АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Мотивація і стимулювання трудової активності персоналу

Читайте также:
  1. I. Оцінка викладацької діяльності вчителя щодо стимулювання пізнавальної самостійності учнів
  2. VІ. ЗАХОДИ ДЛЯ ЗАХИСТУ ПЕРСОНАЛУ ОГД
  3. Види політики менеджменту персоналу
  4. ВИЗНАЧЕННЯ АКТИВНОСТІ ФЕРМЕНТІВ
  5. Задание 1.5. Заполнить сведения об Учетной политике по персоналу
  6. Закордонні схеми роботи з персоналом. Методи атестації та оцінки персоналу.
  7. Засоби щодо стимулювання інвестування в Україні.
  8. Зміст і завдання стратегії та політики менеджменту персоналу організації
  9. ЗОВНІШНІ ТА ВНУТРІШНІ ФАКТОРИ ПОЛІТИКИ МЕНЕДЖМЕНТУ ПЕРСОНАЛУ
  10. ІІІ. Мотивація навчальної діяльності.
  11. Інструкція з охорони праці та техніки безпеки для персоналу охоронної служби, що використовують при роботі зброю, боєприпаси, та інші види спеціальних засобів
  12. Кількість адміністративно-господарського персоналу

3. Управління мотивацією.

4. Організація мотивації на підприємстві

Мета: засвоїти основні теорії мотивації праці, визначити переваги методів стимулювання трудової активності працівників. Проаналізувати процес організації мотивації та стимулювання праці в аграрних підприємствах.

 

Основні категорії

Із змістовних теорій мотивацій найбільш відомими є:

а) теорія потреб Маслоу;

б) теорія існування, зв'язку та росту Альдерфера;

в) теорія набутих потреб Мак-Клелланда,

г) теорія двох факторів Герцберга.

Теорія потреб Маслоу А. Маслоу - один із великих вчених у галузі мотивації та психології. Його теорія психології управління включає такі ідеї і ґрунтується на таких передумовах:

люди постійно мають якісь потреби;

люди виділяють певний набір сильно виражених потреб, які можна об'єднати в окремі групи;

групи потреб знаходяться в ієрархічному розміщенні відповідно один до одного;

потреби, якщо вони не задовольняються, змушують людину діяти. Задоволені потреби Fie мотивують людей;

якщо одна потреба задовольняється, то її місце замінює інша;

Відповідно до теорії Маслоу існує п'ять груп потреб:

Фізіологічні потреби.

Потреби в безпеці та впевненості в майбутньому.

Потреби належності до певної соціальної групи.

Потреби визнання й поваги.

Потреби в самовираженні.

Теорія існування, зв'язку та росту Альдерфера. К.Альдерфер вважає, що потреби людини можуть бути об'єднані в окремі групи. На відміну від Маслоу, він виділяє тільки три таких групи: потреби існування; потреби зв'язку; потреби росту.

Теорія набутих потреб Мак-Клелланда. Дана теорія пов'язана з вивченням і описом впливу на поведінку людини потреб досягнення, співучасті та влади. Це досить сильні потреби для людини, які значно впливають на її поведінку і примушують діяти.
Потреба досягнень проявляється в бажанні людини досягти поставлених цілей.

Теорія двох факторів Герцберга. Відповідно до теорії Герцберга, наявність факторів умов праці не буде мотивувати працівника. Вона тільки запобігає виникненню почуття незадоволеності роботою. Для досягнення мети мотивації потрібно забезпечити наявність мотивуючих факторів. Для того щоб використовувати теорію Герцберга ефективно, потрібно скласти перелік гігієнічних і мотивуючих факторів і дати можливість працівникам самим визначати, яким факторам вони надають перевагу.

Змістовні теорії мотивації ґрунтуються на потребах і пов'язаних з ними факторах, які визначають поведінку людей. Процесійні теорії розглядають мотивації з іншого боку. Процесійні теорії визнають існування потреб, але вважають, що поведінка людей визначається не тільки ними. Поведінка особистості є також функцією сприйняття і очікування, пов'язаних з даною ситуацією, і можливих наслідків вибраного типу поведінки.

Існує три основні процесійні теорії мотивації:

теорія очікування В.Врума

теорія справедливості Адамса

теорія Портера— Лоулера.

Концепція партисипативного (англ. – участь) управління ґрунтується на залученні працівників до прийнятого рішення з питань управління підприємством у вигляді різних форм самоуправління та «гуртків якості». Участь працівників в управлінні мотивує їх до більш інтенсивної та якісно виконаної роботи і, як результат, до підвищення продуктивності праці.

Мотивація праці – це бажання працівника задовольнити свої потреби через трудову діяльність.

Потреби – це те, що неминуче викликає і супроводжує людину в процесі її життя, те, що є спільний для різних людей, а водночас виявляється індивідуально в кожної людини. Потреби – відчуття фізичного, соціального дискомфорту, нестачі чогось, це необхідність у чомусь, що потрібне для створення і підтримки нормальних умов життя і розвитку людини. Потреби у свідомості людини перетворюються на інтерес або мотив.

Мотивація – це довготерміновий вплив на працівників з метою зміни за заданими параметрами структури ціннісних орієнтацій та інтересів, формування відповідної мотиваційної системи і розвиток на цій основі трудового потенціалу.
Стимулювання як тактика вирішення проблем є орієнтацією на фактичну структуру ціннісних орієнтацій і інтересів працівника, на більш повну реалізацію наявного трудового потенціалу.

Мотивація і стимулювання як методи управління працею є протилежними за напрямками: перший направлений на зміну існуючого стану, другий — на його закріплення, проте вони доповнюють один одного.

Стимулювання повинно відповідати потребам, інтересам і здібностям працівника. Мотивація – це процес свідомого вибору людиною того чи іншого типу поведінки, що визначається комплексним впливом зовнішніх (стимули) і внутрішніх (мотиви) чинників.
Стимулювання праці передбачає створення умов, при яких активна трудова діяльність дає певні, раніше зафіксовані результати, стає необхідною і достатньою умовою задоволення значних і соціально обумовлених потреб працівника, формування у нього мотивів до праці.

Винагороди – це поняття, що відноситься до всіх форм виплат або нагород, які одержує працівник. Винагороди діляться на: прямі виплати у вигляді заробітної плати, окладів, премії, комісійних і бонусів; непрямі – у формі пільг, таких, як страхування за рахунок роботодавця або оплачена відпустка.

Три підходи до вибору мотиваційної стратегії. Стимули і покарання: люди працюють за винагороди — тим, хто добре працює, платять добре, а тим, хто працює ще краще, платять ще більше. Тих, хто не працює якісно — карають.

Управління мотивацією здійснюється з використанням таких методів:

використання грошей як міра нагороди і стимулів; застосування покарань;

розвиток співучасті; мотивація через роботу; винагороди і визнання досягнень;

залучення людей до управління; заохочення і винагороди групової роботи, обмеження лімітування негативних факторів.

Мотиваційний Моніторинг – це система постійного спостереження і контролю стану мотивації трудової діяльності з метою його оперативної діагностики й оцінки в динаміці, прийняття кваліфікованих управлінських рішень в інтересах підвищення ефективності виробництва.

 

Завдання 1. Провести анкетування працівників (спеціалістів, службовців та робітників) аналізованого підприємства.

 

Розташуйте в порядку першості запропоновані десять видів винагород за вашу роботу (таблиця 1).

Таблиця 1

Можливі винагороди за роботу працівників

№п/п Види винагород Ранжиро -ваний ряд
1 Стабільність зайнятості.  
2 Повне визнання та адекватна оцінка виконаної роботи.  
3 Добра оплата.  
4 Цікава робота.  
5 Сприятливі умови праці.  
6 Почуття належності до справ  
7 Співчутливе ставлення з боку менеджерів (інтерес до особистих проблем працівників, бажання допомогти).  
8 Особисті контакти з менеджерами.  
9 Просування по службі.  
10 Дисципліна праці.  

Висновки _____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Таблиця 2

Підведення підсумків проведеного анкетування

№п/п Види винагород Ранжиро -ваний ряд
1 Стабільність зайнятості.  
2 Повне визнання та адекватна оцінка виконаної роботи.  
3 Добра оплата.  
4 Цікава робота.  
5 Сприятливі умови праці.  
6 Почуття належності до справ  
7 Співчутливе ставлення з боку менеджерів (інтерес до особистих проблем працівників, бажання допомогти).  
8 Особисті контакти з менеджерами.  
9 Просування по службі.  
10 Дисципліна праці.  

Висновки _________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Завдання 2. Використовуючи статистичні дані конкретного підприємства, здійснитианаліз ефективності застосованих винагород.

 

Таблиця 3

Ефективність використаних винагород на підприємстві _______________________________

№п/п Показники 20_____р. 20_____р. 20_____р. відхилення
+/- %
             
             
             
             
             
             
             
             

 

Висновки ____________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Тести

1. Відповідно до теорії Маслоу існує:

1. 5 груп потреб

2. 6 груп потреб

3. 4 групи потреб

4. 7 груп потреб

2. Мотивація – це:

1. процес свідомого вибору людиною того чи іншого типу поведінки, що визначається комплексним впливом зовнішніх (стимули) і внутрішніх (мотиви) чинників

2. відчуття фізичного, соціального дискомфорту, нестачі чогось, це необхідність у чомусь, що потрібне для створення і підтримки нормальних умов життя і розвитку людини. Потреби у свідомості людини перетворюються на інтерес або мотив

3. це система постійного спостереження і контролю стану мотивації трудової діяльності з метою його оперативної діагностики й оцінки в динаміці.

3. Винагороди – це:

1. поняття, що відноситься до всіх форм виплат або нагород, які одержує працівник

2. це процес свідомого вибору людиною того чи іншого типу поведінки, що визначається комплексним впливом зовнішніх (стимули) і внутрішніх (мотиви) чинників

3. це бажання працівника задовольнити свої потреби через трудову діяльність.

4. правильна відповідь відсутня

4. Потреби – це:

1. те, що неминуче викликає і супроводжує людину в процесі її життя, те, що є спільний для різних людей, а водночас виявляється індивідуально в кожної людини

2. це система постійного спостереження і контролю стану мотивації трудової діяльності з метою його оперативної діагностики й оцінки в динаміці

3. поняття, що відноситься до всіх форм виплат або нагород, які одержує працівник

4. це бажання працівника задовольнити свої потреби через трудову діяльність.

5. Мотивація і стимулювання як методи управління працею є:

1. протилежними за напрямками

2. діють в одному напрямку

3. правильна відповідь відсутня

6. Існує три основні процесійні теорії мотивації:

1. теорія очікування В.Врума, теорія справедливості Адамса, теорія Портера— Лоулера.

2. теорія потреб Маслоу, Теорія набутих потреб Мак-Клелланда, теорія Портера— Лоулера

3. теорія очікування В.Врума, теорія справедливості Адамса, теорія потреб Маслоу.

4. Теорія набутих потреб Мак-Клелланда, теорія Портера— Лоулера, теорія справедливості Адамса.

7. Концепція партисипативного це:

1.управління ґрунтується на залученні працівників до прийнятого рішення з питань управління підприємством у вигляді різних форм самоуправління та «гуртків якості».

2. визнання існуючих потребю

3. система постійного спостереження і контролю стану мотивації трудової діяльності з метою його оперативної діагностики й оцінки в динаміці, прийняття кваліфікованих управлінських рішень в інтересах підвищення ефективності виробництва.

4. відчуття фізичного, соціального дискомфорту, нестачі чогось, це необхідність у чомусь, що потрібне для створення і підтримки нормальних умов життя і розвитку людини.

 

Питання для самоконтролю

1. Теорії мотивації персоналу.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.009 сек.)