АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Територіального устрою України

Читайте также:
  1. III. ПРОГРАМА НАВЧАЛЬНОЇ ТА ВИРОБНИЧОЇ ПРАКТИКИ В ОРГАНАХ ДЕРЖАВНОЇ ВИКОНАВЧОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ
  2. Авторський міф України Тараса Шевченка (1814-1861)
  3. Академія прокуратури України при Генеральній прокуратурі України (на правах управління).
  4. АКТ ПРОГОЛОШЕННЯ НЕЗАЛЕЖНОСТІ УКРАЇНИ
  5. Альтернативні концепції політичного устрою
  6. Антимонопольна політика і антимонопольне регулювання в Україні. Функції Антимонопольного комітету України.
  7. Бальнеологічні курортно- рекреаційні ресурси України.
  8. Банківська система України
  9. Банківська система України. Види банків.
  10. Боротьба у Верховній Раді України
  11. Бюджет, та учасники бюджетного процесу України.
  12. Бюджетний кодекс України – фінансова конституція держави. Відносини, що регулюються бюджетним кодексом

План

  1. Принцип унітаризму та його закріплення в Конституції України. Ознаки унітарної держави.
  2. Поняття та система адміністративно-територіального устрою, його принципи.
  3. Порядок утворення та зміни статусу адміністративно-територіальних одиниць.
  4. Особливості автономії в унітарній державі.
  5. Правовий статус Автономної республіки Крим.
  6. Конституція Автономної республіки Крим.
  7. Система органів влади Автономної республіки Крим та їх компетенція.

70. Народні депутати подали проект Закону “Про внесення змін до Конституції України”, відповідно до якого передбачалося перейменування України з унітарної на федеративну державу. У пояснювальній записці автори законопроекту зазначили, що такі зміни цілком відповідають логіці і змісту чинної Конституції України, яка передбачає, що в складі України існує Автономна Республіка Крим. При цьому вони посилалися на те, що автономія має всі ознаки державності: свою територію, законодавство, Конституцію, парламент, уряд, столицю тощо. Вони вважали, що Автономна Республіка Крим є за своїм змістом суб’єктом федерації, а зовсім не територіальною автономією.

Дайте відповіді на наступні питання.

1. Що являє собою унітарна держава і в чому її відмінність від федерації?

2. Чи може виникнути федерація внаслідок союзу суверенної держави з несуверенною?

3. Які форми автономії ви знаєте?

Зробіть конституційно-правовий аналіз законопроекту та його обґрунтування.

 

71. Ленінська районна у місті К. рада прийняла рішення про проведення референдуму з питання про збереження у складі міста К Ленінського р-ну та відповідних органів місцевого самоврядування. Мешканці району на референдумі одностайно підтримали це рішення. Через три місяці після проведення заходу міська рада ухвалила рішення про ліквідацію районного поділу в місті та не утворення, після завершення повноважень діючих районних рад, цих представницьких органів місцевого самоврядування. Згадане рішення міської ради було оскаржене депутатами Ленінської районної ради до окружного адміністративного суду.

Розкрийте особливості таких територіальних одиниць, як райони у містах (порядок їх утворення та ліквідації, систему органів влади тощо). Проаналізуйте рішення районної та міської рад, а також районного референдуму. Наведіть і обґрунтуйте своє бачення того, яким має бути рішення адміністративного суду у цій справі.

72. Селищна рада більшістю голосів прийняла рішення про проведення місцевого референдуму з питання отримання селищем статусу міста районного значення. Цей референдум відбувся і жителями селища рішення ради було схвалене.

На підставі рішення селищної комісії по проведенню референдуму за розпорядженням Голови Верховної Ради України були внесені зміни до Реєстру населених пунктів України.

Як компетентний студент-юрист прокоментуйте ці рішення.

72-1. Чинна Конституція України в ст.133 закріплює систему адміністративно-територіального устрою. В радянські часи існуючі адміністративно-територіальні одиниці були прийнято відносити до певних ланок (вищого, середнього та нижчого рівнів).

В формі таблиці або схеми упорядкуйте в ієрархічну систему нижче наведені територіальні одиниці:

1. район;

2. село;

3. область;

4. місто районного значення;

5. селища;

6. район в місті;

7. м. Київ;

8. Автономна Республіка Крим;

9. місто обласного значення;

10. район в місті;

11. м. Севастополь

Одночасно вкажіть, чи має практичне значення віднесення міст до районного та обласного підпорядкування? Чи можуть міста обласного підпорядкування, в першу чергу обласні центри, отримати статус, рівний статусу Києва та Севастополя?

73. Кабінет Міністрів України звернувся до Верховної Ради України із законопроектом “Про затвердження зміни до Конституції Автономної Республіки Крим” (щодо строку повноважень депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим), яким запропонував збільшити строк повноважень депутатів Автономної Республіки Крим з чотирьох до п’яти років.

Строк повноважень Верховної Ради Автономної Республіки Крим, крім Конституції Автономної Республіки Крим, визначається і Законом України “Про Верховну Раду Автономної Республіки Крим”.

Чи можна змінити Закон України “Про Верховну Раду Автономної Республіки Крим”, не вносячи змін до Конституції Автономної Республіки Крим (у частині строку повноважень депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим)?

Вкажіть порядок внесення змін до Конституції Автономної Республіки Крим. Чи має право Верховна Рада Автономної Республіки Крим ініціювати внесення змін до Закону України “Про затвердження Конституції Автономної Республіки Крим”?

Який із зазначених актів (Закон України “Про Верховну Раду Автономної Республіки Крим” чи Конституція Автономної Республіки Крим) має вищу юридичну силу? Чи однакова їх юридична сила?

 

74. До Конституційного Суду України звернулися народні депутати України із поданням щодо визнання неконституційними положень Закону України “Про затвердження Конституції Автономної Республіки Крим” у частині скасування положень, що містяться у ст. 3 цього Закону (зміни до Конституції Автономної Республіки Крим приймаються Верховною Радою Автономної Республіки Крим і затверджуються Законом України). На їх думку, зазначена стаття обмежує право законодавчої ініціативи суб’єктів цього права.

Чи є підстави для визнання неконституційним зазначеного положення Закону? Чи є обмеженням прав народних депутатів України наведений механізм внесення змін до Конституції Автономної Республіки Крим? Яка правова природа Конституції Автономної Республіки Крим?

 

75. Депутат Верховної Ради Автономної Республіки Крим звернувся до Голови даного представницького органу республіки з пропозицією винести на розгляд питання щодо незаконності чинної Конституції автономії. На його думку, чинна Конституція Автономної Республіки Крим суперечить результатам загальнокримського референдуму 20 січня 1991 р., на якому жителі Криму голосували за відновлення кримської автономії як суб’єкта Союзного договору. З огляду на це депутат вимагає, щоб представницький орган автономії скасував Конституцію. Для цього пропонує в установлений спосіб внести до порядку денного і розглянути на сесії Верховної Ради Автономної Республіки Крим питання про зміну і доповнення до Конституції республіки, якими вимагає визнати недійсною Конституцію АРК на підставі того, що вона ухвалена з порушенням норм міжнародного права. Наступний крок – у встановлений спосіб внести до порядку денного і розглянути на сесії ВР Криму питання про ухвалення Декларації про возз’єднання Криму з Росією. Далі – ухвалити звернення до президентів, урядів і парламентів Російської Федерації і України “з вимогою негайно розпочати переговори про повернення Криму під юрисдикцію Російської Федерації”.

Дайте правову оцінку пропозиціям депутата Верховної Ради Автономної Республіки Крим.

 

75-1. За підсумками перевірки 12110 офіційних бланків місцевих рад, яку здійснило Управління по зв’язкам з місцевими органами влади та органами місцевого самоврядування Апарату Верховної Ради України були встановлені непоодинокі випадки, коли в нашій державі вживаються застарілі категорії населених пунктів, які не відповідають законодавству, а саме: хутір, виселок, селище міського типу, містечко. Наприклад, у Вінницькій області обліковується населений пункт – виселок Писорівка Хмельницького району. Виявлені також населенні пункти, які відсутні в офіційному обліку (Житомирська, Київська області). З’ясувалося також, що мешканці цих сіл мають реєстрацію, земельні сертифікати та свідоцтва про права власності на нерухоме майно з назвами неіснуючих на офіційному рівні населених пунктів.

Скажіть, будь-ласка, наскільки грубими є вказані порушення і якому саме законодавству вони конкретно не відповідають? Які населенні пункти існують в нашій державі і як конкретно проводиться розподіл між міськими та сільськими населеними пунктами? Чому Конституція України до адміністративно-територіальних одиниць не відносить сільські та селищні ради?

 

 

76. Населення Каталонії (автономії Іспанії) 18 червня 2006 р. шляхом голосування на референдумі прийняло новий Статут (конституцію) автономії, яким були значно розширені її повноваження в політичній, фінансово-податковій та мовній сферах, імміграційній політиці, а також розширено повноваження місцевої судової системи. Зокрема, вводиться поняття “каталонський народ”, каталонську мову фактично проголошено другою державною мовою (знання каталонської мови стає обов’язковим для всіх громадян Каталонії незалежно від їх рідної мови, значно розширені повноваження Женералітету (представницького органу автономії) щодо правового регулювання мовних відносин тощо), автономія може самостійно розробляти етнічні та політичні програми розвитку громадянського суспільства, встановлена інша процедура прийняття рішень Женералітетом, затверджені гімн і прапор, 50% податків, що збираються, залишаються в регіоні тощо.

Чи існує можливість проведення аналогічного референдуму в Автономній Республіки Крим з метою затвердження нової або нової редакції Конституції автономії, відповідно до якої розширяться повноваження республіки в політичній, фінансовій та мовно-культурній сферах? Свою точку зору обґрунтуйте.

С п и с о к н о р м а т и в н и х а к т і в

т а л і т е р а т у р и

 

Про столицю України – місто-герой Київ: Закон України від 15.01.1999 р. // Відом. Верхов. Ради України. – 1999 р. – № 11. – Ст. 79.

Рішення Конституційного Суду України № 11-рп/2001 від 13.07.2001 р. (справа про адміністративно-територіальний устрій) // Офіц. вісн. України. – 2001. – № 29. – Ст. 1327.

Заєць І. Обласний поділ в Україні: етапи та тенденції розвитку // Право Украины. – 1999. – № 9.

Іщенко О. Принципи адміністративно-територіального устрою України // Право України. - 2011. - № 4. - С.238-244.

Іщенко О. Реалізація Верховною Радою України повноважень у сфері адміністративно-територіального устрою України // Юридичний журнал. - 2010. - № 3. - С.58-65.

Іщенко О., Совгиря О. Питання адміністративно-територіального устрою у правових позиціях Конституційного Суду України: проблеми теорії та практики // Вісн. Конституц. Суду України. - 2010. - № 4. - С.107-117.

Калиновський Б.В. Шляхи удосконалення конституційної моделі адміністративно-територіального устрою та організації місцевої публічної влади України // Часопис Київського університету права. - 2011. - № 3. - С.100-103.

Клименко О. Перспективи розвитку територіального устрою України // Підприємництво, госп-во і право. - 2011. - № 5. - С.7-10.

Кушниренко А.Г. Проблемы административно-территориального устройства Украины в условиях формирования правового государства // Пробл. законности. – Х.: Нац.юрид. акад. Украины, 1993. – Вып. 28.

Магновський І.Й. Теоретико-правові основи територіального устрою України // Науковий вісник Національної академії внутрішніх справ. - 2011. - № 3. - С.253-260.

Новик В. Сучасний стан адміністративно-територіального устрою та шляхи його вдосконалення //Вісн. Нац.акад. держ. управління при Президентові України. – 2004. –№ 2.

Ткачук П. Район: актуальні питання історії, теорії і практики територіального устрою // Право України. – 1998. – № 9.

Тварковська Л. До питання про концептуальні підходи у реформуванні системи адміністративно-територіального устрою в Україні // Віче. - 2011. - № 8. - С.27-29.

Тема 16. Конституційні засади


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)