АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ІІ. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

Читайте также:
  1. Chef project skill secrets поможет Вам в запуске нового проекта.
  2. I. МЕТА І ЗАДАЧІ ВИВЧЕННЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ
  3. II. Підготовка до вивчення нового матеріалу.
  4. II. Повторення вивченого матеріалу.
  5. II. Повторення вивченого матеріалу.
  6. III. Вивчення нового матеріалу.
  7. III. Изучение нового материала.
  8. III. Підготовка до вивчення нового матеріалу.
  9. III. Робота над вивченням нового матеріалу.
  10. III. Робота над вивченням нового матеріалу.
  11. III. Робота над вивченням нового матеріалу.
  12. III. Робота над вивченням нового матеріалу.

План-конспект уроку

З алгебри та початків аналізу

Для групи Е-11

Тема: Дійсні числа та обчислення. Розв’язування вправ.

Мета: Формування поняття дійсного, раціонально, ірраціонального та комплексного чисел; десяткової та двійкової системи числення. Засвоєння учнями законів додавання та множення для дійсних чисел.

 

Хід уроку

І. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

Вступ до курсу: ознайомлення зі структурою курсу, змістом підручника, вимогами до оцінювання знань учнів, ведення робочих зошитів, перевірка відсутніх на уроці.

ІІ. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

Важливу роль у математиці відіграють числа. Найпростіші з них – натуральні числа 1, 2, 3, 4, 5,..., які використовують під час лічби. Вони були відомі ще в доісторичні часи. Зрозуміло, що називали і записували їх раніше не так, як тепер.

Не слід ототожнювати числа із цифрами. Цифри - це знач­ки, якими позначають числа. Натуральних чисел існує безліч, а цифр - тільки десять: 0, 1,2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9. Такі цифри на­зивають арабськими або індійськими. Іноді числа позначають також римськими цифрами І, V, X, L, С, D, М, які відповідають числам 1, 5, 10, 50, 100, 500 і 1000. Наприклад, число 1998 римськими цифрами записується так: МСМХСVІІІ. Якщо ти­сяч багато, їх відокремлюють від одиниць літерою т. Запис ХХVІІmССLХХХІV означає число 27284.

Існують спеціальні позначення чисел в азбуці Морзе. А в рельєфно-точковому шрифті Брайля цифри позначають різними конфігураціями точок (мал. 1).

Мал. 1

Згадаємо, як називають і позначають великі числа:

мільярд - 1 000 000 000 = 109;

трильйон - 1 000 000 000 000 = 1012;

квадрильйон - 1 000 000 000 000 000 = 1015;

квінтильйон - 1 000 000 000 000 000 000 = 1018.

У різних країнах великі числа називають по-різному. Наприклад, трильйоном у США, Франції називають число 1012, а в Англії, Німеччині 1018. Ми словами «мільярд» і «більйон» називаємо одне й те саме число 109, а в Німеччині більйоном прийнято називати число 1012. Варто звернути увагу також на те, що ми число 0 не вважаємо натуральним, а в Італії, Франції та деяких інших країнах 0 відносять до натуральних чисел.

Десятьма різними цифрами записують числа у десятковій системі, у якій рахують одиницями, десятками, сотнями та іншими степенями числа 10. Існують також недесяткові системи числення. Найпростіша з них - двійкова, у якій рахують одиницями, двійками, четвірками та іншими степенями числа 2. Для позначення чисел у двійковій системі досить двох цифр: 0 і 1. Наприклад, записане в десятковій системі число 137 (або ) можна подати у вигляді суми 1•27 + 1•23 + 1. Тому в двійковій системі його записують так: 10001001.

Навчившись записувати натуральні числа за допомогою лише двох цифр 0 і 1, учені одержали можливість позначати їх електричним струмом: цифра 0 - струм не проходить, 1 - проходить. Уявіть, наприклад, блок з десяти лампочок. Якщо в ньому увімкнено тільки першу, п'яту, восьму і дев'яту лампочки (мал. 2), то вважають, що позначено число 1000100110. Переключати такі блоки, тобто «записувати і витирати» числа, а отже, додавати і віднімати їх, можна за тисячні частки секунди. Удосконалюючи такі «суматори», фахівці створили швидкодіючі електронні обчислювальні машини. Об'єднавши ЕОМ з телевізорами, створили комп'ютери. В основі цього - запис числа тільки двома цифрами!

1 0 0 0 1 0 0 1 1 0

Крім натуральних, відомі також числа цілі, раціональні, дійсні та інші. Множина цілих чисел містить усі натуральні числа, усі протилежні їм числа і 0, тобто це числа

-5, -4, -3, -2, -1, 0, 1, 2, 3, 4, 5,....

Цілі числа разом з дробовими утворюють множину раціональних чисел. Раціональним називають кожне число, яке можна подати у вигляді дробу , де m - число ціле, а n - натуральне. Кожне раціональне число можна записати у вигляді скінченного або нескінченного періодичного десяткового дробу.

Існують числа, відмінні від раціональних. Наприклад, обчислюючи значення , , π, дістають нескінченні неперіодичні десяткові дроби:

Ці числа - не раціональні.

Числа, які зображуються нескінченними неперіодичними десятковими дробами, називають ірраціональними. Ірраціональний - значить не раціональний (лат. іг відповідає заперечувальній частці не).

Ірраціональними називають числа, які не можна виразити у вигляді відношення двох цілих чисел. Усі раціональні й ірраціональні числа разом називають дійсними числами. Кожному дійсному числу на координатній прямій відповідає єдина точка і кожній точці координатної прямої - єдине дійсне число.

Уявіть, що на координатній прямій позначено дві довільні точки А і В з раціональними координатами а і b (мал. 3). Скільки на відрізку АВ існує точок з раціональними координатами? Безліч. А точок з ірраціональними координатами? Значно більше, ніж з раціональними!

Множини натуральних, цілих, раціональних, дійсних і комплексних чисел позначають відповідно літерами N, Z,Q, R, С. Кожна із цих множин нескінченна і є підмножиною (частиною) наступної множини (мал. 4). Тому будь-яке натуральне число можна вважати водночас і цілим, і раціональним, і дійсним, і навіть комплексним.

Множину R дійсних чисел також називають числовою прямою, а її елементи (числа) - точками числової прямої.

Мал.3 Мал.4

Дійсні числа можна порівнювати.

З двох додатних дійсних чисел більше те, у якого ціла части­на більша. Якщо цілі частини рівні, більшим вважається те число, у якого перший з неоднакових десяткових знаків біль­ший, а всі попередні однакові.

Приклади. 1,4148... > 1,4139...;

-1,4162... < -1,4139...;

-0,0674...< 0,00176...

Розглянемо деякі властивості множини дійсних чисел. Множина дійсних чисел R нескінченна, не містить ні наймен­шого, ні найбільшого числа. Множини N, Z і Q є її підмножинами. Як і множина Q, множина дійсних чисел скрізь щільна, тобто для будь-яких двох різних дійсних чисел завжди можна назвати таке третє дійсне число, яке більше за одне з даних, але менше за друге. Це випливає з того, що коли а <b, то


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)