АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Та комплекси

Читайте также:
  1. Комплексиметрия. Стандартные растворы, индикаторы комплексонометрического титрования. Определение общей жесткости воды.
  2. Металургійний та машинобудівний комплекси України як основні галузеві структури національної економіки.
  3. Тема: Міжгалузеві господарські комплекси та регіональні особливості їх розвитку і розміщення.
  4. Транспортний і рекреаційний комплекси: структура, стан і особливості розвитку за умов ринку

Завдання

11. Фізична особа – підприємець К. розводив у неволі для продажу за кордон екзотичних тварин, окремі види яких були занесені до Червоної книги України. Державний інспектор з охорони навколишнього природного середовища вважає дії К. незаконними, тому звернувся до суду з позовом про вилучення тварин та скасування державної реєстрації приватного підприємця за зайняття незаконною діяльністю.

Вирішити справу. Які підстави та порядок виникнення права приватної власності на об’єкти тваринного світу?

12. До селищної ради звернувся С. з проханням передати йому у власність ліс площею 3 га, що розташований поряд з його будівлею. В заяві він просив передати йому земельну ділянку під лісом в оренду, а сам ліс у власність. Селищна рада відмовила йому з посиланням на те, що С. є іноземцем.

Чи законне рішення селищної ради? Чи зміниться ваше рішення, якщо С. отримає громадянство України? Які підстави набуття у приватну власність лісу?

13. Райдержадміністрація прийняла рішення про надання безкоштовно у власність К. безхазяйної колекції тварин, у тому числі декілька тварин, що занесені до Червоної книги України, з метою створення приватного зоологічного парку. Прокурор міста оскаржив це рішення, бо вважає, що колекцію тварин потрібно було придбати на конкурентних засадах.

Вирішить справу. Чи законне рішення райдержадміністрації? Який порядок набуття у власність безхазяйних об’єктів природи?

14. Цегельний завод уклав із сільськогосподарським ТОВ “Зоря” договір оренди кар’єру площею 12 га, який знаходився на землях сільськогосподарського призначення, строком на три роки для видобутку глини як корисних копалин місцевого значення. Орендну плату завод згідно з договором мав сплачувати у вигляді 5 тис. шт. цегли щомісяця. У зв’язку з тим, що завод систематично порушував строки сплати орендної плати, ТОВ “Зоря” звернулось до суду з позовом про дострокове припинення договору оренди.

Яке рішення має прийняти суд? Які правові наслідки визнання угод недійсними?

15. Селищна рада надала фермеру С. в оренду ставок для риборозведення строком на 25 років. Рибінспекція вважає, що цей договір має бути погоджений з органами рибоохорони, тому заборонила фермеру використовувати водойму. Прокурор району, розглянувши скаргу фермера на дії рибінспекції, звернувся до суду з позовом про припинення договору оренди у зв’язку з порушенням права державної власності на води.

Вирішіть справу.

16. Мешканець районного центру К. звернувся до районної Ради з проханням передати йому у власність затоку місцевої річки, загальною площею 2,5 га, що розташована неподалік від його присадибної ділянки. У задоволенні його прохання було відмовлено, оскільки розпорядження водними об’єктами не входить до компетенції районної Ради, а К. було запропоновано звернутися до обласної Ради.

Чи підлягає вимога К. задоволенню? Мотивуйте свою відповідь.

 

 

Т е м а 8. Право природокористування

(для самостійного вивчення)

План

 

1. Основні принципи природокористування (похідність від права власності на природні об’єкти, платність природокористування, цільове призначення, стабільність, обов’язковість дотримання екологічних стандартів, нормативів, лімітів тощо).

2. Правові види природокористування; їх класифікація за об’єктами і суб’єктами, терміном користування, платністю (орендне) та безоплатністю користування й іншими ознаками.

3. Загальне, сумісне і відокремлене природокористування.

4. Підстави виникнення, зміни та подовження права природокористування (відповідні юридичні дії, факти, події, судові рішення).

5. Надання (відведення) природного об’єкта в натурі (на місцевості). Документи (державні акти, постанови, договори, ліцензії тощо), які посвідчують право природокористування, та їх юридична природа.

6. Підстави призупинення та припинення права природокористування, види і класифікація таких підстав (відповідні юридичні дії, факти, події).

 

 

Т е м а 9. Правове регулювання охорони


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)