХ ФУНКЦІЇ. АКТИВИ ТА ПАСИВИ ЦЕНТРАЛЬНОГО БАНКУ
  4. Біохімічні ознаки
  5. Біохімічні ознаки
  6. В експерименті у жаби було зруйновано гіпофіз. Внаслідок цього через деякий час її шкіра посвітлішала. Відсутність якого гормону викликала таку реакцію шкірного покриву?
  7. Виникнення та сутність синергетичного методу дослідження політичного процесу.
  8. Власність: сутність, форми і місце в економічній системі.
  9. Глобальні проблеми сучасності. їх сутність та шляхи розв'язання.
  10. Гроші та їх функції. Еволюція грошей. Законои крошового обігу
  11. Дайте визначення держави та назвіть її ознаки.
  12. Дайте визначення поняття адміністративного правопорушення та назвіть його ознаки.

Підприємець є одним з людських факторів виробництва, без якого ринкова економіка не можлива. До початку останньої третини ХІХ ст. підприємець одночасно був власником капіталістичного підприємства.З кінця XIX ст. і до наших днів підприємець необов’язково є власником

Діяльність підприємця дає суспільству такі переваги. По-перше, підприємець, як правило, завжди має можливість досягти кращих результатів, тому що він є висококваліфікованим спеціалістом, який добре знає свою справу. По-друге, підприємець може краще працювати на споживача. Прогнозуючи його запити, підприємець намагається виходити не тільки з поточних, а й з майбутніх потреб і спрямовувати суспільне виробництво на їх задоволення. По-третє, лише підприємець здатний організовувати суспільне виробництво таким чином, щоб витрачені ресурси дали найбільшу віддачу. Отже, задоволення суспільних потреб тут досягається найефективнішим способом.

Підприємництво — це самостійна, ініціативна господарська діяльність громадян, що спрямована на отримання прибутку (доходу) і здійснюється від свого імені на власний ризик та під свою особисту майнову відповідальність чи юридичної особи — підприємства (організації). Щодо Закону України «Про підприємництво». Принципи підприємницької діяльності: орієнтація на запити, смаки та уподобання споживачів; інноваційний характер діяльності; максимальне використання конкурентних переваг; дотримання принципів ділової етики; постійний творчий пошук, прагматизм, наслідування демократичних традицій. Ознаки підприємництва як економічної діяльності: самостійність, новаторство, ініціатива, творчість, ризикованість, економічна та соціальна відповідальність, масштабність мислення, діловитість.

В Україні суб’єктами підприємницької діяльності можуть бути: громадяни України, інших держав, не обмежені законом у правоздатності та дієздатності; юридичні особи всіх форм власності, установлених Законом України «Про власність». Об’єктами підприємницької діяльності є товари, продукти, послуги.Підприємницька діяльність здійснюється згідно з чинним законодавством: без використання найманої праці; з використанням найманої праці; без утворення юридичної особи; з утворенням юридичної особи.

Головних функції сфери підприємницької діяльності: ресурсну (формування і продуктивне використання капіталу, трудових, матеріальних та інформаційних ресурсів); організаційну (організація маркетингу, виробництва, збуту і реклами та інших господарських прав); творчу (новаторські ідеї, генерування та активне використання ініціативи, уміння ризикувати).

Одержання прибутку — дуже важлива мета для підприємця. Головне — використання прибутку для більшого його зростання шляхом розширення, модернізації, структурної перебудови виробництва. В умовах підприємництва змінюється співвідношення між матеріальною зацікавленістю і мотивацією трудової діяльності. Для підприємця остання висувається на перший план.

Проблеми розвитку цивілізованого підприємництва в Україні. Створення умов становлення та розвитку національного підприємництва, у першу чергу дрібного, малого та середнього бізнесу, є головним напрямом політики ринкової трансформації економіки України. Світовий досвід і практика господарювання доводять, що саме існування і взаємодія великих, середніх, малих і дрібних підприємств, їх природне регулювання (в тому числі і за рахунок (співробітництва) становлять характерну рису ринкової економіки.

Негативно впливають на розвиток дрібного і малого бізнесу такі стримуючі фактори, як загальний спад виробництва, зростання цін, низький рівень платоспроможності населення, надмірний контроль за діяльністю суб’єктів підприємництва з боку державних органів виконавчої влади, корупція, рекет тощо. Результати досліджень показали, що основними причинами, які стримують розвиток дрібного і малого підприємництва в Україні, є: 1) недосконалість законодавства з питань розвитку дрібного та малого бізнесу, як і підприємництва в цілому; 2) високі податки, що примушує деяких суб’єктів дрібного і малого підприємництва йти в тіньову економіку; 3) недостатня державна фінансово-кредитна підтримка дрібних і малих підприємств; 4) відсутність дієвого механізму реалізації державної політики з підтримки дрібного та малого бізнесу; 5) недосконалість системи обліку та статистичної звітності дрібних і малих підприємств; 6) недосконалість системи підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів для підприємницької діяльності; 7 ) відсутність стимулів для інвестицій.

На наш погляд, основними напрямками подальшого розвитку дрібного та малого підприємництва в Україні в найближчій перспективі є: 1) формування належної законодавчої бази, сприятливої для розвитку дрібного та малого бізнесу; 2) удосконалення фінансово-кредитної підтримки; 3) забезпечення матеріально-технічних та інноваційних умов для розвитку дрібних і малих підприємств; 4) інформаційне та кадрове забезпечення бізнесу; 5) стимулювання зовнішньоекономічної діяльності суб’єктів дрібного і малого підприємництва.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)