АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

З а в д а н н я. 32. До окружного адміністративного суду м

 

32. До окружного адміністративного суду м. Києва звернувся М. із позовом до Кабінету Міністрів України, в якому просив визнати протиправними деякі положення Порядку відвідування Будинку Уряду посадовими і службовими особами, громадянами України, іноземцями та особами без громадянства.

Хто має право оскаржити нормативно-правовий акт? Охарактеризуйте процесуальний порядок вирішення відповідних справ. Чим він відрізняється від загального порядку розгляду справ адміністративної юрисдикції?

33. 5 червня 2014 р. начальником управління внутрішніх справ на Р. було накладено адміністративне стягнення у вигляді штрафу за скоєння правопорушення, передбаченого ст. 122 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Р. вирішив оскаржити постанову про накладення на нього стягнення. 26 червня 2014 р. він звернувся до суду з позовом, в якому просив визнати протиправним протокол про адміністративне правопорушення й скасувати постанову про накладення стягнення.

Зробіть юридичний аналіз даної справи, зокрема, з’ясуйте, якому суду вона підсудна, протягом якого строку можна звернутися із даним позовом та чи можна оскаржити прийняте судом рішення.

 

34. Головне управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Харківській області звернулося до суду з адміністративним позовом до фізичної особи-підприємця, в якому просило підтвердити обґрунтованість знеструмлення орендованої ФОП будівлі будинку побуту у зв’язку із тим, що її експлуатація відбувається із порушенням вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки, що створює загрозу життю та здоров’ю людей.

Відповідач у судовому засіданні заявив, що дану справу не належить розглядати в порядку адміністративного судочинства. На його думку, управління з надзвичайних ситуацій може самостійно застосувати заходи реагування в цій ситуації.

Чи правий відповідач? Відповідь обґрунтуйте, посилаючись на нормативні положення. В чому виявляються особливості розгляду справ щодо підтвердження обґрунтованості вжиття суб’єктами владних повноважень заходів реагування під час здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності?

 

35. У Вовчанському районному суді Харківської області розглядалася справа за позовом Управління міграційної служби в Харківській області про примусове видворення за межі України громадянина Іраку Д. Від останнього до суду надійшла клопотання про розгляд справи без його участі. Позивач не наполягав на присутності Д. у судовому засіданні.

Чи може суд задовольнити клопотання? В чому полягають особливості провадження у справах за адміністративними позовами з приводу примусового видворення іноземців та осіб без громадянства?

 

С п и с о к с у д о в и х а к т і в з а т е м о ю

 

Про судову практику розгляду спорів щодо статусу біженця та особи, яка потребує додаткового або тимчасового захисту, примусового повернення і примусового видворення іноземця чи особи без громадянства з України та спорів, пов’язаних із перебуванням іноземця та особи без громадянства в Україні: постанова Пленуму Вищого адміністративного суду України від 25 червня 2009 р. [Електронний ресурс] // Режим доступу: http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/v_001760-09.

Про результати вивчення та узагальнення практики розгляду справ за позовами фізичних осіб із приводу рішень, дій чи бездіяльності суб’єктів владних повноважень у справах про притягнення до адміністративної відповідальності: довідка Вищого адміністративного суду України від 29 січня 2010 р. [Електронний ресурс] // Режим доступу: http://www.vasu.gov.ua/ua/generalization_court_practice.html?_m=publications&_t=rec&id=1402&fp=11.

Про окремі питання юрисдикції адміністративних судів: постанова Пленуму Вищого адміністративного суду України від 20 травня 2013 р. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.vasu.gov.ua/ua/plenum__vas.html?_m=publications&_t=rec&id=2875&fp=11.

 

Тема 13. Апеляційне провадження

 

П и т а н н я д л я о б г о в о р е н н я

 

1. Процесуальний порядок розгляду справи судом апеляційної інстанції.

2. Повноваження суду апеляційної інстанції.

3. Рішення суду апеляційної інстанції.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)