АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Коротко о мікропроесорах

Читайте также:
  1. А) короткого
  2. Витрати виробництва в короткостроковому періоді.
  3. Выбор отделителей и короткозамыкателей
  4. Выход из решеток Земли и коротко об инсектоидах
  5. Глава 3. КОРОТКО О КОНТАКТАХ С ПСИХОЛОГАМИ АНТИМИРА
  6. Зависимость длины самого короткого дня от широты места.
  7. Заголовок статьи: сказать все и – коротко
  8. Класична та кейнсіанська моделі, аналіз короткострокової кривої сукупної пропозиції
  9. Коротко о главном
  10. Коротко о Дошах
  11. Коротко о себе

На тему: «мікропроцесор»

 

Виконала:

учениця 113 групи

кондрашина Оксана

 

Перевіряла:

 

Впу №33

 

 

М.Київ 2014

Коротко о мікропроесорах

Найважливіший компонент будь-якого персонального - це його мікропроцесор. Даний елемент більшою мірою визначає можливості обчислювальної системи і, образно висловлюючись, є його серцем. До теперішнього часу безумовним лідером у створенні сучаснихмікропроцесорів залишається фірма Intel.

Мікропроцесор, як правило, представляє з себе надвеликих інтегральних схем, реалізовану в єдиному напівпровідниковому кристалі і здатна виконувати функції центрального процесора. Ступінь інтеграції визначається розмірами кристала і кількістю реалізованих у ньому транзисторів. Часто інтегральними мікросхеми називають чіпами (chips).

До обов'язкових компонентів мікропроцесора відносяться арифметико-логічне (виконавче) пристрій і блок управління. Вони характеризуються швидкістю (тактовою частотою), розрядністю або довгою слова (внутрішньої і зовнішньої), архітектурою та набором команд. Архітектурамікропроцесора визначає необхідні регістри, стеки, систему адресації, а також типи оброблюваних процесором даних. Зазвичай використовуються такі типи даних: біт (один розряд), байт (8 біт),

слово (16 біт), подвійне слово (32 біта). Виконувані мікропроцесором команди передбачають, як правило, арифметичні дії, логічні операції, передачууправління (умовну і безумовну) і переміщення даних (між регістрами, пам'яттю, портами введення-виведення).

Під конвеєрним режимом розуміють такий вид обробки, при якому інтервал часу, необхідний для виконання процесу у функціональному вузлі (наприклад, в арифметико-логічному пристрої) мікропроцесора, тривалішою, ніж інтервали, через які дані можуть вводиться в цей вузол. Передбачається, що функціональний вузол виконує процес у декілька етапів, тобто коли перший етап завершується, результати передаються на другий етап, на якому використовуються інші апаратні засоби. Зрозуміло, що пристрій, що використовується на першому етапі, виявляється вільним для початку нової обробки даних. Як відомо, можна виділити чотири етапи обробки команди мікропроцесора: вибірка, декодування, виконання і запис результату. Іншими словами, у ряді випадків поки перша команда виконується, друга може декодувати, а третя вибиратися.

Із зовнішніми пристроями мікропроцесор може «спілкуватися» завдяки шинам адреси, даних і управління, виведених на спеціальні контакти корпусу мікросхеми. Мікропроцесор з 32-розрядними регістрами може мати, наприклад тільки 16 ліній зовнішніх даних. Обсяг фізично адресується мікропроцесорної пам'яті однозначно визначається розрядністю зовнішньої шини адреси як 2 в степені N, де N - кількість адресних ліній.

 

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)