АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Шрифт як засіб розкриття змісту видання

Читайте также:
  1. MS Word 2007. Форматирование шрифта и абзаца
  2. P.S. шрифт GOST type В, размер 14 пт, курсив, полуторный интервал
  3. Акцидентные шрифты
  4. Акцидентные шрифты (display faces)
  5. Битовые (растровые) шрифты
  6. Векторні шрифти
  7. Векторные шрифты
  8. ВИБІР ТЕМИ І СКЛАДАННЯ ЗМІСТУ РОБОТИ
  9. Вибір шрифтів.
  10. Видання як вид документа
  11. Види шрифтів за призначенням
  12. Вимоги до структури та змісту дипломної роботи

Шрифт - це важливий елемент архітектури, монументального, декоративно-прикладного мистецтва, кіно й телебачення; необхідний компонент художнього проектування різних графічних об’єктів: книжок, плакатів, афіш, флаєрів, бігбордів, візиток, конвертів, календарів, буклетів тощо; ефективний засіб реклами. Інакше кажучи, це - графічно виражена мова та втілена в знаках думка.Без шрифту неможливо обійтися в багатьох випадках життя: скрізь закликає та агітує, радить і попереджає, указує та пропонує шрифтовий напис.

У нас час, коли на вулицях і в приміщеннях людей оточує велика кількість різноманітних текстів, які містять різну інформацію, від уміння та майстерності дизайнера залежить можливість зупинити увагу глядача активізувати його сприйняття.

Аналіз досліджень і публікацій з проблеми визначення основних вимог до роботи над шрифтовими композиціями є предметом пильної уваги шрифтовиків, мистецтвознавців, поліграфістів і художників- оформлювачів минулих десятиліть. Зокрема, досліджено зазначену проблему в працях таких науковців, як: М. Большаков, Б. Валуєнко, Г. Гречихо, В. Істрін, С. Смирнов, О. Снарський, В. Тоотс, Л. Черепін, А. Шицгал.

Отже, почнемо з першої та основної вимоги - легкочитабельність шрифтів, яка є одним з найважливіших достоїнств шрифту. Це не тільки загальна оцінка придатності його форми, але й показник краси. На легкочитабельність впливають такі чинники: форма шрифтових знаків (рисунок чи тип шрифту, розмір, пропорційність співвідношення ширини до його висоти, ритм форм, насиченість, колір); шрифтова композиція (довжина рядка чи шрифтового поля, ритм рядка та композиції тексту, кольорове рішення); чіткість шрифту (співвідношення кольору (тону) шрифту до кольору (тону) тла - носія знаків, фактура, якість шрифту (впізнаваність знаків, їхня диференційованість, виправдана простота форм, виявлення змісту.

Необхідність дотримання майбутніми дизайнерами вимоги легкочитабельності викликана психофізіологічними особливостями людини, які виявляються під час читання та осмислення тексту. Легкочитабельність сприяє

психосуб ’єктивному ставленню до тексту, готовності до читання, що попередньо визначає звички та очікування глядача.

Образність шрифту - друга вимога. На форму шрифту, його образність безпосередньо впливає зміст тексту. На якому шрифті зупинити свій вибір? Який малюнок найкраще відповідатиме розкриттю змісту? Ці питання виникають перед кожним студентом-дизайнером. Готової відповіді немає. Ті шрифти, які є в наявності, не завжди можуть підійти до розкриття теми. Не можна не враховувати й чинник морального старіння шрифту. Час надає свої вимоги до поновлення його асортименту. Досконалість форми потребує її безперервного розвитку. Що змушує змінити форму знаків? Звичайно, зміст. Зміст - це матеріальний фундамент, який зумовлює зміну предмета завдяки взаємодії різних сторін і властивостей предмета, виконання цим предметом певних функцій. Тобто в цій ситуації необхідно відштовхуватись від ідейного задуму створити або трансформувати адекватний за образом, змістом шрифт.

Під образністю шрифту треба розуміти ті якості, які можуть викликати певні асоціації. Створення образності шрифту становить органічний зв’язок рисунка букв із змістом тексту, тобто повне виявлення смислу тексту.

 

Третя вимога над шрифтовими композиціями - досягнення ритмічної побудови.

Ритм створюється обміркованим чергування „плям” літер та міжбуквених пробілів, взаєморозташованих слів і рядків, геометричною та оптичною пропорційністю букв, рядків, композиції в цілому - усіма елементами лінійно-просторової побудови.

Шрифт, підпорядковуючись усім цим зоровим закономірностям ритму, впливає на людину, викликаючи той чи інший настрій, активізує або гальмує сприйняття, впливає на образність форми. За емоційним сприйняттям ритмічна побудова тексту може бути простою та складною, статичною й динамічною, урівноваженою та неспокійною. Порушення ритмічних зв’язків тягне за собою враження подрібненості, випадковості, утрати цілісності композиції, і, навпаки, гармонійна побудова допомагає читанню, надає зорове задоволення.

Однією з основних вимог є організація гармонії кольорового рішення шрифту. Установлено, що теплі кольори (червоний, помаранчевий, жовтий) діють на психіку людини збуджуючи; холодні кольори (блакитний, синій, зелений), навпаки, знижують втому та заспокоюють зір. Майбутній дизайнер повинен ураховувати ці особливості.

Гармонію кольорового рішення можна вважати досягнутою, якщо: 1) колір шрифту та колір тла забезпечують чітке й зручне сприйняття тексту; 2) загальне кольорове рішення сприяє емоційному висловленню та розкриттю ідейного змісту тексту; 3) кольорове рішення знаходиться в гармонійній єдності з оточенням і відповідає відчуттям естетичного задоволення.

Зрозуміло, що кожний конкретний випадок вимагає індивідуального підходу до кольорового рішення.

Наступною вимогою до шрифтових композицій є стильова єдність шрифту. На вибір форми шрифту суттєво впливає стиль - чинник, який визначається змістом інформації графічного об’єкта та авторським задумом. Стильова єдність у текстах графічних носіїв відповідає умовам гармонійності побудови, естетичної повноцінності композиції. Шрифтові роботи, наприклад плакати, що містять коротку завершену думку в одне- два речення, як правило, виконуються шрифтом однієї гарнітури або єдиним типом шрифту, образно розкриваю чого зміст.

У композиціях із симетрично розміщених рядків і „прапорцем” краще вибирати якусь одну гарнітуру шрифту, зберігаючи одні й ті ж пропорції літер, їхню щільність і насиченість, однакові міжбуквені пробіли. Проте трапляються випадки, коли зустрічаються дуже довгі слова та довгі рядки. Тоді букви в них дозволяється робити трохи вужче або скорочувати міжбуквені пробіли, щоб такі рядки та слова не дуже близько підходили до країв плаката чи напису, залишаючи візуально бокові поля однаковими. Заміна ширини літер (їхньої щільності) непомітно змінить гарнітуру, але збереже стиль шрифту.

Порушення стилю може бути виправданим у тих випадках, коли в композиції графічного об’ єкта присутні рубрики, заголовки, епіграфи, назви творів, з яких обрано цитату, прізвище автора, перші літери червоних рядків, які виконуються іншими порівняно з основним текстом шрифтами. Проте в багатьох інших випадках перевага надається збереженню єдності стилю. Головним виправданням змішування стилів є наочне розкриття змісту плакатів, шрифтових композицій тощо. Тому, залежно від теми, з метою посилення акцентів, смислової відмінності, розмаїття рішень, декоративності майбутній дизайнер має право коректно використовувати різні типи шрифтів.

Наступна вимога - обґрунтоване розміщення смислових акцентів у шрифтових композиціях. Це - завдання особливої значущості.

Перше, з чим зіштовхується майбутній дизайнер, починаючи роботу над шрифтовою композицією будь-якого об’єкта графічного дизайну, - адекватно виявити його зміст у формі, найзручнішій для сприйняття. Тексти, у яких кожне слово має важливе значення, будується без будь- якого акцентування слів і рядків. Якщо ж у такому тексті все ж таки необхідний акцент на окремому слові чи головній думці, це можна зробити шрифтом жирнішим, більшого розміру або кольором, в окремих випадках - змінити рисунок літер (увести курсив або інший тип шрифту).

Посилити смислове акцентування (значущість і урочистість слів) у композиції можна шляхом збільшення між рядкових інтервалів. Дизайнер постійно повинен пам’ятати про смислову точність та ясність тексту, що відтворюється. Його завданням є (якщо необхідно) і підсилення найважливіших частин інтонації в тексті графічними засобами, одним з яких є колір. Тут важливо відмітити, що введення кольорових акцентів вимагає гармонійного їх співвідношення з кольором тла плакату або основного тексту, а також збереження цілісності композиції зорової рівноваги всіх його елементів.

Останньою, та не менш важливою вимогою до роботи зі шрифтом є цілісність, композиційна підпорядкованість усіх елементів. Оцінюючи той чи інший проект дизайнера, часто говорять про те, погано чи добре скомпонований той чи інший графічний носій дизайну. Добре скомпонований шрифтовий

напис - це напис, у якому в єдине ціле вдало пов’язані всі його складові частини, ніщо не турбує око та створюється враження повної гармонії.

Будь-яка шрифтова композиція, окрім інформативного призначення, впливає на почуття людей, виховуючи смак. Тому у своїй роботі майбутній дизайнер повинен виявляти високий художній смак, а глядач, емоційно оцінюючи його роботу, повинен отримувати естетичне задоволення.

Якщо око не сприймає шрифтову композицію як єдине ціле, якщо його відволікають окремі деталі, то це означає, що в композиції немає зорового центру, який би пов’язував усі елементи в єдине ціле. Гарні пропорції, необхідна контрастність, масштабність, рівновага, ритм, кольорова гармонія - от початок основ художньої творчості, фундамент художньої виразності, якими повинен вільно володіти дизайнер.

Таким чином, головними вимогами до роботи над завданнями зі шрифтовими композиціями майбутніх фахівців з графічного дизайну є: 1) досягнення легкочитабельності шрифтів; 2) виявлення образності шрифту (органічний зв’язок рисунка літер зі змістом тексту); 3) досягнення ритмічної побудови тексту; 4) організація гармонії кольорового рішення; 5) стильова єдність шрифту; 6) обґрунтоване розміщення смислових акцентів у тексті; 7) досягнення цілісності композиційної підпорядкованості всіх елементів шрифтового напису.

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)