АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Особливості ціннісних орієнтацій та ієрархію цінностей осіб гомосексуальної орієнтації

Читайте также:
  1. Аграрні кризи та їхні особливості
  2. АНАТОМІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ СЕЧОВИВІДНОЇ СИСТЕМИ
  3. Б) особливості акторского складу та їх поділ
  4. Балансова вартість товарно-матеріальних цінностей ТзОВ «Соната» на 01.01.20__ р.
  5. Бізнес-лексика та її особливості
  6. Біохімічні особливості
  7. Вивчення і особливості розвитку молодшого шкільного віку.
  8. Видові особливості молочної залози в свійських тварин
  9. Видові особливості м’якушів у свійських тварин
  10. Висновок експерта як джерело доказів у кримінальному провадженні: поняття, значення, структура та особливості оцінки.
  11. Відкриття кожної нової якості та особливості води вражає і хвилює уяву і, здається, у своїй загадковості вода невичерпна.
  12. Властивості та характерні особливості складних систем

 

 

Для того щоб визначити особливості ціннісно-смислової сфери респондентів було застосовано методику «Рівень співвідношення «цінності» і «доступності» в різних життєвих сферах» Фанталової.

Завдання:

- визначити ступень значимості кожної цінності у респондентів

- визначити ступень доступності кожної цінності у респондентів

В результаті проведення методики «Рівень співвідношення «цінності» і «доступності» в різних життєвих сферах» Фанталовоїбули отримані результати, на основі яких була побудована зведена табл.2.3.1, що включає процентне співвідношення вираження значимості цінностей та її доступності в двох підгрупах вибірки емпіричного дослідження.

Найбільш важливим цінностями для респондентів, представників гомосексуальної орієнтації, являються «Активне життя»(67%), «Кохання»(80%), «Друзі»(70%), «Впевненість»(67%), «Пізнання»(67%), «Свобода у поглядах та вчинках»(77%), «Щасливе сімейне життя»(63%), «Творчість» (70%). Але деякі з цих цінностей являються недоступними, судячи з результатів проходження методики: показники низької доступності цінностей були отримані по наступними шкалам - «Кохання(60%), «Друзі» (53%), «Впевненість» (60%), «Щасливе сімейне життя»(60%), «Свобода» (53%).

Як ми бачимо, гомосексуальні респонденти цінності стосунків, сім’ї і особистого розвитку ставлять вище матеріальних, тоді як в респондентів традиційної орієнтації більш вираженні цінності матеріального достатку («Матеріальне забезпечене життя»(57%), особистісної впевненості та незалежності («Впевненність»(57%), «Свобода у поглядах та вчинках»(57%).

Таблиця 2.3.1.

Значущі цінності та їх доступність в респондентів за результатами методики ««Рівень співвідношення «цінності» і «доступності» в різних життєвих сферах» Фанталової (в процентах)

Шкала Гомосексуали Гетеросексуали  
цінність доступність цінність доступність  
високий середній низький високий середній низький високий середній низький високий середній низький
Активне життя                        
Здоров'я                        
Цікава робота                        
Краса                        
Кохання                        
Матеріально забезпечене життя                        
Друзі                        
Впевненість                        
Пізнання                        
Свобода     -                  
Щасливе сімейне життя                        
Творчість                        
                                 

 

В респондентів, представників традиційної орієнтації виражений конфлікт «цінності-доступності» спостерігається по шкалі «Активне життя»,важливість цінності якої являється низькою – 47% респондентів визначили низьку значимість даної цінності, а доступність високою – 67% респондентів вважають активне життя доступним, але не хочу його вести, що відрізняє дану підгрупу респондентів від гомосексуальних респондентів, які оцінюють важливість активного життя високо.

Для того, щоб краще визначити рівень співвідношення важливості і доступності цінностей у вибірці було побудовано профіль їх для групи респондентів гомосексуальної орієнтації експериментальної вибірки, враховуючи середнє значення показників(рис. 2.3.1.).

 

Рис. 2.3.1. Профіль значимості і доступності цінностей осіб гомосексуальної орієнтації

З діаграми видно, що найбільша різниця показників важливості і доступності цінностей спостерігається за шкалами «Кохання», «Впевненість», «Свобода», «Сімейне життя». Це, на наш погляд, знову ж таки, пов’язано з неможливістю будувати стосунки у зв’язку з тим страхом, що суспільство, скоріш за все, не прийме чи не приймає ці стосунки як нормальні.

Найбільш важливі цінності, в цілому по вибірці, - «Активне життя», «Кохання», «Друзі», «Свобода у діях і поглядах», «Сімейне життя», «Творчість».

Для того, щоб побачити різницю між групами вибірки, було побудовано також профіль важливості і доступності цінностей для групи респондентів гетеросексуальної орієнтації,враховуючи середнє значення показників(рис. 2.3.2.).

 
 

 


Рис. 2.3.2. Профіль значимості і доступності цінностей осіб гетеросексульної орієнтації

Найбільш високі показники по значимості цінностей показали середні результати по шкалам «Друзі», «Цікава робота», «Матеріальне забезпечення», «Пізнання», «Творчість», «Свобода», «Краса». Дані цінності цілком відображають прагнення і цінності сучасної молоді, яка, насамперед, націлена на саморозвиток, кар’єрний ріст та матеріальне забезпечення. Може виникнути питання, чому в групі осіб нетрадиційної орієнтації ці показники не були так яскраво виражені, хоча вибірка складається з осіб приблизно одного віку. Це може бути пояснено актуальними проблемами для кожної із груп вибірки. Якщо перед гетеросексуалами не стоїть проблеми визнання їх «нормальності», то для представників нетрадиційної орієнтації у зв’язку з подіями в сучасному суспільстві і зміни парадигми поглядів на сімейні та сексуальні стосунки та проблемами, що виникають внаслідок цих змін, більш актуальними питаннями стоїть визнання своїх прав.

Аналізуючи профілі двох груп експериментальної вибірки, ми бачимо різницю в шкалах «Активне життя» і «Здоров'я». Особи гетеросексуальної орієнтації не придають значимості для даних цінностей, тоді як представники нетрадиційної орієнтації приділяють багато уваги цім цінностям, про що говорять високі середні показники по цим шкалам в даній групі.

Значну різницю в доступності цінностей ми також спостерігаємо по шкалам «Щасливе сімейне життя», «Впевненість», «Краса», що підтверджується результатом порівняння двох незалежних вибірок за допомогою критерію Манна-Уітні.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)