АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Заключна частина

Читайте также:
  1. Б) Змістовна частина тестових завдань.
  2. Вступ Основна частина Висновки ПИТАННЯ-
  3. Графічна частина
  4. Графічна частина
  5. Графічна частина курсового коректу
  6. ГРАФІЧНА ЧАСТИНА ПРОЕКТУ
  7. Графічна частина.
  8. Графічна частина:_____________________________________________________
  9. Допит потерпілого проводиться з дотриманням правил, передбачених частинами другою, третьою, п'ятою - чотирнадцятою статті 352 цього Кодексу.
  10. ДОХОДНА ЧАСТИНА БЮДЖЕТУ ЗМІЇВСЬКОГО РАЙОНУ
  11. ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНА ЧАСТИНА
  12. Загальна частина

В першій частині ми розглянули наслідки аварій і катастроф на потенційно-небезпечних об’єктах. І дізнались, що аварія може зумовити катастрофу з невиправними наслідками, великими людськими втратами.

Великі аварії, які виникають на великих промислових об'єктах, на транспорті, за обсягами руйнування, людськими жертвами, а також за характером післядії на людей, тварин і рослин можуть бути такими, як дія сучасної зброї масового ураження.

У зв’язку з швидким розвитком новітніх технологій велику роль в сучасному світі відіграють радіаційно небезпечні об’єкти (РНО), які пов’язані із видобутком, переробкою, використанням та збереженням джерел іонізуючого випромінювання. Саме тому, в сучасному світі необхідно приділяти значну увагу питанням захисту населення при радіаційному забрудненні та правилам поведінки при перебуванні в умовах радіаційного забруднення. Адже головною причиною підвищення таких небезпек є недостатня обізнаність та інформованість населення та персоналу.

Таким чином, захист населення при радіаційному забрудненні, відіграючи вирішальну роль у рятуванні великих мас населення, що постраждали від вибуху радіоактивних речовин, являє собою цілий комплекс заходів.

Ці заходи повинні здійснюватися наділеними для цього повноваженнями службами, організаціями та загонами, що складаються з працівників та керівників підприємств та організацій. Ефективність здійснення таких заходів залежить не тільки від вправності робот формувань цивільної оборони, а й насамперед, від поінформованості суспільства, його навичок стосовно боротьби із ситуацією радіаційного ураження та поведінки у такій ситуації.

З часів появи ядерної енергії та цивільної оборони як такої, вона стала невід'ємною частиною загального захисту населення, та отримала широку наукову та технічну базу, використання якої – обов’язок держави та суспільства при порятунку життів.

Додаток

Таблиця 1 - Класифікація аварій ядерних реакторів АЕС за масштабами радіоактивних викидів

Тип аварії Дія радіаційних факторів Суб`єкт радіаційного захисту
1. Промислова В межах території виробничих приміщень і промислового майданчика об'єкту. Персонал об'єкту
2. Комунальна Розповсюджується за межі промислового майдан-чику та санітарно-захисної зони об'єкту. Персонал об'єкту та населення
2.1. Локальна Комунальна радіаційна аварія, якщо в зоні аварії проживає населення чи-сельністю до 10 тис. чоловік. Персонал об'єкту та населення
2.2. Регіональна Комунальна радіаційна аварія, зона якої поши-рюється на адміністра-тивно-територіальну оди-ницю з чисельністю >10 тис. чол. Персонал об'єкту та населення
2.3. Глобальна Комунальна радіаційна аварія, під вплив якої підпадає значна частина або вся територія країни та її населення. Персонал об'єкту та населення
2.4. Транскордонна Це така глобальна радіа-ційна аварія, коли зона аварії поширюється за межі державних кордонів країни, в якій вона відбулася. Персонал об'єкту та населення

Таблиця 2 - Міжнародна шкала оцінки подій на АЕС

Рівень аварії Найменування події Характеристика події
  Незначна подія Функціональне відхилення, яке не задає ризику, але вказує на недоліки в забезпеченні безпеки.
  Подія середньої важкості Відмова обладнання або відхилення від нормальної експлуатації, які хоч і не впливають на безпеку АЕС, але можуть привести до значної переоцінки мір безпеки.
  Серйозна подія Викид в навколишнє середовище радіоактивних речовин зі значним переопроміненням персоналу.
  Аварія в межах АЕС Викид радіоактивних речовин в навколишнє середовище в кількості, яка не перевищує межи для населення при проектних аваріях.
  Аварія з ризиком для навколишнього середовища Викид в навколишнє середовище кількості радіоактивних речовин, яке дає значне перевищення межи дози для проектних аварій.
  Важка аварія Викид в навколишнє середовище більшої кількості радіоактивних речовин. Для обмеження серйозних наслідків необхідно введення планів заходів по захисту персоналу і населення в випадку аварії в обмеженої зоні в районі АЕС.
  Глобальна аварія Викид в навколишнє середовище більшої кількості радіоактивних речовин. Необхідно введення планів заходів по захисту населення і персоналу в випадку аварії в обмеженої зоні в районі АЕС.

 

 

Керівник заняття: ___________ Кліменко В.І.

(підпис)

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)