АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Сімейні установки як фактор шлюбно-сімейних стосунків

Читайте также:
  1. I. Психологические факторы низкой надежности персонала
  2. II фактор составляют показатели, свидетельствующие о богатстве и сложности понятийных репрезентаций.
  3. VIII. Описание основных факторов риска, связанных с деятельностью Общества
  4. А) Ресурсные факторы
  5. АВТОМАТИЗАЦІЯ ОДНОКОРПУСНІ ВИПАРНІ УСТАНОВКИ
  6. АВТОМАТИЗАЦІЯ УСТАНОВКИ ДЛЯ ОТРИМАННЯ РЕЧОВИНИ МЕТОДОМ ЗМІШУВАННЯ
  7. АВТОМАТИЗАЦІЯ УСТАНОВКИ ДЛЯ ФІЛЬТРАЦІЇ
  8. АВТОМАТИЗАЦІЯ УСТАНОВКИ ПРИГОТУВАННЯ СИРОПУ
  9. Активное слушание смягчает жесткие воспитательные установки родителя.
  10. Анализ влияния факторов на косвенные расходы
  11. Анализ земельных ресурсов. Анализ факторных и результативных показателей.
  12. Анализ опасных факторов и разработка контрольных и предупреждающих действий.

Сім'я – один з найважливіших феноменів, супроводжуючий людину протягом усього її життя. Поняття сім'ї має для кожної особистості свій внутрішній зміст, а численні аспекти сім'ї мають для людини різний сенс.

Сім'я - це історично конкретна система взаємин між подружжям, між батьками та дітьми. Історичний аналіз свідчить про те, що склад сімейної групи залежить від соціального ладу і економічного устрою суспільства, від рівня його культурного розвитку і способу життя в цілому[2;c.27].

Кожна культура (і її субкультури) породжує певну нормативну модель сім'ї, точніше, групу моделей. Структура нормативної моделі сім'ї включає в себе наступні елементи: число членів сім'ї; склад членів сім'ї, кожен з яких характеризується певним статусом, позицією з певними правами і обов'язками, що визначають очікувану поведінку; сукупність взаємовідносин членів сім'ї, які мають певний зміст і динаміку.

Ідеальну сім'ю можна розглядати як нормативну модель сім'ї, яка приймається суспільством і відображена в колективних уявленнях, моральних цінностях, культурі суспільства, в тому числі - в релігійній культурі.

У соціальній психології сім'ю відносять до малої групи, члени якої пов'язані шлюбними чи родинними відносинами, спільністю побуту і взаємною моральною відповідальністю. При цьому вказується, що соціальна потреба у сім'ї обумовлена ​​потребою суспільства у фізичному і духовному відтворенні населення.

Як будь-яка інституалізована група, сім'я скріплюється відносинами «влади-підпорядкування», взаємовідповідальності, пов'язана з мотивом афіліації (приєднання). Влада пов'язана з домінуванням, воно ж, у свою чергу, припускає відповідальність за тих, хто підпорядковується, а відповідальність - влада над людьми для реалізації відповідальних завдань [33; c.121-123].

Психологічна близькість зазвичай негативно корелює з відношенням «домінування - підпорядкування»: чим більше влада однієї людини над іншим, тим менше між ними психологічної близькості, оскільки влада - це примус.

Життя сім'ї характеризується матеріальними і духовними процесами. Важко знайти іншу соціальну групу, до якої задовольнялося б стільки різноманітних людських і суспільних потреб, в якій розгортаються основні процеси життя людини і яка накладає настільки значимий відбиток на всі його розвиток [33; c. 125-127].

На сьогоднішній день існує яскраво виражений соціальний запит на оптимізацію життєдіяльності сім'ї, підвищення ефективності подружжя та дитячо-батьківських відносин, так як існує ряд тривожних тенденцій, які свідчать про кризові явища в житті сім'ї і в психологічних особливостях міжособистісних взаємин членів сім'ї. Ці несприятливі тенденції пояснюються як наявністю певних соціально-економічних умов, так і погіршенням психологічної атмосфери сім'ї, зростанням дисфункціональності і конфліктності в значної частини українських сімей. У той же час цінність сім'ї як соціального інституту залишається високою.

Сім'я - істотний чинник емоційного благополуччя особистості, найважливіша сфера самореалізації людини. Любов і шлюбно-сімейні відносини сприяють переживанню людиною щастя і задоволеності життям. Як показують проведені в США М. Аргайлом дослідження, задоволеність шлюбом визначає загальну задоволеність життям і стан щастя. Несприятливі ж сімейні відносини є найпотужнішими стресовими чинникам, які збільшують сприйнятливість людей до захворювань і можливість потрапити в проблемні ситуації [2; 24-26].

Сучасна традиційна сім'я нуклеарна, тобто складається з батьків і дітей. На відміну від розгалуженої сім'ї з кількома поколіннями, вона більш проста, демократична, мобільна, вільна від регламенту і впливу старших поколінь і, таким чином, більш пристосована до сучасних умов життя. І. С. Голод вважає найбільш радикальним показником еволюції сім'ї «акцентування одного з основних сімейних відносин, що історично змінюється: сьогодні відбувається, умовно кажучи, рух від спорідненості (батько - син, кровну спорідненість і т. п.) до властивості (чоловік - дружина)». Він підкреслює, що структурні зміни сім'ї відбуваються протягом століть, функціональні - з початку XX ст., А активізація особистісного взаємодії подружжя - лише в останні кілька десятиліть[33; c.117-118].

Отже, сім'я еволюціонує до подружнього формі, основу її в зростаючій мірі складають особистісно-емоційні стосунки подружжя. Але ця динаміка пов'язана і з чималими труднощами, оскільки потреби подружжя в нових відносинах випереджають здатності до встановлення і підтримання цих нових і до того ж постійно корригуємих життєвою практикою відносин. Сімейні установки і уявлення про шлюб створюють прообраз майбутнього сім'ї, а стереотипи реальної подружньої поведінки багато в чому виходять з минулого, «перевіреного часом», досвіду [34; c.113-115].

Нуклеарний шлюб як сформоване подружжя або подружжя, що перебуває у процесі формування, пред'являє більш складні вимоги до особистісної взаємодії членів сім'ї. Він не підноситься подружжю в готовому, покращеному вигляді, а задається для них як завдання, що вимагає набагато більших, ніж раніше, особистісних зусиль, готовності і здатності до вчинення цих зусиль. Свобода від регламентації старшими поколіннями поєднана разом з ускладненням отримання підтримки з їхнього боку: нова сім'я сама торує свої шляхи, а не слідує уторованими.

Шлюбно-сімейна установка - це позиція особистості щодо шлюбу та сім'ї, сформована на основі досвіду, яка визначає стан готовності до шлюбу і поведінку людини в шлюбно-сімейній сфері [35; c.212].

Так як соціальна установка складається з трьох провідних компонентів: знання, емоції і дії - то і в структурному відношенні шлюбно-сімейної установки можна виділити такі компоненти:

• емотивний полягає в сприйнятті себе як майбутнього об'єкта шлюбно-сімейних відносин, відображає позицію молодої людини по відношенню до сімейного способу життя в цілому;

• когнітивний передбачає наявність певних знань, необхідних для шлюбно-сімейної взаємодії;

• діяльнісний визначає психологічну готовність до шлюбу [35;c. 212-215].

Ключовими факторами, що впливають на формування шлюбно-сімейних установок, є матримоніальний менталітет; батьківська сім'я; освітнє середовище та засоби масової інформації. Матримоніальний менталітет невіддільний від прабатьківській культури, релігії, фольклору, ідеології, що передаються від покоління до покоління. Проте в даний час відбувається зміна традиційних матримоніальних уявлень.

На основі аналізу теоретичних і емпіричних досліджень можна виділити наступні компоненти шлюбно-сімейних установок:

· установки на шлюб (Л.Б.Шнейдер),

· установки на дітонародження (І.А.Антонов, Е.Ф.Ачільпедіева, В.А.Борісов, Про. К.Лосева, В.А.Сисенко, Л.Б.Шнейдер З.А.Янкова),

· статеворольову установку (Ю.Е.Алешіна, М.Ю.Арутюнян, С.І.Голод, В.Н.Дружінін, Т.І.Димнова, О.М.Здравомислова, И.С.Кон, В.А.Сисенко, А.Г.Харчев, Л.Б.Шнейдер),

· установку на сімейні цінності (Т.І.Димнова, Л. Б.Шнейдер).

Орієнтація на подружжя є найважливішою цінністю. Дана потреба реалізується у формах материнства і батьківства. Необхідність вивчення установок на дітонародження пов'язано з несприятливими демографічними показниками: зниженням народжуваності до рівня депопуляції. Важливим елементом підготовки молоді до сімейного життя є формування установок на такі сімейні цінності, як вірність, взаємна турбота, почуття обов'язку, відповідальності та ін. Адекватне ставлення до протилежної статі є важливим компонентом шлюбно-сімейної установки. Молоді люди повинні враховувати особливості поведінки свого партнера, тому що поведінка чоловіка і жінки мають свої відмінні риси, стандарти, які сформувалися в ході культурно-історичного розвитку і передаються в процесі виховання (И.С.Кон, В.А.Сисенко). В даний час відбуваються зміни в культурі взаємин між статями: спостерігаються зміни в гендерних соціокультурних стереотипах маскулінності і фемінності, які проявляються в ослабленні поляризації чоловічих і жіночих ролей, також спостерігається тенденція зміни норм сексуальної поведінки і відповідних їм моральних установок (Т.В.Андреева, З. І.Голод, Д.В.Піліпішін, Е.М.Черняк, Д.Попеное). Треба зазначити, що в гомосексуальних стосунках теж іноді зберігається роль «чоловіка-жінки», деякі одностатеві відносини (особливо серед лесбіянок) будуються по схемі гетеросексуальних стосунків. Але це стосується не всіх. Дану модель неможна розглядати в парадигмі гендерної нерівності і традиційних сімейних схем, про що ми будемо говорити далі.

На протязі життя від народження і до кінця життя відбуваються зміни в сімейних установках та цінностях. Зміни установки можна зрозуміти, проаналізувавши зміни в діяльності, де вона протікає [1; c.114]. Багато дослідників говорять про те, що основною характеристикою наявної соціальної ситуації виступає її нестабільність, що характеризується змінами в системі ціннісних уявлень (Е.А.Іванова, С.А.Фролов, В. Т. Лісовський, Д.Ван де Каа). У зв'язку з переходом до нового укладу життя люди переживають «цивілізаційний шок», «антропологічну кризу» (М.Ю.Арутюнян, О.М.Здравомислова, Н.В.Кулагіна). Слово «криза» означає «розрізняти», «вибирати». Сучасна сім'я опинилася перед вибором: з одного боку, між традиційними засадами сім'ї, з іншого, між новими, більш радикальними орієнтаціями у сімейній сфері (Л.Е.Ванд, Т.І.Димнова, В.М.Целуйко).

Традиційна сім'я характеризується: а) традиційним поділом чоловічої і жіночої ролі, б) провідна роль у прийнятті сімейних рішень належить чоловікові, високий авторитет батька, в) дружина грає роль матері і господині (М.Ю.Арутюнян, О.М.Здравомислова).

Особливостями егалітарної (модернізованої) сім'ї є: а) Егалітарне (рівноправне) розподіл ролей; б) демократична структура лідерства; в) егалітарна концепція життя, тобто норми рівності партнерів як у сім'ї, так і за її межами [10;c.167-188].

Зміни, що відбуваються в сім'ї, впливають на результати соціалізації молодого покоління. Молоді люди дезорієнтовані в шлюбно-сімейному просторі - рідна культура не може дати їм зразки або стереотипи сімейної взаємодії, на які вони могли б орієнтуватися при створенні власної сім'ї. Тому молодь піддається, як говорять дослідники, соціально-культурному процесу «вестернізації», «американізації», «макдольнізаціі» (М.О.Мнацакян), тобто запозиченню окремих елементів західної культури. Відзначається значне зростання західній цінності - індивідуалізму (С.Мелфорд, С.Нанінгтон) і глобальна ломка традиційних стереотипів (І.С.Кон, Л.Б.Шнейдер). Навіть поняття «сім'я» зазнає змін. Д. Попеннойконстатує факт, що, на думку деяких, поняття «сім'я» має поширюватися не тільки на традиційну сім'ю, а й на гомосексуальну пару, яка проживає разом (М.Нансон, Е.Лінч). У суспільстві з'являються альтернативні форми шлюбно-сімейних відносин: гомосексуальні шлюби, повторні шлюби, позашлюбні інтимні стосунки, свінгерство («шведська сім'я»), гостьові шлюби, самотність, свідомо бездітні шлюби.

Найбільшою популярністю в даний час користується так званий цивільний шлюб. Мода на цивільні шлюби свідчить про найглибшу кризу сім'ї та падінні її соціального престижу. Вибір цивільного шлюбу говорить про те, що у людей існує страх вступати в глибокі міжособистісні відносини, що припускають взаємні зобов'язання і відповідальність (Т.І.Димнова, О.А.Карабанова, В.М.Целуйко).

Але з іншого боку, є й винятки, які опинилися в положенні без вибору - гомосексуальні сім'ї, які позбавлені офіційного права заводити справжню повноцінну родину.

Молодь стоїть перед необхідністю вибору пріоритетів: сім'я або робота, матеріальне благополуччя, розвага і т.д. Рівень підготовки молоді до шлюбу є вкрай низьким, переважає не раціональний, а емоційний підхід до шлюбу, завищений романтизм, відсутність психологічних та побутових навичок (В.А.Сисенко, Е.І.Зрітнева, Е.М.Черняк).

Установка є умовою, яка формується ще в дитинстві і завдяки якому створюється можливість для виховного впливу на дитину (Л.С.Виготський, В.М.Мініяров). Шлюбно-сімейні установки формуються в умовах власної батьківської сім'ї. Сучасні дослідження показують, що батьки не беруть належної участі у справі підготовки молодого покоління до сімейного способу життя [10; c.28-249]. Спостерігається послаблення ролі сімейного виховання і зростання значущості інших суспільних інститутів (И.С.Кон, В.М.Целуйко, Л.Б.Шнейдер). Дослідники говорять про зростання ролі так званої «телеекраної соціалізації» (В.В.Абраменкова, І.Я.Медведева, Т.Л.Шішова). На розвиток шлюбно-сімейних установок засоби масової інформації роблять значний вплив, деформують, ставлять под сумнівстереотипи чоловічої та жіночої поведінки. Важливим чинником у формуванні шлюбно-сімейних установок є також освітнє середовище.

Серйозних досліджень у цій області небагато. Одне з них виконано Е. Тійт, і результати його узгоджуються з прогнозами розвитку сімейно-шлюбного інституту, належать С. І. Голоду [24; c.267-281]. Девіз «одружитися, так як любимо один одного» поступово поступається місцем девізу «одружитися, так як поважаємо і любимо один одного». В уявленнях про ідеальну сім'ю найбільш цінними і бажаними його властивостями виступають взаєморозуміння, повага, довіра; за ними йдуть любов, ніжність, прихильність, які жінки оцінюють вище, ніж чоловіки. Особисті якості партнерів включають в себе, поряд з загальновизнаними чесністю, добротою і ін., ряд рис, що культорально розрізняються (інтелігентність або почуття гумору, або традиційні стереотипи маскулінності і фемінінності). Рекреативні і прокреативніфункції сім'ї в моделі ідеального шлюбу переважають над економічними. Цікаво, що модель ідеальної сім'ї не відповідає прогнозам щодо симетричної, біархатной сім'ї; жінки, зазначає Е. Тійт, протягом кількох поколінь змогли переконатися не тільки в достоїнствах, а й у недоліках симетричної сім'ї, і їх ідеали зрушать трохи назад - до не зовсім симетричному, але зате більш реалістичного і природному розподілу ролей у сім'ї. Як нам здається, це розбіжність даних Е. Тійт з прогнозами є, насамперед, результатом некоректних формулювань прогнозів: симетрія живого завжди не абсолютна, а соціально-психологічна симетрія сім'ї - це не співвідношення 1:1, а рівні для кожного з подружжя можливості особистісної (а значить - фемінінною і маскулінної, тобто різної) самореалізації; тут доречніше говорити про золотий переріз, ніж про золоту середину [10; c.234-281]. Опитані жінки хотіли мати мужнього, з сильним характером, більш освіченого і активного, ніж вони самі, чоловіка, висловлюючи готовність взяти на себе основну частину домашньої роботи. Високою цінністю в моделі ідеального шлюбу займає окрема житлоплоща, тоді як моральна підтримка старших, заможність, походження і соціальний стан чоловіка виразно знизилися в цінності. Хороші відносини з друзями оцінюються вище хороших відносин з батьками чоловіка. Дошлюбна цнота все більше втрачає своє ціннісне значення, але подружня вірність залишається високою цінністю. До алкоголізації та паління чоловіка відносяться настільки терпимо, наскільки вони не порушують відносин у родині.

Одне з основоположних умов стабільності шлюбу – сумісність майбутнього подружжя, під якою розуміється здатність членів групи узгоджувати свої дії та оптимізувати взаємини в різних видах спільної діяльності. Забезпечення сумісності є одним з умов створення сприятливого психологічного клімату в сім'ї.

Виділяють кілька видів сумісності [1;68-95]. Серед них:

- Конституціональний рівень подружньої сумісності;

- Узгодженість функціонально-рольових очікувань;

- Ціннісно-орієнтаційна єдність, подібність структури цінностей і смислів.

«Нижній», тобто конституціональний, рівень подружньої сумісності, визначає психофізіологічну сумісність темпераментів, узгодженість сенсомоторних дій подружжя.

Сімейне життя передбачає виконання певних функцій і обов'язків, сімейних ролей. Тому для стабільності сім'ї та сімейного благополуччя необхідна узгодженість функціонально-рольових очікувань, уявлень членів сім'ї про те, що, як, з ким і в якій послідовності повинні вони робити для досягнення поставлених завдань.

Для того щоб сімейні функції успішно реалізовувалися в процесі взаємодії, члени сім'ї повинні виконувати певні ролі.

Загальноприйнята класифікація сімейних ролей включає такі з них [32;c.113-127]:

1. Відповідальний за матеріальне забезпечення сім'ї. Ця роль включає в себе комплекс обов'язків, пов'язаних із забезпеченням сім'ї необхідним рівнем добробуту.

2. Господар/господиня. Реалізація цієї ролі передбачає придбання продуктів, приготування їжі, забезпечення затишку, чистоти і порядку, догляд за одягом і т.п.

3. Відповідальний за підтримання родинних зв'язків. Ця роль включає участь у сімейних ритуалах і церемоніях, організацію спілкування з родичами і сприяння соціальному становленню членів сім'ї.

4. Організатор сімейної субкультури. Виконання цієї ролі спрямоване на формування у членів сім'ї певних культурних цінностей, різноманітних інтересів і захоплень.

5. Роль організатора розваг. Дана, відносно недавно виділена роль включає ініціацію та організацію життєдіяльності сім'ї у сфері дозвілля.

6. Роль сімейного психотерапевта. Виконання цієї також щодо нової ролі передбачає здійснення дій, спрямованих на вирішення особистісних проблем іншого. Слід зазначити, що повнота виконання цієї ролі тісно пов'язана із загальною задоволеністю шлюбом.

7. Роль любовного партнера. Дана роль пов'язана з проявом активності в сфері сексуальних відносин.

8. Роль відповідального за догляд за немовлям. Виконання цієї ролі вимагає забезпечення дитині в перші рік-півтора його життя фізичного і психічного комфорту.

9. Роль вихователя. Ця роль включає в себе виконання обов'язків, пов'язаних з формуванням особистості дитини більш старшого віку.

Вищим рівнем прояву сумісності в повсякденному сімейному житті є ціннісно-орієнтаційна єдність. Спільність ціннісних орієнтації - це міцна, тверда платформа для взаєморозуміння між людьми.

Відсутність цієї спільності у постійно контактуючих людей, а тим більше, подружжя, створює чимало труднощів для їх духовного спілкування.

Подібність сімейних цінностей віддзеркалює єдність поглядів, відносин членів сім'ї до загальнолюдських норм, правилам, принципам формування, розвитку та функціонування сім'ї як малої соціальної групи. В даний час в динаміці цього показника спостерігається дві тенденції. Перша - поляризація ціннісних орієнтації певних членів сім'ї, як правило, батьків і дітей. Друга - деформація сімейних цінностей і поява нових, відмінних від традиційно сформованих цілей, ідеалів, інтересів і переконань членів сім'ї.

Кожна з цих тенденцій може мати дестабілізуючий вплив на психологічне здоров'я сім'ї.

На сім'ю як систему взаємин подружжя також впливають узгодженість або неузгодженість сімейних цінностей і рольова адекватність чи неадекватність партнерів. Протягом історії розвитку сім'ї вони можуть зазнавати певних змін. Для стабільності сім'ї та задоволеності шлюбом важлива ступінь їх узгодженості та рольова адекватність.

Бажання вступити в сімейний союз і ступінь готовності до його укладення - це далеко не однакові поняття. На думку психологів, морально-психологічна підготовленість особистості до побудови сім'ї означає відповідність цілому комплексу вимог, обов'язків і соціальних стандартів поведінки, якими регулюється сімейне життя [ 33;115-121]. До них відносяться:

- Готовність прийняти на себе нову систему обов'язків стосовно свого шлюбного партнера, дітей та відповідальність за їх поведінку;

- Розуміння прав і достоїнств інших членів сімейного союзу, визнання принципів рівності в людських відносинах;

- Прагнення до повсякденного спілкування та співпраці, погодженням взаємодій з представниками протилежної статі, що, у свою чергу, передбачає високу моральну культуру;

- Вміння пристосуватися до звичок і рис характеру іншої людини і розуміння його психічних станів;

- Здатність до самовідданості стосовно партнера;

- Висока естетична культура почуттів і поведінки особистості;

- Вміння вирішувати конфлікти конструктивним способом;

- Здатність до саморегуляції власної психіки та поведінки та інші.

Міцність сім'ї залежить від багатьох факторів, так як об'єднуються дві особистості з їх складними психологічними і фізіологічними особливостями. Знання і облік цих особливостей є фундаментом щасливих стосунків.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.009 сек.)