АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ВИСНОВКИ ДО РОЗДІЛУ 2. Дослідження проводилося з метою визначення особливостей сімейних установок в осіб гомосексуальної орієнтації

Читайте также:
  1. Актуальність розділу.
  2. Вимоги до написання підрозділу
  3. Вимоги до написання підрозділу
  4. Вимоги до написання підрозділу
  5. Висновки
  6. Висновки
  7. ВИСНОВКИ
  8. ВИСНОВКИ
  9. ВИСНОВКИ
  10. Висновки
  11. ВИСНОВКИ
  12. Висновки

 

 

Дослідження проводилося з метою визначення особливостей сімейних установок в осіб гомосексуальної орієнтації. Для цього було вибрано дві групи вибірки: 30 осіб гетеросексуальної орієнтації (15 чоловіків і 15 жінок); 30 представників гомосексуальної орієнтації(15 чоловіків і 15 жінок). Обов'язковою умовою було наявність партнера і перебування у стосунках. Вік вибірки: 25-30 років.

В ході дослідження нами були застосовані методики: опитувальник «Вимірювання установок в сімейній парі» (Ю.Е.Альошина), спрямований на вивчення установок партнерів щодо найбільш значущих в житті партнерів сфер людського життя та визначення ступеня соціально - психологічної сумісності партнерів; методика «Діагностика мотиваційних орієнтацій в міжособистісних комунікаціях (І.Д. Ладанов, В.А. Урзаєва)», що націлена на визначення основних комунікативних орієнтацій та їх гармонійності в процесі формального і неформального спілкування; опитувальник задоволеності шлюбом В. В. Століна, Т.Л.Романової, Г.П.Бутенко, що призначений для експрес-діагностики ступеня задоволеності стосунками партнерів; проективна методика «Тест незакінчених речень Сакса-Леві», що дозволяє виявити ознаки внутрішньоособистісних та міжособистісних конфліктів, оцінити погляди та установки на міжособистісні взаємодії та деякі сфери суспільного життя; методика «Рівень співвідношення «цінності-доступності» в різних життєвих сферах» Фанталової, що дозволяє діагностувати рівень неузгодженості, дезінтеграції в мотиваційно-особистісній сфері, ступеня незадоволеності поточної життєвою ситуацією, внутрішньої конфліктності, блокади основних потреб, а також рівня самореалізації, інтегрованості, гармонії.

Представники нетрадиційної орієнтації, мають більш лібералізований погляд на стосунки – в них переважають позитивне ставлення до розлучення (73,3%), до кохання романтичного типу (56,6%) і цінності кохання в ієрархії цінностей (80%, провідна цінність), до дітей (50%), егалітарного устрою сім’ї (76,6%), до отримання задоволення, що превалює над почуттям обов'язку (20%); високо оцінюють значимість партнера (76,6%), схильні до залежності від нього (70%). Багато уваги приділяють сімейному благополуччю – високо розвинена установка ставлення до сім’ї (63,3%) та цінність щасливого сімейного життя в ієрархії цінностей (63%). В стосунках багато уваги приділяють сексуальному життю (70 %), високо оцінюють значення сексуального життя у стосунках (63,3%), негативна установка «Ставлення до «заборонності сексу»(76,6%) говорить про вільне обговорення сексуального життя; оцінка партнера залежить від якості сексуальних відносин, про що говорять наявні кореляції.

Гомосексуали бачать у стосунках джерело активного життя (67%) та пізнання (67%), про що говорить наявність статистично значущих взаємозв’язків між цими цінностями і ставлення до партнера, до дітей, до сімейного життя. Чим більш вони близькі з партнером, тим вище розвинені цінності активного життя та пізнання, що підтверджується результатами кореляційного аналізу. Доступність кохання також впливає на рівень впевненості в собі, що підтверджується отриманими статистично значущими взаємозв’язками. Більшість гомосексуалістів оцінюють свої стосунки як «абсолютно благополучні» (56,6%) та «благополучні» (33,6%), що, згідно кореляційному аналізу залежить від доступності кохання. В них переважає високий рівень розвитку мотиваційних орієнтацій:орієнтація на прийняття партнера – 86,6%, орієнтація на адекватність сприйняття і розуміння партнера – 83,3%, орієнтація на досягнення компромісу – 66,6%.

В особливостях міжособистісного спілкування прослідковуються негативні тенденції: негативне ставлення до вищестоящих осіб (66,6%), співпрацівників (70%), до людей в цілому (16,6%), що пов’язано, згідно з наявними кореляціями з високорозвиненим почуттям провини (80%), почуттям страху (83,3%), негативним ставленням до майбутнього (70%) і минулого (60%) та з недоступними цінностями впевненості (67%) та свободи у поглядах та вчинках (53%) і неможливістю сформувати щасливе сімейне життя (недоступність – 60%). Характер ставлення до самого себе залежить від, як показав кореляційний аналіз, характеру взаємодії з оточуючими та друзями, що є в житті респондентів однією з головних цінностей (70%) та від відносин з батьком (кореляції прямого типу).

Були виявлені також статеві особливості всередині гомосексуальної вибірки. Як для геїв, так і для лесбіянок важливими цінностями є «Активне життя», «Кохання», «Друзі», «Впевненість», «Свобода», «Щасливе сімейне життя», «Творчість», але респондентів які віднесли вищезазначені цінності до високого рівня значимості більше серед геїв. Жінки приділяють більшу увагу цінностям пізнання (60%), кохання (73%), активного життя (60%). Меншу увагу – матеріальним цінностям, цінностям краси, тоді як в чоловіків ці установки є високо вираженими. У стосунках геї більше прагнуть паритету (86,6%), високо оцінюють значимість сексуальної сфери (73,3%). Лесбіянки прагнуть більш близького контакту з партнером, залежності від нього (86,6%). Позитивне ставлення до дітей більш розвинене у геїв (73,3%), як і цінності кохання.

Геї більш негативно налаштовані в міжособистісному спілкуванні (негативне ставлення до співпрацівників (80%), до друзів (60%). На наш погляд,це може бути пов’язано з високорозвиненим почуття провини (93,3%), почуттям страху (83,3)

Було виявлено значущих розбіжності у порівнянні двох підгруп вибірки, гомосексуалів і гетеросексуалів, які були виявлені за допомогою критерію Манна-Уітні і підтвердили результати якісного аналізу результатів. Отримані результати показують, що статистично значимі відмінності існують між такими показниками міжособистісного спілкування (ставлення до людей взагалі, до друзів, до співпрацівників, до вищепоставлених людей), матеріальних цінностей (ставлення до грошей, цінність матеріального забезпечення), партнерських стосунках (ставлення до розлучення, сексуальної сфери, прийняття партнера, прагнення компромісу, паритету, віддання переваги задоволенню перед почуттям обов'язку, задоволеність стосунками), сімейного життя (ставлення до сім’ї, цінність щасливого сімейного життя та її доступність, ставлення до матері, ставлення до батька), ставлення до самого себе (цінності впевненості та її доступність, свободи у поглядах, ставлення до минулого і майбутнього, цінності активного життя, пізнання та роботи).

 


 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)