АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

РЕФЕРАТ. Пояснювальна записка до дипломної роботи «Особливості сімейних установок осіб з гомосексуальною орієнтацією» 104 сторінок

Читайте также:
  1. V. Реферат
  2. V. Реферат
  3. V. Реферат
  4. V. Реферат
  5. V. Реферат
  6. V. Реферат
  7. Автореферат
  8. Авторефераты диссертаций
  9. Авторефераты диссертаций
  10. Библиографическое описание рецензий и рефератов
  11. В) Методические рекомендациипо выполнению рефератов, контрольных, самостоятельных работ, тестовых заданий и задач.
  12. Вибір теми реферату.

 

Пояснювальна записка до дипломної роботи «Особливості сімейних установок осіб з гомосексуальною орієнтацією» 104 сторінок, 11 рисунків, 14 таблиць, 103 використаних джерел, 13 додатків.

СІМЕЙНІ УСТАНОВКИ, ГОМОСЕКСУАЛИ, ОДНОСТАТЕВІ СТОСУНКИ, ПСИХОЛОГІЯ СЕКСУАЛЬНОСТІ, СІМЕЙНА ПСИХОЛОГІЯ

Об'єкт: сімейні установки особистості

Предмет: сімейні установки осіб гомосексуальної орієнтації

Мета:визначення особливостей шлюбно-сімейних установок осіб гомосексуальної орієнтації.

Гіпотеза: особливості сімейних установок осіб гомосексуальної орієнтації відрізняються від особливостей сімейних установок осіб традиційної орієнтації..

Методи дослідження:

a) Теоретичні: aнaлiз, синтез, системaтизaцiя, yзaгaльнення, якi дaли мoжливiсть нayкoвoгo oсмислення oтримaних дaних;

b) Емпіричні: психодіагностичне тестування, проективні методики;

c) Статистичні: методи математичної статистики

Методики дослідження: Методики дослідження: опитувальник «Вимірювання установок в сімейній парі» (Ю.Е.Альошина), методика «Діагностика мотиваційних орієнтацій в міжособистісних комунікаціях» І.Д. Ладанов, В.А. Урзаєва, опитувальник задоволеності шлюбом В. В. Століна, Т.Л.Романової, Г.П.Бутенко, проективна методика «Тест незакінчених речень Сакса-Леві», методика «Рівень співвідношення «цінності-доступності» в різних життєвих сферах» (Н.С.Фанталова)

Основні результати і висновки дослідження можуть бути використані студентами і викладачами соціальних і психологічних факультетів при вивченні та викладанні курсів «Сексологія», «Сімейна психологія», «Психологія сексуальності». Отримані результати будуть корисними для громадських організацій, що займаються захистами прав людини і сексуальних меншин. Результати можуть бути застосовані для розуміння психологічних особливостей представників ЛГБТ та їх партнерських стосунків, для формування в соціумі толерантного ставлення до сексуальних меншин.


 

ЗМІСТ

ВСТУП………………………………………………………………….….….……. Розділ 1Теоретичний аналіз проблематики сімейних установок осіб гомосексуальної орієнтації…………………………………………….……...…… 1.1. Сімейна установка як фактор шлюбно-сімейних стосунків………….... 1.2. Особливості ЛГБТ-стосунків …………………………….……………… 1.3. Порівняння особливостей гомосексуальних і гетеросексуальних стосунків…………………………………………………………………………….. 1.4. Особливості стосунків представників нетрадиційної орієнтації в Україні……………………………………………………………………………….. Висновки до розділу 1 …………………………………………..……………. Розділ 2Емпіричне дослідження особливостей сімейних установок в осіб гомосексуальної орієнтації ……………………………………………….……… 2.1. Структура і методи дослідження ………………………………………. 2.2. Особливості сімейних установок та мотивації осіб гомосексуальної орієнтації……………………………………………………………………………. 2.3. Особливості ціннісних орієнтацій та ієрархія цінностей в осіб гомосексуальної орієнтації………………………………………………………....
 
 
2.4. Полові розбіжності в осіб гомосексуальної орієнтації стосовно сімейних установок,мотивації і системі цінностей……………………………….

 
2.5. Математична обробка даних емпіричного дослідження………………..

Висновки до розділу 2 …………………………………..…………………….

Висновки ……………………….……………………..…………………………

 
Список використаних ДЖЕРЕЛ…………..……………………………….

Додатки…………………………………………………………………………...

 

 

           
 
 

ВСТУП

 

 

Актуальність. Останнім часом зростає інтерес до дослідження різних аспектів сімейного життя. Особлива увага приділяється, так званій, кризі сім'ї, яка проявляється: у розпаді сімей протягом порівняно невеликого тимчасового інтервалу з моменту реєстрації відносин; у відсутності бажання реєструвати стосунки; в появі нетрадиційних форм сімей. Зараз відбуваються значні зміни у формуванні сімейних установок та цінностей не тільки у кожного індивіда, а у суспільству в цілому. Зміни установки можна зрозуміти, проаналізувавши зміни в діяльності, де вона протікає. Багато дослідників говорять про те, що основною характеристикою наявної соціальної ситуації виступає її нестабільність, що характеризується змінами в системі ціннісних уявлень (Е.А.Іванова, С.А.Фролов, В. Т. Лісовський, Д.Ван де Каа). У зв'язку з переходом до нового укладу життя люди переживають «цивілізаційний шок», «антропологічну кризу» (М.Ю.Арутюнян, О.М.Здравомислова, Н.В.Кулагіна). Сучасна сім'я опинилася перед вибором: з одного боку, між традиційними засадами сім'ї, з іншого, між новими, більш радикальними орієнтаціями у сімейній сфері (Л.Е.Ванд, Т.І.Димнова, В.М.Целуйко). Зараз з інститутом батьківсько-сімейних стосунків відбуваються значні зміни у зв’язку з лібералізацією економічного і соціально-суспільного життя, активного залучення до європейської системи цінностей, яка дозволяє більш вільні в своїх границях стосунки – не тільки традиційні сім'ї, але й цивільні шлюби, одностатеві партнерства та одностатеві шлюби (в залежності від країни).

Проблема ставлення до гомосексуальності і проблема гомофобії в цілому є дуже гострими в Україні. Одностатеві стосунки переживають пригнічення не тільки зі сторони суспільства та установлених культурними особливостями соціальними стереотипами, а й пригнічення зі сторони влади (законопроект №8711 “Про заборону пропаганди гомосексуалізму»), не дивлячись на те, що дискримінаційні процеси уповільнюють процеси євроінтеграції України, які зараз є найактуальнішими на думку економістів і політиків (законопроект № 2342 "Про внесення змін до законодавчих актів України щодо запобігання та протидії дискримінації в Україні», розгляд якого перенесли на деякий термін). Проти законопроекту виступає ряд громадянських і релігійних організацій. Масові церковні організації демонструють досить стійке і послідовно негативне ставлення до всіх питань, пов'язаних з гомосексуальністю, абсолютно ігноруючи сучасні тенденції серед своїх західних одновірців. Втім, такий стан справ характерний для церков "третього світу" і слаборозвинених держав колишнього «соцтабору».

Високий рівень гомофобії в Україні заважає розвитку ЛГБТ-громад. Профілактичні втручання, освітня або інформаційна робота з цією групою негативно сприймаються більшою частиною суспільства. Населення досі керується стереотипами стосовно гомосексуальних людей, а слова "гомосексуальний", "гей" або «лесбіянка» асоціюються з психічними розладами, кримінальними нахилами або ВІЛ / СНІДом.

Абстрактне сприйняття прав людини, без їх деталізації, може давати спотворену картину. Саме тому два наступних питання, що стосуються найбільш болючих тем і викликають гострі дискусії - одностатеві шлюби і виховання дітей гомосексуалами - були потрібні для уточнення межі прийнятності рівноправності.

Частка респондентів, які визнають право гомосексуальних пар на офіційну реєстрацію своїх відносин, не змінилася за 10 років. Разом з тим, спостерігається стабільне зниження частки тих,кому важко відповісти, які поповнюють групу категоричних противників такого аспекту громадянської рівноправності. Аналогічні тенденції спостерігаються і у відповідях на питання про право ЛГБТ на виховання дітей. Можна припустити, що ситуація з загостренням громадської дискусії з ЛГБТ-питань, в тому числі регулярні висловлювання консервативних сил на тему одностатевих партнерств, призводить до поповнення групи супротивників офіційної реєстрації гомосексуальних шлюбів за рахунок тих, хто раніше не міг зайняти чітку позицію щодо запропонованої проблематики.

Тому, як ми бачимо, представники ЛГБТ в Україні, які хочуть формувати сімейні відносини, переживають не найкращі часи. Треба зазначити, що ця проблематика не привернула достатньої уваги зі сторони українських вчених. Але з кожним роком, все більше і більше з'являється публікацій на цю тематику. Для того, щоб «доказати» українському суспільству «нормальність» одностатевих стосунків та одностатевих сімейно-шлюбних відносин, треба достатньо інформації для надання суспільству. Тому дослідження особливостей сімейно-шлюбних стосунків всередині одностатевих пар є дуже актуальним в теперішній час.

Об'єкт: сімейні установки особистості

Предмет: сімейні установки осіб гомосексуальної орієнтації

Метою даного дослідження є визначення особливостей шлюбно-сімейних установок осіб гомосексуальної орієнтації.

Гіпотеза дослідження виходить з припущення, що особливості сімейних установок осіб гомосексуальної орієнтації відрізняються від особливостей сімейних установок осіб традиційної орієнтації.

Завдання дослідження:

1. Зробити теоретичний аналіз наукової літератури щодо сімейних установок особистості в шлюбно-сімейних стосунках і особливості уявлення про сімейні стосунки в осіб гомосексуальної орієнтації

2. Визначити особливості сімейних установок та мотивації стосунків осіб гомосексуальної орієнтації

3. Визначити особливості ціннісних орієнтацій та ієрархію цінностей осіб гомосексуальної орієнтації

4. Встановити наявність розбіжностей щодо сімейних установок у жінок та чоловіків гомосексуальної орієнтації

5. Встановити наявність статистично-значимих зв’язків в системі сімейних установок осіб гомосексуальної орієнтації і статистично-значимих розбіжностей у порівнянні особливостей сімейних установок у представників гомосексуальної та гетеросексуальної орієнтації

Методи дослідження: Завдання дипломної роботи зумовили вибір методів і методик дослідження.

1. Теоретичні: аналіз, синтез, систематизація, узагальнення, які дали можливість наукового осмислення отриманих даних;

2. Емпіричні: психодіагностичний метод, який включав такі методики:опитувальник «Вимірювання установок в сімейній парі» (Ю.Е.Альошина), методику «Діагностика мотиваційних орієнтацій в міжособистісних комунікаціях (І.Д. Ладанов, В.А. Урзаєва)», опитувальник задоволеності шлюбом В. В. Століна, Т.Л.Романової, Г.П.Бутенко, методика «Рівень співвідношення «цінності» і «доступності» в різних життєвих сферах» Фанталової; проективні метод: тест незакінчених речень Сакса-Леві;

3. Статистичні методи обробки отриманих даних: критерій Колмогорова – Смірнова для оцінки нормальності розподілу, критерій Пірсона для виявлення значимих кореляційних зв’язків, критерій Мана-Уітні для виявлення статистично значимих розбіжностей у порівнянні двох підгруп вибірки

Характеристика вибірки: 30 осіб гетеросексуальної орієнтації (15 чоловіків і 15 жінок); 30 представників гомосексуальної орієнтації(15 чоловіків і 15 жінок). Обов'язковою умовою було наявність партнера і перебування у стосунках. Вік вибірки: 25-30 років.

Наукова новизна. Результати проведеного дослідження можна буде використовувати в подальшому вивчені проблематики ЛГБТ-стосунків та їхніх особливостей. Результати можуть бути корисними для дослідження людських стосунків в цілому з урахуванням того, що традиційна модель сім’ї перестала бути єдиною можливою у формуванні шлюбно-сімейних стосунків. З'являються нові форми стосунків зі своїми особливостями. Дослідження сімейних установок осіб гомосексуальної орієнтації допоможе в розумінні новизни цих форм.

Практична цінність. Теоретичні положення, результати дослідження можуть бути використані студентами і викладачами соціальних і психологічних факультетів при вивченні та викладанні курсів «Сексологія», «Сімейна психологія», «Психологія сексуальності». Отримані результати будуть корисними для громадських організацій, що займаються захистами прав людини і сексуальних меншин. Результати можуть бути застосовані для розуміння психологічних особливостей представників ЛГБТ та їх партнерських стосунків, для формування в соціумі толерантного ставлення до сексуальних меншин.


 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)