АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Підприємства можна класифікувати за різними критеріями: 1) формами власності; 2) формами організації; 3) розмірами; 4) сферами діяльності

Читайте также:
  1. Авіатранспортного підприємства»
  2. Аналіз дебіторської і кредиторської заборгованості підприємства
  3. Аналіз маркетингового середовища підприємства
  4. Аналіз оцінки системи управління розподілом готової продукції підприємства
  5. Аналіз товарної політики підприємства
  6. Аналіз фінансового стану підприємства
  7. Аналіз фінансової стійкості підприємства
  8. Аналітичний спосіб оцінки конкурентоспроможності підприємства.
  9. Баланс підприємства ( форма 1)
  10. БАНКРУТСТВА ПІДПРИЄМСТВА
  11. Будинки і споруди. Підприємства харчування
  12. Визначте місце козацької держави у міжнародних відносинах та основні положення її дипломатичної діяльності.

1) Відповідно до форм власності розрізняють підприємства таких видів: 1) індивідуальне, засноване на особистій власності, де використовується виключно особиста праця, самостійно здійснюється виробництво, весь дохід належить виробнику; 2) сімейне, засноване на власності та праці членів однієї сім’ї; 3) приватне, засноване на власності окремого громадянина з правом наймання робочої сили; 4) колективне, засноване на власності трудового колективу підприємства, кооперативу або іншого статутного товариства, громадської та релігійної організації; 5) державне, засноване на загальнодержавній (республіканській) власності; 6) комунальне (муніципальне), засноване на власності адміністративно-територіальних одиниць; 7) спільне, засноване на об’єднанні підприємств різних форм власності; 8) орендне — підприємства різних форм власності, що їх держава на певних умовах і на певний час передає в користування трудовим колективам.

2) Відповідно до форм організації підприємства виступають як: 1) товариство форма організації підприємства, що базується на об’єднанні (пайовому, частковому) майна різних власників. Як правило, це закриті компанії, де зміна власників паїв відбувається лише за згоди більшості її членів. Дохід між членами товариства розподіляється пропорційно до паїв. Розрізняють такі види партнерства:повне товариство (товариство з необмеженою відповідальністю); товариство з обмеженою відповідальністю; змішане (командитне) товариство; 2) асоціації — об’єднання, створені з метою постійної координації господарської діяльності; 3) корпорації (акціонерні товариства) — об’єднання, створені на основі поєднання виробничих, наукових або комерційних інтересів. Вони належать до товариств з обмеженою відповідальністю. Їхній капітал утворюється у грошовій формі та поділяється на однакові за номінальною величиною і неподільні паї у вигляді акцій. Рішення приймаються тими акціонерами, які володіють контрольним пакетом акцій (50% +1 акція). Особливим видом сучасної корпорації є холдингові компанії, які виступають власниками контрольних пакетів акцій низки підприємств. Холдинг виступає материнською компанією, а компанії, акціями яких є дочірними; 4) консорціуми — об’єднання промислового та банківського капіталу на певний час для досягнення єдиної мети; 5) концерни — об’єднання підприємств промисловості, наукових організацій, транспорту, банків, торгівлі тощо на основі повної фінансової залежності від одного або групи підприємців. Функціонування ринкових відносин пов’язане з виникненням цілого рядуфірм, що обслуговують ринок. Лізингові фірми — це фірми, що надають кредити орендарю з правом користування певними об’єктами. Інноваційні фірми впроваджують винаходи, науково-технічні розробки та послуги, реалізують різні проекти. Венчурні фірми проводять комерційну апробацію науково-технічних розробок. Брокерські (маклерські) фірми виступають як посередники в торгівлі товарами та послугами, під час виконання біржових операцій з товарами та цінними паперами, а також фрахтування суден і страхування. Аудиторські фірми (контори) за замовленням підприємств перевіряють їх фінансово-господарську діяльність, а також видають рекомендації щодо поліпшення справ. Фінансово-промисловим групам. Вони здійснюють контроль над виробничо-розподільним циклом з одного центру.

3) Класифікація підприємств за розмірами розрізняються як малі, середні та великі. Перехід до ринкової економіки передбачає оптимальне поєднання великих, середніх і малих підприємств. До малих підприємств українським законодавством віднесено підприємства з кількістю зайнятих 15—200 осіб залежно від галузі або виду діяльності. Малі підприємства відіграють важливу роль у ринковій економіці, забезпечують насичення ринку товарами, послугами, сприяють послабленню монополізму. Особливо важливе значення цих підприємств — у розвитку сфери послуг і торгівлі. Через свою масовість малі підприємства забезпечують удвічі більшу зайнятість населення на нових робочих місцях, ніж великі підприємства. Середні підприємства здійснюють виробництво невеликої, але стійкої номенклатури виробів у значних кількостях. Великі підприємства виготовляють масову продукцію стабільного асортименту, здійснюють великомасштабне фінансування у розробку науково-технічних проектів. До великих, як правило, відносять підприємства з кількістю зайнятих понад 1000 осіб..

4) Підприємства класифікують також за сферою, видом господарської діяльності. Зумовлене це тим, що існує суспільний поділ праці, відповідно до якого утворюються підприємства сільськогосподарські, промислові, будівельні, транспортні, фінансові, тор­говельні, наукові, сфери обслуговування. Виходячи з цього підприємства різних галузей можна згрупувати за видомдіяльності так: виробничі, фінансові, посередницькі, страхові, інноваційні, торговельні.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)